Heinäkuun kirjat

Pitkä postaus, valitan.
Heinäkuussa tuuletin aivoja: luin paljon ja paljon tuttuja, helppoja, melkein aivottomia tarinoita.

Suosittelen:
Marjamäki: Myöhäistä katua.
Hietala: Varotoimia.
Lipasti: Perunkirjoitus
Lehtola: Pelkääjän paikalla.



Marian Keyes: Aikalisä. Parikymmentä vuotta naimisissa ollut, vähän päälle nelikymppinen aviopari ajautuu parisuhdekriisiin. Hugh haluaa pitää tauon: hän kaipaa elämältä jotain muuta. Amy kokee sen hylkäämisenä. Hugh lähtee reppureissulle, Amy huolehtii kotona hektisen työnsä lisäksi kolmesta teini-ikäisestä tytöstään. Keyesin tuotantoa, sen parhaasta päästä. Keyesin hömpässä on aina myös ihan oikeaa, painavaa, vahvaa asiaa. Tässä kirjassa otetaan erittäin voimakkaasti kantaa Irlannin aborttilainsäädäntöön. Olen lukenut tämän kirjan muutamia vuosia sitten, ja jo parin vuoden välimatka (aikalisä?) toi tarinan entistäkin lähemmäs omaa elämääni: keski-iän kriisit, lähestyvät vaihdevuodet ja teinit talossa tekivät kirjasta helposti samaistuttavan. Muistin taas, miksi on hyvä lukea joitain kirjoja uudestaan muutaman vuoden jälkeen: kun itse kasvat ja muutut, muuttuu myös suhteesi tarinan henkilöihin. Lämmin suositus. 

Tuomas Marjamäki: Myöhäistä katua. Kauno Brandt oli aikoinaan Suomen Filmiteollisuuden elokuvatähti, nyt jo unohdettu, melkein satavuotias. Pelastettuaan tosit-v-tähden hengen Kauno päätyy uudestaan lehtien lööppeihin. Tarinassa kulkevat rinnakkain nuoren, aloittelevan toimittajan, vanhan koulukunnan keltaisen lehdistön setämies-juorutoimittajan ja todellisen, suoraselkäisen vanhanajan herrasmiehen kertomukset ja elämät. Osa tarinan käänteistä oli ennalta-arvattavia, vähän turhankin chicklitmäisiä, ja yksi ainoa toimittamatta jäänyt epätarkkuus meinasi viedä minut kokonaan väärille urille. Pidin tästä kirjasta valtavasti: sen ajankuva tuli (henkilökohtaisista syistä) hyvin iholle, kosketti ja vei mukanaan sivuamaan maailmaa, jossa olemme tänä kesänä paljon liikkuneet. Pidin tarinan huumorista, sen maailmojen vastakkaisuuksista, elävästä kielestä ja erityisesti tarinan hyvin rakennetuista henkilöhahmoista, aivan erityisesti kaikista 1950-luvun sivurooleissa vilahtavista näyttelijä-/kirjailija- ja ohjaajasuuruuksista! Kirja löytyi kirjaston sinua saattaisi kiinnostaa myös -generaattorin kautta: etsin yhtä tiettyä veijaritarinaa ja tämä oli määritelty samaan genreen. Ehdottoman lämmin suositus: kepeä, hauska, koskettava, aito!

 Nelli Hietala: Varotoimia. Vakuutusvirkailija Taimi jää linja-autoasemalle kun bussi kaartaa tiehensä. Taimin elämä on yhtä kauhistuttavaa käännettä: mitä tahansa saattaa milloin tahansa tapahtua ja kaikki johtaa joko varmaan kuolemaan tai ainakin sairaalan teho-osastolle. Bussista jääminen käynnistää kauhistuttavien mahdollisuuksien sarjan: vierasmaalaisen näköinen mies, metsästysseurue ja erikoinen majapaikka. Hihityttävän hauska jos-jos-jos -tarina, tunnistin kauhuskenaariot täydellisesti. E-kirja.

Tuija Lehtinen: Kolme miestä netissä. Taksisuhari Saimi vetäytyy putkirempan takia siirtolapuutarhamökkiin viimeistelemään graduaan ja pohtimaan elämänsä miehiä. Huonossa äitisuhteessa elänyt Saimi tutkii gradussaan äitisuhdetta ja yrittää selvittää oman perheensä kiemuroita, lisämaustetta kesään tulee siirtolapuutarhayhteisön erikoisesta asukaskunnasta. Tämäkin kirja on Lehtisen outojen nimien kaudelta, ja siltä kaudelta jolloin kotimaiset kirjailijat harrastivat kovin paljon intertekstuaalisia viittauksia: tämän kauden opukset ovat lystiä mutta nopeasti vanhenevaa luettavaa. Onko Lehtinen itse cameoroolissa? Leppoisaa hötevää lomaluettavaa.

Sayaka Murata: Lähikaupan nainen. 36-vuotias Keiko on töissä lähikaupassa, hän elää ja hengittää kauppaa, muu ympäristö ei ymmärrä häntä eikä hän ympäristöään. Surullinen ja hauska, hellyyttävä ja outo kuvaus normaalista ja epänormaalista naiseudesta ja elämästä.

Tuija Lehtinen: Miss Seinäruusu. Kesäkirja. Rea on työlääntynyt miehensä hankalaan sukuun, erityisesti anoppiinsa ja eroaa. Elämää mutkistaa eskari-ikäinen lapsi ja vääntö huoltajuudesta - anopin kanssa.Tarina on Lehtisen nimikikkailukaudelta: kertomuksessa vilahtelee toinen toistaan oudommannimisiä henkilöitä ja viittauksia aikansa muusikoihin ja urheilijoihin - tällaiset nokkeluudet vanhenevat uskomattoman nopeasti. Kepeän huoletonta viihdettä kesäisen aamukahvin seuraksi.

Jane Green: Kirjaflirttiä. Välipalakirja. Lainasin tämän jo pari kuukautta sitten, jatkumona aiemmin keväällä lukemilleni perustetaanpa kirjakauppa -tarinoille. Tässäkin tarinassa perustetaan kirjakauppa. Keskiössä opiskeluaikaisten kaverusten elämä Lontoossa: miten opiskeluvuosien tapahtumat ja yhden ystävän paluu joukkoon vaikuttavat porukan dynamiikkaan, ja miten vaikuttaa kirjakaupan perustaminen. Sympaattinen kaveristoori, metka ja mukava siitä, ettei kirjan kertojaminän kohdalle osu suuria kriisejä, vaan jännittävimmät käänteet tapahtuvat kavereille. Jatkaa myös tälle lukuvuodelle ominaista vanhojen tuttujen lohtukirjojen sarjaa. Sujuvaa kepoisaa kesäluettavaa.

Tuija Lehtinen: Pensionaatti huojuva talo. Lehtisen uudempi tuotanto ei yllä aivan totutulle tasolleen. Tämä joskus jo aiemminkin lukemani tarina pursuaa olennaisia ja epäolennaisia hahmoja, juoni käynnistyy haparoiden ja tapahtumat kulkevat jotenkin nahkeasti. Saaristoon, majakkasaarelle sijoittuva erakkomysteeri, bussilukemisena lomareissulla Helsinkiin. Toimi kun piti saada aivot loma-asentoon. E-kirja.

Enni Mustonen: Yllätysperintö. Talventaitteeseen sijoittuva maalaisromantiikka. Annan Matti-veli kuolee auto-onnettomuudessa, ja Annan hoitoon jää Matilta keskeneräinen sukutila. Mustosen tarmokkaat naiset tuovat hyvää mieltä kesäpäiviin. E-kirja.

Anna Rimpelä: Tilanne päällä, Aino Ritari. Eukkokirjallisuus on uusi musta, tai jotain. Aino Ritari on räväkkä mummeli, joka ensimmäisessä kirjassa harjoitteli marsun kanssa kuolemaa ja murehti seks-murheita. Toisessa osassa Aino osallistuu Lucia-kisaan ja pelastaa turvapaikanhakijaa. Kirja käynnistyy turhan hitaasti, eikä muutenkaan yllä ensimmäisen osan tasolle. Kipakanhauska tarina silti. 

Essi Paju: Koskenniskan naisia. Lisää aikuisten heppatyttökirjallisuutta! Kuka on kartanolle tuleva kaunis nainen ja mikä on hänen suhteensa isäntään, vedättääkö isäntä Aavaa ja saadaanko kartanon hevoset myytyä? Heppaisen kepeää heppakirjallisuutta, ei ota eikä anna. E-kirja.

 Roope Lipasti: Perunkirjoitus. Omahyväinen, pikkusieluinen, mustasukkainen ja sisaruskateellinen Teemu ja veljensä Janne kuljettavat isoäitinsä edesmenneen puolison Jalmarin tuhkia pitkin poikin Suomea perunkirjoituksiin, joissa veljekset toivovat kuittaavansa Jalmarin miljoonaomaisuuden. Mainio, synkeänhauska tarina veljeskateudesta ja perheestä, roadtrip pitkin Suomea. Äänikirja.

Laura Lehtola: Pelkääjän paikalla. Aapo jää nuorena leskeksi, kun puoliso Anna kuolee vastoin kaikkia todennäköisyyksiä syöpään. Herkkä ja koskettava, mutta myös lempeä kirja surusta, yksinäisyydestä, vihastakin ja hauraista uusista aluista. Pidin. E-kirja.

 Hyppe Salmi: Aaltoja ja asiattomuuksia. Vaihdevuodet. "Voisiko joku ystävällisesti kertoa, mistä tässä kaikessa oikein on kyse. Voisiko joku kiteyttää, järjestää kaiken tähän asti eletyn ja koetun, antaa samalla suunnan tulevalle. Neiti, saisinko hieman selkeyttä tähän elämäntilanteeseen." Vaikka kirjassa on minulle samaistumispintaa aika ohuesti, silti itketti ja nauratti, usein yhtäaikaa. Osui. 

 Lindsay Kelk: Meillähän oli tauko. Pitkään seurustelleet Adam ja Liv aikovat kihlautua lomamatkallaan - paitsi että kaikki meneekin pieleen. Adam ei saa kosintaa aikaiseksi, Liv alkaa epäillä suhdettaan ja he päätyvät vahingossa tauolle. Lisäpainetta elämään tuovat Adamin tuore puusepänverstas ja Livin työ- ja perhekriisi lemmikkiklinikan kanssa. Saatoin torkkua kirjasta keskiosan kun kuuntelin sitä päivätorkkuaikaan, mutta juoni pysyi silti hallussa. Leppoisa äänikirja päiväkävelyille (ja -nokosille). Äänikirja.

 Laura Paloheimo: OMG. Hääjärjestelijät Anna ja Karla ja unelmahäätoimisto OMG sorhaavat ympäriinsä. Annan elämää sekoittaa hakoteille joutunut Veli, epämääräinen suhde vanhempiin, halu löytää oma poikaystävä ja Veljen bändi. Sekava ja repalainen kirja, jota ehdin lukea tosi pitkälle ennen kuin suostuin myöntämään että en pidä siitä. Luin loppuun silkan sisun voimalla, loppu oli parempi kuin alku. E-kirja.

 Enni Mustonen: Parittomat. Mustosen kirjoista tulee hyvälle tuulelle ja alkaa tehdä mieli leipoa pullaa: niissä sankarittaret ovat tarmokkaita naisia, jotka ottavat elämän omiin käsiinsä. Salla tulee EU-projekteista isotätinsä seuraneidiksi maalle, tekee eu-tarkastuksia ja pelastaa naapuritilaa. Lempeää maaseuturomantiikkaa kesäpäivään. E-kirja.

 Jyrki Teeriaho: Eurooppalaisilla poluilla. Vaelluksia eri puolilla Eurooppaa, Santiagon Portugalin reitti, Pyreneet ja monet muut vuoristoiset vaellukset. Sujuvasti etenevä, kauniisti kuvitettu tarina kutkutteli kesämieltä, Portugalin Caminoon kuluva pariviikkoinen saattaisi jonain päivänä istua omaankin aikatauluun. Sain kirjavinkin kirjailijalta itseltään, kirja löytyi kirjastosta. Aiemmin olen lukenut Teeriahon vaelluksista Athoksen luostarisaarella. Pidin, ja pidin erityisesti Teeriahon yksinäisistä vaelluksista, tässä lähinnä Portugalin Caminosta; mielenkiintoista miten vaellus muuttuu heti, kun matkaa tehdään yhdessä jonkun kanssa.

Veera Vaahtera: Rakkautta, vahingossa. Kolmikymppisen Pihlan selkeä elämä saa uuden suunnan raskauden myötä. Poikaystävä lähtee raskaudesta kuultuaan Intiaan joogamaan, Pihla vetäytyy pohjoiseen, Gerda-mummolta perimäänsä mökkiin ottamaan elämäänsä haltuun uudestaan. Metka murre ja hyväntuuliset käänteet kuljettivat tarinaa eteenpäin. Äänikirja.

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)


Koko vuoden luetut TÄSTÄ


ajastettu postaus

1 kommentti:

  1. Mulla oli vähän enemmän kosketuspintaa tuohon Aaltoja ja asiattomuuksia -kirjaan ja kyllä, nauratti ja itketti. Enimmäkseen onneksi kuitenkin nauratti!

    VastaaPoista