Helmikuun luetut

Kokonaiset arviot suosituskirjoista.
Kaikkien kirjojen arviot lukuvuosi 2020 -sivulta - siellä näkyvissä koko vuoden luetut arvioineen.

Beth O'Leary: Kimppakämppä. Rahapulasta kärsivä Leon ja asunnotta jäänyt Tiffany päätyvät jakamaan asunnon - ja sängyn: toinen työskentelee päivisin, toinen öisin, ja he kommunikoivat asioistaan vain post it -lappujen välityksellä, heidän ei ole tarkoituskaan koskaan tavata. Lempeä, hyväntuulinen, sympaattinen, ihana! Ja kuten hyvässä chicklitissä aina, myös aavistus tummempia sävyjä, vakavampaa asiaa. Ajatuksen tasolla kertakaikkiaan kutkuttava järjestely ja kirjana ihana. Toivottavasti kirjoittajalta tulee pian uutta luettavaa! 

Rauni Väinämö: Paastosta juhlaan ja arkeen. Ortodoksinen keittokirja. Kulttuurikeittokirja, pieni kokoelma kohtaamisia ja reseptejä Kreikasta, Venäjältä ja Suomesta. Olen saanut kirjan vuosia sitten lahjaksi, teki mieleni lukea se pitkästä aikaa uudelleen. Sympaattinen pikkukirja.

 Tuija Lehtinen: Ruutukuningatar. Työstressiin.

 Eeva Sollo: Sivujuonteena parkinson. päiväkirjamainen ote työikäisen elämästä parkinsonin taudin kanssa. 
 
Tuija Lehtinen: Ruusumadonna. työstressiin.

24. Sanna Fäldt: Nauti työstäsi - naisen voimakirja työelämään. Työelämä tänä päivänä on hektistä ja vaativaakin, työssä jaksaminen alkaa olla olennainen osa työtaitoja. Kirjan alkupuolen ymmärtäväiset ja lempeät harjoitukset auttavat elämänhallinnassa yleensä, loppupuolella puhutaan työelämän vaatimuksista ja työelämässä jaksamisesta. Pidin valtavasti erityisesti kirjoittajan lanseeramasta sisäisestä Pirjosta ja Tyynestä, minulta ne ainakin löytyvät! Pohdin tätä (ja muutenkin työssäjaksamisaiheesta) lukiessani ensinnäkin sitä, että joissain kirjoissa työelämä nähdään ehkä vähän kapeasti: puhutaan tiimeistä ja tiimien johtamisesta ja projekteista - kukaties sellaisia paikkoja on (paljonkin) - mutta työssäjaksamisen haasteita lienee myös työaloilla joissa ei tehdä projekteja tiimimetodilla. Ja omakohtaisesti puolestani pohdin sitä, mikä neuvoksi jos työhaasteisiin liittyy myös esimieshaaste. Muutaman sanan kirjoitin itselleni tästä muistiin, niitä jään pohtimaan, ehkä käyttämäänkin. E-kirja.

23. Regina Rask: Hyvä naapuri. Jatkoin samoin tein Raskin Vappu Helander -sarjaa. Sarjan kakkososa jäi lukematta: sitä ei sattunut löytymään hyllystä kun kiertelin kirjastossa. Vappu palaa entiseen kotikyläänsä pitämään huolta ikääntyvistä vanhemmistaan. Vanhemmat eivät niinkään huolenpitoa kaipaa, Vappu etsii itseään ja elämäänsä. Läheltä löytyy paljon enemmän kuin kauempaa. Sarkasmia viljelevä Vappu on oiva samaistumiskohde, kirja on sujuvaa, letkeää ja samaistuttavaa luettavaa. Löytyi kirjastossa vaellellen.

22. Regina Rask: Paikka auringossa. Keski-iän kriisin liepeillä kipuileva televisiotoimittaja Vappu pohtii elämäänsä. Työpaikalle tulee nuori, hehkeä toimittaja, jonka nopea eteneminen ärsyttää. Kumppani on vetäytynyt sapattivapaalle Unkariin: jatkuuko suhde, onko sitä olemassakaan? Samaistuttava, sympaattinen, sujuva. Lainasin samoin tein hyllystä löytyneen jatko-osan, ja hyökkäsin heti sen kimppuun. Raskin tuotanto löytyi e-kirjastoseikkailun kautta. 

21. Tuija Lehtinen: Kulkurilinnut. Muisteltiin tätä tarinaa kollegan kanssa seminaarireissulla, ja pitihän se heti lukea.

20. Tuija Siljamäki: Kuokkavieraita. Diabetes, allergia ja meidän perhe. Lempeä, rehellinen, aito, lämmin ja kauniisti, soljuvan runollisestikin, kirjoitettu  tietokirja/elämäntarina diabeteksesta ja allergiasta samassa perheessä. 

19. Tuija Lehtinen: Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta. Työstressiin.

18. Lawrence Sanders: Neljäs kuolemansynti. Työstressiin. 

17. Regina Rask: Jouluihminen. Joulua rakastava tavaratalon somistaja Eeva elää tyhjenevän pesän, ammatillisen urautumisen ja parisuhteen kysymysmerkkien aikaa: kelpaanko, riitänkö, olenko tarpeellinen. Omien vanhempien parisuhde kiepahtaa omituiseen suuntaan, läheisten ystävien elämät samoin: ainoa mikä on pysyvää, on ihana-ihana joulu, sen valmistelu ja odotus. Tänä vuonna Eeva onnistuu vihdoinkin luomaan puitteiltaan täydellisen joulun - vai? Aivan ihana kirja keski-ikäisyydestä, kiiltokuvamaailman luomisesta ja elämän epätäydellisyydestä, samaistuttava, kepeä ja lempeä. Löytyi kirjaston e-kokoelmasta kun etsin mitä tahansa luettavaa seminaarireissulle. E-kirja.

16. Sari Luhtanen: Isadella - Sydän murskana.  Kylläpäs genren lykkäsi: nuortenkirja, vampyyritarina, kolmen äidin kimppa! Jos osallistuisin mihinkään lukuhaasteeseen, olisi tämä sopinut varmaan tusinaan kohtaan.

15. Bjorn Vassnes: Pakkasen valtakunta. Tiedetoimittajan kirjoittama kokoelma kryosfäärin merkityksestä ja vaikutuksesta maapallon ilmastoon. Monenlaisia ja moninaisia näkökulmia jäähän, lumeen, ikiroutaan. En kaikilta osin jaksanut keskittyä fysikaalisiin ilmiöihin, kiinnostavia puolestaan olivat luvut, joissa käsiteltiin muinaisia sanastoja ja mytologioita. Kirja oli tavallaan hyvin lohdullinen ilmastopamfletti: osa ilmastossa tapahtuvista muutoksista on luonnollista jääkausivaihtelua, vaikkakin osa tästä vaihtelusta moninkertaistuu ihmisen vaikutuksesta - vaikka me olemme saaneet aikaan aivan liikaa lämpenemistä, on osa silti myös luontaista vaihtelua. Osaa luonnollisesta vaihtelusta voidaan kukaties torjua luonnon omin keinoin, ihmisen avulla ja tukemana (lisää porolaumoja tundrille vaeltelemaan ja kuopsuttamaan!) Haluaisin pystyä arvioimaan tätä koko kirjaa kriittisemmin, eri tutkimusten valossa: mikä oikeastaan on kirjan tavoite; vapauttaako tämä opus osittain ilmastoahdistuksesta vai vaatiiko se vahvempia muutoksia ja suurempaa sitoutumista ilmastokamppailuun? Olenko ymmärtänyt sinnepäinkään? E-kirja, löytyi kun etsin mitä tahansa luettavaa e-kirjastosta.

14. John Gottman: Kuinka uudistat avioliittosi. Kokemuksia rakkauslaboratoriosta. En varsinaisesti ole minkään suuren aviollisen uudistuksen tarpeessa, kunhan lämpimikseni lainasin. Kirjalle tuli kuitenkin yllättäen tarvetta, kun ajauduin kommunikaation pattitilanteeseen muussa arkisessa ihmissuhteessa. 

13. Ilkka Karisto: Vankina Venäjällä. Suomalaisen huumekuriirin uskomaton tarina. Kirjan nimi kertoo oikeastaan jo kaiken olennaisen.

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)

10 kommenttia:

  1. Haa, Kimppakämppä mulla just tuossa nenän edessä ja taidankin aloittaa heti!
    Siljamäen Tuija asuu naapurikaupungissa ja esikoisemme olivat samassa päiväkodissa. Kirjoittaa soljuvasti (lehtijuttunsakin) ja perhe on suloinen. Sellainen hassu anekdootti päiväkotiajoilta mulla on, että kun miehensä on esiintyvä taiteilija ja mm. taikuri, niin pientä tuskanhikeä aiheutti esikoinen toteamus päiväkotipäivän jälkeen: "Pian" isällä on taikakädet... Silloin en vielä tiennyt isän ammattia ja mietin, pitäisikö näistä käsistä olla huolissaan ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voipi olla että "taikakädet" olisivat mietityttäneet minuakin :)

      Poista
  2. Mäkin oon lukenu Kimppakämpän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piditkö?
      Minusta oli oikein hyväntuulinen tarina viikonloppuun.

      Poista
  3. Jestas miten kateellinen olen jos olet helmikuussa lukenut nämä kaikki? Hyvä että viime vuonna sain luetuksi näin monta kirjaa. Häpeällistä.
    Mutta kiitos viimeisestä, oli ihana tavata irl! Ensi kerralla kaffille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) - kiitos. Olen aika nopea lukija ja minulla on paljon aikaa.

      Oli yllättävä ja ihana kohtaaminen - ensi kerralla kaffelle. (taidettiin kyllä nauttia jotain paljon suurempaa kuin kaffet tällä kerralla)

      Poista
  4. Hei huippua, niin kivaa kun jaat näitä kirjavinkkejäsi. Erityismaininta värikoodeille. Kiitos!

    VastaaPoista
  5. Kiitos vinkistä, pitääkin lainata tuo Pakkasen valtakunta. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se OLI kiinnostava, suosittelen.
      Saat varmaan siitä luonnontieteilijänä irti paljon enemmän kuin minä.

      Poista