Toukokuun luetut

Alkukuusta kaipasin paljon kepeää lohtulukemista. 
Loppukuusta huvitti. 
Ensin lainasin puolivahingossa e-kirjana Koti koivun alla - ja tutustuin vanhoillislestadiolaisuuteen. Sitten poimin kirjaston sinua saattaisi kiinnostaa myös -hyllystä haastattelututkimuksen jehovantodistajista, sen jälkeen syliini kaatui varausjonosta pari vanhoillislestadiolaiskirjaa lisää: vietin lähes viikon lahkolaismaailmassa. Kun ruokapöytäkeskusteluissa briljeerasin nippelitriviallani, alkoi nuoriso jo kyllästyä: etkö koskaan pääse kirjassa loppuun. Kun kerroin että menossa on jo teos numero neljä, ne olivat sitä mieltä, että lievää liiottelua on tämä lahkolaiselämysmatkailuni.

Ruohon Vartiotornin varjossa oli erinomaista luettavaa - vaikka se vähän kummalliselta noin ajatuksen tasolla tuntuukin: istuin merenrannassa ja luin ja luin ja luin, hyvä kun maltoin käsistäni laskea. Ja kun oli pakko välillä elääkin, pidin kiirettä että pääsin palamaan kirjaani. Ihmettelin ja luin lisää. Erittäin hyvin kirjoitettu haastattelututkimus minulle hyvin vieraasta maailmasta. Sujuvaa, selkeää ja riittävän kriittistä tekstiä. Jos kaipaat hyvää tietokirjaa vähän oudosta aiheesta, lue tämä! 
Tai lue vaihtoehtoisesti Simon Singhin Koodikirja. Hyvä tietokirja sekin, kiehtovaa triviaa, hyvin kirjoitettu ja vähän outo aihe. Mitäpä sitä muuta ihminen voisi kaivata?

Fiktiopuolelta lämpimät lukusuositukset Vanhatalolle (Tuulesta temmattu elämä) sekä Leinoselle (Koti koivun alla) - tarinoiden sivuosiin jäävät äidit ovat yllättävän samankaltaisia, lempeitä lastensa puolustajia - jopa kaikessa vaikenemisessaan ja nöyryydessään. Lue vaikka kummatkin!

Kaikki toukokuun luetut: huomaathan että listaus etenee käänteisessä järjestyksessä: loppukuusta alkukuuhun!

Matt Haig: Syitä pysytellä hengissä. Rehellinen selviytymistarina masennuksesta ja ahdistuksesta. Lukuvinkki ystävältä <3! Pieniä lukuja, luetteloita, avoimen omakohtaisia kokemuksia syvästä, vaikeasta masennuksesta ja läpi kaiken käyvästä ahdistuksesta. Onneksi ei tuntunut kovin tutulta. 

Suvi Ratinen: Matkaystävä. Jostain omituisesta syystä kirjaston vanhoillislestadiolaisvaraukset kaatuivat rytäkällä luettavaksieni. Matkastystävä liikkuu ajassa ja paikassa: nimetön päähenkilö, joka on ryhtynyt rakentamaan "normaalia suomalaista elämää" nimettömän poikaystävän kanssa, saa soiton kotipuolesta, vanhoillislestadioilaiselta perheeltään. Vanha lapsuudenystävä, melkein seurustelukumppani on kadonnut. Kotipuolesta soittavat niin vanhemmat, entiset ystävät kuin muutkin yhteisön jäsenet. Tarina liikkuu ajassa ja paikassa: päähenkilö kasvaa alakouluikäisestä, vahvan oikeauskoisesta naiivista lapsesta epävarmaksi, edelleen naiiviksi aikuiseksi, irtautuu yhteisöstään ja etsii itseään. Kiehtova, intensiivinen, loppumetreillä tosin vähän hajoava ja absurdikin tarina. Yhden illan e-kirja.

Anne Bert: Annan itseni kuolla. Ranskalainen kirjailija sairastui keski-iässä ALS-tautiin. Lyhyehkö, runollinen ja hyvin fyysinen testamentti ihmisen oikeudesta päättää omasta kuolemastaan. Vihainen, vähän kitkeräkin ja silti herkkä postuumisti julkaistu teos. Matkalukemisena, e-kirja.

Pauliina Vanhatalo: Tuulesta temmattu elämä. Ihana! Kasvutarina kahdesta elämän kolhimasta: millaista on kasvaa vanhoillislestadiolaisessa perheessä, millaista itseään syväluotaavassa teatterisuvussa? Voiko olla ehjä? Soljuvaa, kaunista kieltä - Vanhatalo osaa! Uskovien yhteisö kuvataan lempeästi, erityisesti Titin äiti - väsynyt, masentunut, voimatonkin, on kuitenkin hiljaisesti lastensa puolella, ottamassa vastaan suurimmat ryöpyt. Yhden illan hektinen ja kohottava lukukokemus.

Aila Ruoho: Vartiotornin varjossa. Toisenlainen totuus jehovantodistajuudesta. Äärettömän kiinnostava, haastatteluihin perustuva kuvaus jehovantodistajuudesta, liikkeestä irtautumisesta ja sen vaikutuksista ihmisen elämään. Kirjassa keskityttiin erityisesti jehovantodistajien karttamisoppiin ja sen vaikutuksiin. Luin päivitellen ja ihmetellen, nautin kirjan sujuvasti etenevästä tekstistä.

Tarja Leinonen: Koti koivun alla. Yhden kesän mittainen tarina: vanhoillislestadiolaisen perheen esikoinen Seija odottaa aviotonta lasta. Kesäkotina on vanha asuntovaunu vanhempien kotipihassa. Puhumaton ja ankara isä joka ei huomaa tai ole huomaavinaan, lempeämpi ja liikkeeseen väljemmin suhtautuva äiti joka yrittää tasoitella esikoisensa tietä, "hännäkkään" isä, joka ottaa vain sen mitä haluaa, nuorempia sisaruksia, hulivili-enot ja mummola. Kun kotona on kuitenkin vähän helpompaa kuin maailmalla: tiistaisin leivotaan sämpylöitä, torstaisin korvapuusteja, lauantaisin siivotaan. Kiireellä, tohinalla. Lempeän surumielinen, kesäntuoksuinen kirja. E-kirja matkalukemisena.

 Anu Silfverberg: Päätös. Muutaman kymmenen sivun mittainen haastatteluun perustuva e-kirja/pamfletti abortista ja naisen oikeudesta päättää kehostaan. Lainasin e-kirjastosta ja oletin saavani tarinallisen puolifiktion. Hyvä pieni pläjäys aiheesta.

Donna Leon: Ansionsa mukaan. Vanha tuttu komisario Brunetti matka- ja lohtulukemisena junassa. Kirjastosta katoaa arvoteosten kuvitussivuja, Brunetti lähtee etsimään varasta. Lohtulukemista.

Laurent Gounelle: Sinä päivänä opin elämään. Fiktion muotoon puettu elämäntaito-opus. Alussa kepeä ja lempeä, keski- ja loppuvaiheilla vähän turhan läpinäkyvä ja paikoin melkein julistava. Osa hahmoista ja tarinoista irrallisia ja juonen kannalta turhia. Ja loppuratkaisu...grr. Halpa. "Voin hyvin silloin, kun tekoni ilmentävät sitä kuka minä olen" Jostain blogista löytyneen suosituksen perusteella.

Anna Pesonen-Smith: Matkalippu Bollywoodiin. Sympaattinen matkakertomus ajassa, ihmisissä, ihmissuhteissa, Intiassa, elokuvissa. Löytyi kirjaston matkakirjahyllystä.

Varpu Tavi, Riitta Lahtonen: Muistisairaan selviytymisopas. Silmäilin kirjastossa tämän uuden, monipuolisen ja hyvin kirjoitetun oppaan muistisairaan läheisille. 

Anna Keski-Rahkonen - Pia Charpentier -Riikka Viljanen (toim): Syömishäiriöt - läheisen opas. Luultavasti tämä on ainoa jälki blogissani tästä aiheesta: kunpa en olisi tarvinnut tätä kirjaa.

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja - ennen kaikki oli paremmin. Paikallislehti lakkautetaan: mihin nyt purkaa pahaa mieltään, kun yleisöosastolle ei voi? Mielensäpahoittaja perustaa blogin, saa seuraajia, testaa tuotteita ja on pahalla mielellä. Kyrön tyyli on aina vain sujuvaa ja hykerryttävää, mutta. Epäjohdonmukaisuudet: humanistimatikalla etelässä opiskeleva pojantyttö likka on kolmetoistavuotias, yhdellä sivulla käytetään sujuvasti mikrouunia (laitoin paistin mikroon sulatusteholle) ja seuraavalla puhutaan aaltouuniruuasta, yhdellä sivulla laktoosi-intoleranssi, seuraavalla ei muka osata kirjoittaa edes laktoosia. Kyllä pahoitin mieleni tällaisesta (johon harvoin lukiessani edes kiinnitän huomiota) Ja vähän muutenkin alkaa tarina  ja hahmo mielestäni olla loppuunkäytetty. Miniä aikoinaan kosketti ihan liikutukseen asti ja alkupään tarinoita ole niitäkin nauranut ja melkein itkenytkin. Mielensäpahoittaja on pamflettimaista tarinaa, jos kohta Kyrö tarttuukin päivänpolttaviin asioihin oivallisesti.

 Denise Rudberg - Hugo Rehnberg: Niin se sitten meni. Ruotsalaista chicklitiä. Olen lukenut parempaakin. Jostain syystä länsinaapurin kirjallisuus ei uppoa minuun, tarinat, hahmot tai kieli - jokin on liian vetelää. Ehkä hahmot? Kaipasin jotain nopeaa lukemista, ja sitä tämä oli.  

 Päivi Laitinen: Meren keskellä polku. Pieni sympaattinen matkakirja Maltan naapurisaarelta Gozolta. Historiaa, ritareita ja pölyisiä polkuja. Tykkään matkakirjoista. Lainasin, koska kesällä on luvassa matka Maltalle.

Simon Singh: Koodikirja. Salakirjoituksen historia muinaisesta Egyptistä kvanttikryptografiaan. En mitenkään kykene muistamaan, milloin ja miten olen tämän kirjan aikoinaan löytänyt. Luen sen säännöllisin väliajoin uudestaan ja uudestaan, vaikka en vieläkään pysty ymmärtämään moderneja salakirjoituksia. Sain (taas kerran) painajaisia Bealen ratkaisemattomasta salakirjoituksesta, ja nuoriso puolestaan sai naurukohtauksia kun kerroin siitä. En vieläkään jaksa keskittyä kvanttikryptografiaan. Yksi suosikkitietokirjojani kautta aikain, en pysty edes määrittelemään, miksi näin on. Luetutin kirjan jo vuosia sitten myös poikasella. Tällä hetkellä sen suunnitelmissa on keskittyä opinnoissaan nimenomaan kryptografiaan. Niin voi joskus käydä, kun lukee äidin suosittelemia kirjoja.

Kirsi Pehkonen: Sydämenasioita Jylhäsalmella. Lisää kesäistä, sympaattista maalaisromantiikkaa PMS-ahdistukseen. Toimii. Eri henkilöt, sama rakenne ukkosmyrsykyä myöten, ja lopussa he saavat toisensa. Miksi suomalainen maaseutu on niin romantillistoimivaa?

Kirsi Pehkonen: Jylhäsalmella salamoi. Kesäisää, sympaattista perusmaalaishömppäromantiikkaa. Täsmälääkettä PMS-ahdistukseen ja työviikonjälkeisketutukseen.

Minna Lindgren: Kaukorakkaus. Tilastokeskuksen entinen ATK-päällikkö Kauko yrittää pitää huolta muistisairaasta vaimostaan ja talonsa kellariin muuttaneesta aikuisesta pojastaan ja tämän pojasta. Nykypäivän ja entisen elämän kiemuroissa sujuvasti sompaileva huolellisen täsmällinen Kauko saa porttikiellon hoivakotiin, kokkaa kasvisruokaa, ajaa kolarin ja tutustuu automaattiseksiin, kaipaa ensirakkauttaan ja ihmettelee nykymaailmanmenoa. Vanhustenhoivaan melkein dystooppisesti kantaaottava, hauska tarina. 

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)

ja koko vuoden luetut löytyvät täältä: klik

9 kommenttia:

  1. Huuhhh. Mä ihailen ja kadehdin sun lukemistahtia ja etenkin monipuolista lukemistoa. Aika pakkaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)
      mähän en tee oikeastaan mitään muuta kuin luen ja laitan ruokaa :)
      Tykkään lukea monenlaisista asioista. (näkisitpä vain, mitä kaikkea jää kesken...!)

      Poista
  2. Mulla alkaa nyt kahden kuukauden lukumaraton ja täytyy kyllä käydä läpi nämä sun "kuukauden luetut" -postaukset ja napata sieltä kirjoja listalle. Olen tosin kiitettävästi kerännyt kirjapinoa parin viimeisen kuukauden ajan ja yöpöydällä odottaa kymmenen kirjaa. Pääsisiköhän niillä alkuun? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taitaa yöpöydällä olla kymmenen ja pöydän vieressä toiset kymmenen odottamassa vuoroaan. Tein liikaa varauksia ja ne tulivat kaikki yhtäaikaa!

      Poista
  3. Varauksessa nyt Tuulesta temmattu elämä. Hetki sitten sain loppuun Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta, sekä Kun olen poissa, joista postasit jokunen aika sitten.

    Kiitos! <3

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkeistä! Klikkasin itseni Tuulesta temmatun elämän varausjonoon :) Klikkailin sinne samalla Satakielen ja Michelle Obaman. Kesä ilman hyviä kirjoja olisi kuin leipä ilman voita (eli kuivaa ja tylsää).

    VastaaPoista