Lukuvuosi 2020

Luin vuoden aikana reilut 160 kirjaa, suunnilleen saman verran kuin edellisenä vuonna.


Tämä vuosi on ollut monella tavalla, sekä työssä että muussa elämässä, kovin stressaava. Olen lukenut enimmäkseen vanhaa tuttua höttöä, turvallisia, leppoisia ja helppolukuisia kirjoja läpi vuoden. Lainasin ja luin turvallisuushakuisemmin kuin aiempina vuosina.
Lainasin paljon elämäkertoja, jätin ne lähes järjestään lukematta.
Luin hyväksi muistamaani chicklitiä, ja ihmettelin, mikä niissä on aikoinaan viehättänyt. 

Totuttelin äänikirjaformaattiin, ja osittain siihen tykästyinkin. Huomaan että olen silti enemmän perinteinen lukija kuin äänikirjojen ystävä. Minulla on tapana lehteillä edestakaisin lukiessani, ja se ei äänikirjan kanssa onnistu.
E-kirja on jo varsin pysyvästi mukana kuvioissa, ja luontevasti lukulistallani, varsinkin jos kirjan saa kirjastosta nopeammin e-kirjana kuin perinteisenä paperikirjana. 
Luin reilut 30 kirjaa e-kirjoina, kuuntelin reilut 10 äänikirjaa. Osan lukemastani olen aloittanut yhdellä ja jatkanut toisella formaatilla.
Tavoitteenani oli lukea edes yksi kirja ruotsiksi, en onnistunut. Aloitin yhtä mutta en saanut jatketuksi. 
Luin myös englanniksi normaalia vähemmän, keskittymiskyky ei vain tuntunut riittävän.

Lukemiseeni vaikutti kevään pitkä lockdown sekä syksyllä alkanut kirjastorajoitus. Vaikka normaalioloissakin vierailen kirjastossa lähinnä noutamassa varauksia, häiritsi syksyllä se, ettei hyllyjen väliin päässyt vaeltelemaan. Ja keväällä oli tietysti aivan väärät kirjat odottamassa lukemista.

E-kirjastona käytän mieluiten Helmet-kirjastoa: sen valikoima on laajempi ja kiinnostaa minua enemmän. Vaski-kirjastojen e-kirjat painottuvat tieto- ja oppikirjoihin. Pitäisi vielä oppia kahlailemaan läpi kirjastojen englanninkielistä Overdrive e-kirjavalikoimaa. 

Lukuvuoden poiminnot ja suositukset

tammikuu /työstressin vastapainoksi Donna Leonin dekkareita
Poimintona Jussi Konttisen Siperia. Suomalaisen perheen ihmeellinen vuosi ikiroudan maassa. Venäjä on venäjämpi kuin voisi uskoakaan. Toimittajamaisen asiallisesti ja perusteellisesti kirjoitettu kuvaus nyky-Venäjästä, sen ongelmista, kipupisteistä ja elämästä Siperiassa.

helmikuu /kotimaista chicklitiä työstressiin
Kuukauden poiminto Beth O'Leary: Kimppakämppä. Hauska tarina asunnon jakamisesta. Leon ja Tiffany jakavat asunnon ja sängyn - toinen työskentelee päivisin ja toinen öisin, he kommunikoivat postit-lapuilla. Kutkuttava hyvänmielen kirja tummempine sävyineen.

maaliskuu /lockdown, kirjastot kiinni, lukulistalla pari realityproosasuosikkia 
Kuukauden poiminnot Heidi Mäkinen: Ei saa elvyttää. Synkeän hauska, melkein makaaberi tarina vanhuudesta ja kuolemisesta. 
Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja. Hyvänmielen hattaraa kiertelevästä kirjakaupasta Skotlannin ylämailla.

huhtikuu /lockdown jatkui, kirjastot kiinni. Vähän tyhjä lukukuukausi.
Poimintona Andrea Camilleri: The Overnight Kidnapper. 
Lucy Dillonin kirjat. 

toukokuu /äänikirjakausi alkaa, pelkkää tuttua höttöä lukulistalla 
poimintona Sophie Kinsellan Christmas Shopaholic oli kuin levy lempisuklaata, vaikkakin väärään vuodenaikaan. Lohdullista ja makeaa.

kesäkuu /kävelin paljon ja kuuntelin äänikirjoja 
kuuntelin touko-kesäkuun aikana koko Veera Vaahteran tuotannon. Pidin. Haluan ruveta pöydän alla pakoilevaksi kirjaston vahtimestariksi.
Suositukset Tapio Lehtisen ja Ari Pusan Yksin seitsemällä merellä maailmanympäripurjehduksesta ilman pysähdyksiä, yksin ja ilman nykypäivän teknologiaa.
Jenni Hendriksin ja Ted Caplanin Tosi raskas reissu - nuortenkirja abortista. Roadtrip kolmen osavaltion yli. Täyttä asiaa oikeudesta omaan kehoon, itsemääräämisoikeudesta.

heinäkuu /lomakuukausi. 
Suositus: Tuomas Marjamäen Myöhäistä katua. Pidin! Ajankuvasta, henkilöistä, tarinasta. 
Nelli Hietalan Varotoimia. Elämästä jossa koko ajan voi tapahtua jotain kamalaa tai sitten vielä kamalampaa. 

elokuu /sekalaista riipin-rääpin
suositus: Are Kalvön Helvetillinen vaelluskirja. Pohdintaa pohjoismaisesta luontosuhteesta, vaelluksista ja metsistä. Todellinen cityihmisen kirja!
Minna Lindgrenin Aina on toivoa. Dystooppis-utopistinen kertomus koulumaailman tulevaisuudesta tai olevaisuudesta. Pelkäsin että tarina sortuu omaan kikkailuunsa, mutta ei sentään. Vahva pamfletti peruskoulun ja hyvän vanhuuden puolesta.
Mhairi McFarlanen Mitä jos en löydä sinua koskaan. Koska McFarlanen chicklit vaan on niin eloisaa ja hyvää. Kirja totuuden puhumisesta, rehellisyydestä itselleen ja ympäristölleen.

syyskuu /monenlaista luettavaa
suositus Sarah Crossanin säeromaani Kuunnousu. Kuolemantuomiosta, ennakkoluuloista. Herkkä ja raadollinen.

lokakuu /hyvä lukukuukausi
poiminnot Roope Lipastin Aviotärähdys. Kaatopaikat, lähisuhdeväkivalta. Tyylikästä, kypsää Lipastia.
Marja Kangas: Miestä näkyvissä. Avioerokriisistä, taiteellisista ristiriidoista, tapahtuu Turussa.
tietokirjasuositus: Virtaa vaihdevuosiin.

marraskuu /hyvänmielen hymyilyttävää hömpettä pimeyteen.
poiminnot: Beth Morreyn Missy Carmichaelin rakkaustarina. Yksinäisyydestä ja ystävyydestä yli sukupolvien, puhumattomuuden taakka, olettaminen ja tärkeiden asioiden sivuuttaminen tekevät arjesta onton.
Judy Leigh: Suurenmoinen irtiotto. Seniorikansalaisen roadtrip Englannista Ranskaan. 
Cathy Kellyn: Perhesiteitä. Omaishoitajuudesta, puhumattomuudesta, pelosta, liiallisesta vahvuudesta.

joulukuu / sekalaista ja joulukirjoja
suositus: Alex Schulman: Polta nämä kirjeet. Omakohtainen sukutarina yli sukupolvien siirtyvästä hellittämättömästä vihasta ja tyranniasta, vahva, kaunis, koskettava.
poiminto: Emmi Pesonen: Maailman kaunein sana. Uusperheeksi kasvamisesta, vastuusta, rakastamisesta ja sen vaikeudesta.


Koko vuoden luetut kommentteineen






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti