ikuisuusaihe

Saako laulaa Enkelitaivaan?
Vuodesta toiseen.
Mikä on Suvivirren kohtalo?

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaikkina näinä kouluvuosina tuli kotiin se lappu, jota olen jo monta vuotta saapuvaksi odotellut. "Saako lapsenne esiintyä koulun joulujuhlassa a)kyllä, b)ei". Voi hyvät hyttyset sentään.
Kysyikö kukaan, saako lapsi viettää halloweenia tai kekriä?
Kysytäänkö, saako osallistua ystävänpäivän viettoon?
Miten on laita, saako istuttaa rairuohoa? Avata joulukalenterin luukkuja?
Saastuvatko silmät, jos näkee vahingossa huivi päässä kulkevan pikkutytön? Entä jos lapsella onkin kaulassaan ristiriipus?
Saako osallistua liikuntaan, musiikkiin, lauluun, tanssiin?
Epäilen, että kohta tulee kotiin kysely, saako lapsenne osallistua suomalaisen peruskoulun käymiseen. Ja jos, niin saako lastanne opettaa vastakkaista sukupuolta edustava opettaja.

Voisin ihan helposti kehittää verenpainetta ja kuumia aaltoja tästä koko jutusta.
Minusta koko tässä joulukouhkauksessa on niin monta niin perustavanlaatuista ristiriitaa, että hampaita juilii ja otsalla luistelee.
Jos koulussa on vierasuskoisia (en viitsi kirjoittaa sitä sanaa), niin on varmaan loppupeleissä pienempi paha veisata enkelitaivaan kuin porsaitaäidin. Ihan oikeasti hei! Ja ne tontutkin; mieluummin kai kuitenkin niitä enkeleitä kuin tonttuja - sellaiset maahiset ovat kuitenkin ihan siitä itsestään, tai näin olen ymmärtänyt kun olen asiaan yrittänyt vierasuskoisten näkökulmasta tutustua.
Jos taas osallistujat ovat tyystin uskonnottomia, ei varmaan siltikään ole vaarallista sitä yhtä enkelitaivaata luikahuttaa, tai ainakin antaa muiden luikauttaa, koska jos ei usko, niin eihän sillä silloin ole mitään väliä. Eihän siinäkään mitään pahaa ole, että vieraan vallan kansallislaulun aikana noustaan kisakatsomossa seisomaan. Aina noustaan ja ihan kaikki. Vaikka kuinka soisi ämyristä suuri ja mahtava neuvostoliitto, niin ei se kuulijasta vielä neuvostoliittolaista tee. Jäsenkirja vaaditaan.
Sitä paitsi kirjoissa ja kansissa meitä enkelitaivaan joukkoja on kuitenkin vielä enemmistö.

No, oletetaan ihan huvin vuoksi että skipataan se pahennusta herättävä virsi.
Silloin pitäisi kyllä ihan tasapuolisuuden nimissä skipata tontutkin. Koska jostain omituisesta ja käsittämättömästä syystä meidän kotoisessa kulttuurissamme nämä kaksi maailmaa - äärest' pakanallinen ja toisaalta juutalaiskristillinen - kulkevat tässä vuoden pimeimmässä ajassa käsikkäin.
Kun nyt tälle kieltäymyksen linjalle lähdettiin, pitäisi ehkä varmuuden vuoksi skipata myös lumiukot ja porot ja muu sellainen, koska ainakaan näillä leveyksillä ei lumikaan  ole itsestäänselvyys, ja poronkin voi nähdä vain eläintarhassa. Voi pienelle ihmiselle tulla trauma siitäkin että taas valkeata joulua eikun valkeata keskitalven loma-aikaa mielessäin ootan minä vain, ainakin jos valkeasta ei ole tietoakaan. Ympäri vuoden voitaisiin laulaa vaan että räntää lentää, voi kuinka räntää voi lentääkään!
Jos skipataan tontut, täytyy ilman muuta skipata lahjat, askartelut ja joulukalenteritkin.
Vuodesta toiseen ihmettelen itse asiassa, että miksi se enkelitaivaan on niin paha, jos koulussa kuitenkin koko luokan voimin auotaan kalenterin luukkuja.
Skipataan koko joulu.

No, jos sitten lähdetään poistamaan näitä pahennusta herättäviä tunnusmerkkejä elämästämme, niin minä ihan tasapuolisuuden nimissä vaadin, että ne poistetaan sitten kaikilta.
Voi nimittäin minun lasteni henkinen kehitys vaarantua, jos joutuvat näkemään toisuskoisten tapoja: samat ruuat kaikille ja ulkoiset tunnusmerkit pois!
Tasapuolisuuden nimissä riistän kyllä uskonnottomiltakin jotain - pyhälisät, ja kukaties myös pyhäpäivät! Eivät kai he niitä tarvitse, jos ei pyhäpäivillä ole mitään merkitystä. Kouluun ja töihin vaan. Viettäkööt sitten vaikka vappua, minä voin raataa silloin.

Minua jurppii lähinnä se, ettei tätä koko kysymystä ajatella loppuun asti.
Yhdestä virrestä kyllä väännetään kättä, mutta rairuohot, joulukalenterit, halloweenin haamut, kekrikurpitsat (mikä sekin oikein on?), ystävänpäivät ja muut kyllä nielaistaan kakistelematta. On se juhannuskin alkujaan kristillinen juhla. Vetiset kasteet saavat silloin monet, osa heist' ei koskaan nouse takaisin pintaan. (no nyt taisin kyllä olla jo tarpeettoman ilkeä ja inhottava!)
Ei nähdä kokonaisuutta.
Nähdään yksi ainoa laulu.

*
Minua ei niinkään häiritse vakaumuksellisuus tai vakaumuksellittomuus (onko tuollaista sanaa olemassakaan), minua häiritsee tämän koko keskustelun linjattomuus, epäjohdonmukaisuus.

Minun nähdäkseni meille kaikille on täällä tilaa.

8 kommenttia:

 1. Aamen.

  Olen siis täysin samaa mieltä. Oivallisesti kärjis.. siis kiteytetty.

  VastaaPoista
 2. Minua jurppii rankasti se, että ns valtaväestön kulttuuriperimän jatkuvat supistus- ja rajoitusyritykset. Samaan aikaan siinä ei nähdä mitään ristiriitaa, että kulttuurivähemmistöjen erikoispiirteitä pönkitetään usein rajaamalla myös muiden oikeuksia.

  Suhteellisen suvaitsevainen katsomuskantani lähestyy tässä kohtaa kovaa perussuomalaisten arvoja. Haluan, että lapsillani on mahdollisuus koulussa laulaa joululauluja, suvivirttä ja jopa esittää seimikuvaelmaa.

  VastaaPoista
 3. rva Kepponen: olen samaa mieltä. Valtaväestön oikeuksien pitää olla lähtökohta. Olen valmis tulemaan vastaan ja suvaitsemaan, kunhan lähtökohta on se, että enemmistön oikeus omaan kulttuuriinsa on turvattu.
  -m-

  VastaaPoista
 4. Minä olen käsityksessä, että äänekkäimmät enkelitaivaan ja suvivirren vastustajat ovat usein ihan kantasuomalaisia uskonnottomia. Sen takia tuntuukin niin tyhmältä, että mukamas maahanmuuttajien takia ei uskalleta kohdella joulua jouluna. Minun lapseni saisivat ilman muuta osallistua muiden uskontojen juhlapäiviin, jos sellaisia koululla järjestettäisiin. Olen itsekin osallistunut mm. juutalaisten purim-juhlaan eikä se sanottavasti vahingoittanut kristillistä vakaumustani... Hiukan avointa mieltä juu kiitos.

  Itse olen niin tylsä etten yhtään perustaisi halloweenistä. Minusta se on kaupallista hapatusta ja "Karkki vai kepponen" on vastenmielinen tuontiperinne. En ole silti lähtenyt protestoimaan sitä vastaan, kieltänyt lapsiani osallistumasta juhliin tms. (Tai no kieltäisin lähtemästä karkinkerjuuseen, mutta sitä ei ole onneksi kysyttykään.) Joskus kyllä leikittelen ajatuksella, että rupeaisin tässä asiassa hankalaksi äidiksi. ;-)

  VastaaPoista
 5. Flora: Sehän se kumma juttu onkin: nämä vaateet eivät nouse vierasuskoisilta itseltään, vaan nimenomaan uskonnottomasta valtaväestöstä. Sitä vaan perustellaan tällaisella omituisella syyllä.

  Minussa ainakin tällaisen keskustelun tiimoilta nousee tarve olla hankala. Ihan vain huvin vuoksi.
  Oma horjuva maailmankatsomukseni on kuitenkin niin vahva, ettei sitä yksi halloween tai muu(kaan) epämeikäläinen juhla vahingoita, mutta tekisi mieleni rettelöidä ihan periaatteen vuoksi. ;)
  Lapsellista, tiedän. ("jos noi saa, niin munkin kuuluu...!")

  Minusta se paljon peräänkuulutettu suvaitsevaisuus ei ole kieltämistä, vaan sallimista.
  Uskonnonvapaus ei ainakaan minusta voi tarkoittaa vapautta uskonnosta, vaan vapautta uskontoon.
  -m-

  VastaaPoista
 6. Meillä on jonkun verran muita kuin ev lut uskontua tunnustavia tässä lähialueella ja kyllä osa heistä on suhtautunut kovinkin kärkkäästi kristillistä alkuperää oleviin juhliin. Kärkkäimmät ovat olleet niitä, jotka ovat vaihtaneet uskontoaan jossain välissä elämäänsä.

  Paikallisen rukoushuoneen hengellinen johtaja oli yksi joulu oikein julkaissut tiedotteen joulun vietosta. Siinä todetiin, että suomalaisten joululaulujen laulaminen, perinne ruuat (piparit, laatikot) ym ovat täysin hyväksyttäviä. Jopa perinteisen joulu evankeliumin seuraaminen oli ilmeisesti hyväksyttävää. Esiintyminen siinä oli jotenkin epäselvää, ehkä sai esiintyä, mutta ei ilmeisesti enkelinä tai Jeesuksena :) Joulukirkosta, mikäli se on jumalanpalvelus, neuvottiin pidättäytymään. Sanoisin aika liberaaliksi linjaksi.

  VastaaPoista
 7. Loistava kirjoitus!
  (ja minä kommentoin vähän jälkijunassa...)

  Meillä oli tänään esikoisen joulujuhla ja siellä oli ohjelmassa sulassa sovussa niin jouluevankeliumi ja tonttuleikit. Itselle jäi jotenkin tosi hyvä mieli koko juhlasta ja olen onnellinen siitä, että ainakin vielä näin toimitaan täällä!

  Ja siellä juhlassa oli sulassa sovussa mukana myös et-oppilaat ja muuhun uskontokuntaan kuuluvat ja siinähän tuo näytti menevän ilman sen kummempia ongelmia..

  VastaaPoista
 8. rva Kepponen: meillä nuo tiukimmat käännynnäiset pitivät lapsensa kotona päiväkodista koko joulukuun. Koulumaailmassa se vain ei onnistu - juhlat ovat osa koulun työaikaa.

  Kirsi: meillä juhlitaan huomenissa, mutta kuulemani mukaan luvassa on tonttuja, tiernapojat ja seimi. Mielenkiinnolla odotan!

  Lasten lähikoulussa karkasi touhu vähän lapasesta joitakin vuosia sitten, kun vastuujärjestäjällä oli jonkinasteisia henk.kohtaisia vaikeuksia ja äkillisesti iskenyt ääri-uskonnoton maailmankatsomus. Meni vähän yli...
  Nykyään järjestelyistä vastaavat hyvinkin levollisesti asioihin suhtautuvat henkilöt. Onneksi. Ollaan taas kiinni perinteissä.

  -m-

  VastaaPoista