Luin taannoin suomalaisten kansallispukujen kulttuurihistoriasta.
Siinä kerrottiin, että ylioppilaat kansallisaatteesta innoittuneina lähtivät osakunnittain kotiseuduilleen keräämään kansallista näyttelyä varten oman kotiseutunsa esineistöä ja pukumalleja.
Mietin sitä.
Miten ne ressukat sinne kotitienoilleen kulkivat?
Mietin ylipäätään matkantekoa entisinä aikoina. Vaikka olisit heppakyydin saanut, niin ei siinäkään tahdissa kilometrejä päivän mittaan niin kovin suuria määriä kerry.
Pohdin asiaa ääneen Lehtorillekin.
Sitten mietin ääneen myös Elias Lönnrotia joka tunnetusti tepsutti jonnekin Karjalaan asti keräämään runoja.
Täältä kun olisin Tuomiokirkon juurelta tuohikontti selässäni lähtenyt maleksimaan, niin en tiedä missä käänteessä olisi eväät syöty ja jalat uupuneet.
Totesimme, että on kyllä hyvä juttu kun on täältä Turun Akatemian nurkilta kotoisin, niin ei olisi niin kovin kauas tarvinnut vaeltaa. Olisi saattanut sisu (ja ne eväät) loppua jossain tuolla Maarian tai Kaarinan liepeillä.
Siellä oltaisiin ehkä heitetty tuohikontit nurmelle ja menty laulattamaan lähitupien asukkeja ja kerjäämään niiltä kippoja kotiseutunäyttelyä varten.
Että kyllä olisi ollut vähän nahkea meidän panos suomalaiselle kulttuurihistorialle, jos olisi ollut meistä kiinni.
*
Ei sinänsä, kävelen kyllä ihan mielelläni, mutta en ole koskaan kävellyt pitkää matkaa monena päivänä peräkkäin.
korona-aikoina kävelin välillä kympin päivässä, mutta ei sillä vauhdilla kyllä kovin isoa runosaalista karjalasta kotiin kanneta.
näin kylmiltään jotenkin kauhean lannistava ajatus se karjalan perukoille käveleminen. Pitää ehkä tosiaan valita jokin toinen ilmansuunta omaa runojenkeruuretkeä varten.
ps. kuvassa ollaan me, päiväkävelyllä. Melkein neljä kilsaa tepsutettiin, sitten piti ottaa särkylääkettä.
Kummankin.
On se kyllä ollut hyvin erilaista. Kalevalan aikoihin ei ole edes junaa ollut helpottamassa. Vaan toisaalta ihmiset oli tottuneet kipittelemään paljon enemmän kuin me. Ei oltu edes keksitty tällaisia mukavia upottavia sohvia, joissa me notkutaan. Karjalan lisäksi mietin muitakin pitkänmatkan reittejä. Esim tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä Castren hilipasi lappiin jo 1838 ja heti seuraavana vuonna Vienaan ja sitten 1842 Arkangeliin, 1843 Komin tasavaltaan, ja 1844 Obdorskiin, kunnes joutui hakeutumaan lääkäriin, sai keuhkotautidiagnoosin (sekin vielä) ja joutui palaamaan Helsinkiin. Mutta ei hätää, lisää matkoja tehtiin, ja esim 1848 hän jaloitteli Irkutskissa, josta paluumatka kesti yli puoli vuotta. Sairausluetteloon lisättiin punatauti ja keripukki. Hän kuoli 1852.
VastaaPoistaMinä olisin päässyt ehkä Tampereen asemalta lempäälään ja jäänyt nääntyneenä tutkimaan vaikka sen keskiaikaista kivikirkkoa loppuelämäkseni. Ollaan me niin eri puusta veistettyjä, noin keskimäärin, me nykyihimiset! 😂
varmaan olivat ihmiset tottuneempia kävelemään - tai hevoskyyteihin , se on totta. Vaan minä mietin kaikkein eniten sitä matkan määrää, kun ei kait se entisihminenkään mikään yli-ihminen ollut, että päivässä olisi satoja kilometrejä pistellyt menemään. Miten voi olla ettei niitä lannistanut se kartan katsominen? (tai ei tietenkään lannistanut kun ei ollut vaihtoehtoja)
PoistaJa toinen mitä pohdin on, että mistä ne ovat osanneet mennä johonkin suuntaan, kun ei joka paikkaan kumminkaan ole tietä ollut . Että miten uskaltaa lähteä pistelemään johonkin tonnepäin ja toivoa että tulee runonlaulajakylä (tai muu vastaava) jossain kohtaa vastaan?
Jossakin vaiheessa hieman houkutti pitemmästä kävelyretkestä, mutta se sitten jäi. Kävely kyllä on minusta mukava liikuntatapa, vaikka ei Karjalaan asti jaksaisikaan…
VastaaPoistakävely on hyvinkin mukavaa. Jos ei tartte kipittää Karjalaan asti :)
PoistaMinulle tuli teidän muisteluista mieleen männä vuotiset - olisiko jo peräti reilut 20 vuotta niistä ajoista - melontareissut. Joskus tuli este eteen ja piti nousta maihin, kantaa kajakkia maitse esteen yli ja takaisin veteen. Oli kuulkaa pitkä matkaa sellainen 150-200 m kantaa kajakkia, yksikköä, kahteen naiseen (joskus mieheen) tai kaksikkoa kolmeen-neljään naiseen ja mieheen.
VastaaPoistaVeteen meno sujui hyvin, jos oli mutaista ja märkää alamäkeä.. kunhan vaan muut älysi pysyä pois alta.
Melomalla runonkeruumatkat oli sujuneet rivakammin, mutta sinä kyllä puhut kävelemisestä.
Tuli vain mieleen, te muut lähestyitte asiaa paljon fiksummin ja asiallisemmin.
on muuten varmaan totta, että paljon ovat liikkuneet myös vesireittejä mahdollisuuksien mukaan!
Poista