Koko vuoden luetut käänteisjärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan
Huhtikuun luetut
38. Anna Koikkalainen: Yksinvaeltaja - mitä olen oppinut tunturissa. Kirja vaeltamisesta, erityisesti yksinvaeltamisesta. Tunnelmoiva, lempeä, verkkainen, vie lukijan mukanaan pohjoisen maisemiin. Pidin. E-kirja.
37. Valtteri Mörttinen: Semmarit - 35 ensimmäistä vuotta. Seminaarinmäen mieslaulajien muisteluseepos. Minulla on mielikuva tämän kirjan arvostelusta (mistä olen mahtanut sen lukea, en muista). Arvostelun mukaan kuulostaa siltä, että Mörttinen on istuskellut tuntikausia mökillä, saunassa ja missälie Semmariporukoiden kanssa ja lyönyt kansiin ne sekavat, poukoilevat turinat. Juuri sellainen tämä kirja on: turiseva, leppoisa, hiukan poukoileva, ehdottoman hyväntuulinen. Tulee sellainen olo, kuin itsekin istuskelisi saunassa, mökillä ja missälie intoilevan ja muistelevan porukan kanssa. Nuori oli kuunnellut kirjaa samassa tahdissa kuin itse luin paperiversiota, äänikirjassa oli kuulemma biisit mukana laulettuna. Plussat sille. En tiedä, antaako kirja yhtään mitään sellaiselle ihmiselle, joka ei bändiä tunne. Itse tykkäsin kyllä, ja luin yhdeltä istumalta hiljaisen-leppoisana sunnuntaipäivänä. Perinteinen paperikirja.
värikoodisto
viihde /feelgood/hömppä
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
tietokirja
muu proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)
Maaliskuun luetut
36. Marianne Power: Rakasta, kompuroi, nouse - yhden naisen yritys selvittää, mitä on rakkaus. Nelikymppinen Power pohtii kirjan esittelytekstin mukaan rakkautta ja avioliittoa. Itse koin, että kirjassa käsiteltiin pikemminkin naiskuvaa ja naisiin kohdistuvia odotuksia perheen ja avioliiton suhteen. Kirja oli kiinnostava; paikoin olin kovastikin eri mieltä esim. avioliittoon ja naiseuteen liittyvistä odotuksista, ja mietinkin, ovatko ne kulttuurisia näkemyksiä, vai olenko vain onnistunut kasvamaan perheessä ja yhteisössä joissa avioliitto ei ole naisen elämän itsetarkoitus. Kuuntelin äänikirjana, koska lukuaikapalvelussa ei ollut e-kirjavaihtoehtoa, mutta kävin myös lainaamassa paperiversion kirjastosta, päästäkseni asiasta kärryille. Äänikirja.
35. Sisko Istanmäki: Yöntähti. Luokkakokouksen ja omien elämäntilanteidensa seurauksena kahdeksankymppiset Kielo, Helmi, Herbert ja Nelli päätyvät asumaan Norman hankkimaan vanhaan kansakouluun, Norman perustamaan eläkeläiskommuuniin. Elämä Rauhanmäessä on jotain aivan muuta, kuin mitä viisikko on kuvitellut. Haikea, hiukan tummasävyinen kirja vanhuudesta, haurastumisesta ja elämänmittaisista katkeruuksista. "Jokainen kantaa mukanaan kohtaloaan, meni minne meni se on aina ihmisen mukana". E-kirja.
34. Marko Niemi: Kirkkonummen kolmoissurma. Kuuntelen aina välillä näitä kotimaisia true crime -podcasteja, Niemellä on hyvä sarja. Kirjaksi kirjoitettu Kirkkonummen kolmoissurma toisintaa aika hyvin - paikoitellen melkein repliikin tarkkuudella - podcastia, jotain uutta materiaalia kirjassa sentään on. Niemi on oivallinen radiotoimittaja, mutta kirjoittajana hänellä on tyylissään hiomista. Ihan ok välipalakirja. E-kirja.
33. V.M Toivonen, Tiina Kristoffersson: Kangaskauppa joen varrella. Turkuun sijoittuva hyvänmielen opus. Kirjassa oli aivan liikaa juonenalkuja, joita kuljetettiin eteenpäin vauhdilla ja syventymättä, yksi tai kaksi aihiota olisi riittänyt, ja lopputulos olisi ollut huomattavasti parempi. Loppuratkaisu oli epäuskottava. Hyvä hömppä on tietenkin vähän klisheistä, hiukan ennalta-arvattavaa ja vähän epäuskottavaakin, mutta kokonaisuuden pitää kuitenkin olla edes suunnilleen uskottava. Tässä kirjassa oli paljon yritystä ja huitomista moniin suuntiin, mutta vähänlaisesti hyvän hömppeen elementtejä. Matkailumainosmaiset otokset Turusta jyrsivät sielua. Oli hienoinen pettymys. E-kirja.
32. Julie Murphy: Tosirakkauden mitat - tähtiin kirjoitettu. Vähän tuhti Cindy on valmistunut muotiopistosta ja jäänyt ilman työpaikkaa. Äitipuolen tosi-tv-sarjasta puuttuu yksi osallistuja, ja Cindy päätyy paikkaajaksi. Ja kuinkas sitten käykään? Kertomus ei ollut aivan niin höttöinen kuin voisi kuvitella, mutta melkoista hyvänmielen hattaraa kumminkin. Ihan ok. E-kirja.
31. Aino Leppänen: Pieni pihapiiri pyörii. Pikkulapsiarkea, sitoutumispohdintaa, vanhuutta - pientalopellon tohinaista arkea, perheiden sisäisiä salaisuuksia ja yllättäviä kohtaamisia. Ajattelin ettei millään voi tulla kahta onnistunutta kotimaista feelgood-kirjaa peräkkäin, vaan niinpä vain tuli. Totta, tarina on hetkittäin suloisen epätodennäköinen, mutta silti riittävän uskottava ja kohti hyvää loppua kurkottava. Suositus tällekin. E-kirja.
30. Inkku Kärkkäinen: Lupauksia ja lumpeenkukkia. Jatko-osa ammattijärjestäjä Minna Mattilasta. En muistanut ollenkaan, millainen ensimmäinen osa oli, mutta tästä tykkäsin. Kirja oli lempeä, pohdiskeleva ja jotenkin lämpimästi etenevä. Hyvälle kotimaiselle feelgoodille on paikkansa - ja tämä onnistui ottamaan tilansa. Millainen kodin pitää olla? Millainen on perhe, keitä perheeseen kuuluu? Kuka päättää kotona ja perheessä? Lämmin suositus! E-kirja.
29. Milly Johnson: Yhdessä pitkästä aikaa. Siskokset Jolene, Marsha ja Annis ovat kovin eri-ikäisiä ja lapsuudestaan asti toisistaan vieraantuneita. Äidin kuolema tuo siskot yhteen pesänselvittelyyn. Lapsuus on ollut rankkaa, eikä aikuisuuskaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Lämmin kertomus yhteen palaamisesta, sisaruudesta ja uusista aluista. Johnsonin kirjoihin tulee koko ajan enemmän syvyyttä. Tykkäsin. E-kirja.
28. Annie Robertson: Kesä Primrose Towerissa. Jennie etsii elämälleen napakampaa suuntaa opiskelemalla oppisopimuksella floristiksi. Työsuhde päättyy jo ennen kuin on kunnolla alkanutkaan, ja Jennie joutuu aloittamaan jo toiseen kertaan alusta. Sympaattinen ja sopivasti ennalta-arvattava feelgood, jossa kukoistavat kukat ja naisten välinen ystävyys ei aivan niin loisteliaissa olosuhteissa. Tykkäsin. E-kirja.
27. Ulla Onerva: Hattaradilemma. Abivuottaan elävä Emma on henkeen ja vereen romanttisen viihdekirjallisuuden kannattaja ja voimakassanainen puolestapuhuja. Harmi vain että välillä hänen tunteensa kuohuvat yli. Emma kavereineen päätyy perustamaan romanttisen kirjallisuuden lukupiirin, jonka tavoitteena on tehdä viihteestä legitiimiä kirjallisuutta. Hyväntuulinen YA-tarina kertoo lukioikäisen ehdottomuudesta ja halusta kuulua porukkaan. Emman oma elämä on välillä kuin suoraan viihderomaanista. Ihan herttaista, kelvollista luettavaa, sopivan naiivi päähenkilö. E-kirja.
26. Jesse Q. Sutanto: Vera Wongin murhaavan hyvät neuvot. Veralla on maailmankuulu teehuone, jolla on vain yksi asiakas. Kunnes eräänä aamuna teehuoneesta löytyy kuollut mies. Poliisit eivät luonnollisestikaan ymmärrä, että kyseessä on päivänselvästi murha, joten Vera päättää avustaa ja vauhdittaa murhatutkimusta. Amerikankiinalainen maijapoppasmainen hahmo häärää ja huseeraa, ei hyväksy vastaukseksi ei:tä, kokkaa laittamattoman hyviä ruokia ja juottaa litratolkulla teetä pienelle epäiltyjen piirilleen. Todella hyväntuulinen, vauhdikkaasti etenevä ja lystikäs cozy crime piti otteessaan alusta loppuun. Välillä epäilin, että mitään murhaa ei ole tapahtunutkaan ja välillä vain hykertelin päähenkilön kouhotuksia. Suositus kun haluat kepeän rikosmysteerin! E-kirja.
25. Clare Pooley: Ikä on vain numero. Hauska ja vauhdikas kertomus yhteisötalosta, jossa kokoontuu seniorikerho ja jossa pidetään päiväkotia. Talo on purku-uhan alla. Kirjan päähenkilöt käyttävät talon palveluita lähinnä vastahakoisesti, olosuhteiden pakosta, ja ystäviä keskenään he eivät ainakaan halua olla. Mutta silti...talo on purku-uhan alla, mitä jos se todellakin puretaan? Hahmogalleriasta tuli paikoitelleen mieleen Torstain murhakerhot - ilman murhia - mutta joukkio oli hauskan epätasainen ja riittävän monipuolinen, ja kertomus oli vauhdikkaan hauska. Pooleyn tarinat paranevat kirja kirjalta. Lue kun kaipaat metkaa menoa. E-kirja.
24. Donna Leon: A Refiner's Fire. Englanniksi lukeminen takkusi vähän, kirja oli kesken aika pitkään. Nuorisojengit koettelevat Venetsiaa ja sen asukkaita, yksi jengiläisistä aiheuttaa päänvaivaa Brunettin työparille Griffonille. Jengiläisen vanhemman taustoista paljastuu omituisuuksia joita Brunetti selvittelee. Lukiessa pohdiskelin, että kirjailijalta alkaa ehkä ote hiukan hiipua: tässä kirjassa oli kovin vähän mukana kaikkea kiehtovaa - Brunettin normaali lähipiiri puuttui lähes kokonaan (Paola, lapset, kreivi ja kreivitär, ja Vianellokin vain vilahti paikalla.) Samoin ruoka ja juoma; kirjassa käytiin enemmän kahvilla kuin lounaalla. Odotan suomennosta, lukeminen englanniksi oli kuten sanottua, jostain syystä takkuista ja tuntuu siltä, että jotain olennaista jäi minulta ymmärtämättä.
värikoodisto
viihde /feelgood/hömppä
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
tietokirja
muu proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)
Helmikuun luetut
23. Donna Leon: Mitä kylvät. Uusin suomennos viikonlopun lukemisena: kanavasta löytyy srilankalaisen, paperittoman miehen ruumis - mitä hänelle on tapahtunut, ja miksi kuolleen miehen kirjahyllystä löytyy 1980-luvun Italian poliittisiin myllerryksiin liittyviä teoksia? Sujuvasti etenevää, taattua Brunettia. E-kirja.
22. Emily Henry: Hassu juttu. Perusklassikkoasetelma tuplana: tyttö-/poikaystävä jättää, eksät muuttavat kämppäkavereiksi ja teeskentelevät olevansa pari. Hyväntuulinen, söötti ja sujuvasti etenevä, ennalta-arvattava ja varsin toimiva feelgood. Henry osaa asiansa hyvinmielenkirjailijana. Kevyt suositus. E-kirja.
21. Venla Jyrkinen: Eläinlääkärinä revontulten mailla. Saamenmaalla eläinlääkärin työ on kovin toisenlaista kuin etelän kaupungeissa - tai edes etelän maalaiskylissä. Kiehtova kuvaus rankasta ammatista. Välillä ihan hengästyin kun piti juosta mukana poroerotuksissa ja revontulia ihmettelemässä. Lämmin suositus tälle elämäntarinalle! E-kirja.
20. Laura Wathen: Ai se olikin adhd. Pitkälti omakohtaisiin kokemuksiin nojaava kirja aikuisen ihmisen adhd-diagnoosiprosessista ja elämästä adhd:n kanssa. Kiinnostava ja asiallinen kirja avasi paljolti sitä, kuinka yksilöllisiä adhd-piirteet voivat olla. Informatiivinen, asiallinen. Suositus. E-kirja.
19. Jenni Multisilta: Syöksylaskua alttarille. Jatko-osa Ojalan perheen seikkailuille. Jesse on menossa naimisiin - luonnollisesti jouluaattona - rakkaan Arttunsa kanssa. Paitsi että polttarit, huomenlahja ja eksä heittelevät kapuloita rattaisiin, sisaruksista puhumattakaan. Kolmen kertojaäänen tarinaa oli välillä vähän työläs lukea, koska kirja oli minulla yöpöytäkirjana, ja nukahtelin alvariinsa. Ihan luettava, kepeä joulukirja.
18. Sara Kelemeny: Kipinä /Iiskar - näin otin koltansaamen takaisin elämääni. Koltansaamen kieli ja kulttuuri ovat uhanalaisessa asemassa: sotavuosien evakuoinnit ja uudelleenasuttamiset sekä saamenkielisten lasten eristäminen sisäoppilaitoksiin ilman omaa äidinkieltä kadottivat koltansaamen kielen kieliperheestämme lähes kokonaan. Sara Kelmenyn oma tarina kertoo siitä, että kielellä ja kulttuurilla on toivoa ja tulevaisuutta - koltansaamelainen identiteetti on kirjoittajalla vahva, vaikka kytkös kieleen on alun alkaen varsin ohut. Kirjassa on paljon identiteetti- ja kielipohdintaa, oli kiinnostava ja kiehtova kuvaus siitä päättäväisyydestä, mitä tarvitaan kun haluaa ottaa haltuunsa itselle tärkeän mutta aivan vieraan kielen. Suositus. E-kirja.
17. Lauren Weisberger: Paholainen puuttuu peliin. Jatko-osa Paholainen pukeutuu Pradaan -kirjalle. Millaista on elämä super-rikkaiden esikaupungissa? (Aivan älytöntä!) Kohtalainen välikirja. E-kirja.
16. Annie Darling: Vintageputiikki Primrose Hillissä. Sophyllä menee vähän nahkeasti: kumppani jätti, työpaikka meni konkurssiin ja palkka jäi saamatta, piti muuttaa takaisin äidin luo. Onneksi isä järjestää Sophylle työpaikan omistamastaan vintageputiikista. Herttainen, hiukan myötähäpeää herättävä päähenkilö, ennalta-arvattava ratkaisu, ihan kiva avaus uudelle sarjalle. Hyvä välikirja. E-kirja.
värikoodisto
viihde /feelgood/hömppä
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
tietokirja
muu proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)
Tammikuun luetut
15. Moa Herngren: Ruotsalainen avioero. Bean ja Niklaksen tarinat: mitä oikein tapahtui, miksi Niklas kävelee tiehensä kesken tavallisen riidan, eikä suostu palaamaan kotiinsa? Kirja kohtaamattomuudesta, kyvyttömyydestä kuulla ja kuunnella, toisaalta kyvyttömyydestä sanoittaa tarpeitaan ja tunteitaan. Kirja hiukan kuristavasta rakkaudesta ja tarpeesta miellyttää. Surumielinen, vähän surullinenkin, mutta hieno teoa! Olisin lukenut aivan yhdeltä istumalta, ellei olisi välillä ollut pakko käydä töissä. Lämmin suositus, jos et vielä ole lukenut. E-kirja
14. Ruth Jones: Vain me kolme. Cathrin, Judith ja Lana ovat vannoneet ikuista ystävyyttä alakouluiässä. Nuorten ikuinen ystävyysvala joutuu koetukselle yhteisen Kreikan-loman aikana. Kirja kulkee 1980-luvun puolivälistä aina vuoteen 2017 asti: ystävyys rakoilee, muuttaa muotoaan, elämässä tapahtuu erilaisia asioita - onko ystävyys olemassa, onko se korjattavissa, palautettavissa vai onko se lopullisesti muuttunut? Niitä kirjoja, joiden toivoisi jatkuvan ja jatkuvan: kertomus eteni vaivattomasti, hahmot olivat hyviä, ihmisten väliset suhteet mutkikkaita. Kokonaisuudessaan sympaattinen ja lämmin kertomus karikkoisesta ystävyydestä. Piti otteessaan, tykkäsin. E-kirja.
13. A.J. Jacobs: Thanks a Thousand - A Gratitude Journey. Newyorkilainen toimittaja A.J. Jacobs - jonka kirjoitustyylistä ja ideoista tykkään lähes poikkeuksetta - päättää kiittää kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat osallisina hänen joka-aamuiseen kahvikupilliseensa. Letkeästi kirjoitettu kirja alkaa itsestään selvästi lähikuppilan baristasta ja kuppilan omistajasta - mutta kiitollisuusmatka vie A.J:n myös vedenpuhdistamoon, kahviviljelmille, kahvinpakkaamoihin, logistiikkayrityksiin, kahvimukien (ja kahvimukien kansien!) valmistajien pakeille...kiitoksia riittää ainakin tuhannelle, ellei useammallekin ihmiselle. Kirja on lyhyehkö, TED-kirjasarjaan kuuluva osa - aiheesta lienee olemassa myös TED-talk. Toisinaan on hyvä pohtia kiitollisuutta - on helppoa ja itsestään selvää kiittää vaikkapa kaupan kassaa, mutta muistammeko oikeastaan koskaan ajatella vaikkapa niitä ihmisiä jotka ovat töissä vedenpuhdistamoissa ja huolehtivat siitä että meillä on juoma- ja käyttövettä? Yöpöytäkirja eteni vähän hitaasti, mutta herätti kyllä pohtimaan sitä, mistä kaikesta kannattaisi olla kiitollinen.
12. Katie Gayle: Puutarhamurha englantilaisittain. Julia on muuttanut eläkepäiviään viettämään suloiseen Berrywickin kylään. Julian herttaisen talon puutarhasta, vanhan vajan alta löytyy tunnistamattoman nuoren naisen ruumis. Ja kohta Julia törmää toiseenkin ruumiseen. Elämä uneliaassa pikkukylässä on kaikkea muuta kuin uneliasta. Herttainen, sujuvasti etenevä cozy crime. E-kirja
11. Hanna Velling: Pikkupakkasia ruukkikylässä. Ursula jää sapattivapaalle katastrofaalisesta työpaikasta, aikomuksenaan elää maaseudulla, kirjoittaa elämäntapaopas - ja kukaties ryhtyä antamaan valmennuksia ja elämänohjeita kanssakärsijöille. Sympaattinen pikkukertomus, voisi pitää myös kasvukertomuksena. Ihan kiva. E-kirja.
10. James Bailey: Tie luoksesi. Kuusikymppinen Simon on vähän urautunut elämässään: kaiken tilan vie majatalo - ja oma tytär. Entisen koulukaverin yllättävä kuolema vie Simonin muistelemaan sisäoppilaitosvuosia ja silloisen kaverikolmikon uhkarohkeaa pyöräseikkailua Ranskaan. Mitä tapahtuu kun Simon kaverinsa yllyttämänä lähtee toisintamaan huikeaa pyöräretkeä Ranskaan, kouluaikaisen kirjekaverinsa ja ihastuksensa luo? Hyväntuulinen, hauska, sujuva! Suositus. E-kirja.
9. Mary Marck: Yhteiskoululaisia. Tässä kirjassa Eevan luokka valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin. Metkaa lukea 1920-luvun abitavoista ja ylioppilasvuodesta. Nostalgiaa yöpöytäkirjana.
8. A.J. Jacobs: Kunnon mies - kuinka tavoittelin täydellistä terveyttä. Luin jostain että Jacobsilta on ilmestynyt parikin uutta kirjaa. Päätin lukea ensin jonkun vanhan tutun, noin vain huvikseni. Jacobs kirjoittaa realityproosaa erilaisista kokeiluista elämässään: esim. tavoitteesta lukea läpi koko Encylopedia Britannica tai elää vuoden verran Raamatun kaikkien käskyjen mukaan. Tässä kirjassa newyorkilainen toimittaja Jacobs altistaa itsensä kahden vuoden terveyskokeilulle - mitä kaikkea ihmisen pitää tehdä tullakseen maailman terveimmäksi, tai edes terveemmäksi? Jacobsin kirjoitustyyli on letkeä ja humoristinen ja kokeilut paikoitellen melkoisen hulvattomia. Ja vaikka kuinka etsii parempaa tietoa, terveen elämän mantra on kuitenkin syö terveellisemmin - liiku enemmän - nuku paremmin. Luen tätä kirjailijaa aika tasaiseen tahtiin uudestaan ja uudestaan, ja vaikka tämä kyseinen kirja ei ole suosikkejani, on se silti ihan mukava välipala.
7. Mary Marck: Eevan luokka. Kansallispukukirjassa sivuttiin myös Suomi-neidon syntyä. Sitä lukiessani muistin, että jossain Mary Marckin tyttökirjassa luokka pitää pukujuhlat ja Marja tulee juhlaan Suomeksi pukeutuneena. Muistelin hatarasti kirjojen sijoittuvan suunnilleen itsenäisyyden alkuvuosiin, ja ajattelin että nytpä luenkin näitä ikisuosikkejani suomalaisuus- ja itsenäisyysaatteen silmin. Tästä kirjasta ei kovin kummoista aatteellisuutta löytynyt. Kirja on ilmestynyt 1917, mutta tarina itsessään on jotenkin ajoittamaton, omassa teini-ikäisten yhteiskoulukuplassaan.
6. Leena Elina Valkeapää: Kansallispuvun kulttuurihistoria. Lainasin kirjan jotenkin vahingossa: lehteilin sitä kirjastossa kun odottelin Lehtoria, ja sitten kun hän oli valmis, hän totesi että lainaa nyt se kirja niin mennään. Tottelin. Otin kirjan vähän puoliksi vitsinä itselleni yöpöytäkirjaksi, iltaisin juuri ennen nukahtamista luettavaksi, mutta sepä olikin oiva, kiinnostava ja opettavainenkin valinta! (paitsi että yhtenä yönä pohdiskelin niin kiivaasti Paula-tyttöä ja Sääksmäen pukua ettei uni tullut silmään) Kirjassa käsitellään suomalaisten kansan- ja kansallispukujen kulttuurihistoriaa niiden ajoitetuilta syntyajoilta tähän päivään asti. En ollut aiemmin tullut ajatelleeksi - tai en edes tiennyt - sitä kuinka poliittisesta asiasta on alkujaan oikeastaan ollut kyse. Ja loppujen lopuksi, kuinka tietoisista valinnoista; no politiikasta. Ja kuinka ulkona tavallinen kansa itse asiassa on koko pukuasiasta ollut.
Nyt vihdoin ymmärrän myös ensimmäistä kertaa ihan oikeasti, mitä eroa on tarkistetulla ja tarkistamattomalla puvulla.
Jotenkin kirja oli niin kiinnostava ja inspiroiva, että päädyin moneenkin otteeseen selostamaan asiaa Lehtorille, ja juttelimme pitkät pätkät kansallismielisyydestä, suomalaisuusaatteesta ja vastaavista. "Kansa katsoi sivusta" kun kansa /Suomi syntyi. (onneksi on Lehtori, joka yhteiskuntatieteilijänä, ja yh:n/hissan opena osaa selittää asioita niin, että hitaampikin ymmärtää. Nyt ymmärrän sitäkin ajanjaksoa historiassamme paljon paremmin, ja tämän kirjan kautta koko suomalaisuusaate kirkastui minulle eri tavalla.)
5. Leo Stranius: 1,5 astetta parempi arki: miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi. Pidän Straniuksen tyylistä kirjoittaa ja pidin kirjan tulokulmasta: ilmastoystävälliset valinnat eivät ole luopumista ja kituuttamista, vaan valintoja ja satsauksia kohti omaa parempaa - parempaa terveyttä, taloustilannetta, stressittömyyttä. Tykkään Straniuksen armottomuudesta itseään kohtaan, ja siitä että pamflettimainen kirja ei silti vaadi kohtuuttomia; se antaa toki paljon ja osittain erittäin suuriakin muutoksia vaativia vinkkejä, mutta kuitenkin ymmärtäen sen, että kaikilta vegaaninen pyöräily ei hetisiltään suju. Kiinnostavaa on havainnoida Straniuksen omat keppihevoset: pyöräily, tavaroiden ostamattomuus (siinä määrin, että vaatehankinnat tekee puoliso) ja ympäristöaktivismi vapaa-ajan harrastuksena. Paljon jäin pohtimaan, olemaan samaa mieltä ja olemaan silti haluton ja laiska tekemään muutoksia. Pienin askelin, pitkällä aikavälillä. E-kirja.
4. Helena Kastikainen: Kävele, unohda, rakastu. Olen kuunnellut tämän äänikirjana joskus pieni ikuisuus sitten, eikä siitä ole jäänyt mieleen oikeastaan yhtään mitään. Kuunteleminen ei todellakaan taida olla minun tapani kuluttaa kirjallisuutta. Olen silloin kommentoinut kirjaa sujuvasti eteneväksi. Kaipa se sitten oli sitä. Tekee mieleni aina välillä lukea matkakirjallisuutta, nyt oli sellainen hetki. Ihan kiva. E-kirja.
3. Elina Aaltonen: Sani ja vauvakommuuni. Jatko-osa Sani-sarjassa. Sani ja Leila perustavat olosuhteiden sanelemana vauvakommuunin erikoiselle perheyksikölleen. Hiukan kimurantteja perhe- ja suhdekuvioita, hiukan hauskuutta, ihan reippaasti etenevä kertomus, ennalta-arvattava loppuratkaisu. Tulipa luettua. E-kirja.
2. Michael Hebb: Puhutaan kuolemasta illallisella - opas elämäsi tärkeimpään keskusteluun. Kaunis ja syvällinen kirja kuolemasta, kuolemaan valmistautumisesta, kuolemasta puhumisesta. Luin kahdessa pätkässä: ennen joulua ja joulun jälkeen; tämä kirja olisi ansainnut tulla luetuksi yhtäjaksoisesti, kaikessa rauhassa ja ehkä muistikirjan kanssa. Oli ajatuksia herättävä, lempeä kirja olennaisen tärkeästä aiheesta. Suositus.
1. Jenny Fagerlund: Salaisuuksien joulukalenteri. Olosuhteiden pakosta Petra ja hänen huostaansa uskottu sisarentytär Charlie asettuvat asumaan piskuisen Nyponvikenin kauppapuutarhaan. Petra löytää ovensa takaa mystisen joulukalenterin, jonka luukkujen takaa paljastuu yllättävä perhesalaisus. Sopivasti jouluisen kaakaoinen ja glöginen hyvänmielen joulukirja. E-kirja.
värikoodisto
viihde /feelgood/hömppä
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
tietokirja
muu proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti