Töissä kuultua

 


"on se hyvä että sä pidät meille kuria, ettei N:n tartte" (hyvä kyttä - paha kyttä?)

"sä puhut hirveen huonosti ruotsia"

 "sulla on söpöt korvikset"

"miks sulla on tommoset korvikset"

"miks sulla on tommoiset kengät, sulla pitäsi kyl olla vähän aikuisemmat kengät"

"mä sanoin tolle yhdelle melkeen kaljulle että..." (osoittaa minuun)



"miks sä olit niin kauan poissa?"



Suunnittelin isänpäiväaskartelun. 

Olivat kehvelit koulussa myös tehneet jätkänshakin, jäi sitten toteuttamatta tänä vuonna. Grr.


Leppikset vastaan oudot ötökät
(kaikki muut maalit olivat kuivuneet purkkeihin)


Lokakuun luetut

 Lokakuu oli hyvä lukukuu.

Lue ainakin Lari Launosen Poikani, elä vielä ensi talvi




LOTRissa taivallan parhaillaan kohti Theodenin hovia - entit lähtivät jo rautapihaan. 

Pitkästä aikaa uskallan kurkistella englanninkielisiä kirjoja - niin kauan kuin tein sijaisuutta toisella kotimaisella, en halunnut minkään häiritsevän aivojeni kielisoppaa.

Pohdin, milloin voi aloittaa joulukirjoissa piehtaroimisen. Nehän ovat ihan oma genrensä hyvänmielen kirjallisuuden sisällä: takkatulia ja lämmintä viiniä tai glögiä (hui ja kauh!), lumisadetta ja väärinkäsityksiä sekä loputtomasti onnellisia loppuja. 
Ei ihan vielä kumminkaan, vaikka e-kirjahyllyni tursuilee niitä jo. Ei joulukalenteriakaan avata etuajassa!



Alla lokakuun luetut uusimmasta vanhimpaan, ja koko vuoden luetut TÄSSÄ

Anna-Katri Räihä: Menolippu kaikkialle -yksinmatkaajan käsikirja. Räihä on käynyt maailman jokaisessa maassa, yksin. Tällaisia yksinmatkustavia naisia on koko maailmassa kourallinen. Räihän kirja on osin matkamuisteluksia, osin vinkkejä muille soolomatkailijoille. Pidin muisteluksista, mutta vinkkejä pidin paikoin vähän ongelmallisena - jään aina miettimään esimerkiksi vastuullista matkailua. Räihä kertoo elävästi ja kauniisti vaelluksestaan gorillametsässä, ja vastuullisuusosiossa muistuttaa että pitää suhtautua erilaisiin eläinreservaatteihin, villieläin tarkkailuun ja vastaaviin varauksella. Miten nämä sopivat yhteen? Mistä tiedämme että retki on ollut vastuullinen? Tai kun Räihä kertoo kokemuksistaan Syyriassa ja Afganistanissa - onko oikein matkustaa vaikka kuinkakin suunnitellusti sota-alueille, ja vaikka kuinka hyvin aikein ja eettisesti, onko silti oikein mennä taivastelemaan sodan jälkiä? En tiedä. Jään aina pohtimaan, millä nämä reppureissaajat oikeuttavat oman matkailunsa, omat kokemuksensa. Jotenkin...no, haluaisin nähdä miekkavalaan luonnossa, ja kirjan innoittamana etsin miekkavalassafareita. Löysin suosituksia arvatenkin kohtalaisen eettisestä järjestäjästä, ja silti minulle tuli sellainen olo, etten ole aivan varma, haluaisinko sittenkään sellaiselle retkelle. Onko kumminkaan oikein, vaikka kuinka valasta kunnioittaen ja niitä jahtaamatta jäljittää niitä ja tunkeutua niiden elinpiiriin? En tiedä, minulla ei ole vastausta. Kuten monessa muussakin opuksessa, tässäkin lähtökohtana on reppureissaamisen autuus ja oikeutus verrattuna turismiin (mitä reppureissaaminen sitten on? tai nomadielämä? miksi se olisi hyväksyttävämpää kuin perinteinen turismi). Asiallinen opas, kiehtovat muistelukset. E-kirja.

Sisko Savonlahti: Tavallaan totta. Vaikuttajamaailmaan - lähinnä instaan - sijoittuva lyhyt kertomus vaikuttajana olemisen armottomuudesta. Jotenkin ihan hyvä, toisaalta muistutti jonkinlaisia vanhoja moraliteetteja: näin käy kun on tuhma. Pieni kepeä välipalakirja, ilmestynyt alunperin jatkokertomuksena jossain lehdessä, ehkä tässä olisi ollut aineksia pidempään ja kiehtovampaankin tarinaan. E-kirja.

M.C.Beaton: Tappavan piirakan tapaus. Agatha jää eläkkeelle ja muuttaa pieneen kylään maaseudulle. Kyläläiset katsovat Agathaa pitkin nenänvartaan. Osallistumalla piirakkakilpailuun Agatha aikoo voittaa kyläläisten suosion puolelleen - paitsi että piiras on tappava. Omalla tavallaan hauskahko, mutta toisaalta ajastaan jäänyt ja vähän paikallaan junnaava cozy crime. Sellainen ihan kiva, tulipa luettua. E-kirja

Mhairi McFarlane: En minä vaan sinä. Yöpöytäkirjana McFarlanea. Olen lukenut tämän joskus ikuisuus sitten ja unohtanut koko tarinan. Delialle selviää, että tulevalla miehellään on suhde: millä tavalla Delia rakentaa elämänsä ja olemisensa perusteet uudestaan - työpaikallakin kuohuu. McFarlane osaa viihdekirjoittamisen - kertomuksissa tapahtuu alusta loppuun asti, henkilöt ovat eloisia ja aitoja ja kertomukset etenevät sujuvasti. Suositus McFarlanen viihdekirjoille ylipäätään! 

Kate Hewitt: Bluebell Lanen majatalo. Ellien perhe muuttaa Yhdysvalloista Walesiin, Ellien kotikaupungista puoliso Matthew:n kotiin, Ellien anoppilaan tekemään peruskorjausta rapistuneeseen majataloon. Kuinka sujuu suuri muutto kuusihenkisessä perheessä, ja miltä tuntuu asua anopin kanssa saman katon alla? Jollain tavalla hyvin aidosti suuren elämänmuutoksen kipuilua kuvaava kertomus, toki ennalta-arvattavakin, mutta silti jotain aivan muuta kuin suloista hyggeä Walesin perukoilla heti alkusivuilta. Pidin. E-kirja. 

Karen Swan: Postikortteja. Natasha elää unelmaelämää unelmamiehensä ja pienen tyttärensä kanssa. Lomamatkalla tyttären unilelu katoaa. Natasha pyytää somessa apua, ja alkaa yhtäkkiä saada sähköpostiinsa postikortteja tuntemattomalta mieheltä: unilelu seikkailee Nepalissa. Kuka tuo mies on? Ja miksi oma avioliitto tuntuu jotenkin tyhjältä? Mukaansatempaava, tietysti ennalta-arvattava (joskin pienellä yllätystwistillä), etenevä kertomus. Tykkäsin. E-kirja.

Lucy Diamond: Onnen salaisuus. Rebecca ja Rachel ovat siskopuolia, ja vaikkakin ovat kasvaneet saman katon alla, on heidän välillään koko ajan ollut suunnaton etäisyys, joka vielä Rachelin isän (ja Rebeccan isäpuolen) kuoltua on syventynyt entisestään. Yhtäkkiä Rachel tarvitsee Rebeccaa enemmän kuin koskaan. Mukaansatempaava, lämmin, sujuvasti etenevä - kertakaikkiaan aivan todella sympaattinen hyvänmielenkirja. Suositus. E-kirja.

Anni Niskanen: Hunajaa ja houkutuksia. Petteri on perustanut majataloyrityksen ja kutsuu sinne työhön parhaan ystävänsä Aavan, jonka elämä onkin juuri sopivasti aivan romuna. Aava sekoilee Petterin kaksoisveljen kanssa läpi kesän. Jotenkin vähän paikallaan junnaava hömpe, jatko-osa tuloillaan - saanevatko he jo toinen toisensa? E-kirja.

Enni Mustonen: Brysselinkaalia. Suomen EU-kansanäänestyksen alle sijoittuvaa maaseuturomantiikkaa. Elina on ollut Brysselissä EU-delegaattina valmistelemassa ja selvittelemässä sopimuskuvioita maanviljelyksen kannalta. Kun pesti päättyy Elina palaa maaseudulle mummolaan tekemään lisensiaatintyötään, naapurissa on synkeä mansikan viljelijä. Mustosen kirjoissa on kesä, talkoohenkeä ja lempeää lämpöä. Kuuntelin yhtenä muutamana yönä kun uni ei tullut silmään. Äänikirja. 

Marian Keyes: Vielä on toivoa. Tara, Kathrine ja Fintan ovat nuoruuden ystäviä. Heillä on ihmissuhdeongelmia, haasteita menneisyydessä ja nykyisyydessä. Keyes hallitsee toksisten ihmissuhteiden yhdistämisen viihteeseen, ilman että tarina kärsii. Vanha tuttu kirja oli yöpöytäkirjanani useamman viikon ajan.

Lari Launonen: Poikani, elä vielä ensi talvi. Lyhyen elämän filosofia. Yhden lauantaipäivän intensiivinen lukukokemus. Rehellinen, viisas kirja erityislapsen isänä olemisesta, elämästä, uskosta, kuolemasta, surusta. Lämmin suositus. E-kirja

Enni Mustonen: Morsiuskesä. Kovia kokenut kuvaaja Laura päätyy tosi-tv-sarjaan sijaiskuvaajaksi. Sarjaa kuvataan erilaisilla maatiloilla eteläisessä Suomessa. Menneisyys vaivaa, tulevaisuus vaikuttaa epävarmalta - mutta maatiloilla on kesä. Kuuntelin vatsatautikoomassa ja nautin kesästä. Äänikirja.

Enni Mustonen: Yllätysperintö. Koivikon Annan veli kuolee yllättäen onnettomuudessa, ja Annalle jää hoidettavakseen suvun karjatila - kuinka käy. Mustosen maaseuturomantiikka toimii öiseen aikaan lohduttajana. Kuuntelin ties kuinka moneen kertaan unettomina öinä. Äänikirja.


värikoodisto
chicklit (viihde /feelgood/hömppä)
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
tietokirja 
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)