torstai 18. huhtikuuta 2013

lakko?

otettiin eilen pitkästäpitkästä aikaa puhelu ulkomaanserkuille.
Ihan epää. Siellä opettajat ovat lakossa. Kyllä niin on väärin.

Nuoriso alkoi välittömästi haaveilla moisesta autuudesta.
"isä, me hommataan sulle sit semmonen tynnyri että sä voit värjötellä sen ääressä säkkiin pukeutuneena"
hraH ylen äimistyneenä: "mihin mun vaatteet katosivat, pikkutakki ja kaikki?"
"sä joudut myymään ne. Etkai sä kuvittele että me nähdään nälkää ja sä istut täällä lakossa pikkutakki päällä? Syöt pihviä ja sun lapset näkee nälkää kun sä olet lakossa?"
"siinä sun säkissä lukee että saattaa sisältää pähkinää. Ja sit me tehdään sulle toisesta säkistä semmoinen pipo missä lukee että saattaa sisältää herneen"
hraH: "niinmut mun takit?"
minä: "älä yritä, huutonet on puhunut! Mä hommaan sulle muutaman bigissuen niin voit henkes pitimiksi myydä niitä."

Vielä hauskempaa lapsista oli, kun ne kuulivat että minä joutuisin siinä sivussa menemään tukilakkoon. En varmaan heti, mutta jossain välissä, työtaistelun pitkittyessä ja yleisen yhteiskuntarauhan horjuessa.
"sit sä istut siellä toimistolla *näin* että en tee! Saatko säkin sit lisää palkkaa?"

Vähän epäilen. Ei taitaisi tällainen yhden naisen lakkorintama paljon tällä sektorilla heilauttaa ketään. Nauraisivat varmaan mokomat ja sanoisivat että keitäs tyttö kahvit. Jee.

*

 Muistan kyllä kun opettajat joskus hamassa menneisyydessä lakkoilivat. Yhtään en muista, kauanko se kesti.

Mitäköhän oikeasti tänä päivänä tapahtuisi?
Kovaan ääneen vaadittaisiin ainakin, että koululaisten kuuluu saada käydä syömässä. Sitten puhkeaisi ruokalassa joku käsittämätön mellakka kalapuikoista ja pipoista ja keittäjät heristelisivät kauhojaan ja televisiossa päiviteltäisiin että miten voi olla ja kuka vastaa lapsemme kasvatuksesta, keittäjä vai?

Opettajat tönöttäisivät pihalla lakkovahdissa ja oppilaat siinä niitä provosoisivat kännykkäkamerat tanassa niitä minkä kerkeäisivät, että tulisi joku rikkuri joka vahingossa ottaisi pedagogisen otteen tilanteesta ja sanoisi jotain kasvattavaa ja sitten olisi jo liittokin sen poloisen kimpussa, että pysy rintamassa kurja!

Joku vanhempi olisi tietysti ihan kauhuissaan että mitä nyt kun lapseni ei saakaan opetussuunnitelman mukaista opetusta ja jää ihan kokonaan neljännen luokan syksyn maantiedon Nyt tutustumme tatteihin -jakso opiskelematta, että onko koko tulevaisuus mennyt eikä tule lapsesta lääkäriä tai mitään.

Palkka nousisi kuitenkin vain vähän ja työt pitäisi koko loppuvuoden tehdä tuplatempolla ja taas olisi joku vanhempi kriisissä että liian nopeeta mennään. Ei pysy tateissa perässä yhtään, ja mitenkäs on myrkkysienten laita, ehditäänkö yhtään niihin perehtyä.
Opettajat kirskuttelisivat hampaitaan että oli ihan turha koko lakko, työt lisivät mutta palkka ei.

6 kommenttia:

 1. hhe!
  Mä olin ysiluokalla kun opettajan lakkoili kuukauden. MUISTAN SEN elävästi. Muistan myös et meiltä jäi sen takia englannon passiivit opettelematta.

  Hra H on opettaja???

  VastaaPoista
 2. P: et sä voi olla niin paljoa mua vanhempi! Se oli 1984. Mä olen ollut neljännellä silloin...

  VastaaPoista
 3. Miksi mä en muista opettajien lakkoa? Luulisi kyllä, koska mäkin oon ollut kasilla tai ysillä. Vai oliko se jonkinmoinen osa-aikalakko?

  VastaaPoista
 4. Mä muistan, miten meidän koulun ja naapurikoulun lapset oltiin kaikki pettyneitä, kun meidän opettajat ei olleet lakossa. Toinen oli yliopiston kokeilukoulu ja toinen yksityinen. Kaupungin koulujen opettajat vain lakkoilivat.

  Opettaja kertoi, että hänkin joutuu maksamaan lakkoilijoille rahaa joka päivä. Olisin veikannut sen olleen vasta 1987 tai 1988, kun jotenkin assosioin kertojan historianopettajaksi. Mutta saattoi se olla luokanopettajakin. Molemmilla oli silmälasit ja lyhyt ruskea tukka...

  Joskus nuorena parikymppisenä partiojohtajana kaavailimme 15-16-vuotiaille suunnattua partioretkeä keskelle viikkoa, kun piti tulla opettajien lakko. Ei tainnut tulla sillä kertaa.

  VastaaPoista
 5. Muistan, kuinka opettajat menivät lakkoon juuri silloin, kun meidän perheen piti mennä Ruotsin-risteilylle, enkä päässyt leuhkimaan risteilyllä (risteilyllä???), koska kukaan ei huomannut poissaoloani. Kyllä harmitti!

  VastaaPoista