Hentoisia yrityksiä elämänhallintaan

Luin jostain (ehkä pinterestistä?) semmoisen jutun että Viisitoista listaa joiden avulla hallitset ihan kaiken elämässäsi.
Minulla kun on usein sellainen olo että elämänhallinta on hukassa, niin olen ihan otollista maaperää listoille, joiden avulla saisin vihdoinkin kaikenlaista aikaiseksi ja elämäni hallintaan, kuriin ja nuhteeseen. 



Tällä listojen listalla itsestään selviä elämänhallinnan listoja ovat tietysti
- ateriasuunnitelma
- kauppalista
- viikon tehtävät
- budjetti

Näiden asioiden suunnittelulla, edes jollain tasolla, on ihan oikeasti merkitystä elämän- tai ainakin arjenhallinnassa. Näitä harjoitan vaihelevalla menestyksellä (tällä hetkellä en yhtään)

Sitten oli että
- to do -lista (minä ymmärsin sen niin, että semmoiset isot jutut niinkuin hinkkaa lattialistat hammasharjalla)
- viikkosuunnitelma
- päiväsuunnitelma
- projektit (veikkaisin että työhommelit ehkä, koska jos tässäkin on että hinkkaa lattialistat, niin siinä ei ole oikein järkeä)

Nämäkin ihan allekirjoitan ja olen niistä ainakin osittain samaa mieltä.
Tällaisia listauksia harjoitan vielä harvemmin kuin noita itsestään selviä elämänhallinnallisuuksia.

Mutta sitten oli sellaisia listauksia joiden merkitystä en ihan kokonaan hahmottanut
- mikä toimii ja ei toimi (en oikein tajua, mitä tähän pitäisi laittaa)
- pidä yhteyttä (tämä on minusta enempi spontaaniusasia kuin elämänhallinta)
- tavoitteet ja päämäärät (no tavallaan joo kai)

Ja vielä semmoisia, jotka kyllä ovat metkoja listoja, mutta eivät ehkä kaikkein olennaisimpia elämänhallinnan kannalta
- kausijutut (kait joulu varmaan ja ehkä myös pääsiäinen?)
- lahjat
- haaveet (jos tähän laittaa esim. että haaveilen usein vaaleanpunaisista pupujusseista, niin miten se vaikuttaa elämänhallintaan)
- luettavat kirjat (miksi vain kirjat, miksei myös katsottavat leffat, kuunnteltavat sinfoniat, visiteerattavat näyttelyt?) (osoittavatko kirjat jotenkin isompaa elämänhallintaa? koska jos niin on, niin sitten minun pitäisi olla ehkä maailman melkolailla elämännhallitsevin ihminen) (vai onko se pointti siinä, että ei lue niitä, tekee vain listan?)

Pohdin kovasti, miten esimerkiksi viikon tehtävät ja viikkosuunnitelma eroavat toisistaan? 
Missä luuraa kuukausisuunnitelma?
Ja jos on viikkosuunnitelma niin miksi vielä päiväsuunnitelmakin?

En ihan kovin montaa sivua viitsisi muistikirjasta uhrata siihen että herää, syö aamupala, mene töihin, tee töitä, tule kotiin jne jne.
Saati sitten että viitsisin ruksia niitä kohtia suoritetuksi.

Ja jos minulla on ateriasuunnitelmassa että tiistaina makaronilaatikkoa, niin ei varmaan tarvitse päiväsuunnitelmaan enää kirjata että tee makaronilaatikko (paitsi jos sen tekee vaikka jo maanantaina tai sunnuntaina valmiiksi)

Listoista puolestaan puuttuvat myös minusta tärkeät:

- kotiloki
Kotilokiin - tai mikä sen nimi nyt onkaan - kirjataan sellaisia asioita, joita ei voi ennakoida, mutta joista on hyvä pysyä kärryillä muuten. 
Minä kirjaan tällaisille listoille (vaihtelevasti ja satunnaisesti) milloin on vaihdettu kissanhiekka (kissanhiekkaa ei voi vaihtaa suunnitelman mukaan vaan silloin kun se on sotkuista, mutta on hyvä ennakoida, että se pitää vaihtaa suunnilleen viikon päästä). 
Myös voi kirjata päänsäryt (varsinkin auralliset), hiilihappopatruunan vaihdot (että osaa varautua hankkimaan uuden), yleiset kivut ja kolotukset ja muut vaivaisuudet, ja kaikki muu sensemmoinen, joka vaikuttaa elämiseen ja josta joku (lääkäri tai äiti, esim) voi kysyä että milloin viimeksi?
  Niin ja verenpaineet on hyvä kirjata myös. Koska joku niitäkin aina kysyy.

- liikunta ja muu hyvellisyys -lista
Siihen kirjataan liikuntasuoritukset jos ei omista mitään trackeria tai sporttikelloa tai muuta. Esim. on tärkeää kirjata uimiset, koska silloin tietää milloin uimakerrat on rannekkeelta kulumassa loppuun. 
Ja tulee hyvä mieli ja elämänhallinnallinen olo kun on dataa siitä että liikkuu edes satunnaisesti.

- aukioloajat ja satunnaiset lukujärjestykset
Tähän listaan laitetaan esim. uimahallien ja kirjastojen ja muiden olennaisen tärkeiden palveluiden aikataulut, ettei tarvitse joka ihmeen kerta etsiä netistä niitä. Myös kiinnostavat luentosarjat, satunnaiset jumpat ja kaikki semmoinen mikä voisi olla hauskaa, kiinnostavaa, hyödyllistä ja olennaista, mutta joka ei välttämättä ole säännöllisessä viikko-ohjelmassa. Jos olisi pieniä lapsia niin voisi olla vaikka neuvolan puhelinaikakin tässä ja numero myös. 

- työhommelit puuttuvat myös
koska minä en halua sotkea työtä ja oikeaa elämää, niin minulla on työhommeleille töissä omat systeemit.

*

Silleesti oli kyllä inspiroivaa lukea tuollainen listojen listaus. 
Innoittuneena kävin pitkästä aikaa paperilla läpi finanssitilanteen ja sen seurauksena kävin itseni kanssa neuvottelun, Lehtorin kanssa tilannetiedotuksen ja teinin kanssa kuukausirahakeskustelun.
Ruokalistoja pohdiskelin myös, mutta luettavien kirjojen listaa en uskalla tehdä kun nyt jo on ainakin kolme pinoa lukematta ja e- ja äänikirjat vielä päälle.

kohta ajankohtainen lista

 

Koska satun olemaan vaikuttajapersoonatuulella, luvassa on listojen innoittamana ainakin Ateriasuunnitelmapostaus, Taloudellisuuspostaus, Näin aloitat lukion vielä kerran -postaus ja Näin lähetät (aikuistuvan) lapsesi opiskelemaan vähän hornan tuutista vasemmalle -postaus.

Stay tuned!
 
Saa esittää myös toiveita.
Esim. sellaisia että ole kiltti, älä postaa.




opiskelemaan hornan tuutista vasemmalle -listaus



11 kommenttia:

  1. Oih; listat, to do, elämänhallinta, RUTIINIT - mä niin kaipaan kaikkia noita tällä hetkellä. Jostain syystä en saa aikaiseksi listaelämää lomalla, vaikka se helpottaisi mun epämääräistä lomahaahuilua varmasti tosi paljon. K-kevät sotki arjen rutiinit niin tehokkaasti, että mulla on ollut tunne elämänhallinnasta viimeksi maaliskuun alussa, sen jälkeen kaikki on ollut silkkaa kaaosta (kuten varmaan monella muullakin). Nyt edessä muutaman päivän mökkeily, minkä jälkeen palaan kotiin (pariksi päiväksi YKSIN, jeee) ja meinaan käyttää kaiken ajan pelkkään kalenteri(e)n täyttämiseen ja listojen tekemiseen. Sun listasta sainkin monta hyvää vinkkiä listoihin :D Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rutiinit on yllättävän tärkeitä! Jotenkin kuvittelen että olisi hauskaa olla spontaani hippi, mutta oikeasti hakeudun mieluummin rutiiniin kuin täysin vapaaseen elämään.

      Rutiinit vapauttavat aivokapasiteettia muuhun: kun päätöksenteko kaikissa mahdollisissa pikkuasioissa tiivistetään minimiin, jää tilaa luovuudelle ja isoille asioille. (kuulemma, jostain viisaasta kirjasta luin)

      Poista
  2. Apua-apua, jos noista kaikista täytyisi pitää kirjaa, iskisi mulle kauhistus ja ahdistus. Vaikka oonkin listaihminen. En sitten varmaan tarpeeksi hyvä. Vai kuinkahan se määritellään, se tarpeeksi hyvä?
    Kauppalista, joululista, joulukorttilista, synttärilista, kilometrilista, tässä talossa tehty remppa/huoltolista. Noi mä keksin, joita itsellä on.
    Sit kalenteriin mulla on tapana kirjoittaa tyyliin 3 kk:n päähän " muista varata gyne, autohuolto tai muu rassaus.
    Kotiloki kuulostaa varsin kätsältä!!!!
    Töissä on käytettävä kaikkea mahdollista, muistilappuja, listoja, syherreltyjä vihkoja, muistutuksia, jne. Kaikki on niin uutta, että pakko.
    Sähköisen kalenterin käytön opettelu on ollut vähän plää, koska haluaisin edelleen käyttää kirjamaista kalenteria, jonne saa kaikkea kivaa sisällytettyä. Mut töissä ei onnistu. Joten aika helposti pysyy työ ja elämäelämä erillään. Ja hyvä niin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkin mielestä tuossa ulkomaalaisessa listojen listauksessa on vähän päällekkäisyyttä ja turhuutta.
      Jotain juttuja on ihan hyvä listata että pysyy kärryillä elämästään.
      Mä tarvitsisin ehdottomasti synttärilistan, se selvästi puuttuu mun aikuisesta elämästä. Ja joulukorttilistakin voisi olla paikallaan, vaikka olemme vuosi vuodelta tosin vähentäneet joulukorttien lähettelyä.

      Poista
  3. Voi ei, mun aivot jäätyivät tuohon hornantuutista vasemmalle -kohtaan. Miten sä handlaat tuon? Mun lapsi muutti kolme vuotta sitten kolmenkymmenen kilometrin päähän ja olen ikionnellinen kun välimatkaa ei ole tuon enempää. Salaa ajattelen, että äiti tulee ja pelastaa jos on hätä. Ei ole ollut, mutta ajattelen edelleen - ja niin on helpompi ajatella kolmenkymmenen kuin kolmensadan kilometrin päässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei se ihan helppoa ole. Kun just en pääse pelastamaan jos hätä tulee.
      Ja varsinkin nyt kun tässä on lisämausteena tää Iso-Koo ja sen mukanaan tuomat kommervenkit.

      Poista
    2. Auts, ai niin, sekin... Voimia♥

      Poista
  4. Voihan listojen listat! Tätä lukiessa iski melkein lista-ahdistus. Mutta sitten ajattelin, että onhan minullakin jotain listoja. Mulla on lista kotimaisista ja ulkomaisista paikoista, joissa haluaisin käydä. Meillä on lista perheen parhaista resepteistä. Joulukorttiosoitelista. Uutena on kodin projektit lista. Enempään listaukseen en pysty. En ehkä ole listaihminen, enkä varsinkaan excel-ihminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on enemmän kertakäyttölistoja kuin pysyviä listoja - kauppalista nyt esimerkiksi. Tai mitä mukaan matkalle -lista.
      Kaikkia pysyväisluonteisia asioita ei edes tarvitse listata - vaikkapa ne päivän rutiinijutut. Sellaisille asioille riittävät mentaaliset listaukset.
      Tällä hetkellä kun varustellaan keskimmäistä opiskeluiden alkuun toisella paikkakunnalla, lista on aivan ehdoton, muuten unohtuu jotain tuikitärkeää ja täältä on liian työlästä lähteä viemään jotain sinne vähän hornan tuutista vasemmalle.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Juu, ja varmaan myös on sitä, jos kaiken elämänsä elää vain listaamisen kautta. Muutamasta listasta ja jonkinasteisesta suunnittelusta voi olla hyötyä, mutta jos ihan kaikki pitää listata ja suunnitella, mennään elämässä kyllä jotenkin perä edellä.

      Poista