Kuukauden luetut

Pitkästä aikaa lukulistalla on muutakin kuin vanhoja tuttuja kirjoja!

Kuukauden kiinnostavimmat löytyvät ilman muuta uusista tuttavuuksista

Sarah Crossnanin Kuunnousu on aiheena ajankohtainen ja tarinana koskettava, Kirsikka Myllyrinne vie mukanaan Kyproksen jaetulle saarelle ja Josie Silverin Tule takaisin on aikuiselle sopiva satu surusta.
Omalla tavallaan kiinnostava oli myös tanskalaisen toimittajan, Charlotte Rörthin Jeesus-kokemus.

Kuunnousu näistä ehdottomasti vaikuttavin. Kirja jota en sen pahemmin muotonsa kuin aiheensa puolesta ensimmäisenä valitsisi luettavakseni (tykkään enemmän "kivoista" kirjoista, joissa ei kuolla eikä kärsitä, ja joissa ei kikkailla muotoseikoilla tai taiteellisilla tekstiratkaisuilla)
Silti se oli lukukokemuksena vaikuttavin, koskettavin ja ravistelevin.

Kuukauden aikana huomasin myös että olen kasvanut ulos Maeve Binchyn kirjoista. Luin niitä muutaman, mutta totesin että eivät enää ole minua varten, eivätkä sanottavasti lohduta stressin kourissa. 



Kuukauden luetut käänteisjärjestyksessä: 

 Sarah Crossan: Kuunnousu. Säeromaani 17-vuotiaasta Joesta joka on tullut tapaamaan kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa odottavaa, oletettavasti syytöntä, veljeään kauas kotoa. Romaanin säemuoto on henkäyksen ilmava, täydellisen sopiva näin herkkään ja vaikeaan aiheeseen. Alleviivaamatta, korostamatta tarina kulkee  kauniisti, elegantistikin kohti riipivän kauhistuttavaa loppuaan. Muodon eleganssi yhdistettynä raadolliseen tarinaan on toimiva ratkaisu. E-kirja


 Kirsikka Myllyrinne: Happamat sitruunat - elämää jaetulla saarella. Miehensä työn vuoksi Kyprokselle muuttaneen Kirsikan kokemuksia, tuntemuksia ja elämää Välimerellä. Juokseminen, kulttuurien yhteentörmäykset ja kielitaidottomuus vaikuttavat arkeen ja elämään. Lempeä kokoelma näkökulmia ja kulttuuria Kyproksella. Pidin.

 Josie Silver: Tule takaisin. Lydian sulhanen kuolee auto-onnettomuudessa ja koko Lydian elämä menee sekaisin. Hän elää unitodellisuutta, jossa Freddie on yhä hengissä ja häät lähestyvät, sekä valvetodellisuutta, jossa hän on yksin, eksyksissä ja käy läpi suruaan. Kaunis, sadunomainen tarina, jonka lopputulema on aavistettavissa. Unimaailman käänteet eivät ole pelkästään kauniita, valvemaailman käänteissä on paljon muuta kuin ahdistusta ja surua. Hyväätekevä satu, käynnistyi minulla hitaasti kun jostain syystä sijoitin pariskunnan jatkuvasti Tukholmaan, enkä englantilaiseen pikkukaupunkiin. 

Tuija Lehtinen: Mies taskussa. Suvun musta lammas Anni joutuu vedonlyönnin kohteeksi: löytyykö kesän aikana hänellekin sulhanen. Anni pyörittää taskuissaan kahta miestä: suostuuko jompi kumpi kosimaan, onko suhteella tulevaisuutta. Henkilöitä vilisevä, vähän hajanainen tarina, jota en muistanut lukeneeni. Ihan kiva stressilukemisto.

 Heleena Lönnroth: Rakkauden intiaanikesä. Melko erikoinen omakustanne-chicklit. Ilmeisesti osa laajempaa kokonaisuutta. Keski-ikäinen Kukkamari on paluumuuttaja Amerikasta. Vähissä varoissa hän asettuu maaseudulle omaan punaiseen tupaan, sisustaa ja etsii loppuelämän miestä. Kuohuviini virtailee, matkaillaan ympäri Suomea ja Pariisissakin, lapsenlapsikin syntyy. Kirja on pirstaleinen kokoelma sälää ja roipetta: kohtaamisia miesten kanssa, pätkiä matkaoppaista ja irrallisia langanpäitä entisistä ja nykyisistä ihmissuhteista, sekä vähän tyhjiä juonenkäänteitä. Kukkamari on kaiken elämässään kokemansa jälkeenkin täysin huiputettavissa oleva lapanen: haluan samaistua tai tuntea sympatiaa päähenkilöitä kohtaan, ei onnistunut. Kirja loppui aivan kesken, ilmeisesti jonkinlaiseen cliffhangeriin, jonka tarkoituksena olisi koukuttaa kiinni seuraavaan osaan. Enpä usko. Mutta tulipa luettua.

 Maeve Binchy: Sydämenasia. Tämän tarinakokoelman tapahtumat sijoittuvat sydänpotilaita hoitavan uuden laitoksen ympärille. Rakkautta, väärinkäsityksiä ja suloisia sovintoja. Helppoa iltapalaa, joka ei ota eikä anna. Binchyn tarinoiden henkilöt esiintyvät eri kirjoissa ja eri elämänvaiheissa, se tekee heistä sympaattisia tuttuja.

 Maeve Binchy: Illallistarinoita. Stressipäissäni rupesin lukemaan uudestaan Binchyn kirjoja. Illallistarinat kietoutuvat Quentins -nimisen tasokkaan ravintolan, sen asiakkaiden ja henkilökunnan ympärille. Kirja koostuu tarinoista, jotka löyhä juoni elokuvanteosta sitoo yhteen. Dialogi oli vähän kulmikasta, en tiedä onko vika käännöksessä vai alkuperäistekstissä. Helppo iltapala arjen stressiin, ei ota eikä anna.

 Charlotte Rørth: Tapasin Jeesuksen - kriittinen toimittaja selittämättömän äärellä. Tanskalainen toimittaja Charlotte vierailee työasioissa Espanjassa ja saa kirkossa käydessään mieltä myllertävän näyn Jeesuksesta rinnallaan. Toimittajana hän suhtautuu kokemaansa kriittisesti, käy lääkärissä tutkimuksissa ja haastattelee eri alojen asiantuntijoita - kokemus jää syväksi, Charlotten maailmankuvaa muuttavaksi mysteeriksi. Kirja oli henkilökohtainen ja siksi tavallaan kiehtova, mutta toisaalta vähän ohut: en oikein ymmärtänyt, miksi se on kirjoitettu ja käännetty? Mitä kirjoittaja kirjallaan tavoitteli? Odotin lukiessani koko ajan jonkinlaista yleiskristillisen, universaalin rakkauden sanoman julistusta tai jotain edes sinnepäin. Kirja kuitenkin kiertää kehää Charlotten oman kokemuksen sekä hänen tulkintansa mukaan vertaiskokemusten ympärillä. (luin kirjaa viikonlopun työhommeleissa, voi olla että keskittyminen on töiden takia rakoillut ja jotain olennaista on mennyt ohi). Luettuani kirjan löysin toimittajasta sen verran tietoa, että kirjan jäljiltä ainakin Tanskassa uskonto- ja uskonnollisuuspuhe ovat nousseet uudella intensiteetillä mediassa. Pieni ihan kiva e-kirja.

 Tuija Lehtinen: Ruusunnuppu. Kiinteistövälityksen maailmaan sijoittuva chicklit ajalta ennen kuin kiinteistövälittäjistä tuli tositv-tähtiä ja kun välittäjällä oli kohdetieto vain paperilla kansiossa. Sympaattinen kepeä tarina työn kuormittamiin arki-iltoihin.

 Andrea Camilleri: Paperikuu. Komisario Montalbanon tutkimuksia. Ruuan ja viinin kyllästämä seikkailu mafian hallitsemassa Vigatan kaupungissa: lohturuokaa työpäivän päätteeksi. Olen melko varma että olen lukenut tarinan ja luultavasti myös nähnyt tämän jakson sarjasta, mutta jostain syystä en muistanut sitä lainkaan. Sitä parempi: mukava sisilialainen retki.

 Marian Keyes: Nainen joka varasti elämäni. Karma käsittelee dublinilaista kosmetologi-Stellaa kovin ottein: kolari, liikuntakyvyttömyys ja hetki julkisuudessa - vähemmästäkin menee ihmisen elämä sekaisin. Sujuvasti etenevää hyvän kauden Keyesiä, jonka olen lukenut joskus vuosia sitten ja autuaasti unohtanut. 

118. Hanna Olvenmark: Annos eurolla. Ekologisen ja ekonomisen ruuan simppeli ja houkutteleva keittokirja. Osa resepteistä tulisi taatusti käyttöön, ellei nuorisoa vaivaisi vahva palkokasvivastaisuus. 

värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
tietokirja 
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)

6 kommenttia:

  1. Kiitos näistä vinkeistä taasen kerran, toi Myllyrinteen kirja meni varaukseen. Valoa lokakuulle <3

    VastaaPoista
  2. Siis Varauksia 110, kappaleita 1?? Miten kappaleita voi olla 1!!!???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TÄH? eihän tuossa ole mitään järkeä???

      Poista
    2. On siinä se järki, että kun uutuuskirjasta on merkitty kokoelmaan tuo yksi kappale ennen kuin sitä oikeasti on saatavilla, siihen voi kuitenkin tehdä varauksia. Sitten kun teosta oikeasti saadaan kirjastoihin, jono lähtee purkautumaan. Tämä on meidän perheessä opittu Soturikissojen varauksien kautta helmet-kirjastoista. Sitäpaitsi 110 on ihan hyvä jonopaikka, minulla on jonopaikat kahteen syksyn uutuuteen sijalla neljäsataajotain. Jos ei käy tuuri bestseller-hyllyillä, tiedän kuitenkin saavani ne joskus.
      Luulen muuten lukeneeni tuon Heleena Lönnrothin kirjoittaman dekkarin (en pysty chicklitiin, en vaan pysty) ja sekin taisi olla erikoinen, mutta ihan ok muuten. -q

      Poista
  3. Kiitos, että luit ja kirjoitit Kinttupolut! Terveisiä Kyprokselta. Kirjastovarauslista kuulemma näyttää tuolta, kunnes saavat kirjattua kirjansa systeemiin ja ne lähtevät liikkeelle. Näin minua valistettiin. Toivon mukaan tapahtuu pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pidin kirjastasi :)
      Onkohan tuo varauslista vähän kirjastokohtainen? Omassa kirjastossani näkyy kyllä jo hyvin varhaisessa vaiheessa tilauksessa olevien kirjojen määrä.

      Poista