torstai 22. tammikuuta 2015

ruuhkavuosissa

Joskus silloin kun minä ja keskenkasvuiset olimme vielä keskenkasvuisempia ja elo oli yhtä kurahousua, -rukkasta ja satunnaista aapista, luulin että meillä eletään ruuhkavuosia.
Luulin että se on ruuhkaa kun ei saa mennä vessaan rauhassa ja maito kaatuu aamupuurolautasen viereen eikä lautaselle ja että eteisessä on ruuhkaa kun tunkee (t)uhmaikäistä niihin numeroa liian pieniin kurahousuihin kun ei ole ehtinyt ja jaksanut mennä hakemaan kaupasta isompia - vaan niinpä luulin väärin.

Se on kuulkaa ruuhka vasta nyt.

Niin kuin nyt vaikka useimpina päivinä tällä viikolla.
Yhtenä päivänä oli yhteishakuesittely paikallisessa koulussa, hraH työreissussa ja vaikka se ei olisi ollut siellä työreissussa missä se oli se olisi ollut toisaalla töissä, yhdellä lapsella oli myöhäinen iltatreeni, toisella aikainen iltatreeni ja kolmas oli hunningolla muuten vain. Ja tietysti yhdellä oli kaveri kylässä.

Toisena päivänä meillä oli samaan aikaan kahdet iltatreenit kahdella lapsella, yksi iltakokous, yksi vanhempainilta ja yksi harrastusreleiden palautus inventaaria varten paikkaan, jonne meiltä pääsi järkevästi vain kävellen. Siis samaan aikaan. Ja tietysti yksi kaverin luona säätämässä.

Kolmantena päivänä lapsia lähti ja tuli aivan solkenaan neljän ja kuuden välillä yks tulee, toinen menee -mentaliteetilla, sen lisäksi minä ja hraH lähdimme ja tulimme, koska jossain välissä pitää hoitaa talouden ruokahuoltopuolta.

Eteisessä on ruuhkaa lakkaamatta, koska kaikkien kengät ovat niin isoja ja niillä on sitä harrastusvermettä erilaisissa kasseissa ja nyssäköissä eri päiviä varten. Kiireissään ne heittävät takkinsa sinne ja lakkinsa tänne ja etsivät niitä sitten vielä suuremmalla kiireellä.
Vessassa on ruuhkaa koska väkeä tulee ja menee. Aina on joku pesemässä käsiään tai jotain muuta, mitä ne nyt ikinä siellä sitten huseeraavatkaan. ennen toivoin että saisin mennä vessaan yksin. nykyään toivon että saisin mennä vessaan, niin ne ajat muuttuvat

Kompuutterilla on ruuhkaa, koska pitää lakkaamatta maksaa laskuja, vastata wilmaviesteihin, tai tarkistaa niitä ja lisäksi nuoriso tekee e-kotitehtäviä tai tarkistaa wilmaviestejään.

Keittiössä vasta ruuhkaa onkin, koska koko ajan jollakulla on nälkä, tai se lähtee tai tulee ja se joko etu- tai jälkikäteistankkaa. ennen luulin että yökensyö aiheuttaa ruuhkaa. Ei ole. Ruuhkaa on murrosikäinen tankkaus mä voisin ottaa vielä jotain pientä

Kaikkein ruuhkaisin piste taloudessamme on kuitenkin eteisen lataustolppa: aina siinä on jonkun jokin sähköhärpäke latautumassa koska sitä tarvitaan ihan just ja siitä on akku loppu.
Ei olisi ruuhkaa muuten, mutta kisulla on pakkomielle sähköjohtojen ja erityisesti kuulokkeiden natustelusta. Laturitolpan liepeillä hengailee härpäkkeen lisäksi kissa ja kiukkuinen ja kiireinen kakara. Jee. Ennen ajattelin että meillä mitään härpäkkeitä tarvita. väärässä olin. tarvitaan ja paljon ja monenlaisia.

Jos nyt hakemalla hakee jotain positiivista, on nuoriso kategorisesti kieltäytynyt käyttämästä kurahousuja, eikä minun tarvitse enää tunkea ketään vastaanhangoittelevaa semmoisiin siinä pelossa että lastensuojelu ottaa yhteyttä.

Useimpina päivinä seison eteisen keskiympyrässä huitomassa kuin englantilainen liikennepoliisi.

*
vinkkivitonen ruuhkaan
1. ruokahuolto: Halpaa-helppoo-nopeeta! Täyttävää. Urheiluharrastajalle apteekista treenin päälle ravinnejuoma, ei tarvitse iltapalaa jos on myöhäinen iltatreeni: bansku ja vesi riittää. Puuro! Rahka! Hedelmäsalaatti!

2. yksikamarisessa taloudessa kylppärin- /vessankäyttöjärjestys! Etuilla ei saa, paitsi jos on tositosinopea. Mahdollisimman moni kauneudenhoidollinen juttu (kiharrus/käherrys/suoristus jne) hoidetaan muualla kuin siellä. Riittävästi peilejä muualla huoneistossa niille, jotka niitä tarvitsevat.

3. laturipiste: laturit aina samassa paikassa, lataus aina samassa paikassa.

4. iltakohtaus: jokaisen kanssa, edes minuutin verran jossain käänteessä. Ja aamukohtaus, puolikkaan minuutin verran.

5. kissa. Verenpaine laskee ja teinikin rauhoittuu, kun lällyttää hetken kissaa. Kovaääninen kissa pitää huolta siitä, että lällytys myös toteutuu, se kun juoksee perässä ja huuuu-taaa!

bonusvinkki: viikon etukäteistarkistus aina sunnuntaisin - poikkeamien tarkistus.
Koko perheen sähkökalenteri ainakin vastuullisille aikuisille.
Perusmenot näkyville jokaisen hlökohtaiselle ilmoitustaululle, siihen liikkumiset, aikataulut ja varusteet.

4 kommenttia:

 1. :) justmeinasinkin kysyä että montako vessaa teillä on, kun nimittäin jo tässä taloudessa tuo yksi on aivan liian vähän.

  VastaaPoista
 2. Karvainen lemmikki on oiva vinkki. Teinikin saa siinä jonkinlaista läheisyyshoitoa itselleen. Meidän raukkojen ei auta muu kuin yrittää samaa matelijoilla :)

  Olen ollut huomaamivani aivan samaa. Toisaalta elämä helpottuu, kun lapset nukkuu yönsä ja hoitaa monen homman itse. Vapaa-aikaa taas näyttää jäävän entistä vähemmän, kun jotain pitää kuljettaa, kuulustella läksyjä, tehdä sitä ja tätä ja kukaan ei halua nukkumaan klo 20. Paitsi minä :)

  VastaaPoista
 3. Loistavaa vertaistukitekstiä! Kiitos! :D

  VastaaPoista
 4. Meillä ei onneksi ilmastonkaan puolesta tarvitse kuriksia sen enmpää kuin talvihaalareita, lumisaappaita tai lapasiakaan.

  Ensimakua tulevasta ruuhkasta oon saanut, kun kolmikko on jo kolmessa koulussa kolmeen aikaan ja kaikilla kolmella koululla on omat palaverinsa, kokouksensa ja aikataulunsa yhtään miettimättä mihin aikaan muut koulut omansa länttää...

  Maanantaina - kun meillä on vieraita maailmanlaidalta, enkä tosiaan mee yhteenkään kokoukseen yhtään mihinkään - olis tarjolla vanhimman kiipeilytuntia, vanhimman vanhempainyhdistyksen vuosikokousta ja yhden junnun alakouluun siirtymisopastusta erityisopetuksen tiimoilta...

  Tiistaina olis edessä kolme kertaa hammaslääkäi ja yhden koulupalaveri ja sit pitäis hoitaa HOJKSia sinne ja tänne ja tonne...

  Armoa... pyydän armoa! Onneksi on Koira. Vanha, kuuro ja puolisokea Koira joka kiipee syliin rapsutettavaksi kun hengästyn liikaa.

  VastaaPoista