Lukuvuoden 2016 poiminnat

Kuukauden parhaat

Tammikuu

Päivi Laitinen: Pieni pyörä preerialla 
Sympaattinen pyörästoori: halki Amerikan ihmemaan. Mukavia ihmisiä, lempeää menoa, mahtavat maisemat! Antoi uskoa siihen, että ehkä joskus itsekin koen suuren seikkailuni. Heti kun keksin, mikä on minun oma suuri seikkailuni.
Tammikuun paras lukukokemus.

Helmikuu

Fausto Brizzi: 100 onnen päivää
"Mitä tekisit, jos tietäisit että sinulla on enää 100 päivää jäljellä?"
Ihana ihana satu! Hyväntuulinen ja koskettava, vähän itkettäväkin, olematta kuitenkaan imelä. Vähän ennalta arvattava, tietysti. Hiukan klisheinekin joistain kohdin. Mutta ihana.
Satu. Ihana satu.
Sanoinko jo, että ihana?
Se oli ihana.
Helmikuun paras lukukokemus


Maaliskuu

Claire Dederer: Elämäni asennot
Parempi kuin Eat, pray, love. Paljon parempi. Ja todempi.
Miten etsitään itseä silloin kun elämä asettaa omat reunaehtonsa? Millainen matka se on? Mitä löytyy? Aikuisen, perheellisen naisen pakenematon pako - vaiko ennemmin kulku kohti omaa itseä?
"Olin jäänyt ansaan odotusten muodostamaan kurjuuteen kuin lumimyrskyn keskelle. Pelkäsin, että jos lopettaisin, jos sanoisin jokin on nyt pielessä, perheeni hajoaisi (...)Enkä voinut edes hyppiä aisojen yli. Halusin pysyä naimisissa ja kotona ja äitinä, oli mikä oli. (...) Minulla oli vain yksi ajatus - ajatus siitä, miten asioiden pitäisi olla (...) Kaikki pitävät yhtä ja noudattavat sääntöjä. Näkemykseni siitä, miten asioiden pitäisi olla, söi perhettämme. Olin niin huolissani siitä, että lasten uni jäisi vähäiseksi, etten kyennyt herättämään heitä katsomaan lunta".
Vahva ehdokas maaliskuun parhaaksi lukukokemukseksi.
Vastaukset eivät löydy siitä, että mullistaa koko elämänsä ja lähtee ashramiin joogamaan.
Kyse on rohkeudesta päästää irti.
Maaliskuun paras lukukokemus.

Huhtikuu

Donna Leon: Ansionsa mukaan
Tuoreimmat suomennetut komisarius Brunetin seikkailut.
Tässä opuksessa syötiin valitettavan vähän, signorina Elettra taitaa olla häviämässä taka-alalle ja kreivistäkin kohta aika jättää. Silti oikein mukavaa luettavaa.
Pidän Leonin Venetsiasta - vaikka en olekaan kaupungissa itse koskaan käynyt, pidän Brunetin pariskunnan parisuhteesta, pidän ruuista ja italialaisesta hyväveli-maailmasta (onneksi ei tarvitse itse elää siinä).
Kaiken lisäksi tapahtumapaikkana oli upea kirjasto ensipainoksineen.
Huhtikuun paras lukukokemus.

Toukokuu

Liane Moriarty: Nainen joka unohti
Alice kaatuu jumppatunnilla kuntokeskuksessa ja saa päähänsä kelpo tällin: hän kadottaa elämästään kymmenen vuotta - lapsensa, ystävänsä ja avioeronsa.
Sujuva, koukuttava, pohdituttava tarina - näennäisesti kepeä, melkein hauska ja kuitenkin pistää miettimään. Rinnakkain kulkevat kolmen naisen tarinat: Alicen yritys tavoittaa muistinsa häivähdyksiä, siskonsa päiväkirjamainen näkemys sekä isoäidin blogi.
Varasin kirjastosta jonkun blogisuosituksen perusteella, aion kurkistaa mitä muuta sama kirjailija on saanut aikaan.
toukokuun paras lukukokemus

Kesäkuu

Cindy Chupak: The longest date - life as a wife
Nappasin kirjaston suositushyllystä mukaani. Chupak on sitcom-käsikirjoittaja /tuottaja. Tässä kirjassa Chupak kertoo avioliittonsa ensimmäisistä vuosista eloisasti ja hauskasti. Kirja alkaa deittailusta ja häistä kepeään ja iloiseen sävyyn, mutta muuttuu matkan varrella vakavammaksi kuvaukseksi lapsettomuudesta. Työkseen kirjoittavien (toimittajat, näköjään myös käsikirjoittajat) kirjoja on vaivatonta lukea, ja ainakin tässä kirjassa kirjoittajan sitcom-tausta kuuluu: kirjoittajalla on kyky kuvata erilaisia episodeja yhtäaikaa hauskasti ja silti iholle tulevasti.
kesäkuun paras lukukokemus

Heinäkuu

Piia Leino: Ruma kassa
Ruma kassaneiti Sarianna päätyy tositv-tähdeksi uuteen sarjaan Kaunottaret ja Hirviöt.
Hauska, räävitön, groteski.
Hauska, hauska, hauska.
"Niin meidät on kytketty toisiimme, että silikoni-implantin puhkeaminen Thaimaassa saattoi saada lihavan naisen syömään kuudennen surupullansa Suomessa. Elämä on kummallista."
heinäkuun paras lukukokemus

Elokuu

Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi
Kähvelsin välipalaksi hraH:n kirjastokirjapinosta iloisenvärisen kannen ja hauskan nimen perusteella.
Todellinen hyvänmielen kirja: sadunomainen, värikäs, hykerryttävä, iloinen.
Olisi pitänyt kukaties olla maailmankirjallisuuden suhteen sivistyneempi, veikkaan että missasin osan kirjan intertekstuaalisuudesta - mutta silti.
Hyvänmielen satu. Tolkienin haamusta plussat!
elokuun paras lukukokemus

Syyskuu

Bea Uusma: Naparetki. Minun rakkaustarinani
Jalkankulkuonnettomuuden Kukkiksen suostuksesta. En ollut kuullutkaan koko stoorista, saati siitä että kirja on valtavan suosittu: kirjastonhoitaja ihmetteli, että onko se muka hyllyssä parhaillaan.
Uusma on ruotsalainen lääkäri, joka pakkomielteenomaisesti haluaa perehtyä 1897 Pohjoisnapaa tavoitelleen vetyheliumilmapalloretkikunnan katoamismysteeriin. Rikospaikkatutkimusselvitys?
Tykkäsin kirjoitustyylistä, tykkäsin kuvituksesta, luin melkein hengittämättä ja ahdistuin ihan hirvittävästi: mikä toivottomuus - jäädä jumiin jonnekin Pohjoisnavan liepeille vaillinaisin varustein, käytännössä ilman mahdollisuutta pelastua.
Näen luultavasti viikkotolkulla painajaisia - keskeneräiset mysteerit ahdistavat, ihmisten kohtalot ahdistavat, jääkarhut ahdistavat, mutta olen iloinen siitä että luin tämän.
syyskuun paras lukukokemus

Lokakuu

Minna Eväsoja: Melkein geisha
Eväsoja on -90-luvun alkupuolella käynyt japanilaisen teekoulun Kiotossa, ja väitellyt japanilaisesta estetiikasta.
Melkein geisha on kiehtova kokoelma pieniä välähdyksiä, muistoja ja kokemuksia japanilaisesta kulttuurista ja elämäntavasta. Pidin näistä tarinoista aivan valtavasti, ja olin pettynyt kun kirja loppui.
lokakuun paras

Marraskuu

Mhairi Mc Farlane: En minä vaan sinä / Sinusta kaikki alkoi
Olipa virkistävä kirjailijalöytö!
Hyväntuulista, vauhdikasta chicklitiä, koko ajan tapahtuu, henkilöt elävät, hankaliakin asioita käsitellään, mutta kepeästi.
Harmillisesti olen nyt lukenut kaiken.
marraskuun parhaat!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti