Lähdimme äidin ja siskon kanssa viettämään naistenviikon naistenpäivää lähiseuturetkelle, linnavuorelle. Niitähän täällä Varsinais-Suomen vehmaissa peltomaisemissa riittää: joka niemessä, notkossa ja lahdelmassa on oma linnavuorensa, vartiopaikkansa, jonne muinaisaikoina on sytytetty varoitustuli tunkeilijoista ja ryöstelijöistä varoittamaan.
Minussa ei ole hiventäkään marjastajaa tai sienestäjää, mutta jokin sisäinen vaisto kehotti ottamaan mukaan edes jonkun pienen kipon marjasaaliille - ja onneksi otin!
Mustikkaa oli paljon.
Pieni kipponi tuli muutaman hetken noukkimisella täyteen, eikä rinnemaastossa tarvinnut edes pahemmin pyllyillä, sen kun seisoi riittävän rinteessä ja noukki.
En ole suuri mustikan ystävä, vaikka olen vuosia yrittänyt itseni sille siedättää.
Ja jos olen aivan rehellinen, en oikeastaan pidä marja- tai hedelmäpiirakoista (-piiraista? /paistoksista?)
Marjat ja hedelmät mieluiten sellaisenaan, viileänraikkaina.
sielunmaisemaani: varsinaissuomalainen metsien ja peltojen kumpuileva vuorottelu, poutapilvet |
Siitä huolimatta - paras tapa nauttia mustikasta on piirakka.
Oikea vastaus on: kakkupohjalla!
Käytän sekä marja- (lähinnä mustikka-/sekamarja-) ja omenapiirakan pohjana Kaarina Roinisen kotileivonnaiset -kirjasta kopioimaani ja varioimaani Talkooväen piirakan perusohjetta.
Tällä kerralla mustikkapiirakassani oli
3 munaa
1,5 dl sokeria
-> vatkataan vaahdoksi
3,5 dl vehnäjauhoja
alle 2 tl leivinjauhetta
0,75 dl sulatettua rasvaa (juoksevaa margariinia)
vajaa 1 dl maito-maustamaton jogurtti -seosta
alle 1 tl vanilliinisokeria
n 1 tl sitruunankuoriraastetta (pese sitruuna huolella ja raasta)
vajaa1 rkl sitruunamehua
n 0,5 tl kardemummaa
-> lisää nestemäiset aineet, sekoita
-> lisää jauhot varoen, sekoita vain vähän
Levitä taikina piirakkavuokaan (n.20x30cm), ripottele taikinan päälle haluamasi määrä marjoja (minä en laita kovin paljoa, kun en ole mustikoiden suuri ystävä, mutta sopivasti)
tee kauratoska: voita, kaurahiutaleita ja sokeria, kaikkia suunnilleen yhtä paljon.
Ripottele muruseos marjojen päälle. (en kertakaikkiaan osaa tehdä kauratoskasta irtonaista; vaikka lisään ja poistan mitä, saan aikaiseksi kaurapaakkuja)
Paista uunissa n.200asteessa sopivan tummaksi. (n.20-25min)
Minulla jäi kauratoskaa yli, lisäsin siihen kananmunan, yhden pussillisen suklaa-kaurapikapuurohiutaleita, pari lusikallista vehnäjauhoja ja ripsauksen leivinjauhetta.
Paistoin kaurapikkuleiviksi.
muinaisrantaa |
masentava todellisuuus: olen muinaishaudan partaalla |
ps.
pitäisi ryhdistäytyä
1. kirjoittamisessa
2. kiinnostavassa elämässä
3. säästäväisyydessä
4. ruuanlaitossa
5. sisustamisessa
6. muutamassa muussa asiassa.
Lomalla on mun nähdäkseni jokseenkin mahdotonta ryhdistäytyä säästäväisyydessä... ;-)
VastaaPoistatjaah, mun loma on ohi. Pakko ryhdistäytyä. Varsinkin säästäväisyydessä.
PoistaNyt ollaan kyllä niin samiksia; minäkin syön mieluiten marjat ja hedelmät ihan sellaisenaan, enkä myöskään ole mustikkafani (no pensasmustikoista kyllä tykkään). Mustikkapiirasta kuitenkin täytyy tehdä pari kertaa kesässä, meillä syötiin eka pari viikkoa sitten.
VastaaPoistaHuoh, ryhdistäytymislista on täälläkin ja aika pitkä onkin...
Totta, kerran-pari kesässä täytyy (ja voi) tehdä mustikkapiirakkaa. Ja ehkä joskus talvellakin.
PoistaIhan samalla tavalla kerran-pari syksyssä täytyy ja voi tehdä omppupiirakkaa. Vaikka se on kyllä vielä suurempi kauhistus kuin mustikka-.
Jäin miettimään, mitä tarkoittaa kiinnostava elämä?
VastaaPoistano semmoista kiinnostavaa elämää. Semmoista, mistä voisi vaikka kirjoittaa joskus blogiin. :)
PoistaOlethan huomannut, että mustikkapiirakan voi peittää jäätelöllä tai upottaa vaniljakastikkeeseen? Sillä lailla kukaan ei voi olla pitämättä mustikkapiirakasta.
VastaaPoistat: ronkeleiden äiti ;)
EI EI EI! Siis ei.
PoistaTai kyllä kaikki muut meidän perheessä tekevät tuota, mutta en minä. Ellei ole ihan pakko. (ja pakko on vain silloin kun on jossain julkisella paikalla syömässä ja kaikki muut voihkivat että "onpa ihanaa mustikkapiirakkaa ja vielä vaniljasoossiakin sen kanssa") Kjaiks.
Mulla on sellainen marjapiirakkaohje, josta tulee pellillinen yhdellä kertaa. En osaa/halua tehdä toisenlaisia piirakoita, eikä onneksi enää tarvitsekaan. Se on samantyylinen kuin sinun ohjeessasi, mutta ilman sitruunaa ja jugurttia. Toisin kuin sinä, minä peitän kaiken marjalla, sillä söisin piirakassa vain niitä ;-) Eli marjat mieluiten aina marjoina!
VastaaPoistaSun ps. listaus on aika raju. Mulla olis ehkä vain kohdat 1,2,4 ja 6, mutta yritän unohtaa nuo kaikki nyt vähäksi aikaa.
Meillä ei mene pellillistä piirakkaa, ei sitten millään. Ei kannata leipoa niin isoja määriä.
Poista