Lapsi numero yksi muutti omilleen jo reilu vuosi sitten.
Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että lapsi numero kaksi lähtee sisäoppilaitokseen vähän hornantuutista vasemmalle ja on siten poissa vakituisesta muonavahvuudestamme mikäli korona suo.
Meille jää vain yksi asukki peräkamariin.
Tällaiset asiat vaikuttavat merkittävästi ruokahuoltoon.
Lapsi numero ykkösen muutto moninkertaisti perunankulutuksen.
Lapsi numero kakkosen muutto vaikuttaa lisäävästi riisinsyöntiin ja vähentävästi pastansyöntiin.
Ja peräkamariasukin aikataulut vaikuttavat luultavsti aivan merkittävästi perheen ruokailuaikatauluun. Ruokalistaan tietysti myös.
Suloiset pikku pulluraposkeni ovat vaatimattomastikin sanoen melko valikoivia syöjiä ja tämä pikkuruisin on sitä kaikkein eniten (hän on aina kaikkein eniten jotain)
Koska hän on kaikkein urheilullisin (uskokaa pois, hän on aina kaikkein eniten jotain!), hän tarvitsee säännöllisimmin ravitsevinta mahdollista ruokaa.
Koska hän on kaikkein valikoivin, pitää joka päivälle olla uusi ruoka. Hän inhoaa lämmitettäviä ruokia. Ne kuulemma maistuvat erilaiselta.
Seuraavat vuodet syödään siis sellaisia ruokia jotka uppoavat tähän lapsukaiseen.
Lapsukainen resitoi yhdellä hengenvedolla ne suurinpiirtein kaksitoista ruokalajia, joita hän suostuu syömään ja siinä onkin sitten runko kolmen viikon kiertävälle ruokalistalle.
Ruokalista pitää vielä tarkistaa, täsmentää ja kirjoittaa puhtaaksi; minulla kun on aika usein taipumus tehdä ykkösviikosta hyvin haasteellinen ja dumpata seuraaville viikoille kaikki sellainen, mikä ei ykkösviikolle mahdu.
Joka viikolla on yksi ateria, jonka kanssa on lohkoperunoita.
Yksi ateria jolla on riisiä. (jee! rakastan riisiruokia! riisimättöä!) (joojoo, epäekologista.)
Mieluummin vähemmän kuin yksi ateria jolla on jauhelihaa (voiko olla sellaista ruokaviikkoa ettei olisi jauhelihaa?)
Satunnaisia kasvisruokia (jee! tämä lapsi syö edes valikoiden jotain kasvisruokia!)
Satunnaisia kalaruokia (jee!)
Ja mikä parasta, nämä ruuat ovat kaikki helppoja tehdä (paitsi kananuggetit) ja sellaisia joista itse pidän eniten. (jee! ei makaronilaatikkoa, ei lasagnea! ei nakkeja!)
Yritin kaivella vanhoja ruokalistojani näkösälle.
vuosien takaa |
Koko viime lukuvuosi on mennyt muutenkin jonkinlaisessa ruuanlaittolamaannuksessa.
Muutaman vuoden takainen aika hyvännäköinen systeemi löytyi blogista (KLIK)
Muistelisin, että tämä on ollut aika toimiva lista ja pitkään käytössä.
pitkään toiminut systeemi |
Toinen mokoma oli vielä vanhempi (KLIK2)
Melko toimiva oli myös ratkaisu, jossa kirjasin ylös kaikki ne ruuat, mitkä osaan tehdä ja sitten yritin pitää huolta että kaikkia niitä syötiin toisinaan.
Se kyllä vaatii arjessa enemmän ponnisteluja kuin valmis ruokalistasuunnitelma. (KLIK3)
toteutumaa vuosien takaa |
Tiedän, että jos jaksan ja viitsin työstää ruokalistan järkevästi, helpottuvat kauppareissut ja elämä muutenkin.
*
ajastettu postaus
Miten upean suunnitelmallista ja.... suunniteltua! Taidan taas olla vähän kateellinen.
VastaaPoistaPaitsi nirsosta (anteeksi ruma sana) ruokailijasta en kyllä oo. Enkä usko, että jauhelihatonta viikkoa voi olla olemassakaan. Siis lihansyöjäperheessä.
Aion ehdottomasti palata paremmalla aikaa tiirailemaan noita ruokalajeja, josko sieltä löytyisi jotakin "uutta ja kivaa". Ja sitä suunnitelmallisuutta!
mulla on jatkuvasti tunne että en kykene mihinkään uuteen ja kivaan. Sitä kaipaisin eniten.
PoistaOma tavoitteeni syksylle on se, että edelleen lisäisin kasvisruuan käyttöä! Pojat syövät tyytyväisenä kaskissosekeittoa ja esim soijarouhemakaronilaatikkoa...Pitää keksiä uusia ruokalajeja, vaikka urheilevat pojat tarvitsevat kyllä ruokavaliossaan lihaa ja kanaa. Iloa viikkikseeen <3
VastaaPoistaMulla on vaikeuksia soijarouheen kanssa, mun mielestä siinä on outo sivumaku :(
PoistaYritän aina välillä ujuttaa sitä jauhelihan sekaan ja maustaa kunnolla, mutta en pysty hämäämään itseäni.
Jeeee, parhaat postaukset palasi jälleen. Kyllä kiertävä ruokalista. Mä haluan sen taas.
VastaaPoistaKikatutti noi sun valikoivat syöjät. On siinä haastetta ollut. Mut jes, nyt mäkin alan miettiin ruokia. Täytyy kopsata sulta, mutta hitto kun en oikein saanut selvää kun yritin tihrustaa. Näkö :(
Juuh, noiden valikoivien syöjien kanssa on kieltämättä ollut haastetta. Pahimmillaan yksi ei syönyt perunaa, toinen ei pastaa ja kolmas ei riisiä. Ei paljoa naurattanut.
PoistaIhailtavaa suunnitelmallisuutta! Tää ei pystyis, vaikka haluaisikin pystyä. Ihailen.
VastaaPoistaMä oon ihan hyvä suunnittelemaan ja kohtalaisen huono toteuttamaan...
PoistaSamojen aatteiden äärellä. Joskohan tänä vuonna saisin suunnittelun toimimaan oikeasti? Näitä muiden listoja on mielenkiintoista lukea, ja sain tästäkin hyviä ideoita. En muistanut risoton olemassaoloa ollenkaan, kun tein omaa listaa, vaikka sitä syödään meillä säännöllisesti.
VastaaPoista:) Totta, muiden postaukset ovat hurjan inspiroivia, on helpompaa tarkastella omaa toimintaansakin, ja saa aina uusia näkökulmia tai ideoita itselleen.
PoistaTaloudestamme näillä näkymin lähtee riisinvastustaja opiskelemaan toisaalle, minä puolestani tykkään riisiruoista ("risotoista") - niitä tulee taatusti listalle lisää. Yritän myös tutustua riisinkorvikkeisiin, josko niistä löytyisi myös uusi mieluisa tuote.
Apua. Ihan hävettää kun ajattelee omaa ruokahuoltoa. Silloin kun nuorimies asui kotona piti kyllä miettiä yhtä tarkkaan mitä se syö ja tehdä sitten samoja pöperöitä kerta toisensa jälkeen, mutta nyt elän ihan pellossa suunnittelemattomana. "Jämien jämät" on kyllä hauska ruoka, sitä mäkin teen.
VastaaPoista