Keksiäkäisen ehdotuksia teinille

Luin taannoin oivallisen jutun teinistä, joka oli ohjeistanut vanhempaansa.

Siitä innoittuneena kehittelin lisäohjeita teinien vanhemmille.

Ja siitä innoittuneena kehittelin ohjeita myös teineille. Jee.
Ne ovat tässä:

Hyvä teini,

1. ole luottamuksen arvoinen
Jos pyydät että sinuun suhtaudutaan kuin aikuiseen, ole luottamuksen arvoinen.
Vain sillä tavalla saat uskottavuutta ja uusia mahdollisuuksia.

2. me aikuiset olemme olemassa sinua varten
Usko pois - vaikka me kaikki aikuiset ympärilläsi olemme ajatusrajoittuneita arkeenhukkuneita mänttejä, me olemme olemassa juuri sinua varten.
Kyllä, sekin nassuttava vanhapiikaruotsinope.
Enimmäkseen me haluamme sinun parastasi - vaikka sinä oletkin vahvasti asiasta eri mieltä.
Yritämme etsiä ja tarjota sinulle parasta, koska olet rakas.

3. hoida koulu hyvin
opettele ainakin seuraavat asiat:
a) opettele keskustelemaan, väittelemään ja perustelmaan kantasi. Voit olla mitä tahansa mieltä, mutta sillä hetkellä kun lankeat vtt-s:tnaan ja huutamiseen, olet menettänyt pelin.
b) opettele oikeinkirjoitusta. Annat itsestäsi fiksumman vaikutelman
c) opettele sietämään tylsiä, pakollisia juttuja. Niistä ei tarvitse pitää, mutta niitä pitää sietää. Voi olla ettet koskaan ikinä elämässäsi tarvitse kieliä, matikkaa tai muutamaa muuta puuduttavan tylsää ja vastenmielistä asiaa, mutta siinä Elämässä, jota niin kovasti odotat, tulee väkisinkin vastaan lisää puuduttavan tylsiä, vastenmielisiä asioita, jotka vain on hoidettava.
Opettele hoitamaan ne pois alta.
Heti.
Sitten ne on tehty ja ehdit taas Elää.
Mitä tyhmempi jokin asia on, sitä nopeammin  se kannattaa hoitaa pois alta. (opettelen itsekin tätä yhä.)

4. meidänkin ympärillämme on ajatusrajoittuneita mänttejä
Vaikka olemme olemassa sinua varten, on meilläkin heikompia hetkiä. Myös meitä ympäröi laumoittain ajatusrajoittuneita mänttejä nassuttavia aikuisia (esim. naapurit, esimiehet, sukulaiset, työkaverit, opettajat, kaverit...). Meitäkin ottaa joskus päähän.
Kaikki hatutus ei johdu yksinomaan sinusta. Enimmäkseen keksiäkäisen hatutus johtuu siinä Elämästä, jota ympärillä pursuilee ja jota ei millään ehdi Elää siten kuin keksiäkäinen haluaisi.

5. ilahduta joskus
Me arkeenhukkuneet keksiäkäiset emme paljoa tarvitse. Tee joskus jotain pyytämättä tai pyyteettömästi, käymättä kauppaa.
Tule viereen istumaan ja juttelemaan, tyhjennä tai täytä tiskikone tai keitä kuppi kaakaota.

6. valitse taistelusi viisaasti
Ihan joka asiasta ei kannata vääntää kättä meidän aikuisten kanssa.
Väännä vain niistä oikeasti tärkeistä. Ja kun väännät, tee se perustellen.
Opettele perustelemaan kantasi mahdollisimman hyvin. "mutku kaikki muutkin" ei ole hyvä perustelu. Eikä välttämättä edes kovin järkevä taistelu.
Oikeasti tärkeään vääntöön kannattaa tarvittaessa hankkia ulkopuolista tukea. Kouluasioissa opo, kuraattori tai koulupsykologi. Kotiin liittyvissä asioissa kuraattori, psykologi tai terkkari.
Oikeasti tärkeään vääntöön eivät kuulu viikonlopun bileet, eikä kaveria kannata varata siihen neuvotteluun asiantuntijaksi.

7. elämä on nurkan takana
Paitsi että eipäs olekaan. Elämä on nyt.
Ihan kaikki jutut, joita vastaasi tulee, kuuluvat siihen, mitä Elämäksi kutsutaan.
Elämä ja Eläminen ei ala sitten joskus kun pääset meistä ja koulusta eroon ja saat tehdä ihan mitä haluat, vaan ihan jokainen päivä, jokainen tyhmä koulutunti, jokainen kina meidän keksiäkäisten kanssa ja kaikki muutkin jutut ovat sitä Elämää.
Mekin haaveilemme siitä että ehtisimme Elää, mutta pahusvieköön kun sitä Elämää tursuilee vastaan niin kovin eri tavoin kuin olimme kuvitelleet.
Mekin opettelemme sitä että Elämä on nyt.


*
semmoinen disclaimer tähän, että oma nuorisoni on valtavan mukavaa ja asiallista.
En ole ihan varma voiko näitä tai mitään muita ohjeitani soveltaa todella pahasti angstaavaan nuoreen.Kommentit

 1. Voi, tämä on tosi hyvä! Meinasin ensin kirjoittaa, että varsinkin kohdat 3, 4 ja 7, mutta sitten olinkin sitä mieltä, että ihan kaikki kohdat! Mulla itselläni on vasta esiteini (hyvin "kesy" tapaus, ainakin vielä), mutta opetan lukiossa, missä näitä näkee laidasta laitaan. Ja ihan kaikkiin kuitenkin sopii nämä kaikki kohdat.

  Ja opettajana (ja paljon muitakin teinejä kokeneena lähipiirissä) pakko sanoa, että 99% teineistä on kyllä ihania. Mun kokemuksen mukaan suurin osa niiden isoista ongelmista ja angsteista johtuu meistä aikuisista, joko suoraan tai välillisesti. Yleensä AINA, jos on jotain ongelmia ja alkaa juttelemaan nuoren kanssa, sieltä paljastuu surkeat/haastavat kotiolot. Ei aina, mutta tosi usein. Mikä on tietenkin tosi surullista.

  Ei oo totta, sain vihdoinkin aikaiseksi käydä kommentoimassa täällä :) Luen sun blogia tosi usein (ja tykkään tosi paljon), mutta olen ihan hävettävän laiska kommenttien kirjoittaja! Josko nyt tässä lomalla vähän aktivoituisin... Kivaa viikon jatkoa <3

  VastaaPoista
 2. Ihanaa kun kommentoit; tervetuloa uudelleenkin!

  Samaa mieltä: suurin osa (tai oikeastaan kaikki) tapaamani teinit ovat fiksuja, mukavia, hauskoja, ihania...toisinaan tuntuu siltä että murrosikää demonisoidaan ihan turhaan.
  Kuvittelen - ja toivon - että kun nuoreen suhtautuu arvostavasti ja kunnioittavasti, saa myös paluupostissa hyvää asennetta.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti