Helmikuun luetut

Helmikuun kirjakasaa voisi luonnehtia Elämäntarinoiden kasaksi: erilaisia ihmisiä, tarinoita ihmisistä ja ihmiskohtaloista.

Lukemastani nostan esille:
Tomas Sjödinin Salattu varavoima ja Scott Kellyn Kiertoradalla. Kaksi tyylillisesti ja sisällöllisesti hyvin erilaista kirjaa, elämäntarinaa, kumpainenkin kosketti, puhutteli ja tuli uniin asti - hyvin eri tavoin.
Sjödinin pohdinnot ovat yhtäaikaa yleisinhimillisiä ja kuitenkin niin kovin henkilökohtaisia ja sielua repiviä, hänen kirjojaan on luettava vain vähän kerrallaan, pohdiskellen.
Kellyn Kiertoradalla kertoo avaruudesta, elämästä avaruudessa, hyvin äijämäisesti.
Lue vaikka molemmat!



Tomas Sjödin: Salattu varavoima - onko tarkoitus että kaikella on tarkoitus?Ruotsalainen teologi kirjoittaa koskettavasti ja runollisesti elämästä, elämän varavoimasta. Teksteille syvyyttä tuo kirjoittajan perhetilanne kahden vaikeasti aivosairaan lapsen omaishoitajana. Kaunista, pohdituttavaa, koskettavaa kieltä:"Voisiko olla niin, että jossakin syvällä sisimmässämmme me kerrommekin kaikki suunnilleen samaa kertomusta siitä, millaista on olla ihminen, miten vaikeaa se on ja miten suurta"

Kate Eberlen: Miss you. Tess ja Gus kohtaavat sattumalta Italiassa, ohimenevästi ja pikaisesti. Heidän elämänsä polveilevat omia latujaan vuosikymmenen ajan, kumpainenkin rakentaa elämäänsä omalla tahollaan, niistä paloista, joita elämä eteen heittää. Ihana aikuisten satu!

Terhi Rannela: Kesyt kaipaavat, villit lentävät. Matkapäiväkirja. Historiallisia romaaneja ja nuortenkirjoja kirjoittavan kirjailijan matkamuisteluksia. Ihanan sympaattisia. Halusin välittömästi sekä matkustella että kirjailla ja matkustelukirjailla myös. Eläviä ja puhuttelevia muistiinmerkintöjä! E-kirja

 Astrid Lindgren, Sara Schwardt: Kätken kirjeesi patjani alle. 13-vuotias Sara lähettää Lindgrenille kirjeen, jossa hän perää itselleen roolia elokuvassa ja haukkuu samalla Peppi-elokuvat. Lindgreni ja Sara ajautuvat kahden vuosikymmenen mittaiseen kirjeenvaihtoon, joka nyt julkaistaan. Nuoren kasvukipuja, vanhemman naisen lempeitä neuvoja.

Sarah Knight: Viis veisaamisen elämän mullistava taika. Nimen perusteella latasin aika isot odotukset tälle kirjalle. Kirjassa neuvotaan, kuinka viis veisataan energia- ja finanssisyöpöistä vähän konmarityyliin ja keskitytään elämässä olennaisiin asioihin. Tästä jäi vähän sama fiilis kuin edellisestä unikirjastakin: en kuulu välittömään kohderyhmään (ylemmän keskiluokan waspeihin ameriikassa). Minulla ei ole stressiä siitä, lähdenkö kotiovesta meikattuna vai meikkaamattomana, osaan viisveisata ainakin sen, ja muutaman muun vastaavantasoisen velvollisuuden. Rapsakkaa luettavaa kylläkin. E-kirja

Arianna Huffington: Univallankumous - muuta elämäsi yksi yö kerrallaan. Tämän kirjan sanoma kumpuaa kiireisen yhteiskunnan ajatuksesta: en voi hellittää hetkeksikään, etten putoa ulkopuolelle. Nippelitietoa ja -tilastoja aiheesta, melko perinteisiä vinkkejä ja voimakas puolustuspuhe levon puolesta, ei niinkään suoraan unettomuuden hoitoon. Luin pätkissä, pitkällä aikavälillä, siksi kokonaisuus jäi minulle vähän hahmottomaksi.

Tim Dowling: Kuinka minusta tuli hyvä aviomies. Brittiläistyneen amerikkalaiskolumnistin kirja avioliitosta, vanhemmuudesta ja perheestä. Paikoin hauska, paikoin melkein liian viiltävän sarkastis-ironinen. Lukeminen kesti ikuisuuden, koska luin tätä iltapalana ja nukahtelin tavantakaa. Pienesti hauskaa jorinaa parisuhde-elämästä.

Andrea Camilleri: Eväsvaras. Teki mieleni lukea Montalbanoa, vaikka olen nähnyt televisiosarjan moneen kertaan ja lukenut kaikki suomennetut kirjat useammin kuin kerran. Teki silti mieli. Pieni visiitti aurinkoiseen Sisiliaan tekee sielulle hyvää.

Anne Tyler: Jää hyvästi. Nuoren aviomiehen puoliso kuolee yllättäin, ja kulkee kuolemansa jälkeen hetken miehensä näkyvissä. Tylerin henkilöt ovat aina omalla tavallaan rikkonaisia, särkyneitä, keskeneräisiä ja tarinat hiukan haikeita mutta silti optimistisia. Olen lukenut tämän jo joskus kauan sitten ja autuaasti unohtanut koko tarinan. Lämmin välipala. E-kirja.

Margareta Magnusson: Mitä jälkeen jää - taito tehdä kuolinsiivous. Sympaattinen ja lempeä pikkukirja kuolinsiivouksesta. Ei varsinaisesti siivouskirja, enemmänkin kodin muistoihin keskittyvä pieni ja nopealukuinen opus. Ytimessä ajatus siitä, ettei jätä jälkikasvulleen turhaa selviteltävää, vaan huolehtii irtamisistonsa ja asiansa kuntoon ennen kuolemaansa. Lempeä muistelus.

Scott Kelly: Kiertoradalla. Vuosi avaruudessa. Insinööri - sukkulalentäjä - astronautti Scott Kelly kertoo urastaan ja erityisesti kansainvälisellä avaruusasemalla viettämästään vuodesta. Äijämäisesti kirjoitettu kirja; huikeasti tietoa ja näkökulmia astronauttiuteen, siinä ala joka vaatii luonteenlujuutta. Luin aivan ahmimalla ja suosittelin heti kaikille ympärilläni oleville ihmisille, sekä jakelin auliisti astronauttiaiheista nippelitietoa kaikille läheisilleni. Mainio.

Tomi Astikainen: Miten elää ilman rahaa. Kolmikymppinen kaveri heittäytyy irti oravanpyörästä, pakkaa rinkkansa ja päättää elää ilman rahaa. Reppureissulla kuluu neljä-viisi vuotta. Kirja on opaskirja tai vaihtoehtoisesti elämäntarina aiheeseen. Pikkuisen ärsyttävä, hyvin vähän hyödyksi varovaisuuteen taipuvaiselle, keskiluokkaiselle, keski-ikäiselle, keskituloiselle  lapsiperheelle. Olen ehkä lukenut tämän ennen, en saanut silloinkaan suuria ahaa-elämyksiä, tulipa luettua. E-kirja.

Karin Mäkelä: Valkea voima - huumeäidin tarina. Voi riippuvuuden kiroa, voi ihmisen elämää. Muuta en osaa sanoa. E-kirja.

Miia Pöllänen: Bujoilun voima. Opaskirja bujon (muistikirjakalenterin) tekemiseen. Ristiriitaisia tunteita minussa herättävä aihe. Ymmärrän elämänhallinnallisen puolen, mutta ja mutta.


värikoodisto
chicklit
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
keittokirja
tietokirja
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)


Koko vuoden luetut löytyvät tästä

2 kommenttia: