Lukuvuosi 2017


138. Eppu Nuotio: Mutta minä rakastan sinua. Sympaattinen, ihanan lempeä tarina rakastumisesta ja rakastamisesta ja läheisyydestä. Oli ihanaa vaeltaa yhdessä päähenkilöiden kanssa pitkin Turun katuja.

137. Eija Wager: Tupaantuliaiset Italiassa. Suomalainen versio Extra Virgin:istä. Ihanat Pohjois-Italian maisemat ja maalaistyypit, kasvava eläinperhe ja hiljalleen rakentuva talo - tarina eteni verkalleen ja vei minut ajatuksissani sitruslehtoihin.

136. Haemin Sunim: Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa. Kokoelma buddhalaismunkin mietelmiä ja elämänohjeita. Lempeitä ja järkeenkäypiä.

135. Riitta Castren: Läpivalaisu. Pitkät jäähyväiset alkoholille. Toimittajan ja kirjailijan toipumisprosessi: mistä alkoholin väärinkäyttö aiheutuu, miten siitä pääsee eroon. Ajatuksia herättävä, herkkä.

134. Clare Balding: Walking home. Great British Adventures and Other Rambels. Radiotoimittajan pieniä muisteluksia ja kertomuksia vaelteluaiheisen radio-ohjelmansa tiimoilta. Kävelystä, vaeltelusta, ulkoelämästä, olympialaisista. Kirja olisi luultavasti antanut paljon enemmän, jos toimittajan radio-ohjelma olisi ollut lukijalle tuttu. Brittein saarilla tuntuu kukoistavan ulkovaeltelukulttuuri, erilaisia kävelyulkoiluryhmiä oli joka lähtöön (paljasjalkavaeltelijat, muistisairaat eksyskelijät, läheisensä menettäneet, erilaiset kylätiimit...) Sympaattisia, henkilökohtaisia tarinoita.

133. Ben Kalland: Vien sinut kotiin. Surusävyinen, ahdistavakin kertomus jehovantodistajista, perheestä ja salaisuuksista perheen ja yhteisön sisällä. Kaunis, mutta ahdistavasävyinen. Jäin ahdistuneeksi ja valvoin yöni. Pidin kirjasta.

132. Anna-Leena Härkönen: Valomerkki. Viisikymppinen kirjailija Anita haluaa kuolinapua. Kirja luovuudesta, synkkyydestä ja luovuuden synkkyydestä. Suhteeni Härkösen tuotantoon on kaksijakoinen; silti aina luen ja melkein aina pidän. Tämän luin henkeä pidätellen, pidin. E-kirja

131. Nelli Hietala: Kielillä puhumisen taito. Kahdella aikatasolla liikkuva herkkäsanainen tarina kielestä, kieli-identiteetistä, identiteetistä ja rakkaudesta. Jäi kesken siinä kohdassa, jossa tarina oikeastaan vasta alkoi. E-kirja.

130. Liisa Väisänen: Kaikki Italiani - matkoja maassa, josta on moneksi. Matkaoppaan ja taidehistorioitsijan kirja Italiasta ja Italiaan, maakunnittain ja alueittain. Kirjoittajan opastausta tulee vahvasti esiin. Kirjan parasta antia ovat henkilökohtaisemmat muistelmat, kohtaamiset ja kokemukset. Ihana, ihana Italia! E-kirja.

129. Meik Wiking: Lykke. Tanskalaisen onnellisuustutkijan jatko-osa Hygge-kirjalle, yleisesitys onnesta ja onnellisuudesta, vähän hajanainen, erilaisten tilastojen ja esimerkkien rytmittämä opus. Suosittelisin melkein lukemaan ensin Lykken ja sitten vasta Hyggen, koska ensin pitää olla lykke, vasta sitten voi olla hygge. Itse olen pitänyt huomattavasti enemmän amerikkalaisen Gretchen Rubinin onnellisuus-kirjoista.

128. Jojo Moyes: Ne jotka ymmärtävät kauneutta. Ensimmäisestä maailmansodasta tähän päivään - Sophien muotokuva, kaksi eri aikakausien naista, kaksi erilaista elämänkohtaloa, jotka nivoutuvat yhteen muotokuvan kautta. Moyesin hömppä on sujuvaa, käsittelee usein syvällisempiäkin aiheita ja on silti kepeää. Ei suosikkini Moyesin tuotannossa sotateemansa takia, mutta hyvää hömpettä silti.

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)


127. Risto Lindstedt: Pallon henki. Lyyrisiä pieniä matkamuisteluksia Afrikasta Savonlinnaan. Paikoin sielua ylentäviä, ajatuksia herättäviä. E-kirja.

126. Tuomas Marjamäki: Kummeli - erittäin hyvin sanottu. En ole Suomi-huumorin ystävä, en pitänyt juurikaan Kummelista, enkä ymmärrä, miksi luin tämän kirjan. Luin kumminkin. Pikkuhauska (eli ei) kirja. E-kirja

125. Leena Siitonen: Lempeän elämän käsikirja säätäjille: anna rakkauden ohjata. Rakkaudentäyteinen oma-apukirja. Ei oikein puhutellut minua.

124. Pasi Havia, Ville Lappalainen, Antti Rinta-loppi: Erilainen ote omaan talouteen - vapaus, onni ja hyvä elämä. Tiukan asiapitoinen kirja oman talouden hallinnasta: kulujen sopeuttamisesta menoihin, säästämisestä ja sijoittamisesta. Hyvä elämä ja vapaus tehdä valintoja ei ole sidoksissa rahan määrään, vaan pikemminkin omiin elintasovaatimuksiin, kulujen suuruuteen ja kärsivällisyyteen. Harmittaa että olen laittanut pääomaani kiinni eläkerahastoon, olisi pitänyt laittaa johonkin vapaastilunastettavaan. E-kirja

123. Sirpa Saarikoski: Kesä kasiysi. Kirjastoautonkuljettajan roadie rakkautta etsimässä ja parisuhteita tuunailemassa. Aikakauden henki tuntui vähän päälleliimatulta - en oikein päässyt sisälle nuoruuden vuosiin. Kesäinen hyvänmielen kirja.

122: Andrea Camilleri: Hämähäkin kärsivällisyys. Komisario Montalbanoa ties monennenko kerran ilta- ja lohtulukemisena.

121: Minna Oulasmaa - Riikka Riihonen: Sexfullness. Yhdessä jaettu nautinto. Kirja parisuhteesta, ihmisestä ja inhimillisyydestä ja ihan pikkuisen myös seksistä. Ennen kaikkea kirja parisuhteesta ja itsetuntemuksesta. E-kirja

120. Lasse Nousiainen: Konttaava koomikko. Kolmikymppinen koomikko uudelleensyntyy vauvan kehoon ja kommentoi keskiluokkaista maailmanmenoa kyynisen baarikolmikymppisen äänellä. Hykerryttävän hauska identiteettikriisi takaumineen, aivan loppuun asti.

119. Marja-Leena Tiainen: Khao Lakin sydämet. Henkilöitä vilisevä nuortenkirja. Kirja kertoo paluusta tsunamin rannoille kymmenkunta vuotta onnettomuuden jälkeen, rinnan kulkevat takaumat Tapaninpäivän tapahtumiin ja useamman perheen erilaiset kohtalot. Vähän liikaa hahmoja minun makuuni. Nuortenkirjaksi laatuunkäypä. E-kirja

118. Joonas Konstig: Vuosi herrasmiehenä. "reality-proosaa". Kirjailija päättää opiskella herrasmieheksi: pukeutua tyylikkäämmin, opetella miekkailua ja muita herraskaisia tapoja. Vuosi onkin itsensä kasvattamisen, itsessään kasvamisen vuosi. Haluan ruveta herrasmieheksi - tai edes ladyksi. Pidän tästä lajityypistä, jossa kirjailija laittaa itsensä likoon. Konstigin esikuvana on arvatenkin A.J. Jacobs, joka on aivan oivallinen realityprosaisti, Konstig kirjoittaa samalla tavalla rennosti ja yhtäaikaa henkilökohtaisesti. Kirja, jonka olisi halunnut jatkuvan ja jatkuvan...

117. Matt Haig - Chris Mould: Poika nimeltä Joulu. Ihana, herttainen satu joulupukista. Vähän hullu, sopivasti jännittävä, erinomaisella tavalla absurdi ja ihanan jouluinen. Lue tämä alakouluikäiselle lapselle. Älä käytä hulippia, opettele spikkelitanssi. Mahdottomuus on vain mahdollisuus, jota ei vielä ymmärrä. E-kirja välipalaksi.

116. Saara Kinnunen: Kahden kauppa. Kirja parisuhteesta ja parisuhteessa elämisestä. Tykkään Kinnusen selkeästä tyylistä, vaikka taustamaailma on toisinaan hiukan konservatiivista lähestyvä. E-kirja.

115. Oskari Saari: Aki Hintsa - voittamisen anatomia. Jos luet vain yhden kirjan valmennuksesta tai valmentautumisesta, lue tämä. Selkeä, napakka, pienten elämäntarinoiden rytmittämä kirja kokonaisvaltaisesta valmennuksesta. E-kirja.

114. Joonas Laurila: Juoksijan järki. Intohimosta juoksemiseen, selviytymistarina, motivaatiokirja. Kirja kertoo intohimosta, mutta antaa kovin vähän kirjoittajasta itsestään.

113. Petteri Ala-Kivimäki: Yrjövuori. Paimiolaisen Marko Yrjövuoren tarina: maatalosta LA:han huippujääkiekkoilijoiden ja -koripalloilijoiden fysiikkavalmentajaksi. Kirja etenee kuin istuisit saunan pukuhuoneessa kuuntelemassa kaverin jutustelua, omaääninen vaikka perustuu haastatteluihin. Vahvaa motivaatiota ja päättäväisyyttä, tiukka kaveri. E-kirja.

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)


112. Tuula Vainikainen: Miksi aina väsyttää? Kirja unihäiriöistä ja erityisesti uniapneasta. Pitkän linjan napakkasanainen tiedetoimittaja tarkastelee uupumusta ja unettomuutta osittain henkilökohtaisesta näkökulmasta. Asiallinen tietoteos. E-kirja.

111. Piritta Kantojärvi: Fasilitointi luo uutta. Menesty ryhmän vetäjänä. Väljästi työhön liittyvää, en kyllä fasilitoi tai vedä ryhmiä, mutta kiinnostavaa oli silti. Voikohan fasilitointia opiskella jossain? Olisiko se kiehtova ura?

110. Jen Sincero: You are a badass, lopeta itsesi vähättely ja elä täysillä. Ryhdikäs ja napakka selfhelp. Tee päätös ja noudata sitä, ole mindful ja meditoi, värähtele maailmankaikkeudelle ja ennen kaikkea: tee se mistä haaveilet. Nyt.

109. Ville Haapasalo, Kauko Röyhkä: Et kuitenkaan usko - Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä. Olivat oikeassa, en usko. Haastatteluista litteroitu nopealukuinen äijäkirja. E-kirja.

108. Abdirahim Hussein, Markku Hattula: Minä Husu, suomalialainen - Abdirahman Husseinin tarina. Tarmokkaan, tilaisuuksiin tarttuvan, hyväntuulisen Husun elämäntarina, ja vähän myös pamfletti. Haastattelujen pohjalta syntynyt selkeäsanainen teos. E-kirja

107. Keith Stuart: Poikani Sam. Viitteellisesti tositapahtumiin perustuva kaunis kirja erityisisyydestä. Alexin poika Sam on autistinen, vanhempien avioliitto on venynyt loppusuoralleen, Alexin työpaikka menee alta - onko mitään pelastettavissa. Polku pojan sisäiseen maailmaan löyty Minecraft-pelin kautta - elämä ei olekaan vihollinen, vaan jotain jossa on kelluttava mukana. Koskettava ja herkkä kuvaus isyyden työläydestä. Selkeästi kaunokirjallinen, vaikka jotain yhtymäkohtia todellisuuteen kirjalla onkin. E-kirja

106. Tuija Lehtinen: Lemmikkilyhärit. Mustia tai vähintäänkin tummasävyisiä eläinaiheisia lyhytkertomuksia. Eivät oikein minun makuuni.

105. Pentti Korpela: Pakana pyhiinvaelluksella. Kuusi viikoa Jaakopintiellä. Compostela- ja vaelluskirjakausi jatkuu. Korpelan kirja on yksityiskohtainen olematta tylsä. Kirja kääntyy vaelluksen edetessä pohdinnaksi yksinäisyydestä, yksinolemisesta ja parin kaipuusta. Satoi ja oli kylmää. Oli hyvä vaellus näin syysaikaan.

104. Salla Kuuluvainen: Vapaaehtoistyön johtaminen. Selkeä, sujuvasanainen ja yleistajuinen työkirjallisuuskirja. Sain inspiraatiota, muistin unohtuneita, ryhdistäydyin.

103. Karita Aaltonen: Uskalla parantua. Uskomaton tositarina toivosta ja mielen voimasta. Kauniisti kuvitettu kirja syöpään sairastuneen Karitan paranemisen tiestä.

102. Anna Perho: Antisäätäjä. Fiksun ajankäyttäjän opas. Kiire on asennekysymys, stressin kanssa on opittava olemaan - molempiin auttaa merkittävästi hyvä ajanhallinta. Napakka opus, mutta luokattoman huonosti toimitettu.

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)


101. Laura Lehtola: Takapenkki. Työvoimavirkalija Tuula, lukiolainen raskaanaoleva Elina ja syrjäytynyt Aleksi päätyvät samaan autoon. Alussa surumielinen, lopussa hyreksyttävä kertomus kolmesta ihmisestä joiden tiet risteävät. Ja mummista, ei pidä unohtaa mummia. E-kirja.

100. Janne ja Valeriina Silas: Uusi perhecamino. Kävellen yli 600 kilometriä Portugalissa ja Espanjassa. Kaksi alta kouluikäistä lasta, rattaat, opaskoira ja vanhemmat paarustavat Camino Portuguésea pitkin Santiago de Compostelaa. Rakkoja ja rokkoja, singahtelevaiset lapset ja täsmällinen koira. Tällä vaellusporukalla on asenne kohdillaan, vuorovedolla kirjoitettu päiväkirja on kodikasta luettavaa.

99. Kia Walli: Avokadopastaa. Peitot pöllyävät vauhdikkaassa sinkkutarinassa.

98. Tapani Tukiainen: Pedron tähti. Kummallinen, hajanainen ja unenomainen pyhiinvaelluskertomus Canterburystä Roomaan. En saanut vaelluksesta  enkä kirjoittajasta otetta, enkä liiemmin kirjasta edes pitänyt.

97. Tuija Lehtinen: Sumulaakson kartano. Vinkeä uuden ajan kartanoromaani, jolle seurannee jatkoa. Hauska, vähän absurdi maailma ja Lehtismäiset henkilöt.

96. Liisa Seppänen: Sadetta ja siunauksia. Pyhiinvaellus Walesissa. Mukavan pohdiskeleva matkakirja vaelluksesta walesilaisten pyhimysten jalanjälijssä. Riittävän omakohtainen ollakseen koskettava, riittävän yleinen ollakseen kiinnostava. Lempeä, lämmin ja täynnä ihania kohtaamisia.

95. Tuija Lehtinen: Viesti menneisyydestä. Hömpän kuningatar (ja tämä on kehu!) sekä nuorisokirjailijoiden aateliin kuuluvan Lehtisen uusi aluevaltaus dekkarimaailmassa. Ei ihan minun juttuni, mutta sujuvaa tekstiä kumminkin.

94. Anniina Jakonen, Anna Lehtinen: Rakkaus on väkevämpi. Kirjasuosituksen kautta, luulin lainanneeni parisuhdekirjan, huomasin lukevani kirjaa avioeroista ja -kriiseistä erittäin vahvalla kristillisellä twistillä. Välillä vastauksia kriiseihin haettiin niin monen mutkan kautta Raamatusta, että en oikein pysynyt kärryillä, enkä muutenkaan tunnistanut omakseni tätä kristillistä viiteryhmää; oma pragmaattisen luterilainen liberaalikristillinen näkemykseni ei kohdannut esim. kirjoittajien esiintuomaa seurakuntayhteydestä erottamista aviokriisin aikana. Jäin pohtimaan, minkä herätysliikkeen jäseniä kirjoittajan mahtavat olla. Epäilemättä lohdullinen ja lohduttava kirjanen, jos tämän maailmankuvan jakaa ja kriisiä elää.

93. Anja Rusinen: Mahdollista kun uskaltaa. Junalla Siperian ja Mongolian läpi Kiinaan. Aivan ihana matkakertomus eläkeläispariskunnan reppureissusta pariksi kuukaudeksi Kiinaan: junalla halki Siperian, Kiinan muurille lausumaan rakkausrunoja ja uimaan Keltaiseen mereen. Todellinen hyvänmielen e-kirja, ja erittäin laadukas omakustanne.

92. Rina-Mae Acosta - Michele Hutchison: Maailman onnellisimmat lapset - kasvatus hollantilaisittain. Hollantiin avioituneiden yhdysvaltalaisen ja brittiläisen kirjoittajien kuvaus hollantilaisesta (pohjoismaisesta) lastenkasvatuksesta. Miksi hollantilaiset lapset ovat niin onnellisia ja vanhemmat niin huolettomia - toisin kuin angloamerikkalaisissa maissa? Haluan muuttaa Hollantiin ja ruveta kasvattamaan lapsia: ole vähemmän ahdistunut ja enemmän pitkä ja ulkoilmahenkinen pyöräilijä. Mukava kirja!

91. Reeta Paakkinen: Kotona Turkissa. Turkkilaistuneen toimittajan näkökulmia, muisteluksia, tuokiokuvia, tietoiskuja elämästä Turkissa. Sujuva, leppoisa muistelus. E-kirja.

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)


90. Laura Paloheimo: Puppiduu. Kesäinen, hyväntuulinen, hiukan kaoottinen chicklit hotellista mystisellä enkelisaarella. Kepeää, iloista ja huoletonta luettavaa. E-kirja

89. Tom Malmquist: Joka hetki olemme yhä elossa. Tositapahtumiin perustuva kuin yhdellä hengenvedolla kirjoitettu muistelma. Koskettava, hengästyttävä, vahva.

88. Michael Zadoorian: Viimeinen loma. Johnilla on alzheimer, Ellalla terminaalivaiheen syöpä, heillä on asuntoauto ja tienä on route 66. Lempeä rakkaustarina, roadtrip.

87. Christoph Ribbat: Ravintolassa. Ruoan maukas historia. Sosiologinen katsaus ravintolahistoriaan, lyhyitä episodeja, fragmentteja, minulle vieraita ihmisiä. En oikein päässyt kirjan juoneen sisälle, ehkä hovimestari on kuitenkin syyllinen? E-kirja.

86. Rolf Potts: Vagabonding. Reppuselkäluuhailuopaskirja. Varmaan ihan hyvä opus, jos aikoo reppuselkäluuhailla; minulta meni vähän ohi. E-kirja.

85. Graeme Simsion: Vauvatesti. Matkalukemiseksi hankittu Vaimotestin jatko-osa, jonka olen lukenut kertaalleen jo aiemmin. Ekalla lukemalla oli hauska, nyt eteni vähän vetelästi ja verkalleen.

84. Pia Tervo: Vihdoinkin nukun hyvin. Omakustannemainen opus unettomuuden hoitoon. E-kirja

83. Christian Rönnbacka: Kävikö käry? Vakuutusetsivien parhaat tarinat. Nimensämukainen muisteluspläjäys vakuutuspetoksista ja vakuutusetsivän työstä. Pieni leppoisa välipala. E-kirja

82. Jari Järvelä: Minä, kaupunginjohtaja. Kontiolasta kajahtaa. Alunperin radioon kirjoitettuja kirjeenmuotoisia pakinanpätkäsiä Kontiolan kaupunginjohtaja Reima Johanssonin tuohtuneesta kynästä. Hauska välipala, paikoin nauratti ääneen; kirje Putinille erityisesti.

81. Erik Bertrand Larssen: Paras. Selkeä ja nopealukuinen mentaalivalmennusopas. Antoi buustia työviikon alkuun ja elämään muutenkin, nyt ei puutu enää kuin hyvän fiiliksen ylläpitäminen. E-kirja.

80. Joonas Tolvanen: Soturimunkin oppipoika. Aikani kung fu -temppelissä. Kiinassa kung fu:ta opiskelleen Tolvasen muistelukset oppivuosistaan. Lyhyitä episodeja, mukava ja selkeälukuinen kirja, tosin suurin osa parhaista tarinoista on kerrottu jo haastatteluissa tai kirjan esittelyissä. Mieltäni jäi kaihertamaan miksi Tolvanen alunperin lähti Kiinaan. E-kirja.

79. Pekka Aittakumpu: Home sweet home. Hometaloromsku. Takakannessa väitetään tragikoomiseksi, minusta oli enimmäkseen vain traaginen. Kertoi hometaloelämästä paljon perinpohjaisemmin ja raastavammin kuin vastaava aihetta käsittelevät lehtiartikkelit, sain uutta tietoa asiasta.

78. Marian Keyes: Säätäen ja soveltaen. Irlantilais-chicklit -kirjailijan vähän epätasaiset omaelämäkerralliset lyhärit. Osa oli todella hauskoja ja oivaltavia, naurattivat, koskettivat ja puhuttelivat. Osa lyhäreistä jäi vähän ontoksi. Hauskan päiväkirjamainen opus.


värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)


77. Ilana aalto: Paikka kaikelle. Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan. Ammattijärjestäjän ja kulttuurihistorijoitsijan esitys suomalaisten kotien tavaratulvasta, kannanotto ekologisemman ja ekonomisemman kuluttamisen puolesta, feministisellä työnjako-twistillä. Ennakko-oletukseni oli varsin skeptinen, mutta tykkäsin vilpittömästi, ja olin monista asioista enemmän kuin samaa mieltä pelkästään mutu-tuntuman pohjalta. E-kirja.

76. Marja Korhonen: Sydämeen tatuoitu. Aivoverenkiertohäiriön ja hoitovirheen takia locked-in -tilaan joutuneen Marjan elämäntarina jatkuu luennoitsijana, koulukiusaamisen vastustajana ja motivaatiopuhujana. E-kirja.

75. Donna Leon: Earthly remains. Uusin commisario Brunetti alkuperäiskielellä. Liian vähän ruokaa ja signorina Elettraa. Kauniit maisemat.

74. Kai Linko: Lähtemisen suloinen tuska. Katamaraanilla maailman ympäri. Eläköityvä äksynsorttinen lääkäri rakennuttaa katamaraanin ja purjehtii maailman ympäri. Vähän epätasainen omakustanne, toisaalta kiehtovia kuvauksia matkalta, toisaalta paljon maakravulle täysin vierasta purjehdussanastoa, parhaimmistoa olivat erilaisella fontilla merkityt "purjehdukseen kuulumattomat" otteet päiväkirjasta. Ne kertovat tuhannesti enemmän purjehdusmatkasta kuin purjeen koko ja reivaus. E-kirja.

73. Tiina Ekman: Huijarisyndrooma. Miksi en usko itseeni (vaikka oikeasti olen hyvä). Selkeä, asiallinen ja helppolukuinen, käytännöllinen itseapuopas huijarisyndroomalaisille. Kerrankin jotain, josta en ehkä kärsi. Paitsi ihan pikkuisen. Hyviä keinoja tunteiden sanoittamiseen ja niiden kanssa elämiseen.

72. Mikko Kalajoki: Miesmuisti. Humoristis-synkeä, melkein maaninen tarina keski-ikäisestä miehestä. "Työ, lapset, parisuhde, rintamamiestalon remontointi. Puolihullu pomo, vaimo, nuoruudenrakastettu, kuuma lastentarhanhoitaja. Outo kipu vasemmassa kiveksessä. Ja kaikesta kivasta on kulunut vähintään kaksikymmentä vuotta". Aivan parasta olivat Turku-kuvaukset sieltä hamasta omasta nuoruudesta, vaikkakin väärästä lähiöstä.

71. Anne Mattsson: Tellervo Koivisto - elämäkerta. "Manun Tellervon" elämäntarina. Poliittisten henkilöiden elämäntarinat eivät yrityksistä huolimatta jaksa innostaa ja inspiroida. Edes silloin, kun kyseessä on arvostettava, vaikutusvaltainen ja kiehtova henkilö. Jokin tässä genressä kadottaa minulta sen ihmisen, josta oikeastaan olisin halunnut lukea, ja tukahduttaa minut vuosiluvuilla ja poliittisilla, yhteiskunnallisilla tapahtumilla. En pysty näkemään niiden ohitse. E-kirja.

70. Sophie Kinsella: Kuka on pomo. Kepeää, tuttua ja vaivatonta Kinsellaa. Sankaritar on ponnekkaampi ja tomerampi kuin Kinsellan himoshoppaaja, mutta tarina on kepeä: todellinen hyvänmielen kesäkirja.

69. Heidi Nummi: Kerran kuljin ja kumarsin. 15 kuukautta Aasiassa. Kiinan kielen opiskeluun stipendin saaneen pitkin-poikin Aasiaa haahuilevan keskenkasvuisen ylimaalaileva matkakertomus. Tulipa luettua.

68. James Rebanks: Elämäni paimenena. Kertomus erilaisesta elämäntavasta. Vuodenkierron mukaan etenevä englantilaisen lammaspaimenen elämäntarina. Kaunis kuvaus sukupolvien ja ikiaikaisen historian jatkumosta, ankarasta ja vaativasta elämäntavasta, josta romantiikka ja leppoisuus ovat kaukana. Kirjoittajan arvostus esi-isien työhön ja elämäntavan tinkimättömyys nousevat esiin läpi kirjan.

67. Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain. Amerikkalaisen neurokirurgin credo kuolemasta, kuolevaisuudesta, elämästä ja elämisestä. Tämä kirja puhui hyvin yhteen aiemmin lukemani neurokirurgin Marshin muisteluksien kanssa. Kalanithin kieli on kaunista ja herkkää, äänessä on lahjakas, tunnontarkka ja nöyrä ihminen; mitä tarkoittaa, kun muuttuu kuoleman ja kuolevaisuuden hallitsijasta itse kuolevaiseksi. E-kirja.

66. Deborah Rodriguez: Kabulin kauneuskoulu. Sinnittelin tätä kirjaa läpi täydet 3 kk, en ymmärrä miksi; yleensä jätän huoleti kirjan kesken, jos se ei kiinnosta. Tulipa luettua.

65. Henry Marsh: Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta. "Joudun usein leikkaamaan aivoja ja se on minusta kauheaa". Neurokirurgin muistelukset työvuosilta. Minusta kirjoittaja oli vähän arrogantti, mutta arvosteluissa kehutaan kovasti kirjan lämminhenkisyyttä. Pidin kirjasta kumminkin, konstailematon, hienostelematon ja silti lempeä kirja kiehtovasta aiheesta. E-kirja.

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)


64. Ritva Parviainen: Hanki oma elämä. Neljännesvuosisata Mosambikissa. Suomalaisen fysioterapeutin /järjestötyökoordinaattorin hajanaiset muistelukset elämästä ja työnteosta Mosambikissa.

63. Mari Manninen: Yhden lapsen kansa. Sujuvasti kirjoitettu, monipuolinen katsaus Kiinan yhden lapsen politiikasta. Toimittajan ymmärtäväinen ja myötäelävä asenne tuntuu lukijasta hyvältä. E-kirja.

62. Rosita Juurinen: Toimistosta travelleriksi. Opas luovan alan yrittäjyyteen Thaimaassa palmun katveessa.  En tiedä, miksi aina vain luen tällaisia opuksia. En halua ruveta luovan alan yksityisyrittäjäksi, enkä ainakaan asua itäisillä mailla. Haluan jotain ihan muuta. E-kirja.

61. Pirkko Saisio: Lokikirja. Sarjakuvamainen muistikirja/lokikirja mahonkivene Dianalla vietetyistä kesistä. Hauska, hauska, hauska. Miksi minun muistikirjani eivät ole näin hauskoja?

60. John Ahern: On the road...with kids. One Family's Life-changing Gap Year. Australialainen kaksilapsinen perhe hankkii asuntoauton ja kiertää Eurooppaa vuoden ajan. Isän kasvukertomus vanhemmuudessa, matkakertomus, parisuhdetarina.

59. Tara Lange: Tikapuut rakkauteen. Itsehoito-opas tunteisiin ja itsensä ymmärtämiseen

58. Tuomas Juntunen: Tuntematon lapsi

57. Pauliina Vanhatalo: Keskivaikea vuosi. Rehellinen yhdeltäistumalta luettu kirja masennuksesta, vanhemmuudesta ja kiltin tytön syndroomasta. Samaistuttava, sujuvakielinen, koskettava. Kun pitkästä aikaa muistin, miten mukavaa fläpältä on lukea; e-kirja

56. Ulla Pihkala: Osasto 10, toivoa ja taistelua. Helsingin lastenklinikan pitkäaikaisen ylilääkärin työmuistelmat. Asiallisia ja toteavia, vaan ei tunteettomia potilaskertomuksia. Pitkästä aikaa e-kirja.

55. Joan Marble: Puutarha Italiassa. Amerikkalaisen toimittajan tarinoita puutarhastaan Rooman pohjoispuolelta. Sympaattisia tarinoita, jotka aukeavat luultavasti vielä paremmin puutarhaihmisille.

54. Pirkko Saisio: Spuuki Spaidermän ja raju nonna. Ihania pikkuhavaintoja lapsenlapsen elämästä ja suusta, haluaisin kuulua tähän joviaaliin perheeseen!

53. Peter Wohlleben: Puiden salattu elämä. Kasvimaailman kuninkaiden tunteista ja viestinnästä. Saarni-/pyökkimetsävyöhykkeen metsänhoitaja kertoo tieteellisistä ja omakohtaisista havainnoistaan puiden elämästä ja olemisesta. Jos hyväksyy sen premissin, että puu on ajatteleva, kommunikoiva ja tunteva elollinen, tässä kirjassa on järki. En oikein tiedä, mitä ajattelisin. Mutta luin kirjan loppuun.

52. Birgitta Björn: Onnellisesti perille - kävelyn alkeet Santiago de Compostelaan. Yksi sympaattisimmista lukemistani Compostela-opuksista. Nimi ja takakansi lupaavat tyylillisesti aivan toisenlaista teosta, mutta pieni omakustanne oli siltikin yksi parhaista lukemistani vaelluskirjoista. Vasemmalla sivulla oli kuvaus päivämatkasta, oikealla yleisemmän tason vinkkejä vaellukselle.


värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)


51. Lori Nelson Spielman: Kymmenen unelmaani. Mikä ihana aikuisten satu! Brettin äiti on asettanut miljoonaperintönsä ehdoksi sen, että Brett toteuttaa teini-ikäisenä kirjoittamansa unelmalistan. Lämmin, lempeä ihana satu aikuiselle. Ole uskollinen itsellesi ja unelmillesi.

50. Leila Kiiskinen: Terkkuja Leilalta Italiasta. Ulkosuomalaisbloggaajan pieniä sympaattisia tarinahetkiä. Kepeä pikkusöötti välipala. Blogi oli entuudestaan vieras.

49. Mhairi Mcfarlane: Sinuun minä jäin. Tykästyin kertarykäisyllä Mcfarlanen kirjoihin joskus viime syksynä, ja odotukset olivat kovasti korkealla tämän kirjan suhteen. Tarina ei vain tuntunut etenevän.

48. Veera Vaahtera: Sopivasti sekaisin. Vaahteran (Pauliina Vanhatalo) chicklit on hyväntuulista, vauhdikasta, laadukasta kotimaista chicklitiä. Mitä tapahtuu kun kodin ja uran välillä tasapainoilevan kiltin ihmisen mitta tulee täyteen? Luin hyvää mieltä hyrskyten ja hykerrellen

47. Kristina Kappelin: Franciscus - uuden ajan paavi. Ruotsalaisen toimittajan viritelmä paavi Franciscuksen elämästä. Luin sinnikkäästi, vaikka en oikein päässytkään jutun juoneen kiinni. Kiehtovasta ihmisestä luulisi saavan kiehtovan tarinan.

46. Donna Leon: Oman käden oikeus. Luen aina vain lohtulukemisena Brunetti-tarinoita.

45. Johanna Elomaa: Säästä ajatuksesi eläviä varten. Suomalainen, tummasävyinen eat-pray-love. Veljen itsemurha ja epätasaisen parisuhteen päättyminen kuljettaa kirjoittajan etsimään itseään ja elämänsä tarkoitusta ashramista Intiasta, orankikuntoutuskeskuksesta Borneossa ja huvilalta Balilla.

44. Roope Lipasti: Viimeiset polttarit. Tummasävyisempää, kiehtovaa, kypsää Lipastia. Luin yhdeltä istumalta, viihdyin ja nautin.

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)


43. Niina Hakalahti: Lumilinna. Luin yhdeltä istumalta vapunaattona. "Hän ei tuntenut toisen elämän sääntöjä, hänellä ei ollut kartaa, hän oli ajautunut vedenalaiseen luolastoon, hän ei tiennyt missä kohtaa oli ilmatasku". Salaisuuksien taakka on raskas, identiteetti on pintaa syvemmällä. Erityisesti puhuttelivat voimakkaat aistimukset, tuoksut ja niiden merkitys.

42. Satu Rämö, Hanne Valtari: Unelmahommissa. Tee itsellesi työ siitä mistä pidät. Tarmokkaiden mimmien tarmokas kirja luovan alan yksityisyrittämisestä. Paikoin vähän toistoa, mutta kertaushan on opintojen äiti. Montako luovan alan yksityisyrittäjää maailmaan mahtuu?
Eväitä sain kyllä omaankin olemiseeni ja työhöni.

41. Eve Hietamies: Hammaskeiju. Miten voikin kirja olla niin ihana, arkinen, äijä, ihana, ihana ja ihana? Kyynelehdin tätä: (...) olisin itsekin halunnut perheen (...) missä ne pienet turhanpäiväiset pikkuasiat olisivat niin tärkeitä, koska ne olisivat meidän omia. Ja missä öisin vieressä nukkuisi minun omani, minun naiseni. Missä seksi olisi tuttua ja sen myötä turvallisen tavallista, koska se olisi meidän omaa (...)" oi<3!

40. R.J. Palacio: Ihme. Kirjaston nuortenkirjapuolen uutuuksia. Inhimillinen moniääninen kertomus kasvoiltaan epämuodostuneesta Auggiesta, joka monen kotikouluvuoden jälkeen aloittaa murrosiän kynnyksellä opinnot tavallisessa koulussa. Koskettava, lempeä tarina erilaisuudesta.

39. Donna Leon: Myrskyjen meri. Italiaa ja komisario Brunettia edelleen; tarinana mielestäni heikommasta päästä. Tarvitsin tuttua iltalukemista.

38. Karoliina Sallinen: Tee se itse vauva. Humoristinen kahden kertojan tarina neljästäkymmenestä raskausviikosta.

37. Donna Leon: Kuolema tulvan aikaan. Jatkoin Leonin parissa. Samat rikoksen uhrit hyppelevät esiin kaikkiaan kolmessa kirjassa, poloiset.

36. Cynthia Voigt: Tuulta purjeisiin. Teki mieleni lukea yksi nuoruusvuosien suosikkikirjoista. Oli ihan yhtä hyvä ja mieluisa edelleen, oma näkökulmani toki on muuttunut matkan varrella.

35. Jojo Moyes: Parillisia ja parittomia. Ihana, sympaattinen, aikuisten satu. Happily ever after >3!

34. Liane Moriarty: Tavalliset pikku pihajuhlat. Tuttua Moriartya, "suljetun piirin rikos" - kaikki henkilöt kantavat mukanaan syyllisyyttä tapahtuneesta, omaa elämäänsä, parisuhdettaan. Mitä pihajuhlassa oikeastaan tapahtui ja kuka olikaan syyllinen?


värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)


33. Donna Leon: Tuntematon ihailija. Uusin suomennettu Brunetti-sarjaa, tärppäsi kirjaston varausjonosta ihmeen nopeasti. Luin tämän jo viime kesänä englanniksi, joten tarina oli tuttu. Huvittavasti sama päähenkilö kuin edellisessä lukemassani dekkarissa. Olisi voinut olla enemmän ruokaa ja viiniä ja enemmän signorina Elettraa.

32. Donna Leon: Kuolema oopperassa. Kaikkien aikojen ensimmäinen komisario Brunetti. Haluaisin istua parvekkeella siemailemassa viiniä samalla kun luen.

31. Donna Leon: Sokea rakkaus. Alkupään komisario Brunetin tutkimuksia iltalukemisena.

30. Meik Wiking: Hygge. Hyvän elämän kirja. Pitkäksi venytetty stoori onnellisuudesta ja tanskalaisista. Otti päähän: onnellisuusinstituutti, tanskalaisten ihannointi ja köpelö käännös. Suomen kieli on rikasta, miksi takertua sanaan hyggepitoinen? Hyggepitoinen retki, hyggepitoinen joulu, hyggepitoiset eväät. Miksei retkihygge,jouluhygge, eväshygge? Meillä suomalaisilla on hämäränhetki, tuotteistetaan se! Ja sauna, löylypuheet. Kirja oli kokoelma tunnelmakuvia ja yhä uudestaan pyöritettynä ajatusta yhdessäolosta ja villasukista.

29. Anu Lahtinen, Kirsi Vainio-Korhonen: Lemmen ilot ja sydämen salat. Suomalaisen rakkauden historiaa. Suomalaisen rakkaus- ja avioelämän historiaa, sopivan populaaristi, sopivan tieteellisesti. Monet vanhoilta tuntuvat tavat ovat yllättävän uusia. Monet uudet tavat ovat yllättävän vanhoja.

28. Janet Street-Porter: Tee mitä haluat! Näin saat elämältä kaiken tuhlaamatta aikaa, rahaa ja vaivaa. Räväkkä selfhelp - tee mitä haluat. En pitänyt taitosta - liikaa erilaisia fontteja - muuten aika hauska.

27. Anna-Liisa Valtavaara: Huolena huolehtiminen. Kirja jota olisi pitänyt lukea kynä kädessä kotisohvassa, ei bussissa. Oli kohtia jotka melkein itkettivät.

26. Jenni Selosmaa: Kukkaron kuningatar. Kahdeksan askelta taloudelliseen hyvinvointiin. Mielenkiintoinen personal trainer -näkökulma talouteen, säästämiseen ja ennen kaikkea rahaan. Mitä maksaa työssäkäynti: onko taloutesi tasapainossa siihen nähden?

25. Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen - mikä meitä yhdistää? Mukavasti kirjoitettua, taidokkaasti popularisoitua tiedettä, mukavasti luettavan mittaiset jaksot. Paikoitellen otsikointia olisi voinut pohtia tai täsmentää.

24. Rachel Hoffman: Unf*ck Your Habitat, You're better than your mess. Raflaavasta nimestään huolimatta masentavan tylsä perussiivousohjekirja. Tee se heti, tee 20 min kerrallaan.

23. Tuija Lehtinen: Mikaelan enkelit. Tuttua chicklitiä iltalukemisena.

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja

22. Katri Manninen, Sanna Stellan: Luksusmuija matkustaa. Kepeä pikkuhauska välipala.

21. Elizabeth Gilbert: Eat, pray, love - omaa tietä etsimässä. Kamalaa hallaa tekee hyville kirjoille, jos niitä lukee väärin virittyneenä: olen lukenut tämän kirjan vuosia sitten ja silloin se oli mielestäni aivan kuraa. Olen tämän vuoden puolella lukenut takaperoisesti Gilbertin suomennetut, löysin hänen kielestään kauneutta, todellisia helmiä. Pidin tästä(kin) Gilbertin kirjasta, osui tähän hetkeen ja mielentilaan.

20. Sami Sillanpää: Kiinalainen rakkaustarina. Kahden toisinajattelijan elämä salaisen poliisin varjossa. Lueskelin nopeassa tahdissa ja ehkä vähän pintapuolisesti kirjastossa istuskellessani. Kosketti, ihmetytti: olen ihan liian pullamössöä uhraamaan elämääni tai edes osia siitä taistellakseni paremman maailman puolesta.

19. Claire Dederer: Elämäni asennot. Mitä jooga minulle opetti. Elämäntarina vanhemmuudesta, perheeksi ja perheenä kasvamisesta, oman tilan tarpeesta ja ottamisesta. Osui ja upposi jo toisen kerran. "olin niin huolissani lasteni nukkumisesta etten herättänyt heitä katsomaan lumisadetta."
Miten voin oppia olemaan suorittamatta ja murehtimatta?

18. Elizabeth Gilbert: Tahdonko? Kuinka päädyin naimisiin. Kauniisti kirjoitettu elämäkerrallinen tutkielma länsimaisesta avioliitosta. Miksi en pitänyt tästä ensilukemalla? Kieli on kaunista ja soljuvaa ja ajatuksia herättelevää.

17. Jenni Sarras: Tavarataidot. Arkijärjellä koti kuntoon. Napakka, sujuva, selkeä opas liian tavaramäärän hallintaan. Tässä kirjassa ei viikata eikä mariteta, tässä pohditaan mikä on liikaa ja mistä sen tietää. Arkijärkevä, hyvä.

16. Cathy Kelly: Sisarten kesken. Vaivatonta sujuvalukuista irkku-chicklitiä lauantaipäivän ratoksi.

15. Heidi Mäkinen: Ei saa mennä ulos saunaiholla. Hymyilyttävä, lempeä episodimainen tarina. Kyllikki! <3! Ei yhtään nimensä oloinen kirja; ja tämä oli kehu. Luokkittelen chicklitiin, tässä oli paljon syviä ja hyviä asioita näennäisen kepeissä raameissa.

14. Tuija Lehtinen: Rafaelin enkeli. Stressikausi töissä ja kotona, piti ottaa vanhaa tuttua hömppää välilukemiseksi.

13. Jani Toivola: Musta tulee isona valkoinen. <3! Inspiroiva, koskettava. Inhimillinen, ihmisellinen, ihmeellinen, ihmismäinen, aito.

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja

12. Leena Putkonen: Ruokamysteerit - viisaiden valintojen jäljillä. Opas terveelliseen ja eettiseen ruokailuun. Hermostuttava opus, viisaiden valintojen tekeminen on mahdotonta.

11. Jessica Haapkylä: Merten koralliparatiisit - tutkimusmatka herkkiin ekosysteemeihin.
Kiehtova tietokirja, kauniit kuvat. Olisin toivonut enemmän sukellusta ja vähän vähemmän koraalitauteja; jonkinlaista henkilökohtaista otetta.

10. Tim Walker: Lost in Suomi. Miten tapasin suomalaisen vaimoni ja muita kertomuksia. Sympaattisia reunamerkintöjä perheeksi ja perheenä kasvamisesta vieraassa kulttuurissa.

9. Annie Hawes: Calabrian perintö. Oliivilehtoja, sitruslehtoja, syvässä Italian etelässä tavat ovat kovin erilaiset kuin kotona pohjoisessa. Elämäntarina; ihanaa, eloisaa kieltä. Ja hyvät ruuat.

8. Mira Ahjoniemi: Loistava järjestys. Kotimainen versio konmarista. Kivat kuvat, muuten vähän tyhjä.

7. Marie Kondo: Spark Joy. Jatko-osa siivouksen käänteentekevälle mullistusriemu-selfhelpille. Osasta olen samaa mieltä, osan opetti äiti kotikotona, osaa ihmettelen.

6. Annie Hawes: Kypsä poimittavaksi. Ligurian oliivilehto, katto joka painuu notkolle kuin kananmuna ja rakkaus paikalliseen mieheen. Sujuvasanainen elämäntarina.

5. Kalle Niinikangas: Vaporeton vauhdissa. Vauhdikas matkatarina, jossa syödään jäätelöä ja seikkaillaan Venetsiassa. Kepeä pikkukirja.

4. Elizabeth Gilbert: Big Magic - Uskalla elää luovasti. Inspiroiva selfhelp, tuli juuri oikeaan hetkeen. Mainio.

3. Hal Elrod: Aamun ihme. Nopealukuinen selfhelp. Osaan melkein nousta aamuisin niin kuin kuuluu.

2. John Grisham: Laiton lakimies. En kestä dekkareita, niin se vain on.

1. Marian Keyes: Mercy Closen mysteeri. Irkku-chicklitiä, vanha tuttu.


****

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti