Keskustelu jota en uskonut käyväni

Pitkästä aikaa kaikki teinit olivat yhtäaikaa syömässä.
Ne alkoivat pohtia unelma-ammattia ja tulivat siihen tulokseen, että kannattaisi olla joulupukki.

- olisi töitä vain yhtenä päivänä vuodessa
- olisi työsuhdekylä
- olisi aputyövoimaa yllinkyllin
- työsuhdekylässä olisi työsuhdeasunto
- olisi myös työsuhdevaimo (minusta se olisi kyllä surullista)
(-miksi lentämistä ja poroja ei mainittu? minusta ne olisivat parasta. varsinkin porot) (erityisesti aterialla)

Sitten nämä valveutuneet lapsukaiseni alkoivat pohtia joulupukin monia nimityksiä, ja miettivät pitäisikö Father Christmas muuttaa jotenkin aikakaudelle sopivampaan muotoon.
Siitähän olemmekin jo entuudestaan yksimielisiä, että tontut ovat sukupuolineutraaleja.

Mutta siis - keskustelu, jota en uskonut käyväni:
onko joulupukki mies vai nainen.

Tai en ainakaan 19-, 17- ja melkein 15-vuotiaiden laste nuorteni kanssa.

*
Merkillepantavaa keskustelussa:
1. joulupukki on ammatti
2. joulupukki on olemassa.

*
Päivän mielipidekysely:
pukki - mies vai nainen?

Tarkentava kysymys esim. opintopolkupalveluun: mitä opintoja pitää olla pätevöityäkseen pukiksi?

Toinen tarkentava kysymys esim. opintopolkupalveluun: miten voi ruveta tontuksi?


Kommentit

 1. Minä liputan miespukkia ja tonttuilusta sen verran, että eiköhän me olla ihan muodollisesti päteviä tonttuilemaan jo ihan näin omina itseinämme?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   muodollisesta pätevyydestä en mene sanomaan, mutta sopivia taatusti ollaan - tip-tap!

   Poista
 2. Minä olen käynyt joulupukki-keskustelua 3-5 vuotiaiden kanssa. Parasta joulupukkina ja tonttuna olossa on kuulemma se, että ei kuole koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu, tämän faktan toivat myös teinit esiin. Sitä kyllä ihmettelen että miten joulupukki sitten syrjäytetään, jos se kerran on kuolematon?

   Poista
 3. Joulupukki-ala on pahasti naisia epäsuosiva. Possu liputtaa tasa-arvon puolesta. (etenkin, kun Possu itsekin on muutamankin kerran ollut pukkina). Mutta vaikka pukkikeikka voikin olla tuottoisa, se onnistuu vain yhtenä päivänä vuodessa, joten ammattina kuitenkin aika heikkotuottoisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuotto riippuu varmaan hinnoittelusta, luulisin.
   Ja kannattavuus riippunee siitä, pystyykö sillä tuotolla elämään niin kuin haluaa? Onko muita hyödyllisiä työsuhde-etuja? (riisipuurot päivittäin? työterveyshuolto? jotenkin sitä pukinmassua täytyy ylläpitää kuitenkin ja hyväntuulisuutta myös)

   henk.koht. en haluaisi pukiksi, vaan tontuksi, ja siinähän ei lähtökohtaisesti ole mitään sukupuolirajoitetta.

   Poista
 4. Tässä olisi aivan varmasti jonkun tasa-arvotyöryhmän paikka ja peruste tehdä kartoittava tutkimus, että syrjiikö joulupukkiammatti naisia ja kuinka mahtaakaan olla maahanmuuttajakansalaistemme mahdollisuudet työllistyä pukkirintamalla. Minä ehdottaisin työryhmän vetäjäksi Anne Berneriä, koska hänellä voisi olla radikaalejakin ehdotuksia joulupukin ammatin kehittämiseen ja yksityistämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kannatan lämpimästi tätä ajatusta!
   Työllisyysrintamalla yhdenkin henkilön yksityisyrittäjyystyöllistäminen olkoon meidän kaikkien yhteinen asiamme!
   Tasa-arvoa on myös syytä pohtia kaikin puolin.
   Toivottavasti pukkiuteen ei liity myöskään ikärasismia eli nuorten syrjimistä työmarkkinoilla.
   Pahoin pelkään, että tässä jos missä törmäämme todelliseen lasikattoon: onko pukkiustyöllistymismahdollisuuksia nuorella naisella? Entä nuorella joulua viettämättömään kulttuuriin kuuluvalla naisella?

   Poista
 5. Pukki on mies, end of story :D Meillä käytiin myös pukkikeskustelu pari viikkoa sitten 11-vuotiaan kanssa, joka äitinsä suureksi epäuskoksi paljasti, ettei ole ihan oikeasti enää uskonut pukkiin pariin vuoteen, mutta on mun mieliksi esittänyt uskovansa. Huoh, niin päättyi tämäkin aikakausi - mulla ei ole enää mitään jäljellä. Ai niin, Jeesus ja Jumala kuulemma, mutta sitä keskustelua yritän vältellä parhaani mukaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hammaskeiju? Pääsiäispupu? Suuri Kurpitsa?
   Se että vanhemmat eivät enää tiedät-kyllä-mitä?
   Voi pojat /tytöt, kyllä näitä uskonkeskusteluja on varastossa roimasti :)

   Poista
 6. Joulupukki voi olla kumpi vaan, ainakin omassa lapsuudessani pukki oli äitini äiti. Minä en toki tuota faktaa silloin tiennyt, vaan pelkäsin pukkia ihan tosissani :D

  Meillä kymppivee menetti uskon joulupukkiin tämän vuoden alkupuoliskolla. Kasivee on vielä siinä rajoilla, että miettii mihin pitäisi uskoa. Minä puolestani suuresti toivon, että joulupukki olisi totta, jolloin minun ei tarvitsisi muuta kuin lähettää poikien toivelistat ja - tadaa! - pukki toisi ne, eikä minun itse tarvitsisi tehdä asian eteen mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi ollapa sellainen pukki, jolle voisi lähettää edes sen oman toivelahjalistan! (tai siis, voi, olisinpa niin kiltti että pukki toisi kaikki toiveet mulle. Koska tietystihän pukki ON)
   (mikä siinäkin sitten on vikana, että on itse ollut niin kelvoton, ettei lahjoja putoa, ei sitten millään?)

   Poista
 7. .... valkoparta, vanha ukki.....

  Kyllä joulupukki on mies. Ihan vaikka vaan vyötärönympäryksen perusteella. Ja muutenkin. Ja mun mielestä pitääkin olla.

  Tosin olen itsekin joskus nuoremmille sirasuksilleni joulupukkeillut, mutta paljastuin, kun oli jäänyt luokkasormus sormeen ja tunnistivat sen.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm. Sirasuksilleni.... :D (luotan kuitenkin sun ikälukutaitoon, enkä korjaa)

   t. hiihtelijä

   Poista
  2. :)
   mä en huomannut mitään vihreitä :)

   Aika metkaa muuten; gallupissa hirmu moni sanoo, että pukki on mies. Paitsi että itse, äiti, mummo tai joku muu naissukulainen on personoinut pukkia!

   Poista
 8. Pukki voi olla kuka tahansa :) Aikoinaan naapurin tyttö (mun ystävä) oli meillä pukkina, lähinnä kai äitini halusi tarjota esiintymismahdollisuuden ja se oli ihan hauskaa.

  Tonttu olen jo, ihan sujuvasti :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tonttuna on sentään kivempaa olla kuin pukkina. Luulisin. Saisi hiippailla ja kaikkea muuta jännää.

   Poista
 9. Kieltämättä vaikea kysymys. Periaatteessa olen sitä mieltä, että pukki on pukki, eikun mies. Siis mies. Tai en kyllä oikeastaan voi olla ihan varma. Tiettyyn ikään asti nimittäin itsellä kävi niin, että en kiinnittänyt mitään huomiota siihen, että vaari ei ollut koskaan paikalla, kun Joulupukki kävi tuomassa lahjoja. Sitten tilanne muuttui niin, että vaari oli kyllä paikalla, mutta jostain syystä muori (siis mummo), lähti aina lahjojen jako aikaan käymään naapurissa. Meni useampi vuosi, ennen kuin ymmärsin, MIKSI muorin piti juuri jouluaattona lähteä naapuriin.
  Samaan aikaan kun mummolassa kävi sellainen muorin mittainen eli n. 150 cm pitkä, jo vähän kellastuneessa parrassa ja harmaaseen turkkiin pukeutunut pukki....
  Kävi vielä silloinkin kun käytin nykyisen AM:n, silloin poikaystävän ensimmäistä kertaa muorilla ja vaarilla jouluaattona ;) Pukki tuli sisään sellaisella kolina, rytinällä ja paukkeella, että nuorella miehellä meinas tulla hätä housuun...

  Tonttujutut on sitten jo ihan eri juttu - niistä voi kysyä Pojalta ja AM:ltä, saattavat tuputtaa mulle jotain osa-aikatyötä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa teillä ollut huispea pukki-muori :)!

   Tonttuja tuntuu löytyvän täältä blogistani jo pienen korvatunturillisen verran, missäs pidetään tonttujen kokoontuminen?

   Poista
 10. Ai mahtava :D Toivoa tulevaisuuden suhteen vielä on! Mahtavaa jälkikasvua <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti