kirkot, kievarit ja kirjastot - Jyväskylä

Kesäkuun lopun kotimaan kierroksemme jatkui Vaasasta tuosta suljetusta kaupungista Jyväskylään koska se on matkan varrella Vaasasta kotiin. no melkein ainakin on.

Matkailemme Lehtorin kanssa teemalla kirkot, kievarit ja kirjastot voi olla myös kirjakaupat.

Siinä missä Vaasa oli pilvinen, oli Jyväskylä aurinkoinen.
Vaasa suljettu, Jyväskylä avoin.
Vaasassa hyvää ruokaa, Jyväskylässä kohtalaista.
Vaasaa tuli nähtyä ja koettua, Jyväskylään täytyy päästä uudestaan.

Olimme Jyväskylässä yhden yön ja suunnitelmissamme oli selkeä täsmäkäynti Alvar Aalto -museossa. Olisi ehkä ollut Aalto-kävelykin, mutta ei kumminkaan kun Lehtori liikkuu nykyään vähän huonosti. 

Vaasasta löytyi nimikkolimu

talon kivijalkaa Jyväskylässä

Talon kivijalkatekstit saivat meidät pohtimaan koulua ja koulutusta ja sen historiaa Suomessa.
Luulin että meillä täällä Varsinaisessa Suomessa ovat vanhimmat lyseot, mutta eipäs vain ollutkaan. Vaan Jyväskylässä. olin itse asiassa luullut omaa opinahjoani suunnilleen maailmankaikkeuden vanhimmaksi mutta höh ja pöh. 


teemana kirjastot: kurkistus jyväskyläläiseen kirjastoon



teemana kirkot



teemana kirkot: 
kirkkonukkekoti
vai onko se nukkekotikirkko?

nukkekotikirkko, ehdottomasti

kirkossa oli näyttely Bible journalingista





Koulutuksesta kiinnostuneet jyväskyläläiset perustivat
aikoinaan Suomen ensimmäisen opettajaseminaarin

Seminaarinmäen mieslaulaja-fanina pitää tietysti kurkistaa edes vähän
Seminaarinmäelle.
Näytti kampukselta, siinä missä meikäläinen Yliopistonmäkikin.



Aalto-museossa; interiööri.


Aalto-museosta Lehtori halusi yhtäkkiä lähteä hirvittävällä tohinalla pois, jäi vaikka mitä näkemättä. 
Minä vähän ihmettelin moista hoppua, kun olisin ihan mieluusti tutustunut Keski-Suomen museoon ja sen näyttelyihin.
Olimme taapertaneet jo hyvän matkaa kohti keskustaa, kun minulle selvisi, miksi meillä oli niin kiire. 
Lehtorin juna oli lähdössä jo ennen puoltapäivää,  minun vasta  kahden jälkeen. minä voitin, koska minulla oli  molempien liput.

Hummailimme sitten kaupungilla, minä yritin mennä käsityömuseoon, mutta siellä oli juhlavat näyttelynavajaiset ja tupa täynnä väkeä.

Semmoinen oli Jyväskylä, ja sinne menemme varmasti uudestaan.


ps. kievarista ei näköjään ole kuvaa, mutta kyllä söimme ja joimme myös Jyväskylässä.










Kesäkuun luetut ja kaamea kriizi

 

Kesäkuussa luin melkolailla tavallisen määrän, mutta muistiinpanot jäivät vähän viitteellisiksi kun en aina heti muistanut kirjata tunnelmiani muistiin. en kai sentään ole kyllästymässä bloggaamiseen? 

kuvituskuva: luontopolulla Vaasassa


Innostuin Shackletonin tarinasta ja jääseikkailuista, tykkäsin puhuvan kissan dekkarisarjan kolmannesta osasta ja hykertelin Marjamäen uusinta. Näille siis suositukset.

Ja se kriizi: onnistuin lukemaan lukuaikani loppuun - miten se on mahdollista? Tämä ei ollut edes mitenkään erityisen lukuisa kuukausi, mutta niin vain lukuaikani päättyi ja olin viisi (5!) päivää tyhjän päällä. vaikuttavatko yökirjat niin paljon, kuuntelin unikirjoina parin kirjan verran, mutta en ole laittanut niitä tähän kirjalistaan, kun aina nukun vaan
Yritin ohjeiden mukaan käynnistää uuden tilausjakson siinä onnistumatta, väänsin asiasta aspan kanssa luultavasti googlekääntäjän kautta, päätellen viestien omituisista sanamuodoista, ja lopulta aspa kyllästyi niin paljon että antoi minulle kaksikymmentä ekstratuntia. Niitä säästelin huolellisesti viimeiset päivät. 
En tiedä kumpi on suurempi kriizi: se että lukuaikani loppui, vai se että nykyisellään luen mieluummin e-kirjaa kuin perinteistä käyttöliittymää. Ehkä  jälkimmäinen. 
Tai siis ehdottomasti juuri se.

Kääntelin ja vääntelin lukuaikakriiziä päässäni päivin ja öin sen viiden päivän ajan huolimatta siitä ekstra-ajasta - täytyisikö minun korottaa tunnit rajattomiin?
Vai mitä ihmettä teen?
Tuleeko jatkuvasti luettua tarpeeksi paljon? olen niin pihi etten millään haluaisi maksaa yhtään enempää
Minulla on perhetilaus, että saan pidettyä osan nuoristosta kirjallisuuden parissa he kuuntelevat mieluummin kuin lukevat, joten ostopalvelu on heille ainoa järkevä reitti kirjallisuuden pariin. toisella on kyllä se kirjastonkin lukivaikeuksisten palvelu, hän ottaa sieltä täydennystä tarvittaessa, - ihan kaikkea kun ei lukuaikapalvelusta löydy - toinen ei ole suostunut sitä oikeutta hakemaan, vaikka sen saisikin.
Jos hätistäisin nuoret pois tilauksestani, saisin samalla rahalla vain itselleni rajattoman oikeuden. Pitäisikö tehdä niin? sitten nuoriso lakkaisi lukemasta, sitäkö haluan?
Vai ostanko jonkun täydentävän, halvan rinnakkaispalvelun? miksi, kun saman verran siihen sitten kokonaisuudessaan uppoaisi rahaa?
Voisin tietysti lukea enempi perinteisen käyttöliittymän kirjoja. mutta kun. e-kirja on mukava käsitellä, pystyn lukemaan, kutomaan ja katsomaan telkkaa vaivatta, yhtäaikaa. tarvittaessa pystyn lukemaan puhelimeltakin, en kyllä usein tee sitä, mutta optio! 
Kirjaston uusi valtakunnallinen e-palvelu oli surkea. Tai siis se appi oli surkea. Siihen tietysti turvauduin ekana, mutta sieltä oli kyllä vaikea seuloa luettavaa ja kuunneltavaa. Pitäisi aivan liian tarkkaan tietää, mitä etsii. onpa minusta tullut kerma-ahteri.

Olisipa kyllä mukavaa, jos aina aika ajoin saisi vakikäyttäjänä jonkun kunnon edun. Kun kaikki kuukausitaksaiset palvelut vain nostavat vakkareiden hintoja ja tarjoavat edullisia uusille. Ihan sama, mistä palvelusta puhutaan. Vakkarit maksavat. Enkä jaksaisi koko ajan olla valppaana kilpailuttamassa ja tutkimassa ja ottamassa uutta palvelua. nyt jo huolestuttaa puhelinliittymäjuttu

Tässä kriizi-casessa aspa kyllä hoiti hommansa hyvin, vaikka emme oikein aina toisiamme ymmärtäneetkään. Yritin kovasti selittää, että haluaisin aloittaa tilausjakson alusta, mutta en onnistunut siinä. Ja aspa iloisesti että näen että olet uusinut tilauksesi. Juuei. 
Mutta nyt on hyvin. 
Paitsi kriizisiä pohdintoja.


Kesäkuun luetut uusimmasta vanhimpaan arvioineen alla, koko vuoden luetut TÄSSÄ



kuvituskuva: muraali Vaasassa


L.T. Shearer: Kissa, joka saalisti syyllisen. Kolmas osa sarjassa Conrad-kissan tutkimuksia. Tässä kertomuksessa kanavalaivassa asusteleva eläkkeelle jäänyt rikostutkija Lucy selvittelee kissansa kanssa outoa sarjamurhatapausta. Jokin tämän osan kerrontatyylissä (ehkä dialogeissa?) toi mieleeni Lawrence Sandersin dekkarit, ja luin intensiivisesti yhden päivän aikana. Tykkäsin tarinan etenemisestä ja tarinasta itsessään. Puhuva kissa on onnistuneesti kirjoitettu hahmo, vaikka ajatuksena onkin täysin kummallinen. Suositus. E-kirja.

 Jukka Tuhkuri: Jään voima - kertomus Endurancen uppoamisesta ja löytämisestä. Kertomus kahdesta tutkimusmatkasta: ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä Ernest Shackleton lähti etelään, suunnitelmissaan ylittää Etelämanner rannikolta rannikolle. Laiva haaksirikkoutui, retkikunta joutui evakuoitumaan jäälautalle ja sieltä hiljalleen ihmisten ilmoille. Vuonna 2022 kansainvälinen tutkimusretkikunta lähti etsimään Shackletonin Endurance-laivan hylkyä. Kirjassa kulkevat rinnakkain tutkimusretkikuntien matkat, Tuhkuri jäätutkijana tarkastelee asioita jään ja laivan kestävyyden vinkkelistä. Shackletonin retkikunnan kohtalo oli Tuhkurin näkemyksen mukaan sinetöity jo ennen matkalle lähtöä: laiva ei tulisi kestämään Etelämantereen jääolosuhteita. Mietin monenlaisia; Shackeltonin huimapäistä harkitsemattomuutta - vielä puoli vuotta ennen tutkimusretken alkua kaverilta puuttuivat itse retkikunta, laiva ja rahat retken varustamiseen, ja retkelle lähtiessä Shackleton todennäköisesti ymmärsi , ettei laiva mitä ilmeisimmin tulisi kestämään jäiden painetta. Mietin koko retkikuntaa, jäälautalla ajelehtimista, epätoivoista pelastumista ja saarella kärsivällisesti pelastautumistaan odottelevien miesten mielentiloja - hyvissäkin olosuhteissa pelkkä pelastuslaivan varustaminen ja matka veivät kuukausia. Puhumattakaan siitä toisesta retkikunnasta Etelämantereen vastapuolella. Pelkkä ajatus lähes toivottomasta, kuukausien mittaisesta odottelusta ja epävarmuudesta tuleeko kukaan koskaan pelastamaan - ahdistavaa. Nykypäivän kansainvälisen retkikunnan kertomusta luin innolla ja mielenkiinnolla, vastaavia lukisin paljon enemmänkin! Kirja piti otteessaan alusta loppuun asti vaikka en kaikkia jään hienouksia täysin ymmärtänytkään. Vahva suositus! E-kirja.  

Elisa Suokko: Le Luxe. Pariisin, vintagemuodin maailmaan sijoittuva kertomus. Suomalainen Eveliina on onnistunut pääsemään töihin Pariisin yleellisimpään vintagemuodin myymälään, ja työmatkalla hän onnistuu puolivahingossa pääsemään yleellisiin piireihin. Varsin lukukelpoinen kirja muodista ja rakastamisen vaikeudesta. E-kirja. 

Tuija Lehtinen: Morsiuskimppu juhannusruusuista. Lukuaikapalvelustani löytyvät Lehtisen Kolmiokirjalle kirjoittamat kevythömpät. Välipalakirjana maatilalle sijoittuva pikkutarina. Ohut juoni ja vähän mitäänsanomattomat henkilöt, mutta Lehtisen vetävän kirjoitustyylin kyllä tunnistaa. Tulipa luettua. E-kirja.

Laura Suomela: Ruusuja ja risteyskohtia. Kolmas osa kukkakauppaelämää käsittelevässä sarjassa. Keski-ikäisen Helenan perhe kärvistelee uuden äärellä: Hartsa-isällä on nuoruuden satunnaistapaamisen jäljiltä poika Tukholmassa. Kukkakauppa järjestää kukkaretriitin ja Helena puntaroi parisuhdettaan. Sympaattinen ja lämmin jatko-osa, aiemmat ehkä onnistuneempia kuin tämä. E-kirja.

Tuomas Marjamäki: Vain ajan kysymys. Kirjan takakannesta: "Keinosen veljeksillä nallekarkit eivät koskaan ole jakautuneet tasan. Viisi minuuttia vanhempi Visa sai kaiken: rahaa, rakkautta, oman visailuohjelman televisioon sekä nimensä koko kansan huulille. Veli peri isänsä nenän." Visailu- ja iltapäivämedian ympärillä liikkuva, mainion metka tarina. Piti otteessaan, sai lukea tarkasti. Hykertelin nimiä ja tapahtumia, äärimmilleen viety toimittaja Esko Kärkkäinen on oivallinen hahmo, kirjan loppuratkaisu oli yhtäaikaa odotettu ja yllättävä. Suositus, kuten Marjamäen aiemmillekin kirjoille. E-kirja.

Kirsi Pehkonen: Pikkasen pulassa. Etsintätoimistoa pyörittävän Siru Valppaan seuraava mysteeri: mistä löytyy kadonnut laukku? Metkasti kieli poskessa kirjoitettua cozy crimea. E-kirja.

Mirella Mäkilä: Äkkilähtöjä Tampereella. Tampereelle-sijoittuvan sarjan kolmas osa. Roosa päätyy asumaan itsekseen olosuhteiden pakosta, ja päätyy keskellä synkeintä syksyä salavihkaiselle lomalle turistisesongin jäljiltä hiljentyvälle lomasaarelle. Miksi poikaystävä on etäinen? Ja entä hyvä ystävä, miksi hän on niin outo ja haluaa paeta Suomesta lomasaarelle? Ei ehkä aivan niin hersyvän hauska kuin kaksi aiempaa osaa, mutta vauhdikas ja toimiva kokonaisuus. E-kirja.

 Kati Liimatta: Täysi talo. Veera tyhjentää äitinsä pyynnöstä tätinsä vanhaa ja täyttä taloa. Taloon muuttaa yllättäen asumaan myös viimeisillään raskaana oleva Malla. Kirja äitisuhteista, perhesuhteista, vähän rakkaudestakin. Lempeää ja leppoisaa luettavaa. E-kirja.

 Pauli Jokinen: Bodominjärven mysteeri. Härnään sisäistä pelkuriani kuuntelemalla ajoittain true crime -podcasteja tai lukemalla vastaavia. Bodomjärven tapahtumat lienevät suomalaista rikoshistoriaa kummallisimmillaan. Jokinen on koonnut tapahtumat yksiin kansiin, pohdiskelee ohuesti silloisia tutkintamenetelmiä ja median tapaa tehdä uutisia. Varsinaisten rikostapahtumien sijaan näille pohdiskeluille olisi voinut paljon enemmän tilaa, koska sekä tienvarsilla höynäävät poliisitutkinnoissa avustavat siviilit että paisuttelevat ja tuomitsevat lehtijutut ovat onneksi historiaa. Perushyvä ja selkeä kirja. E-kirja.

Riku Siivonen: Elämän ja kuoleman huone - tai kyllä isä osa synnyttää. Isän /miehen näkökulmia synnytyksiin ja syntymään. Näkökulma oli kiinnostava, mutta ajoittain koin että isän pikkuhauska ja etäännyttävä kerrontatapa vei terää tärkeältä asialta. Synnytys on kokemus - eikä aina helppo sellainen - isällekin. Suositus. E-kirja.

Sanna Seiko Salo, Laura Härmä: Piikkikammo, veretseisauttavia tarinoita labravuorosta. Bioanalyytikon /"labratädin" muisteluksia. Asia sinänsä on todella kiinnostava, mutta kirja on hajanainen ja pomppelehtiva. Vähän tarkemmalla toimitustyöllä tarinassa olisi voinut olla enemmän imua. Tulipa luettua. E-kirja.

värikoodisto
viihde /feelgood/hömppä
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
tietokirja 
muu proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)


Vaasa - tuo suljettu kaupunki

 Syystä jota en enää pysty muistamaan, päädyimme joskus maaliskuulla Lehtorin kanssa siihen, että olisi hyvä idea tehdä junakesämatka Vaasaan. Ja Jyväskylään.

Yltiöpäissämme varasimme hotellihuoneen Vaasasta kolmeksi yöksi.

Joskus loppukeväästä juttelimme asiasta kavereillemme, jotka päättivät lähteä autolla seuraksemme Vaasaan.

Viikkoa ennen reissua aloimme tutkia, mitä Vaasalla on meille tarjota. Eipä juuri mitään.

Museot olivat kiinni paitsi maanantaina, osin myös tiistaina. Lähiseutujen panimo-, tislaamo- ja Strömsö-kierrokset käynnissä vain viikonloppuisin. 
Eikä edes söpöjä pieniä putiikkeja mainostettu kaupungin visit-sivustolla. 

Urheasti kuitenkin yritimme retkeillä Vaasassa - tuossa suljetussa kaupungissa. Kaupunki joka on tilastollisesti Suomen aurinkoisin, tarjosi meille pilviä, sadetta ja tuulta.
Parasta Vaasassa: ruoka. Onnistuimme löytämään ehdottoman hyvät ruokapaikat. (Strampen, Kvarken, Bock's corner brewery)

Vaasa kuvina



Raippaluodon silta - onneksi kaverit olivat autolla, päästiin ajeluille

vino kirkko Raippaluodossa - kallistuma ei siis johdu kuvaajasta :)


on se vino



katselen kirkoissa usein virsikirjahyllyjä - kirjanmerkit hapsottavat niin somasti

luontopolulla Raippaluodossa
sää ja ihmisolosuhteet tekivät sen, ettemme pystyneet kiertämään koko polkua
katselimme jonkin matkaa


Lehtorin mielestä rantavajat ovat kokoontuneet juoruilemaan ja pitämään tuulta



Shellillä syömässä
Kvarkenin panimon ravintolalle peukku





melkein aurinkoa




Vaasan rannikko kohoaa merestä 





Bockin panimoravintola - tunnelmallinen miljöö, hyvät sapuskat!



panimon pukit



Ystävät viipyivät Vaasassa kaksi yötä, me jatkoimme Lehtorin kanssa vielä yhden yön ja päivän puolikkaan.
Lehtorin kanssa matkailuteemamme on kirkot-kirjastot-kievarit kuulostaa ihan joltain Carcassonnen lisäosalta!




Vaasan kirjaston nuorten osastolla

kirjasto


kirkko
kirkkokasseja lapsille Vaasassa


Edelfeltin maalaama alttaritaulu

Satunnaisia kuvia Vaasasta


hyvänmielen aamiainen


jossain menee niin kuin Strömsössä

kievari - kiinni





luonnontieteellinen museo: hylkeen pesä

hanskat naulaan panimolla





Että semmoinen oli Vaasa.

Mitä heille kuuluu tänään?

 Muistanette avokadon, kiivin ja oliivit?

Kiivit saivat alkunsa vuosi sitten, juhannuksen tuntumassa. Söin kiivin, pesin siemenet, pistin märkään talouspaperiin, jota kastelin ahkerasti - ja siemenet alkoivat itää!

Talvi oli kiiveille ankea ja tuhoisa. myös elma oli joillekin kiivin-itusille ankea ja tuhoisa.

Kevään korvalla jäljellä oli kaksi kohtalaista ja yksi kitulias taimenalku - vaan kun laiha kevätaurinko alkoi paistaa ikkunallemme, roihahtivat kiivit kasvuun.


karvainen kasvi

suurin lehti on kämmeneni kokoinen

Olen siis aivan tuotapikaa kiiviomavarainen.


Avokado on kasvatusprojekti jostain koronavuosien uumenista. Kolme vuotta sitten juhannuksen alla sille ilmestyi ensin juuren alkua ja sitten se jo alkoikin työntää vartta kiivasta tahtia, sentin päivässä.

Nykyisellään avokado on lähes 90 cm korkea, herkkähipiäinen olento. en uskalla puhua kaikkia juttuja sen kuullen, se on niin herkkis.

se alkoi kasvaa vinoon heti alussa, poloinen


Oksia sillä ei ole, enkä uskalla oksittaa vai mikä liekään virallinen termi - kun se on niin herkkis.

Olen kohta myös avokado-omavarainen.


Kaikkein ylpein olen kahden puun oliivilehdostani. Olen muutamaan otteeseen yrittänyt pitää hengissä kukkakaupasta ostamiani valmiita oliivinalkuja, mutta tämän lehdon olen kasvattanut ihan itse siemenistä asti.
Neljästä alusta kaksi on selvinnyt näin pitkälle.

Monen maltillisen kasvuvuoden jälkeen ne tänä keväänä villiintyivät kevätauringosta, ja kun arkaillen uskaltauduin vähän nipistämään niitä latvasta, ne alkoivat pukata oksia aivan tohkeissaan.

Suurempi puu on jo mullan pinnasta mitattuna liki 80 cm korkea, ja siinä on neljän oksanhaaran muodostama latvus. Uusia lehtiä oksanpäihin tulee lähes päivittäin.

komea latvus

 

lehden alut ovat söpöjä pupunkorvia


Odotan kovasti pienemmän oliivipuun kasvua täyteen mittaansa, koska tuossa alimmassa oksanhaarassa aion istua ja lauleskella pikkuisia onnellisia lauluja samalla kun nojaan selkäni oliivin lempeään runkoon. 

Oliiviomavaraisuuteen taitaa vielä olla matkaa, mutta käyskelen oliivilehdossani joka ilta ja usein aamuisinkin ihan vain hymistelemässä ja ihmettelemässä sitä, miten nopeasti ne yhtäkkiä alkoivat kasvaa.


Että semmoista kuuluu heille tänään.

Toukokuun luetut

 Toukokuu oli stressikuukausi.
Lukeminen ei huvittanut, ei ollut kirjoja, eikä halua, eikä aikaa, eikä mitään. 
Toukokuun alun feelgood-kirjallisuus eteni tuskaisan hitaasti, odottamani Diamond sekä Oestli eivät kertakaikkiaan tuntuneet etenevät mitenkään. Pientä pettymystä ilmassa niiden suhteen.

Kivilän Seija - nainen jota ei ollut puolestaan on kuukauden parhaita. Lämmin suositus sille! Epäröin kirjan aloittamista pitkään, mutta alkuun päästyäni luin lähes hengittämättä. 

Hietamiehen Pasas-sarja alkaa minusta olla jo vähän loppuunkaluttu. Pasasen äijämäisyys ei enää tuntunut uskottavalta. Kirja oli silti varsin lukukelpoinen. 

Kuukauden luetut alla, käänteisjärjestyksessä.




Toukokuun luetut

Ilona Tuominen: Löytöperhe. Kortteli-sarjan kolmas osa. Olen kuvitellut tämän väljästi Turkuun sijoittuvan kirjan tapahtumat aivan väärälle puolelle kaupunkia! Oli työn ja tuskan takana korjata sisäistä karttaa oikeille tienoille. Maija kokee olevansa maailmassa aivan yksin tyttärensä kanssa. Suhde omaan perheeseen on epämääräinen, isä takertuu avuntarpeisena haihattelijana Maijaan, ja Maija on menettämäisillään kotinsa isän rahasekoilujen takia. Hyvää kotimaista feelgoodia, sydäntälämmittävä viikonloppukirja! E-kirja.

Henna Mäkelin: Rasituskoeaika. Kirjaa kuvaillaan äksynhauskaksi, pitää paikkansa. Työttömäksi jäänyt toimittaja tulee raskaaksi hankalassa elämäntilanteessa, perheessä on jo kouluikäinen lapsi ja raskautta on edeltänyt keskenmeno. Mies ei oikein elä mukana, appivanhemmat ovat hankalia ja omat vanhemmat outoilevat. Päälle painavat raskaushormonit ja stressi tulevasta. Monien käänteiden kirjan päähenkilö oli hetkittäin sopivan ärsyttävä, tarina itsessään hauska ja etenevä. E-kirja.

Laura Friman, Minna Bergman: Kätilö kanssasi - synnytyskertomuksia. Monenlaisia, erilaisia synnytyksiä ja tarinoita niiden ympärillä. Luin kirjan keskimmäisen nuoreni valmistumisjuhlan jälkeen, hiukan kauhistutti, että hänen pitäisi osata nyt nuo kaikki asiat. Kirja kosketti, triggeröi esiin kaikenlaisia synnytysmuistoja (kaikki eivät ole aivan vain hyviä), liikutti ja välillä myös vähän ärsytti. Oikein lukukelpoinen muistelus. E-kirja.

 Eve Hietamies: Hupparizombi. Antti Pasasen tarina saa jatkoa: uusperheen teinit aiheuttavat päänvaivaa Pasasen äijäelämässä. Varsin luettava, vaikkakaan ei aivan edeltävien osiensa tasoinen kirja. Koska jatko-osat ilmestyvät harvakseltaan, jouduin vähän muistelemaan että minkäslaisia tyyppejä Pasasen lähipiiriin taas kuuluikaan. Lukukelpoinen, hiukan hauska. E-kirja

Niina Kivilä: Seija - Nainen jota ei ollut. Niina saa yllättävän puhelinsoiton kesken kiireisen päivän: tädin hautajaisiin pitäisi lähettää kukkatervehdys Niinan äidin nimissä. Minkä tädin? Kivilä lähtee jäljittämään vaiettua tätiä ja tämän historiaa kehitysvamma- ja mielenterveyslaitoksista. Seija-tädin kertomus on pelkkiä kysymysmerkkejä - missä täti on viettänyt lapsuuttaan, nuoruuttaan, millaista hänen elämänsä on ollut? Kertomuksessa nivoutuvat yhteen kehitysvammahuollon ja mielenterveystyön historia, laitoselämän historia, ja Kivilän oma henkilöhistoria Seijan sisaren, Kivilän oman äidin kautta. Kauniisti kirjoitettu, koskettava ja herkän ilmava kuvaus näkymättömyydestä, lukoista, olemattomuudesta - mielen sairauksista ja hoivan historiasta. Lämmin suositus! E-kirja.

 Lucy Diamond: Lomasaari lohtua kaipaaville. Kefalonialaisessa luksushotellissa tapahtuu: moninaiset asiakkaat ja henkilökunta pakenee kuka mitäkin elämäntilanteessann - löytyykö ratkaisuja. Kirja eteni vähän tahmeasti ja hitaasti, olen yleensä tykännyt Diamondin tarinoista, mutta tämä ei jotenkaan noussut täyteen kukoistukseensa. E-kirja

Siri Ostli: Piikikkäitä asioita. My on muuttanut avioeron jälkeen lapsensa kanssa hipahtavan äitinsä hoiviin. Marlene-sisko kärsii lapsettomuudesta, siskokset eivät tule keskenään toimeen, paitsi että kumpikin tarvitsee tämänhetkisessä elämäntilanteessaan tukea juuri siskoltaan. Sympaattinen, joskin Ostlin ensimmäinen kirja oli mielestäni parempi. E-kirja

värikoodisto
viihde /feelgood/hömppä
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
tietokirja 
muu proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)


hauraita kesälomasuunnitelmia

 Loma - tai loma ja palkattomat - jakautuu minulla tänä kesänä kahteen osaan. 

Juhannukseen asti olen töissä kesäkerhohommissa. 
Sitten pari viikkoa vapaalla.
Sen jälkeen pari viikkoa töissä avoimessa olkkarissa.
Sitten taas pari viikkoa vapaalla.


Juhannuksemme on perinteinen kaupunkijuhannus. 
Olen joskus jostain laatulehdestä bongannut tuumaelman: mikään ei ole surullisempaa kuin perheettömän joulu ja mökittömän juhannus. 
Perheettömän joulua en uskalla kommentoida, mutta mökittömästä juhannuksesta minulla on kosolti kokemuksia. 

Hyvällä tuurilla pururadan varresta löytyvät kukkivat vanamot ja kypsät ahomansikat.
Käki saattaa kukkua.
On juhla ja juhannusyö. Saatan mennä keskiyön kävelylle. 
Tai istua parvekkeella kuuntelemassa pääskysiä.
Ehkä menemme nuoren kanssa kiipeilypuistoon perinteiselle juhannuskiipeilylle. aivan kamalaa, siellä ollaan hirmu korkealla.

Juhannuksen jälkeen lähdemme junareissulle, Vaasaan. 
Reissasimme muutama vuosi sitten junailukierroksen Suomessa: Joensuu-Kuopio-Oulu-Tampere. (esim TÄSSÄ ja TÄSSÄ)
Vaasalle tuli ehkä paha mieli, kun se jäi välistä. Ja Jyväskylä myös.
Reissuystävät tulevat kanssamme Vaasaan pariksi päiväksi, me kuljemme junalla, he autolla.
Kieltäydyin luopuomasta junamatkasta, kun se on nimenomaan se Juttu tässä reissussa.
Vaasan jälkeen visiteeraamme nopeasti Jyväskylässä.
Vaasassa aion syödä jätskiä. 
Ja  junassa aion lukea kirjaa. Ja myös syödä matkaeväskarkkia.
En rupea jos minulla ei ole matkaeväskarkkia.

Vaasan ja Jyväskylän jälkeen käväistään kotona kääntymässä ja lähdemme sen jälkeen reissuystävien kanssa Tallinnaan; ehdotus tuli heiltä. 
Siinä missä me Lehtorin kanssa olemme haahuilijoita ja kaupunkivaeltelijoita ilman mitään kunnollista suunnitelmaa, ovat reissuystävät suunnitelmallisia ja ohjelmallisia. Luvassa on vaikka mitä ja vielä vähän lisää. 
(Viime kesän Riika-tunnelmia reissuystävien kanssa, ja vielä lisää Riikaa)
(Split reissuystävien kanssa)

Heinäkuussa käyn välillä töissä, vietämme kummipojan rippijuhlaa ja sen jälkeen lähdemme kahdenkeskiselle löhölomalle Kyprokselle. 

Aion lukea. 
Ehkä uida. Ja lukea.
Se aiheuttaa luonnollisesti kriizejä.
Lukemisen, torkkumisen ja uimisen lisäksi luultavasti haahuilemme pitkin ja poikin, istuksimme kahviloissa ja olemme vain. 
Suloista.



huhti-toukokuun kutomuksia /täydennetty

Olen kädentaidoissa keskinkertainen. Tykkään tehdä, mutta luen ohjeita huolettomasti ja teen vähän sinnepäin. 
sama pätee kokkaamiseen. teen vähän sinnepäin. leipomukseni maistuvat hyvältä mutta näyttävät kiikkeriltä.
Saavutukseni kädentöissä tai kokkailuissa eivät kestä kriittistä tarkastelua. Mutta tykkään näperrellä. 
Teen pääsääntöisesti vain itselleni. paitsi jotain väärän kokoisia tai minulle epäsopivia annan pois. 

Aloitin kesäkerhopaidan keväällä 2024, tarkoituksenani saada silloiseen kesätyöhön sopiva, arkinen kertakesäkäyttöpaita.

todistusaineistoa: kesäkerhoneule otettu puikoille 26.5.2024
Kuvan oikeassa alareunassa Arpun tassut.

Neule tuli valmiiksi vuotta myöhemmin, toukokuun puolivälin tuntumassa. 


Lankana Novitan puuvillalanka, ohjetta en enää muista. Teen neuleeni ylhäältä-alas mallilla, aika usein eri ohjeista yhdistellen ja ideoita hakien. 

Kuvassa paita näyttää a-linjaisemmalta ja isommalta kuin mitä se todellisuudessa on.

En ole käyttänyt vielä kertaakaan. 

Olen kutonut samalla langalla erilaisia puseroita, ja tiedän että jo muutaman pesun jälkeen vaate muuttuu kovaksi ja kurjaksi käyttää. 

Olin päättänyt että en ota mitään uutta puikoille ennen kuin kesäkerhoneule on valmis. 

Otin kumminkin. kun se loppusuora oli niin pitkästyttävä.

Syntymäpäiväni kunniaksi huhtikuun puolivälissä aloitin Novitan ohjeista löytyvän Heili-neulemekon. Noudatan ohjeita harvoin kirjaimellisesti lahjattomat harjoittelee, amatöörit venyttelee, mutta tämän neuleen kanssa olin tarkkana.
Tai ainakin tarkempana kuin yleensä. 

Tavoitteenani oli saada mekko valmiiksi edes kesän loppuun mennessä. Jossain vaiheessa alkoi vaikuttaa siltä, että se saattaisi tulla valmiiksi toukokuun puolivälin valmistujaisiin mennessä. Ja siitä alkoikin sitten maanisen kutomisen vaihe. En ole koskaan aiemmin tehnyt mitään näin suuritöistä tai näin huolella. 

Mekko tuli valmiiksi neljässä viikossa. 


Lankana Hjertegarnin Blend Bamboo (70% bambu, 30% puuvilla). Ihana kutoa. Lanka on herkästi säikeytyvä, ja kesti hetken löytää oikeanlaiset tekemisen otteet, mutta tämän työn ja langan myötä kutomisen käsialani ja tekniikkani parani huomattavasti. helma näyttää ihan eriltä kuin miehusta!

Kyselin käsityöliikkeestä, mahtaako neule säilyä yhtä pehmeänä pesujen jälkeenkin. Väittivät että ei kovetu kuten puuvillalangat yleensä. 

Mekko oli aivan ihana juhlamekko. Ilmava, lempeä, pehmeä. En palellut, en hikoillut. 


Koska lanka oli niin ihana kutoa ja minulla tekemisen meininki, päätin jatkaa samalla langalla. 

Ullaneuleen perusmallinen ylhäältä-alas -neule ja testissä nopeus. Miten nopeasti pystyn arjen keskellä saamaan perusneuleen valmiiksi.


Jatkoin itselleni epätyypillistä, hyvin uskollista ohjeen noudattamista. Kahdeksassa päivässä sain valmiiksi aivan lempipaitani.

Neule on kevyt, miellyttävän pehmeä ja yllättävän lämmin yllä. Olen pessyt sen kertaalleen - parhaillaan kuivumassa - katsotaan mitä pesu tekee mallille ja käyttötuntumalle. 

Puikoilla tällä hetkellä neulemekon jämälangoista saman mallin mukainen perusneulepaita. 

Odottamassa langat ainakin kahteen samanlaiseen paitaan vielä. 

**

edit

mekko + lempipaita