Rohevaa ruokaa - poikkeuspäivä 15

Ruokalistaehdotus yhdelle aterialle:

- lohkoperunat
-  kanapyörykät
- vihreät (herkkusienilisuke, kasvislisuke, vihersalaatti)
- sämpylät
- pikkuleivät

Pahoitteluni kasvisruokailijoille.
Pahoitteluni kaikille niille, jotka haluavat ns. täsmällisiä ohjeita.
Elän ihan kaikessa "lahjattomat harjoittelee, amatöörit venyttelee"(*) -ideologian mukaisesti.
Ei se ole niin turhan päälle.

Muista pestä käsiä, työvälineitä ja käyttämiäsi tasoja koko ajan työskennellessäsi.
En laita näitä työvaiheita listaan - mutta on varmaan selvä, että jokaisen työvaiheen jälkeen siistitään sekä kädet että käytetty taso.

Työjärjestys
1. sämpylätaikina
2. preppaus
3. sämpylöinti
4. pikkuleipätaikina
5. lisää preppausta
6. lisää leipomishommeleita
7. uunitus ja paistelu

Sämpylätaikina
n. 3-4 dl lämmintä nestettä (minulla vajaat 3dl vettä, 1 dl appelsiinimehua)
1/2 tl suolaa, pari rkl sokeria
2-3 dl kaurahiutaleita (tai muuta karheaa)
n. 3tl kuivahiivaa
vehnäjauhoja niin paljon kuin tarvitaan
rasvaa
Taikina saa jäädä puolilöysäksi; sellaiseksi että pystyy käsittelemään, mutta pehmeäksi.
Jätä nousemaan.

(tässä välissä voit hoitaa päivän viimeisen nopean työasian 15-20min)

Laita uuni kuumemaan (n.200astetta)

Preppaus nro 1
Lohkoperunat: pese perunat ja leikkaa lohkoiksi. Laita uuninkestävään laakeaan astiaan.
Öljyä ja mausta.

perunalohkot jonossa
Kanapyörykät 
Ota 2 pkt kanajauhelihaa (broilerjauhelihaa, n.800g) lämpeytymään
Riko 2 kananmunaa kulhoon jossa valmistat kanapyörykkätaikinan
Hienonna sipuli (tai kaksi, jos tykkäät siitä että asioissa on joku mielle) (inhoan sanaa hienonna, se kuulostaa jauhamiselta, ei veitsenkäytöltä)
1 pss sipulikeittoaineksia (kyllä voi laittaa myös kanapyörykkätaikinaan), laita kulhoon myös. 1 pss riittää, ei tule niin hyökkäävän makuista, vaikka kaikkea muuta onkin 2.


Herkkusienilisuke
1 rs herkkusieniä
1 sipuli
Siisti sienet ja pilko. Pilko myös sipuli. Laita paistinpannulle tilkka rasvaa ja jätä helahoito pannulle odottamaan.
(tähän tarvitaan myös tippa kermaa tmv, mutta vasta myöhemmin)
(EI, älä paistele vielä!)

herkkusienilisuke odottaa paistovuoroa

Laita perunalohkot uuniin.

Sämpylöinti
nosta kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa kevyesti ja muotoile tuhti pötkö.
Leikkaa siivuiksi, nosta pellille leikkauspinta ylöspäin.
Minulla tuli kymmenkunta sämpylää, yksi pellillinen.
Laita uuniin.

ei pyörittelyä, leikkauspinta ylös  - tulee rohevia sämpylöitä

Pikkuleipätaikina 
100g voita
1/2 dl sokeria
2,5 dl jauhoja
vajaa 1 tl leivinjauhetta
reilu 1/2 tl vanilliinisokeria
Nypitään sekaisin.
Riko 1 kananmuna lasiin, sekoita, lisää noin puolet taikinan joukkoon.
Rouhi karhealla veitsellä pari riviä (leivonta-)suklaata karheaksi rouheeksi. (saa käyttää myös valmiita suklaahippuja, jos niitä kuuluu karanteenivarastoosi). Heitä suklaarouhe taikinaan.
Kokoa taikina tiiviiksi, pistä jääkaappiin vetäytymään.

Preppaus osa 2
Kanapyörykät
Lisää jauheliha keittoaines-kananmuna-sipulihässäkän joukkoon. Voit heittää sekaan myös sen pikkuleipätaikinasta ylijääneen munan. Sekoita lihapullataikinaksi.
Pyörittele kostutetuin käsin uunipellille /laakeaan uuninkestävään astiaan kanapulliksi.
Minulla tuli parikymmentä rohevankokoista pyörykkää.

Tässä välissä (noin suunnilleen) vaihdoin keittiöpyyhkeen puhtaaseen.

Tee vihersalaatti - esim. jäävuorisalaattia, tomaattia, kurkkua.

vihersalaatti

Pilko lämpimän kasvislisukkeen ainekset odottamaan. Esim parsakaalia, sipulia, porkkanaa. (voisi olla vielä paprikaa lisäksi, mutta kun ei ollut)

kasvislisuke

Pikkuleivonta
kauli pikkuleipätaikinaa pienissä erissä jauhotetulla pöydällä.
Ota muotilla pikkuleipiä
Minulle tuli tästä määrästä parikymmentä pikkuleipää - yksi pellillinen.
(teen tarkoituksella pieniä määriä leipomuksia, ei ole tarkoitus syödä itseään tainnoksiin herkuista, vaan nauttia ja leipoa hallitusti. Leipätuotteita ei meillä myöskään mene puolen litran taikinallista kerrallaan, teen pienempiä annoksia jotta maistuvat tuoreilta)

pikkuleipämuotin puuttuessa oluenmaistelulasi ajaa saman asian


Sämpylät todennäköisesti valmiit.
Ota ne pois, laita tilalle pikkuleivät.

Laita kanapyörykät uuniin samalla ovenavauksella pikkuleipien kanssa. (taivaalle kiitos kiertoilmauunista!)

Paista herkkusieni-sipulihässäkkä pannulla, miedossa lämpötilassa kunnes nesteet. Mausta suolalla, pippurilla ja pienellä aavistuksella kermaa.
Laita tarjoiluastiaan odottamaan, yritä pitää lämpimänä.

Pikkuleivät todennäköisesti valmiit.

Paista kasvislisuke niin ikään miedolla lämmöllä al dente. Mausta suolalla ja pippurilla.
Laita tarjoiluastiaan, yritä pitää lämpimänä.
Ota kanapyörykät ja lohkoperunat uunista - jos ne näyttävät valmiilta. (jos ei, notku hetki netissä)

Toivottavasti muistin kaikki uunitukset ja paistelut.

Kata pöytä.
Syö.





 (*)
anoppini hepuloitui huolettomasta elämänasenteestani kun pari viikkoa sitten esittelin kutomani  Poikkeustilapeiton ensimmäisiä kierroksia.
minkä ohjeen mukaan teet? (no ihan omasta päästä tempaisin)
Siis et laske silmukoita? (miksi pitäisi)
Mistä sä tiedät milloin se on valmis? (sitten kun se on)
Mistä sä tiedät milloin pitää vaihtaa väriä? (sitten kun tekee mieli, tai kun jämäkerästä loppuu lanka)
Mut sun raidat on erikokoisia! (niinpäs ovatkin. se on tarkoitus)
Entä jos sun kappaleissa on eri määrä silmukoita? Tai eri määrä kerroksia? (no voivoi)

Yritin selittää että siitä tulee Roheva Poikkeustilapeitto, ei se ole niin justiinsa.
Sitten sanoin että Lahjattomat harjoittelee, amatöörit venyttelee.
Käly (joka siis silloin vielä oli täällä eikä kotimaassaan) sai naurukohtauksen.
(ja Lehtori nauroi äitinsä kauhujärkytystä vielä monta päivää jälkikäteenkin)

Onneksi  fiksasin samalla kerralla jonkun tieto- tai kodinkoneteknisen ongelman.
Sain vähän koottua pistekoppaani kuntoon taas.


11 kommenttia:

  1. Kauhee, koetat saada anoppia järkyttymään miltei hengiltä! :-D
    Kuulostaa just mun tyyliltä, eli hyvin tutulta. Mä meen aina sillä, ettei asioista tarvii varsinaisesti osata, alkaa vaan tekeen. Sit tulee just se..mikäsenytoli...roheva!?
    Sullakinko on iskenyt joku ihme ruuanlaittopuuska?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. anoppi-parka :D!

      Olisikohan tämä nyt joku ruuanlaittopuuska? En tiedä...kun tota kotilaumaa on vaan ihan pakko ruokkia...*huokaus*

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä, erityisesti sämpyläohje menee kokeiluun. On pitänyt jo pitkään leipoa jotain...

    SAmaa mieltä, ei se ole niin justiinsa...pätee yllättävän moneen...esim siivoukseen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no siivoukseen aivan erityisesti :D!

      Poista
    2. Mä luulen, että KAIKKI on jo aloittanut kodin raivaamisen ja siivoamisen big time. Mä olen jostain syystä siivonnut normia vähemmän. Haluisin kyllä raivata kaapt kun nyt aikaa on.

      Poista
    3. missä helkkarin välissä sitä ehtii raivata, kyllä tässä arki vie ihan yhtä paljon aikaa kuin ennenkin!

      Poista
  3. Haluan kuvan poikkeustilapeiton epäsäännöllisistä raidoista, kiitos ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee kunhan valmistuu :)
      Se on minun mielestäni ihan masentavan tasaraitainen kylläkin. Täytyy ottaa työn alle villimpi poikkeustilapeitto

      Poista
  4. Tämä jatkuva ruokahuolto on käynyt niin paljon voimille, että tuollaisen noin monipuolisen ateria valmistamisen lukeminen tuntui jo liian raskaalta :D Meillä valmistetaan vähintään 15 ruoka-annosta per päivä ja mun kuntokestävyys on ihan loppu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siis voihyvänen aika sitä syömisen määrää meilläkin! Jos ei tee töitä, täytyy joko rakentaa ateriaa tai purkaa sitä!
      Voisin kuvitella että teillä ruokahuolto on vieläkin intensiivisempää kuin meillä; mutta kyllä, joku kolpaa kaapilla koko ajan.

      Poista
    2. Nauratti tuo "lukeminenkin tuntui liian raskaalta". Mä oon huono ihminen kun useimpina päivinä teen vaan iltaruoan. Päivällä syövät mitä syövät.

      Poista