torstai 14. elokuuta 2014

koulunaloitusnillitys

Minulla on perusopetuslaissa yksi lempikohta: luku 7, § 31.
Jos on ihmisen verenpaine syystä tai toisesta päässyt tipahtamaan huolestuttavan alhaisiin lukemiin, voi sen ihan nopeasti oikaista palauttamalla mieleensä mainitun pykälän. (tässä se on, jos vaikka on vahingossa sattunut lipsahtamaan pois mielestä: Opetus ja sen edellyttämät oppikirjat ja muu oppimateriaali sekä työvälineet ja työaineet ovat oppilaalle maksuttomia.)

Kyllä ei toteudu.
Esim. eilen istuin kontaktoimassa taasen yhtä oppikirjaa, pakko on kuulemma kontaktoida, näin sanoo opettajien klaani, muuten tulee sanktio. (paitsi jos on niin ettei kotona ole kontaktia niin ei tarvitse heti tänään kontaktoida, mutta huomenna. vaikka kyllähän tietysti kaikilla on) (meillä oli. parvekkeella) (älkää edes kysykö) (on siivottu. myös parveke)
No siinä sitten ihan hyväntuulisena kontaktoin ja tajusin että kappas kehvatsua, tämähän on kierrätyskirja, ei jää omaksi. Hieno juttu tavallaan tuo kierrätys kyllä, on säästöä ja ekoreiluluomua.
Mutta kenenkäs kontaktimuovit ovatkaan siinä kirjan päällä? Kysyn vaan, häh?
Oliko maksutonta?

Oliko maksuton se penaali, missä kynät pitää kuljettaa? Taatusti tulee sanomista jos ovat värikynät kassin pohjalla hujanhajan.
Ja sitä paitsi, mistä se kassi ilmestyi?
Annettiiko koulusta?
Saako kuljettaa kirjat kainalossa?
Tai saako ne jättää kouluun säilöön?
Tuleeko lastenvalvoja puhuttelemaan jos on muovikassissa, vai riippuuko siitä onko muovikassi stokkan vaiko alkon?

Niinniin, tiedän kyllä, ei ole oppimateriaali eikä muu työväline tai työaine koko koululaukku. Eli semmoinen laukku ja nyssäkkä ei sitten ole välttämätön. Täytyy saada kuljettaa kirjat ihan vaan ilman.
Ei tarvitse oppilaan hankkia suksimia, luistimia eikä edes urheiluvaatteita jos on äidinkieleen taipuvainen hikaripinkonörtti (kirjastokortin saa ilmatteeksi kirjastosta).
Teknisesti ottaen pitäisi varmaan saada käydä koulussa ilkosillaan, koska on oikeus käydä koulua mutta ei voi olla pakko olla kouluvaatetta. Tai ehkä on olemassa joku laki vaatteenpidosta, luultavasti? (kyllä ei sitäkään noudateta, olen nähnyt paidattomia ihmisiä ihan omalla silmällä.)
Vähän voisi olla kalsaa talvella kyllä.

*

On kyllä toinenkin epäkohta koulujärjestelmässä.
Tähän epäkohtaan minut havahdutti Pikkusisko.

Miksi yläkoulussa saa pitää kenkiä jalassa mutta ei ala-?

*

ps. jos koulu tarjoaisi kontaktit ja pakottaisi keskenkasvuiset kontaktoimaan itse, niin kyllä olisi arvostusta.
Minä en arvosta kun on kirjojen kontaktointi niin vihoviimeistä puuhaa, aina tulee möykkyjä.


10 kommenttia:

 1. Meillä Isomman koulu tarjosi kontaktit ja tekivät homman koulutunnilla itse. :)

  VastaaPoista
 2. Lukion ekaluokkalaisen äitinä sitä kyllä arvostaa ja lujaa peruskoulun ilmaisia KIRJOJA.
  Ja alakoululaiset rypevät enemmän ojissa kuin yläsellaiset, siksi kenkäsääntö.

  VastaaPoista
 3. Kyllä vaan saa se kontaktointi kenet vaan näkemään punaista... olen ahkerasti kontaktoinut jo seitsemän kirjaa ja pinossa on taas kolme odottamassa, eikä siinä varmastikaan ole kaikki. Se muovi ei irtoa paperista, ja kun irtoaa on se sormissa tai lattiassa tai saksissa tai jossain muttei ainakaan kirjassa kiinni, tai jos kirjassa, niin väärässä kirjassa tai vähintään solmussa...

  Puhumattakaan nyt siitä kuinka noita päällystettäviä pitää etenkin pojalta lypsää, sillä kun ei mikään kestä edes päivää, jos ei ole muovia, mutta mitään päällystettävää ei kuulemma ole. Ennen kuin kysyn, että mites se mistä niitä läksyjä tuli.

  Ja ne koululaukut. Kun nekään ei kestä. Eikä verkkareitten polvet lenkkareista nyt puhumattakaan... juuh. Onneksi on vielä monta lasta, jolla harjoitella. Ehkä osaa olla ärtymättä jo, kun viimeinen saa koulutiensä loppuun. Sitten joskus seistsemäntoista vuoden päästä.

  VastaaPoista
 4. Kontaktointi on P:stä. Piste.  VastaaPoista
 5. SanKari, et kai sää oo menny ostaan sitä toista kontaktimuovia? Sitä ei saa ostaa, se toinen ei jää niin pal kaikkeen väärään kiinni (en muista niiden nimiä tai muitakaan eroja,joten siksi sanon vaan kätsästi että toinen ja toinen).

  Mutta siihen ekaan asiaan, kysyn vaan, että mitäs sitten, kun tulee kotiin kierrätyskirja joka on ihan hiisin repale kun on jo niin sanotusti kiertänyt ja sitä ei ole kukaan kontaktoinut? Sitten mun täytyi, ja arvaa onko hieno. Ihan kuin olis kanan höyhenineen laittanut sinne muovin alle.

  VastaaPoista
 6. Kupla, meil on testattu muoveista toinen ja toinen ja varmaan vielä pari muutakin... sama tulos aina, kun mulla on peukalo keskellä kämmentä. Ex päällysti kirjat aina eroon saakka, mutta sen jälkeen on pitänyt pärjätä ite (kun en noita äitille kehtaa kiikuttaa...)

  Juu, tuollain päällystämätön kierrätyskirja tuli tuossa läjässä vastaan. Ei sen kunto mun käsittelystä ainakaan parantunut...

  VastaaPoista
 7. Nollis: juuri noin sen kuuluu mennä!

  Sankari ja Kupla: kierrätyskirjat pitäisi ihan ehdottomasti kontaktoida valmiiksi koulussa. Ehdotin kerran vanhempainyhdistyksen kautta, että pitäisimme kontakti-illan: opet ja vanhemmat yhdessä kontaktoisivat. Arvatkaa montako oli paikalla? (sen jälkeen siinä koulussa kontaktoi joku kovaonninen työharjoittelija; ja näissä nykyisissä koulusysteemeissä näköjään minä. grr.)

  Onko tässä puuhassa joku kuplamuoviin addiktoitumisen vaara? Kun tekee kirjankansiin kuplia joita keskenkasvuiset sitten kaiken tuntia kännyköiden puutteessa näpräävät? Olemmeko aiheuttamassa kierrettä?

  VastaaPoista
 8. No todellakin on addiktoitumisen vaara! :D Yläkoululainen totesi iloissaan, että jes, kuplia! Kun matikankirjan näki :D

  Ja SanKari, no voi hiisi vieköön :D Mä vaan muistan kun ostin kerran erheessä "toista" ja se oli mun kyynärpäässä, silmälasissa, pöydässä, mahassa ja naapurin sanomalehdissä kiinni ennekuin kirjan kansissa!

  VastaaPoista
 9. Kupla: mulla on muovia myös lattiassa ja kissassa - joka palavasieluisesti haluaa avustaa kontaktiurakassa.
  Jonain kauniina päivänä vielä kontaktoin kissan kiinni lattiaan.

  VastaaPoista
 10. Mä nöyrryin ja tein niin kuin nuo muksutkin... Pyysin äitin päällystämään kirjat. Äitihän tuli ja päällysti. Sitä varten äideilläkin on äidit <3

  VastaaPoista