torstai 22. maaliskuuta 2018

lisää mämmimaniaa

Pari vuotta sitten minulla ja Isosiskolla oli Pieni Talo Preerialla -vaihe, jolloin luimme koko sarjan keittokirjoineen ja pohdimme muutenkin entisaikain elämää.

Koska vaihe sattui osumaan kevääseen ja koska olen lievästi yllytyshullu, päätimme kokeilla mämmin keittämistä. (juujuu, eivät pienet talot preerialla keitelleet mämmiä, mutta tekivät kaikenlaista muuta kyllä itse, vaikkapa sitruunasoodaa, juustoa ja jotainmuuta mitäsenyttaasolikaan)

Aikaisemmin minulla ei ole ollut mitään suhdetta mämmiin, ja olen itse asiassa vähän naureskellut Lehtorille, joka fiilistelee vuosittain mämmihekumoissaan vähän samalla tavalla kuin jouluihmiset pöhelöivät glögihurmoksessa jostain lokakuulta alkaen.

Mämmin valmistaminen on todellista slowflowta, downshiftausta ja kotoilua, siihen nimittäin katoaa äkkiseltään yksi kokonainen päivä.
Ja kotitekoinen mämmi on mukavan rukiista ja roheloista verrattuna kaupan tarjoomuksiin. Tutustuttani kotimämmiin, olen alkanut tykätä myös valmistavarasta vaikka arvostelenkin niitä kärkkäästi.


Valistusosio

Mämmi on suomalaista perinneruokaa, jota on syöty paitsi pääsiäisenä, myös esim. heinäntekoaikaan. Kevät- ja kesäruokaa joka tapauksessa.

Käsittääkseni pääsiäisruokana mämmi on erityisesti paastopäivien (pitkäperjantain!) ruokaa, koska sen voi valmistaa valmiiksi, se on vaatimatonta ja täyttävää.

Käytännössä mämmi on maltailla maustettua imellettyä uuniruispuuroa.

mämmiainekset


Ja näillä tiedoilla varustettuna - hyvin lyhyt opas mämminkeittelyyn.

Varaa aikaa yksi kokonainen päivä - suunnilleen aamukymmenestä iltakahdeksaan. Varaa tekemistä: lukemista, leffa, kävelylenkki ja konsertti ovat esimerkiksi käypää puuhaa mämmin keittelijälle.

Ohjeen löydät mallaspussin kyljestä tai vaikkapa Marttojen sivuilta. Tai jostain muualta kohtaa ihmeellisestä intternetistä.
Mämmiin tarvitaan vettä, mämmimaltaita, ruisjauhoja, siirappia (pomeranssinkuorta) suolaa.

Minä olen tehnyt mallaspussin puolitetulla ohjeella, koska en omista suurempia kattioita.
Sillä ohjeella mämmimassaa tulee täysi viiden litran kattilallinen, joka paistettaessa vajuu suunnilleen kolmannekseen.
Kerran ajauduin vahingossa tekemään kokonaisella ohjeella, ja sitä tuli paljon. Todella paljon.
Jouduin ottamaan käyttöön kaikki omistamani kattilat ja hakemaan kaupasta lisää paistoastioita.

Hommeli alkaa imellyttämällä.
Kuumennetaan vettä ei-ihan-kiehuvaksi, sekoitetaan joukkoon osa maltaista ja ruisjauhoista ja annetaan imeltyä pari tuntia.
(elokuvatauko)

Se jatkuu imellyttämällä
Kuumennetaan lisää vettä ei-ihan-kiehuvaksi, sekoitetaan joukkoon osa maltaista ja ruisjauhoista ja annetaan imeltyä pari tuntia.
(kävelylenkkitauko)

Se jatkuu imellyttämällä
Kuumennetaan lisää vettä ei-ihan kiehuvaksi, sekoitetaan joukkoon osa maltaista ja ruisjauhoista ja annetaan imeltyä pari tuntia.
(luku- ja ruokailutauko)

ujo mämmi imeltyy


Kunnes kaikki suunnittelemasi annoksen jauhot, maltaat ja vedet on käytetty.
Kannattaa antaa imeltyä rauhassa, minä olen yleensä vähän turhan kärsimätön.

Sitten tulee lyhyt ja intensiivinen vaihe: massaan lisätään siirappi, suola ja pomeranssi ja mämmimassaa keitetään raivokkaasti pohjia myöten sekoittaen kymmenen minuuttia.

Puuro jaetaan paistonkestäviin astioihin - olen käyttänyt ihan tavallisia kaupasta ostettavia kertakäyttöisiä leipävuokia ja lasisia uunivuokia. Tefloniin ja vastaaviin en ryhtyisi.
Vuoat täytetään korkeintaan puolilleen, sillä massa voi kuohua paistettaessa.

Mämmi lykätään uuniin matalaan lämpötilaan (ohjeista riippuen 120-170 astetta) useammaksi tunniksi.
Kolme-neljä tuntia, 130 astetta, noin vaikka esimerkiksi.
(konserttitauko)

Ja kas!
Mämmi on melkein valmista - mitä nyt vielä odottelet yön yli, että se on saanut viileässä maustua ja vetäytyä rauhassa.
Nautitaan kerman kanssa.


Loput mallasjauhot voi käyttää vaikka saaristolaisleipään.


4 kommenttia:

 1. En ole ikinä kuullut kenestäkään tätä ennen, joka olisi itse tehnyt mämmiä. Kysymys kuuluu tietenkin, että onko omatekoinen parempaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täysin puolueellisesti olen sitä mieltä, että kyllä. On parempaa.
   (mutta ei se niin ratkaisevan paljon parempaa ole, että siitä kannattaisi mitään stressiä ottaa. Valmismämmi ajaa kyllä asiansa ihan mallikkaasti)

   Poista
 2. Mämmin voi imeltää koko erän suoraan sähkölieden uunissa:

  Maltaat ja jauhot sekoitetaan puuromaiseksi noin 65 asteiseen veteen ja laitetaan imeltymään 70 asteiseen sähköuuniin ja annetaan imeltyä 4-5 tuntia. "Puuroa" sekoitetaan muutaman kerran ja imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.

  VastaaPoista