Maaliskuun luetut

Kun yritin muistella maaliskuun luettuja, tuli ensin sellainen olo, etten ole lukenut oikeastaan mitään, en mitään kiinnostavaa tai ainakaan saanut mitään loppuun asti (kirjapinossa on mielenkiintoisia, hitaasti eteneviä keskeneräisiä).

Piti luntata kirjalistasta: olihan siellä sentään monenlaista kirjaa ja tarinaa.

Kuukauden kirjalistasta lukuvinkeiksi alkukuun elämykset:
Gail Honeyman: Elanorille kuuluu ihan hyvää
Anna Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin
(hauskat otsikot muuten näillä peräkkäisillä lukukokemuksilla)
ja vielä Jenna Barkinin silmiä avaava elämäntarina transsukupuolisesta lapsestaan.

Kuukauden kirjat alla - ja koko vuoden lukuvinkit.




Kati Keski-Mäenpää: Yllätyksiä opetusvälinevarastossa. Suomen Lähetysseuran työntekijänä ja samalla tutkijana työskennelleen Katin muistelukset työstä, tutkimuksesta ja elämästä Etiopiassa. Sympaattisia pieniä tarinoita kulttuurien kohtaamisesta ja olemisesta Etiopiassa.

 Marianna Stolbow: Rakastamisen taito. Parisuhdeopaskirja. Ensin tämä oli mielestäni tylsä ja taaskotätäsamaa, sitten kiinnostava, sitten ärsyttävä ja sen jälkeen taas oivallinen. Osui siis ja muistutti jälleen kerran parisuhde-elämästä ja siihen keskittymisen tärkeydestä. Kirjan kantava teesi: olen itse vastuussa valinnoistani, elämästäni, onnellisuudestani. Jos en uskalla parisuhteessa kertoa omista tarpeistani, en voi syyttää toista kun tarpeeni eivät täyty. E-kirja.

 Jani Toivola: Kirja tytölleni. Toivolan eka kirja oli aivan wow ja oi! Tällä opuksella ei päästy samoihin sfääreihin. Teksti oli osin kirjeitä tyttärelle, osin taas kertomusta hänestä. Jälkimmäiset olivat parempia. Vähän hajanainen ja sekava, tai ehkä olen itse kasvanut jo ulos tuosta rakastumisen (kyllä; lapseenkin rakastutaan!) ensihuumasta, kohti tasaisempaa arkirakkautta. Mut Toivola on hyvä tyyppi, aito ja uskaltaa paljastaa itsensä. 

 Cathy Kelly: Onnellisen avioliiton salat. Valtava henkilögalleria, perus-chicklitiä. Kellyltäkin alkaa kai vähitellen puhti loppua? 

 Eve Hietamies: Yösyöttö. Luin välipalaksi. Olin ihan unohtanut miten itkettävän ravisuttavan ihana tämä koko sarja on. Kuinka voikin osata ihminen kirjoittaa niin vereslihalle? E-kirja

 Markku Toimela: Salakahvilla Pohjois-Koreassa - Markku Toimelan jännittävä tie Pohjois-Korean luottomieheksi. Kirjan nimiö lupaa paljon ja on sisältöön nähden turhan raflaava. Toimela on kehitysapujärjestö Fidan avustustyöntekijä, joka on toiminut mm. Bangladeshissa, Mongoliassa ja Pohjois-Koreassa. Sympaattinen peruselämäkerta, joskin odotin nimen perusteella paljon monipuolisempia ja vauhdikkaampia juttuja, jäi vähän pintaraapaisuksi.

 Sophie Kinsella: Kuka on pomo? Vanha tuttu chicklit iltapalaksi. Kinsellamaista sählinkiä ja tohinaa ja onnellinen loppu. Sopii hyvin sellaisiin iltoihin, jolloin työelämä (tai muu elämä) ottaa päähän tai keskittymiskyky on muuten nollissa. 

 Donna Leon: Nuoruuden lähde. Korkkasin lukuvuoteni samalla dekkarilla, mutta englanniksi. Tarina käynnistyi ihan yhtä hitaasti suomeksikin ja oli muutenkin ehkä vähän vaisu. Mukava mielikuvitusloma Venetsiassa, vaikka itse tarina oli vähän vaisu.

 Gail Honeyman: Eleanorille kuuluu ihan hyvää. Eleanor elää tarkkaa, säännöllistä, yksinäistä sinkkuelämää. Sinkkukirja - ei sinkkuuden hohdokkuudesta ja iloista - vaan sosiaalisen elämän vaikeudesta. Traaginen, koskettava, puhutteleva kirja itsensä kanssa elämisen vaikeudesta ja itsensä löytämisestä.

 Anna Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin. Voi kääk mikä naurukirja! Kasikymppinen Aino pelkää joutuvansa hygieniahaalarissa vanhainkotiin, eikä hän ole kuolemaankaan valmistautunut kunnolla. Surutyötä opetellakseen Aino hankkii marsun. Leskeksi jäänyt Seppo muuttaa putkiremonttievakkoon samaan taloon, vaikka riskinä onkin salamurhatuksi tuleminen. Aino odottaa Heimopäällikköä ja kärsii seks-tuskista, Seppo aktivoi itseään vapaaehtoistoiminnalla. Sekopäinen, melkein absurdi ja täydellisen hykerryttävä lukukokemus! E-kirja

 Jenna Barkin: He's always been my son - a mother's story about raising her transgender son. Asiallinen, napakka, kiihkoton elämäntarina transsukupuolisuudesta. Hyvä, keskusteluja ja ajatuksia herättänyt lukukokemus! Haastoin teinin keskustelmaan sukupuolisuudesta, sukupuoli-identiteetistä ja seksuaalisuudesta, saimme aikaan hienot keskustelut: totesimme kumpikin että pystymme jotenkuten kuvittelemaan, millaista on rakastaa samaa sukupuolta olevaa henkilöä, mutta kumpikaan meistä ei osannut kuvitella, millaiselta tuntuisi olla väärässä sukupuolessa. Kirja avasi ymmärtämään entistä vahvemmin sen, että vanhemman tehtävä on tukea lastaan, antaa lapselle tilaa olla oma itsensä.

 Varpu Tavi: Maanantaisoturin dieetti. Paleotyyppistä tämän päivän arkiruokaa. Olin kertakaikkisen väärinvirittynyt tälle kirjalle, hamillista. 

 Liisa Väisänen: Enemmän Espanjaa. Matkaopas-kirjailija-toimittajan kirja espanjasta ja espanjalaisuudesta. Minun makuuni vähän epätasainen: liikaa entisiä kuninkaita ja historiaa, liian vähän kirjoittajan omia vaikutelmia, kokemuksia ja kertomuksia. E-kirja

 Taina Laane: Unen lahjoja - kirjeitä hänelle joka valvoo. Mutkattomasti ja suoraan sanon: paras lukemani kirja unettomuudesta ja unihäiriöistä ja niiden kanssa elämisestä! Lempeitä, itsemyötätunnon ja mindfulnessin kirjeitä unettomalle kanssakulkijalta. Harmitti, kun siitä oli varaus kirjastossa, ja jouduin lukemaan loppuun kovalla kiireellä, olisin halunnut merkitä muistiin itselleni muutaman kohdan. 

4 kommenttia:

  1. Oot mun lukuidoli! Ja kiitos listoista, sain napattua muutaman idean omalle To read -listalleni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)
      sä olet mun lukuidoli, koska luet aina paksuja ja vakavia ja yleviä kirjoja, toisin kuin minä. (esim. Ferrante; en kykene)

      Poista