Uusin ohje aina ylimpänä!
Liikennevalolautasen heinäntekoakin helpompi hernekeitto
(3 annosta)
1 rkl rypsiöljyä
1 pieni sipuli tai puolikas suuresta hienonnettuna
2 pss kotimaisia pakasteherneitä
0,5 l vettä
1 lisäaineeton kasvisliemikuutio
1 dl kermaa
yrttimausteita, esim. kuivattua basilikaa ja meiramia
mustapippuria myllystä
optiona koristeeksi pinnalle esimerkiksi persiljasilppua ja paistettua pekonia
Kuullota sipuli öljyssä paksupohjaisessa kattilassa. Lisää kattilaan vesi, pakasteherneet ja kasvisliemikuutio. Keitä miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Soseuta keitoksi sauvasekoittimella, lisää yrttimausteet, mustapippuri ja kerma. Anna sauvasekoittimen käydä vielä sen aikaa, että kerma sekoittuu keittoon. Tarkista suolan määrä ja maku muutenkin. Tarjoile persiljasilpun (ja halutessasi paistetun pekonin) kera.
**1 pieni sipuli tai puolikas suuresta hienonnettuna
2 pss kotimaisia pakasteherneitä
0,5 l vettä
1 lisäaineeton kasvisliemikuutio
1 dl kermaa
yrttimausteita, esim. kuivattua basilikaa ja meiramia
mustapippuria myllystä
optiona koristeeksi pinnalle esimerkiksi persiljasilppua ja paistettua pekonia
Kuullota sipuli öljyssä paksupohjaisessa kattilassa. Lisää kattilaan vesi, pakasteherneet ja kasvisliemikuutio. Keitä miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Soseuta keitoksi sauvasekoittimella, lisää yrttimausteet, mustapippuri ja kerma. Anna sauvasekoittimen käydä vielä sen aikaa, että kerma sekoittuu keittoon. Tarkista suolan määrä ja maku muutenkin. Tarjoile persiljasilpun (ja halutessasi paistetun pekonin) kera.
Pikkuketun pikapasta
Tänään tehtiin meijän perheen tyttöjen pikaruokasuosikki (pinaattikeitto on kyllä kans yks, mutta tää on toinen). Hiilaripommi eli spagettipestoa. Olen tosin "salakavalasti" vaihtanut pastat tummiin, mutta I ei oikein siitä tykkää. Aikaa ruuan valmistukseen kuluu se minkä spagetit kiehuu. Spagetin sekaan sekoitettiin Basilikapestoa ja aurinkokuivattujatomaatteja. Ja koristeluun herneenversoja :) Hienompaahan tietysti olisi, jos pesto olisi omatekoista, mutta Barillan Pesto alla Genovese maistuu myös meille.
**
Kelorannan pyttipannu
Tarvitaan:
Eilisen päivän keitettyjä perunoita
Leikkelekinkkua (tai mikä vaan käy, metvurstikin tai nakit.)
Öljyä, ripaus suolaa, tilliä.
Perunat kuoritaan ja pilkotaan, pannulle öljyn kanssa.
Pilkotaan sekaan kinkku.
Annetaan paistua 10 min, käännellen.
Lopuksi rippanen suolaa ja tilliä, jos sattuu löytymään.
Helppo pyttiksen tapainen arkiruoka,
jota aina silloin tällöin meillä syödään.
Haastetta en jaa nyt eteenpäin, olenpa tylsä tyyppi.
Bon appetit! :)
**
Kehräsaaren jauheliha-pekonihässäkkä
Jauheliha 400gr (mie käytän paistia)
Pekoni pkt ( saksilla silputtuna)
Pussi tex-mex maustetta ( tai kaksi)
Pussi vih.sekoitusta (kukkakaali-parsakaali-porkkana- Findus-Classic toimii meillä parhaiten.Juniorikin syö)
Tarvitaan paistinpannu ja teflonpohjainen kattila.
Molemmat tulille yht.aikaa.
Kylmään pannuun pekoni ja jauheliha.
Paista.
Mausta. Mausteeksi piisaa tuo texmex,muuta ei kaivata.
Toiseen kattilaan VOITA:
Sinne valkosipulia mausteeksi,ja ripaus chiliä( ei jauhetta, vaan karkeaa. Samoin valkosipuli missä tahansa muuussa muodossa,muttei jauheena)
Mausteiden pyörittely kuumassa voissa. Pussi vihanneksia sekaan- se pienempi pussi piisaa (200g)
Paistan vihannekset voi-mausteseoksessa.
Anna pehmentyä vaikkapa kymmenisen minuuttia, vihannekset saavatkin jäädä hieman rouskuviksi.
Yhdistä ainekset.
Jauheliha-pekonihässäkkä,joka tällä välin on kypsynyt valmiiksi ja maut imeytyneet- kaadan vihannesten joukkoon ja annan makujen sekoittua muutaman minuuutin pyörittelyn aikana.
Tässä kohden sitten voi hieman jatkaa- Kaapista kaikki juustonjämät toimivat tosi hyvin, sitovat tätä hieman kiinni. Tai sitten ei. Tännen voi työntää mitä tahansa.
Kippaan lautaselle ja syön.
Päälle saatan pilkkoa kirsikkatomaatteja.
Muuta en kaipaa.
Mie pidän.
**
Liioliin iisi tonnikalavuoka
Näin se menee.
Voitele uunivuoka. Läväytä vuokaan puoli pussia peruna-sipulisuikaletta (pakaste) ja puoli pussia herne-maissi-paprikaa (kuin myös pakaste) sekä purkki tonnikalaa. Kaada päälle tölkki ruokakermaa. Ripsauttele suolaa ja mustapippuria joukkoon ja sekoita. Lykkää uuniin, joka on tällä välin lämmennyt 175°C:een ja paista keskitasolla ainakin 45 minsaa tai kunnes kiusaus on hieman ruskistunut ja neste imeytynyt. Tästä saa kaksi annosta. Nam!
**
Kardemummakodin välipala: Banaani-suklaakakku
175 g voita tai margariinia
2 dl ruokokidesokeria (tai tavallista sokeria)
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl inkivääriä
4 banaania soseutettuna
100 g tummaa suklaata rouhittuna
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmuna sekoittaen samalla.
Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi.
Paista voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa noin 40 minuuttia 175 asteessa uunin alaosassa.
**
Kesän lapsen pataruoka.
Se valmistuu kuivista aineista, jotka säilyy kaapissa ns. hätävarana.
2dl tummaa soijarouhetta
1l vettä
liemikuutio maun mukaan (kasvis-, liha, kana)
1 pss Blå Band Italian pata-aineksia (spagetti-kasvis-mausteseos)
Kiehauta vesi, sekoita mukaan pata-aines sekä soijarouhe koko ajan sekoittaen. Lisää halutessasi liemikuutio. Anna kiehua hiljakseen n. 5min. Sekoita välillä. Lisää mausteita (tai yrttejä) maun mukaan. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua....
Joskus on käynyt myös niin, että pikaisesti käväisin laittamassa pyykit koneeseen ja sitten pitikin lisätä myös vettä koska levy on jäänyt täysille :O) Ilman kommerruksia padan valmistusaika n. 10min.
Lisukkeena salaattia, keitettyjä tai raakoja kasviksia tai perunaa jos iso nälkä ehti yllättää :O)
Tämä pata-ainespussi on siitä kiva, että makua voi varioida nakeilla, jauhelihalla, kanalla, possunlihasuikaleilla, pavuilla, herneillä, porkkanaraasteella, tomaattimurskalla tai vaikkapa eilisen tähteillä. Meidän perhe syö sekä liha että kasvisruokia. Lapset ei huomaa eroa onko pata tehty jauhelihasta tai soijarouheesta.
**
Kardemummakodin Helppo ja nopea nallepasta 8 hlö:lle
800 g paistijauhelihaa
2 prk yrttimaustettua paseerattua tomaattia
2 prk (niitä pieniä) tomaattipyrettä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl vihreää pestoa
suolaa, pippuria, basilikaa maun mukaan
1 pussi nalle pastaa (nallenmuotoinen tumma pasta)
Paista jauheliha, lisää joukkoon pilkotut sipulit ja valkosipulit.
Lisää tomaattipyre ja pyörittele pannulla.
Lisää paseerattu tomaatti ja mausteet. Anna hautua.
Keitä nalle pasta pussin ohjeen mukaan. Valuta.
Sekoita kastike ja nallet kattilassa. Kaada ruoka tarjoiluastiaan ja vie pöytään.
Meillä lisukkeina esillä useimmiten:
- maissia
- luumukirsikkatomaatteja
- raejuustoa
- jäävuorisaalaattia
Tämä perusvarma ruoka maistuu meidän lapsille ikäjakaumalla 2-8 v. Nallen muotoisen pastan syöminen on lapsista kivaa ja jauheliharuoat maistuu aina.
Kardemummakodin Mansikkarahka
1 l kuohukermaa
2 prk (yht. 1 kg) maitorahkaa
750 g mansikoita
2 rkl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää maitorahka ja hieman sulaneet ja murskatut mansikat. Mausta maun mukaan vaniljasokerilla.
Tämä annos kuluu kuuden lapsen kanssa välipalalla ja seuraavan päivän aamiaisella. Ja äitikin saa pienen kipon.
**
Äiti Aurinkoisen Kylmä keitto
piimää
suikaloituja etikkasäilöttyjä punajuuria
halutessa esim. (suikaloituna) tuorekurkkua, suolakurkkua, salamia tai muuta mausteista kuivahkoa makkaraa sekä säilykeherneitä
halutessa suolaa, pippuria
Sekoita piimä ja suikaloidut punajuuret (sekä mahdolliset muut ainekset) keskenään. Piimä-punajuurisuhde on oikea kun keitto on epäilyttävän aniliininpunaista. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla. Nauti esim. ruisleivän kera.
Helmikuun pakkasia paremmin keitto toimii kesähelteillä, mutta valmistuu nopeasti myös talvella - ja vie nälän. Tähän haasteeseen pyytäisin mukaan Liioliita, koska olen varma, että urbaanin martan takataskussa on nopea resepti jos toinenkin. Lisäksi yllytän juuri Sinua nappaamaan kiinni haasteeseen, mikäli spesialiteettisi ovat nopeat arkiruoat
**
Kirahvin kaulahuivin Katin Kuskussalaatti (kahdelle)
n. 2 dl kuskusia
kiehuvaa vettä kuskusin ohjeen mukaan (yleensä n 2x kuskusin määrä)
öljyä
minttua (kuivattu on ihan jees)
persiljaa (reilusti)
suolaa
pippuria
paprikaa
tomaattia
kurkkua
liraus balsamicoa
Laita kuskusjyvät lämpöä kestävään kulhoon, sekoita joukkoon yrtit ja mausteet, lirauta päälle öljyä ja lopuksi kuumaa vettä niin, että jyvät peittyvät reilusti. Anna turvota (pakkauksen ohjeen mukaan tai sit annat vain turvota, yleensä esikeitetyt kypsyvät ihan liottamisella, ei tarvitse höyryttää sen kummemmin)
Kuutio kasvikset ja sekoita pehmenneen kuskusin joukkoon ja jos tunnet kaipaavasi annokseen kirpeyttä, lirauta joukkoon sitruunaa tai esim balsamicoa. Nauti.
Lihansyöjille voi sitten lisätä vaikka kinkkusuikaleita, ylikypsää kylkeä, nakkeja tai ihan mitä vaan jääkaapista löytyvää kylmää lihapuolta protskuksi (keitetty kananmunakin toimii hyvin) ja kasvissyöjät (miekseivät muutkin) voivat höystää annoksen vaikka pähkinöillä tai kurpitsansiemenillä (paahdetut kurpitsansiemenet ovat muuten ihan herkkujen aatelia, jos moisia sattuu kotona olemaan). Muutama revitty salaatinlehtikin piristää kummasti lautasta.
**
Pilvitehtaamon Tiin Tonnikalapesto
- Keitä spagetti (valmistusaika riippuu siitä, että käyttääkö pika- vai normispagettia) ja valuta vesi pois.
- Avaa kaksi tonnikalapurkkia* ja valuta niistä neste pois.
- Avaa pestopurkki.
- Sekoita tonnikalat sekä pesto spagetin joukkoon ja sekoita.
- Tarjoile.
Ohje on erittäin toimiva varsinkin sellaisessa tilanteessa, kun teini tulee tuulispäänä huoneestaan, nälkäisenä kuin jalopeura -ilmoittaen samalla lähtevänsä *johonkin* viimeistään 25 minuutin päästä.
**
Katsulan kermainen lohikeitto | |||
600 grammaa lohta 800 grammaa puikulaperunaa sipuli 1 litra vettä kaksi kalaliemikuutiota 2 desiä kermaa 100 grammaa voita valkopippuria laakerinlehti tilliä suolaa ruisleipää |
| ||
Pilko lohi ja peruna sen kokoisiksi paloiksi, joita tahdot keitossa nähdä. Itsejätän ne melko suuriksi paloiksi. Hienonna sipuli. Kaada suureen kattilaan vesi, lisää kalaliemikuutiot, laakerinlehti ja hienonnettu sipuli. Kuumenna kiehuvaksi, lisää perunat. Keitä hiljaa noin 10 minuuttia ja lisää lohipalat. Keitä 10 hiljaa minuuttia ja lisää kerma ja voi. Odota kunnes keitto on kuumentunut ja voi sulanut. Rouhi sekaan valkopippuria, tarkista suola. Huiskaise pinnalle reilusti hienonnettua tilliä. Tarjoa ruisleivän kera. Tein 10 litran kattilassa tupla-annoksen ja sitä riitti sitten kaks päivää. Neljä miesmerkkistä söi. ** |
Rouva Kepposen Pikalasagne:
Ohje on aikoinaan ollut Valion jonkun maustetun ruokakermapurkin kyljessä ja olen soveltanut sitä lasten makuun paremmin sopivaksi.
Ainekset:
tortilloja (omaan vuokaan menee 6 kpl, täysjyvä on hyvä ja maissitortillasta tulee kiva maku)
jauhelihaa 400g
paseerattua tomaattia (oiskohan siinä purkissa 500g)
ruokakerma
sipulia, mausteita maun mukaan (itse käytän vain suolaa, mustapippuria, valkosipulia)
juustoraastetta
Paista sipulit ja jauheliha. Mausta. Laita sekaan paseerattu tomaatti ja kerma. Anna kiehahtaa.
Lado vuokaan alimmaiseksi kastiketta, sitten tortilla, kastiketta, tortilla... Itse laitan aina 2 tortillaa päälekkäin, jotta tulee jotain pureskeltavaa. Viimeiseksi kerrokseksi kastiketta ja päälle juustoa. Paista uunissa 225, noin 30 min. Kaveriksi sopii raikas meloonisalaatti (keräsalaattia ja meloonia). Ruuan ainoa huono puoli on, että vuoka menee kerralla.
**
Kinttupolkujen kusotto
broilersuikaleita (vaikka marinoituja. Jos suosit maustamattomia, joudut keksimään ruuallesi itse sopivat mausteet)
pakastevihanneksia (meillä suikalejuurekset)
sipuli
täysjyväcouscousta
pieni rasia maustettua (tai mautonta) tuorejuustoa tai vähän creme bonjouria
rasvaa paistamiseen
vettä
iso paistokasari
valmistusaika alle vartti
Silppua sipuli. Paistele broiskusuikaleet, sipuli ja jäiset kasvikset parhaaksi katsomassasi järjestyksessä. (mielellään iloisesti laulellen).
Lisää vettä ja couscousryynit. (lunttaa oikea mittasuhde pakkauksen kyljestä!)
Juuri kun ryynit ovat kuivahtamaisillaan, lisää vielä aavistus nestettä sekä tuorejuusto tai cremebonjour. Sekoittele yhteen.
Tarjoile välittömästi.
Kyytipojaksi sopii parhaiten perusvihersalaatti.
Jälkiruuaksi vaikka valmiskiisseli.
Jatkojalostusehdotus: yhdistä seuraavana aamuna ylijäänyt kusotto ja ylijäänyt vihersalaatti, tai pilko salaattiaineksia (tomaattia, kurkkua, paprikaa, jotain rapsakkaa vihreää) joukkoon. Nauti ruokaisana salaattina töissä. Tai kotona.
**
Hullun Sirkuksen kaali-kebabwok (tämä on varastettu Pojun kummitädiltä)
Kaalia oman maun mukaan
1 iso pussi wok-vihanneksia
Kebablihaa pakkastealtaasta (Korv Göran on hyvää)
SweetChili-kastiketta
Nuudeleita
Laita jäiset lihat wokkipannuun.
Sulata. (ihanne tilanteessa ehdit sulattaa lihat etukäteen)
Lisää suikaloitu/silputtu kaali.
Kippaa wokkiviannekset joukkoon.
Anna hautua välillä sekoittaen, niin että kaali on kypsää.
Laita mausteita ja chilikastiketta oman maun mukaan.
Keitä nuudelit. Sekoita joukkoon, jos haluat. (itse syön ilman nuudeleita, mutta lapset haluavat niitä)
Valmistusaika n. 30 min
**
Pinkin kana-riisivuoka
Keitä riisiä vähintään kuudelle
Paista broiskusuikaleita 400 grammaa
Sekoita riisit ja kanat vuoassa, sekoita joukkoon pussi juustoraastetta ja 2 prk smetanaa.
Mausta makusi mukaan, ainakin cayennepippuri toimii hyvin.
Lisukkeeksi salaattia.
**
Ihana herkku helmikuu :)
VastaaPoista