lähestyvän adventtihysterian kriizi

Annoin periksi jouluhenki Hannupekalle.
(harmillisesti on ollut vuosia, jolloin hän ei ole kunnolla ollut käytettävissä; mutta onneksi toisinaan hannupekka on jyllertänyt oikein urakalla. En voi sille mitään, rakastan adventtiaikaa.)

Hannupekka on aloittanut salakavalan esiinmarssinsa jo nyt.

Eräänä viikonlopun aamuna teineille kehittyi lievä kriizi himmelimaniasta, koska alkoi näyttää siltä ettei taloudessa ole ruokatarjoilua ensinkään kun ehtoisa emäntä pykää himmeliä mehupilleistä tukka pörhössä, pyjama päällä ja kissa kiinni pillin toisessa päässä.
Kaiken lisäksi himmeli on ripustettu väärään kattokorkeuteen. (ehtoisa emäntä alkaa olla talouden lyhyin)



Toisena arki-illan iltana teineille kehittyi jo suorastaan lievää suurempi kriizi kun hannupekka ja talouden ehtoisa emäntä olivat yhteistuumin päättäneet ruokota saniteettitilat kerralla joulukuntoon.
Eivät lapsiressukat ehtineet hyvästellä rakkaita vuosikertahammasharjojaan, tyhjiä hammastahnaputkiloitaan, hartaasti keräämiään laastariteipin suojapapereitaan ja muuta silppusälppyä joita ne olivat ansiokkaasti varastoineet hygieniatarvikekaappeihinsa.

Palautin mieleeni kypsän aikuisen joulukalenterini.
Kannatan yhä ja edelleen lämpimästi marttojen ohjetta: siivoa kaappisi vain jos aiot viettää joulusi siellä. Kaikesta huolimatta olen myös vähänpikkuisen sitä mieltä, että osa joulutunnelmasta tulee pienen vaivannäön myötä.
Mihinkään koko päivän - tai taivas meitä varjelkoon, koko viikonlopun - siivous-sisutusurakointiin en ryhdy, mutta pientä itsetyytyväisyyttä aion nostattaa yllättävällä ryönäkasojen ruokkoamisella.
(ja uusilla matoilla*! Vallilan outletista, kun halvalla sai. Ja kun kissavahvuudesta on joutunut puutuksiin oksentelevais-pissiväis-sotkevainen kissayksilö)


Sellainenkin kriizi on kehittymäisillään, että joulukuun ensimmäinen päivä, kertakaikkisen täydellinen adventtihysterian päivä, on buukattu aivan käsittämättömän paljon liian täyteen. (kolme työkeikkaa + kummipoika hoitoon) Minulla on nimittäin kätevä omatekoinen sääntö, että joulujuttuja saa kaivella kaapeista esiin vasta ensimmäisenä adventtina.
Missä ihmeen välissä tänä vuonna adventtihysterioin?
Milloin marssivat tontut jonossa ja kuka ripustaa jouluverhot ja missä ovat jouluvalot?
Kysyn vaan.
Kuka vastaa, häh?



***

(*) kotikotona hamassa lapsuudessa vaihdettiin jouluksi matot ja verhot. Muistan vieläkin sen ihanan tunteen paljoiden varpoiden alla kun jouluaattona hipsutteli joulumatoilla. Vaikka kyllä ne matot tietysti vaihdettiin jo ennen aattoa.
Mutta siitä tulee sama fiilis kuin mikä on Melukylän lasten joulussa: "pelkäsin ettei äiti ole ehtinyt saada kaikkea valmiiksi. Mutta voi! Alhaalla salissa oli suuri kuusi koristeltuna ja kaikki oli ihanaa ja jouluista" (tjsp)

**

kuvituskuva: joulucheck


Joulucheck
- jouluruuat? -> lupasin yhdelle että tänä vuonna jo vihdoin kasvatamme omat lantut, eipä tässä vielä hätiä mitiä
- jouluvieraat -> ketkä tulee?
- kuusi? -> kiipeääkö Elma kuuseen, kenen päälle se kaatuu? Nuoriso ehdotti extreme-joulua: oikea kuusi ja elävät kynttilät. meillähän ollaan monta vuotta eletty minikokoisten ruukkupuiden aikaa, siitä tulee vuosittain noottia. Mutta kun kerran heräsin kuusen alta, enkä siitä syystä että olisin sammunut sinne, vaan koska kuusi hyppäsi sänkyyni keskellä yötä yhdessä seonneen kissan kanssa... luultavasti myös muutama naapuri heräsi yhtäaikaa kanssani.
- joululahjat? -> pitääkö olla?

"mä ihan vaan vähän haistan"








6 kommenttia:

  1. Argh. Mä olen vääränlainen aikuinen ja etenkin äiti, kun en noita joulujuttui osaa, adventtijutuista puhumattakaan.
    Nyt pitäisi kiitää kaivamaan kaapeista jouluvaloja ja jotain. Äkkiä esiin. Joulu!
    Mun verhojen nimi on VAppukukkia, mut saavat kyllä joulunakin kelvata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mä luulen, että teillä on hyvinkin eloisa ja kotoisa ja oivallinen joulu. Enempi se tunnelma on kuitenkin kiinni ihmisistä, ei verhoista tai valoista. Jos tunnelma on omantuntuinen, silloin on joulu.

      Poista
  2. Meillä on usein jouluisin sairasteltu ja viime joulu oli sitten jo ihan omaa luokkaansa. Siksi olenkin ajatellut sellaista yksinkertaista ja helppoa joulua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksinkertainen ja helppo on varmasti paras vaihtoehto!
      Niillä koordinaateilla mennään, jotka kohdalle osuvat. Teen pikkuhiljaa valmiiksi sen mitä huvittaa ja minkä jaksan :)

      Poista
  3. Pisteet hannupekalle, kyllä nyt on jo aika päästää joulunhenki valloilleen. Himmelinhän kokee parhaiten, kun sen näkee silmän korkeudella, eli ei sen tule olla missään katonrajassa, josta sitä ei kykene ihailemaan.

    Meillä on myös joulukuun ensimmäinen aivan tappiin täynnä. Olin vähän järkyttynyt sen tajuttuani. Yritän selviytyä sunnuntaihin, jolloin talon isoin tonttu tulee kellarista ylös. Eli kuukauden verran en ole perheen ainoa hupero.

    Lantusta vielä. Laita lantunsiemen mikroon vähäksi aikaa, lisää leivinjauhetta ja istuta turpeeseen. Kyllä siitä vielä hyvä tulee ennen aattoa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nyt ihan pikkupikkuriikkisen alkoi epäilyttää tuo lanttuohje. Jos siinä olisi ollut hiivaa, niin olisin jo epäillyt että nurkassani olisi jonkun omituisen lanttujuoman tislaamo :D

      Himmelinripustukseenkin täytyy selvästi vielä vähän keskittyä, liian ylhäällähän se selvästi on. Ei ole osunut kenenkään silmään.

      Poista