maanantai 5. marraskuuta 2018

tuntipalkka- ja ammatinvalintakriizi

Kyllä olisi kannattanut olla tarkkaavaisempi peruskoulussa.

Meillä oli yläasteella sellaista henkilökohtaista opinto-ohjausta, ja opo kysyi minulta kuiskaten ihmettelen vieläkin että miksi kuiskittiin, se oli kummallista ja pelottavaa: "menetkö mieluummin lääkikseen vai oikikseen?"

Tyhmä ja tarkkaamaton kun olin, en tajunnut että siinä on kyse elämää suuremmista valinnoista.
Kun siinä kohden olisi saanut valita että menenkö. minä luulin että pitää pyrkiä.
Olisi kannattanut valita se meneminen sitten kumminkin. Esim. lääkikseen.

Ihan siitä tuli mieleeni, kun visiteerasin tässä taannoin henkilökohtaisten terveysasioideni tiimoilta lääkärin luona.

Sen kohtalaisen pikaisen visiitin lopuksi sain käteeni laskun, josta kävi ilmi seuraavaa:
Lääketiedehenkilö laskutti siitä että sanoi päivää suunnilleen 50 euroa.
Sitten siitä että pengottiin ja tongittiin ja kerrottiin että kaikki on ihan normaalia ja kunnossa ja ei mitään hätää pyydettiin 130 euroa.
Sitten veti välistä toimistohenkilö summan, jonka olen unohtanut.
Ja lisäksi laskulla oli semmoinen italialaistyyppinen minulle täysin uusi lisä että kirjoitamme asiastasi tietokonelaitteelle, 4 euroa.
Koko hommeli kaikkinensa kesti alle kaksikymmentä minuuttia ja maksoi parisataa, ja tästä osiosta kaiken lisäksi hoidin itse ilmoittautumisen ja sisäänkävelyn ja maksamisenkin sillä tavalla ettei tarvinnut toimistohenkilön muuta kuin sanoa että nyt korttia kehiin.

Aika hulppeat liksat, täytyy sanoa.
Nopeasti laskien tuntipalkaksi tuossa tulee semmoinen reilut kuusisataa euroa, josta tosin valitettavasti täytyy osa lohkaista sille toimistohenkilölle.

Ihan huvikseni laskin, että jos minä saisin omalla tuntipalkallani laskuttaa niin
päivään sanominen maksaisi 0,004 euroa. (laskin että päivään sanomiseen menee noin sekunti)
Ja ne puhelut  tai tapaamisen joissa vakuuttelen ihmisille että kaikki on ihan normaalia ja kunnossa ja ei mitään hätää ja joka kestää yhtä kauan kuin lääkärin penkomisjuttu, maksaa minun tuntipalkallani suunnilleen viisi euroa.
Tietokoneen käytöstä en ole vielä saanut neuvoteltua ylimääräisiä lisiä, enkä liioin voi laskuttaa toimistohenkilön käytöstä, koska joudun käyttämään itse itseäni, niin jotenkin minusta ihan pikkuisen tuntuu siltä, että olisi kannattanut valita se menen lääkikseen -juttu silloin yläasteella.

Toisaalta olisi kyllä aika makeaa lyödä minua vaivaaville ihmisille lasku kouraan että
käynti asiantuntijalla (se päiväänsanomisosio siis) 0,004 euroa
pyytämäsi penkomishommeli jonka olisit voinut hoitaa itsekin jos olisit viitsinyt 5 euroa
penkomishommeliin tarvittavan atk-päätteen käyttö 4 euroa
yht. 9,004 euroa + laskutuslisä.

Aika halvalla lähtee tuo päivää + penkominen.
Olisi pitänyt olla fiksumpi nuorena niin saisi pelkästä päiväästä heti viisikymppiä.

Silleesti toisaalta kummallinen juttu, kun opetettiin että kohteliaisuus ei koskaan maksa mitään.


*
disclaimer tähän, että olen aina vain humanisti ja lasken sormilla ja tässä on aika monta semmoista laskutoimitusta jotka todennäköisesti ovat menneet pieleen.
Ja en esim saa tuntipalkkaa vaan yleisköntän siitä kun olen kiva kaikille.

no nyt heti huomaan että pieleenhän se meni tuo lääkärin päivään sanomisen osuus. Jos sillä menee saman verran päivääseen kuin minulla eli sekunti, niin johan se tuntipalkka nousee ihan multippeleihin lukemiin. Toisaalta ehkä se sanoo sen päivään vaikka kolmeen kertaan tunnissa, jos se penkoo vaikka vartin aina jokaista ihmistä. Niin sitten ei ehkä kannata laskea sille päiväälle tuntipalkkaa vaan kertakäyttökorvaus.
Se olisi tietysti minullekin järkevämpää laskuttaa päiväiden ja kivuuksien kerroista eikä kestoista, koska välillä sanon päivää ja olen kiva yhtaikaa sekä puhelimessa että tosielämässä ja välillä monelle yhtäaikaa. Niin johan kassa kilisisi minullakin.

6 kommenttia:

 1. Lääkärin "päivää" on kyllä kallis lysti. Eniten korpeaa, jos se päivään sanoja on joku elämäänsä kyllästynyt oman alansa taika-pasi, joka ei edes katso päin ja mutisee vaan jotain munkkilatinaa. Silloin tekisi mieli marssia sinne toimistohenkilön pakeille ja märistä, että olisin kyllä halunnut sen teidän komean nuoren mieslääkärin...

  Mukavaa päivää (ihan ilmainen toivotus, jee)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi vähintään kohtuullista, että jos kerran maksaa pankkikortin hyydyttäviä summia lääkärin päiväästä, niin olisi edes iloinen ja asialleen omistautunut päivää.
   Pitäisi saada samalla hinnalla heti vaihtaa!

   Kiitos ilmaisesta toivotuksesta, sitä tarvitaan. Ja iloa sinulle!

   Poista
 2. Tästä heräsi ihan mahtava ajatus laskea omille päivän aikana sanomisille palkka per sanominen! Veikkaan, että opettajan "päiväälle" ei kauhean montaa senttiä tule hintaa. Pitäisi varmaan ruveta puhumaan vähemmän ja hitaammin, niin nousisi se sanapalkka...

  Hyvälle lääkärille toki maksan ihan mielelläni (tai ainakin maksan), mutta kieltämättä joskus ottaa nuppiin. Kuten viimeksi gynellä, kun kysyi, että katsotaanko ultraäänellä myös. Kysyin, että onko tarvetta ja vakuutteli, että aina se on hyvä tarkistaa. Laskun saatuani tajusin, että maksoin satasen siitä, että se härveli tuikattiin tiedätte kyllä mihin ja todettiin, että kauniit munasarjat siellä näkyy olevan. Se on siis viiskymppiä per kaunis munasarja! Ens kerralla kyllä pitää olla joku epäily ennen kuin annan luvan.

  Mutta (ja ihan ilmainen tältäkin suunnalta) kivan viikon toivotus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   mä epäilin laskun saatuani, että tohtorille sattui samalle päivälle ultraäänilaitteen osamaksun eräpäivä... (mutta pitikö se minulta laskuttaa?)

   Mulla tosin tutkimus tehtiin "syytä epäillä"-perusteella, mutta kyllä se tyyris hinta silti on härvelistä tiedät-kyllä-missä.

   Poista
 3. Yksityislääkärien palkkiot ovat nykyisin aivan järkyttävät. Koska meillä ei kenelläkään ole mitään vakuutuksia, niin yritetään aina mahdollisuuksien mukaan käyttää julkisia. Törkeätä minusta on se, että noilla hinnoilla on vielä usein laskussa joku tarpeeton labra. Minulla on onneksi aika toimiva työterveyshuolto.

  Vaikka meikäläisen päivää ei viittäkymppiä maksa, niin minulla on välillä tuotoksia, joiden hinta olisi mielenkiintoista laskea. Nytkin olen pakertanut yhtä kalvosettiä työkaverin kanssa ikuisuuden. Kalvosetissä hinta per sana ylittää reippaasti lääkärin päivään sanomisen :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi kaveri sanoi jo vuosia sitten, että pelkillä vakuutusmaksujen hinnalla käy aika monta kertaa yksityisellä. Meillä muksut (ja me aikuiset) olemme olleet koko ajan kiitettävän terveitä, joten hirveän usein ei ole tarvinnut ylipäätään lääkäriasemia käyttää. Yritän lohdutella itseäni aina sillä, että olen käyttänyt vakuutusmaksut makeaan elämään ja voin tarvittaessa tehdä pikavisiitin yksityiselle.
   Mieluummin kyllä käytän julkisia palveluita jos voin.

   Asiantuntijapalvelut taitavat nykyään olla kalliita; pistä vaan kelpo hintalappu kalvosetille ;)

   Poista