Lukuvuosi 2017

38. Karoliina Sallinen: Tee se itse vauva. Humoristinen kahden kertojan tarina neljästäkymmenestä raskausviikosta.

37. Donna Leon: Kuolema tulvan aikaan. Jatkoin Leonin parissa. Samat rikoksen uhrit hyppelevät esiin kaikkiaan kolmessa kirjassa, poloiset.

36. Cynthia Voigt: Tuulta purjeisiin. Teki mieleni lukea yksi nuoruusvuosien suosikkikirjoista. Oli ihan yhtä hyvä ja mieluisa edelleen, oma näkökulmani toki on muuttunut matkan varrella.

35. Jojo Moyes: Parillisia ja parittomia. Ihana, sympaattinen, aikuisten satu. Happily ever after >3!

34. Liane Moriarty: Tavalliset pikku pihajuhlat. Tuttua Moriartya, "suljetun piirin rikos" - kaikki henkilöt kantavat mukanaan syyllisyyttä tapahtuneesta, omaa elämäänsä, parisuhdettaan. Mitä pihajuhlassa oikeastaan tapahtui ja kuka olikaan syyllinen?


värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja

33. Donna Leon: Tuntematon ihailija. Uusin suomennettu Brunetti-sarjaa, tärppäsi kirjaston varausjonosta ihmeen nopeasti. Luin tämän jo viime kesänä englanniksi, joten tarina oli tuttu. Huvittavasti sama päähenkilö kuin edellisessä lukemassani dekkarissa. Olisi voinut olla enemmän ruokaa ja viiniä ja enemmän signorina Elettraa.

32. Donna Leon: Kuolema oopperassa. Kaikkien aikojen ensimmäinen komisario Brunetti. Haluaisin istua parvekkeella siemailemassa viiniä samalla kun luen.

31. Donna Leon: Sokea rakkaus. Alkupään komisario Brunetin tutkimuksia iltalukemisena.

30. Meik Wiking: Hygge. Hyvän elämän kirja. Pitkäksi venytetty stoori onnellisuudesta ja tanskalaisista. Otti päähän: onnellisuusinstituutti, tanskalaisten ihannointi ja köpelö käännös. Suomen kieli on rikasta, miksi takertua sanaan hyggepitoinen? Hyggepitoinen retki, hyggepitoinen joulu, hyggepitoiset eväät. Miksei retkihygge,jouluhygge, eväshygge? Meillä suomalaisilla on hämäränhetki, tuotteistetaan se! Ja sauna, löylypuheet. Kirja oli kokoelma tunnelmakuvia ja yhä uudestaan pyöritettynä ajatusta yhdessäolosta ja villasukista.

29. Anu Lahtinen, Kirsi Vainio-Korhonen: Lemmen ilot ja sydämen salat. Suomalaisen rakkauden historiaa. Suomalaisen rakkaus- ja avioelämän historiaa, sopivan populaaristi, sopivan tieteellisesti. Monet vanhoilta tuntuvat tavat ovat yllättävän uusia. Monet uudet tavat ovat yllättävän vanhoja.

28. Janet Street-Porter: Tee mitä haluat! Näin saat elämältä kaiken tuhlaamatta aikaa, rahaa ja vaivaa. Räväkkä selfhelp - tee mitä haluat. En pitänyt taitosta - liikaa erilaisia fontteja - muuten aika hauska.

27. Anna-Liisa Valtavaara: Huolena huolehtiminen. Kirja jota olisi pitänyt lukea kynä kädessä kotisohvassa, ei bussissa. Oli kohtia jotka melkein itkettivät.

26. Jenni Selosmaa: Kukkaron kuningatar. Kahdeksan askelta taloudelliseen hyvinvointiin. Mielenkiintoinen personal trainer -näkökulma talouteen, säästämiseen ja ennen kaikkea rahaan. Mitä maksaa työssäkäynti: onko taloutesi tasapainossa siihen nähden?

25. Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen - mikä meitä yhdistää? Mukavasti kirjoitettua, taidokkaasti popularisoitua tiedettä, mukavasti luettavan mittaiset jaksot. Paikoitellen otsikointia olisi voinut pohtia tai täsmentää.

24. Rachel Hoffman: Unf*ck Your Habitat, You're better than your mess. Raflaavasta nimestään huolimatta masentavan tylsä perussiivousohjekirja. Tee se heti, tee 20 min kerrallaan.

23. Tuija Lehtinen: Mikaelan enkelit. Tuttua chicklitiä iltalukemisena.

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja

22. Katri Manninen, Sanna Stellan: Luksusmuija matkustaa. Kepeä pikkuhauska välipala.

21. Elizabeth Gilbert: Eat, pray, love - omaa tietä etsimässä. Kamalaa hallaa tekee hyville kirjoille, jos niitä lukee väärin virittyneenä: olen lukenut tämän kirjan vuosia sitten ja silloin se oli mielestäni aivan kuraa. Olen tämän vuoden puolella lukenut takaperoisesti Gilbertin suomennetut, löysin hänen kielestään kauneutta, todellisia helmiä. Pidin tästä(kin) Gilbertin kirjasta, osui tähän hetkeen ja mielentilaan.

20. Sami Sillanpää: Kiinalainen rakkaustarina. Kahden toisinajattelijan elämä salaisen poliisin varjossa. Lueskelin nopeassa tahdissa ja ehkä vähän pintapuolisesti kirjastossa istuskellessani. Kosketti, ihmetytti: olen ihan liian pullamössöä uhraamaan elämääni tai edes osia siitä taistellakseni paremman maailman puolesta.

19. Claire Dederer: Elämäni asennot. Mitä jooga minulle opetti. Elämäntarina vanhemmuudesta, perheeksi ja perheenä kasvamisesta, oman tilan tarpeesta ja ottamisesta. Osui ja upposi jo toisen kerran. "olin niin huolissani lasteni nukkumisesta etten herättänyt heitä katsomaan lumisadetta."
Miten voin oppia olemaan suorittamatta ja murehtimatta?

18. Elizabeth Gilbert: Tahdonko? Kuinka päädyin naimisiin. Kauniisti kirjoitettu elämäkerrallinen tutkielma länsimaisesta avioliitosta. Miksi en pitänyt tästä ensilukemalla? Kieli on kaunista ja soljuvaa ja ajatuksia herättelevää.

17. Jenni Sarras: Tavarataidot. Arkijärjellä koti kuntoon. Napakka, sujuva, selkeä opas liian tavaramäärän hallintaan. Tässä kirjassa ei viikata eikä mariteta, tässä pohditaan mikä on liikaa ja mistä sen tietää. Arkijärkevä, hyvä.

16. Cathy Kelly: Sisarten kesken. Vaivatonta sujuvalukuista irkku-chicklitiä lauantaipäivän ratoksi.

15. Heidi Mäkinen: Ei saa mennä ulos saunaiholla. Hymyilyttävä, lempeä episodimainen tarina. Kyllikki! <3! Ei yhtään nimensä oloinen kirja; ja tämä oli kehu. Luokkittelen chicklitiin, tässä oli paljon syviä ja hyviä asioita näennäisen kepeissä raameissa.

14. Tuija Lehtinen: Rafaelin enkeli. Stressikausi töissä ja kotona, piti ottaa vanhaa tuttua hömppää välilukemiseksi.

13. Jani Toivola: Musta tulee isona valkoinen. <3! Inspiroiva, koskettava. Inhimillinen, ihmisellinen, ihmeellinen, ihmismäinen, aito.

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja

12. Leena Putkonen: Ruokamysteerit - viisaiden valintojen jäljillä. Opas terveelliseen ja eettiseen ruokailuun. Hermostuttava opus, viisaiden valintojen tekeminen on mahdotonta.

11. Jessica Haapkylä: Merten koralliparatiisit - tutkimusmatka herkkiin ekosysteemeihin.
Kiehtova tietokirja, kauniit kuvat. Olisin toivonut enemmän sukellusta ja vähän vähemmän koraalitauteja; jonkinlaista henkilökohtaista otetta.

10. Tim Walker: Lost in Suomi. Miten tapasin suomalaisen vaimoni ja muita kertomuksia. Sympaattisia reunamerkintöjä perheeksi ja perheenä kasvamisesta vieraassa kulttuurissa.

9. Annie Hawes: Calabrian perintö. Oliivilehtoja, sitruslehtoja, syvässä Italian etelässä tavat ovat kovin erilaiset kuin kotona pohjoisessa. Elämäntarina; ihanaa, eloisaa kieltä. Ja hyvät ruuat.

8. Mira Ahjoniemi: Loistava järjestys. Kotimainen versio konmarista. Kivat kuvat, muuten vähän tyhjä.

7. Marie Kondo: Spark Joy. Jatko-osa siivouksen käänteentekevälle mullistusriemu-selfhelpille. Osasta olen samaa mieltä, osan opetti äiti kotikotona, osaa ihmettelen.

6. Annie Hawes: Kypsä poimittavaksi. Ligurian oliivilehto, katto joka painuu notkolle kuin kananmuna ja rakkaus paikalliseen mieheen. Sujuvasanainen elämäntarina.

5. Kalle Niinikangas: Vaporeton vauhdissa. Vauhdikas matkatarina, jossa syödään jäätelöä ja seikkaillaan Venetsiassa. Kepeä pikkukirja.

4. Elizabeth Gilbert: Big Magic - Uskalla elää luovasti. Inspiroiva selfhelp, tuli juuri oikeaan hetkeen. Mainio.

3. Hal Elrod: Aamun ihme. Nopealukuinen selfhelp. Osaan melkein nousta aamuisin niin kuin kuuluu.

2. John Grisham: Laiton lakimies. En kestä dekkareita, niin se vain on.

1. Marian Keyes: Mercy Closen mysteeri. Irkku-chicklitiä, vanha tuttu.


****

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti