keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Onko kaurapuuro lounas?

En tiedä, miten muualla Kotoisessa Suomenmaassamme, sen ihanaisissa niemissä, notkoissa ja laakselmissa, mutta ainakin täällä meidän kulmillamme niiden kahden kaupungin ruokapalveluissa, joista suloiset pulluraposkeni ovat osallisia, on tänään Suomi100-kouluruokajuhlapäivä.

Lounaana on kaurapuuroa.

Kaurapuuroa!

Toisessa kaupungissa oheisena on mustikkasoppaa ja jotain pastasalaattia, toisen kaupungin listalla lukee vain kaurapuuro, ja kasvisvaihtoehto: kaurapuuro!

Otan tämän jostain käsittämättömästä syystä, luultavasti ihan silkasta toimettomuudesta ja liiallisesta hengen näivettyneisyydestä johtuen, henkilökohtaisena loukkauksena.

Ensiksikin
Minun kokemuspiirissäni kaurapuuro on aamupala. Ei lounas.
Muita puuroja voi hyvillä mielin vetää lounaaksi vaikka kuinka, mutta ei kaura-.

Vähän kyllä olen skeptinen puuron lounasarvosta noin yleisestiottaen.
Tällainen toimistotyöläinen, jonka suurin energiasyöppö on päivittäinen mielensäpahoittaminen, pärjää kyllä puurolla - näin on opettanut legendaarinen kokki Kolmonen, joka lämpimästi suositteli kylmää puuroa marjojen kera ravinnonlähteeksi aikuiselle.
Kasvavalle nuorisolle kouluruoka saattaa olla päivän ainoa kontakti ns. kunnon ruokaan, ja sen soisi silloin olevan muuta kuin puuroa.
Nytkin toisessa kaupungissa (valitettavasti tässä omassa, ei naapuri-) on koulua käyty kolme viikkoa, ja tähän ajanjaksoon mahtuu jo kaksi puuropäivää.

Toiseksikin
Kaura on perinteisesti pikemminkin rehu kuin ihmisravinto.
Sitä kyllä on viljelty laajalti kautta koko Suomenmaan nienten, notkoin ja saarelmain, mutta ensisijaisesti eläinten rehuksi.
Käsittääkseni - voin kyllä olla väärässäkin - suomalainen ruokakulttuuri on pitkälti nojannut rukiiseen: täällä lännessä varrasleipään, idässä pehmeään leipään ja lisäksi johonkin nauris-perunahaudikas-kaali-suolaliha /-kalasöösään.
Puuroa (lähinnä kai ruis-) - myös mämmiä - on vedetty sitäkin pahimpaan nälkään ja sitä pettuleipää.
Ja kirnupiimällä on täytetty vatsaa.

Kolmanneksikin
Kouluruokailu on loistava suomalainen keksintö. Mutta kaurapuuro ei juurikaan ole kuulunut kouluruokailun listoille edes sen varhaisvaiheessa.
Kaikenmoisia vellejä kyllä on syöty, mannaryyni- ja makaronivellit mainitsee moni kokemusasiantuntija, jolta olen asiasta tiedustellut (esim. Lehtorin mamma, joka on yli 90-vuotias ja jolla on tallessa paitsi kaikki koulukirjansa, myös lehtiä omasta lapsuudestaan ja omien vanhempiensa tai isovanhempiensa kalenterit)


Summa summarum:

Että jos halutaan juhlia satavuotiasta Suomenmaata, ei oikea ruokavaihtoehto ole kaurapuuro, vaan joku pastanttipuuro, rössypottu tai tappaiskeitto.
Tai katsokaa mallia vaikka Seitsemästä veljeksestä mitä syövät parisataa vuotta sitten. Karhua. Ja oltta ojan pohjast.

Jos taas halutaan juhlistaa kouluruokailua, niin makaronivelli.

Ja jos halutaan pitää lapset kylläisinä, niin lihapullia rajoituksetta. Kerrankin.
Tai kalapuikkoja.

*
Olin valmistautunut tarjoamaan jonkinmoisen amerikkalaishenkisen superaamiaisen tällaisena epäonnen päivänä, mutta keskenkasvuisilla olikin pelkkää poikkeuspäivää.
Kaksi oli jo ehtinyt suunnitella lounastreffit kavereidensa kanssa jonnekin muualle kuin kouluruokalaan ja sillä, jolla ei ole lupa poistua kesken päivän koulun alueelta, on kotitaloutta eli muffinsien leivontaa.
Ei hätäpäivää siis.


Mutta kaurapuuro ei siltikään ole lounas.
Sanokaa mitä sanotte.
Mutta ei ole.

15 kommenttia:

 1. Meillä syödään kaurapuuroa öbaut joka ikinen arkiaamu. Joten jos sitä samaa tarjotaan lounaaksikin, niin kyllä vähän ravitsemukselliset arvot menee päin honkia. Olisi sitten tosiaan vaikka ruispuuroa, ohrapuuroa tai jotain muuta. Ja väittäisin, että varsinkin teineillä jo kulutus on sitä luokkaa, että puuro voi jättää aika nälkäisen olon. (Olkoonkin, että syötiinhän sitä ennenkin ja tehtiin vielä raskaat peltotyöt sun muut...) Tietty hyvä, että nyt ylipäänsä on kouluruokailu - ja sietää ollakin näillä veropennosilla - mutta ylipäänsä puuro ei nyt ehkä ole mikään ihan juhlaruoka. Perinne-sellainen kylläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pakko kommentoida heti :)

   entisinä aikoina ihmisten makumaailma on ollut yksinkertaisempi ja ruokaa on syöty eri tavalla kuin nykyään. Oletan että jos ja kun on puuroa ollut tarjolla, sitä on vedetty ratkaisevasti suurempia määriä kuin nykyään, koska tarkoitus on ollut täyttää vatsa. Kirnupiimät päälle siihen.
   Tänä päivänä, kun olemme tottuneet laajempaan makujen skaalaan, emme luultavasti "pysty" (ts. osaa) syömään hyvääkään puuroa niin paljoa, että siitä riittäisi peltohommeleihin.

   Poista
  2. Varsin totta kyllä :) Meillä epelit saa juuri sen verran sitä aamupuuroa alas, että sillä pärjää koululounaaseen. Mutta tuskin söisivät sitä lounasannoksen verran, paitsi jos olisivat olleet kuukauden nälänhädässä :D Silti me natsivanhukset pidetään siitä puuroaamiaisesta kiinni, koska se on omasta mielestä hyvää, edullista ja terveellistä - lapsiparat silti haaveilevat kaveriperheiden sokerimuroaamiaisista...

   Poista
 2. Ei ole lounas ei. Paitsi silloin kun on laitettu raudat ja hampaat on arat ja silloin kun on vatsapöp eikä mikään muu maistu. Ei ole, ei oikeasti normaalisti ole. Piste!

  P.S. Meillä on perunavelliä ja ohrapuuroa kouluruokalistalla ja molemmat on kuulemma tosi herkkua. Mutta ei kaurapuuroa.

  VastaaPoista
 3. Muutaman kerran olen laiskuuksissani syönyt töissä lounaaksi kaurapuuroa, tosin marjoilla ja mehukeitolla. Ihan hyvin tällainen toimistorotta sillä pärjää.

  Meidän neidin syömiset on vähän niin ja näin, mutta hänen mielestään parasta ruokaa koulussa on puuro. Ilmeisesti se isossa sammiossa tehty puuro on parempaa kuin äidin tarjoama mikropuuro. Ja korjattakoon, että meidän neiti syö tosi hyvin kotona, jos vain ruokaa laittaa eteen. Mutta jos syöminen jätetään puheelle "jääkaapissa on makaronilaatikkoa" ei varmasti syö koko päivänä mitään.

  Olin muuten näkevinäni jossain instassa, että tänään olisi yritetty puuronsyönnin maailman (?) ennätystä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu, aikuiselle toimistotyöläiselle puuro on ihan passeli ateria.
   Ja koululaisellekin. Jos on riittävät lisukkeet.
   Raja menee jostain syystä kaurapuurossa, se ei voi olla lounas, koska se on aamupala :)

   Kaurapuuropäivä taisi tosiaan olla osa tätä maailmanennätysyritystä.

   Meillä on muuten ihan sama juttu: jos laittaa ruoan eteen, se tulee syödyksi.

   Poista
 4. Meillä kuopus rakastaa kouun puuropäiviä. Niilläkin oli tänään puuroa. Luomupuuroa sanoi hän. Ei kaurasta, mutta ei osannut sanoa mistä.

  Mut kurpuuro juhlapuuro! Voi aikoja, voi tapoja. En ymmärrä.

  Juuri teen riisipuuroa väli ja ilapalapuuroksi junnulle. se kun sitä rakastaa.
  Iltaruoka toki erikseen eli asun keittiössä tänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mäkin olen taas ruvennut tarjoamaan puuroa kerran viikossa jälkkäriksi tai iltapalaksi.

   Taisi olla joku luomupuuroennätyspäivä, siksi siis sitä.

   Poista
 5. Meillä on kaurapuuroa joka aamu. Lounaaksi en puuroa tarjoa ikinä. En omille enkä hoitolapsille. Koulussa on puuropäivä perjantaisin, mutta muita puuroja lähinnä. Ei kaurapuuroa. Ja nyt puurolle. Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä tapa tuo puuroperjantai koulussa.
   Olen ollut huomaavinani että täällä koulujen ruokalistassa on maanantaisin ja perjantaisin täyttöpäivä, eli ruokana on usein jotain takuuvarmaa ja täyttävää. Puurot ja keitot tarjoillaan keskellä viikkoa.

   Poista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Meillä on kaurapuuroa joka aamu. Lounaaksi en puuroa tarjoa ikinä. En omille enkä hoitolapsille. Koulussa on puuropäivä perjantaisin, mutta muita puuroja lähinnä. Ei kaurapuuroa. Ja nyt puurolle. Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
 8. Siis mitä? Eika tuo voi olla totta?? Kaurapuuro ei kunnolla sovellu edes aamupalaksi sen vuoksi että mulla on jo tunnin päästä ihan kammottava nälkä niin kuin en olisi syönyt sataan vuoteen mitään. Saatikka että söisin sitä lounaaksi niin huh huh kuolisin ennen kuin työpäivä päättyy.
  Kyllä nyt menee jo Suomi 100 juhlinta hieman överiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mulla ei myöskään kaurapuuro sovellu aamiaiseksi.
   Voin syödä jotain puuroa, mutta lisäksi pitää olla kaikennäköistä muuta. Pelkällä puurolla en pääse liikkeelle.

   Poista