lukiokirjanillitysmouhaus

 

Tarkkaavaisimmat lukijani tietävät, että talouteeni on kuulunut kolme nyttemmin  aikuiseksi kasvanutta lasta, joista enää yksi pysyväisluontoisesti.

Nämä kolme ovat aloittaneet lukio-opintonsa 2015, 2017 ja 2020

Ihan mahtavasti on onnistunut tämä perhesuunnittelu.
Kolme koululaista, kolme opsia, kolmet lukiokirjat - joista yhdetkään eivät ole jälleenmyyntikelpoisia.
Häviävän pieni osa kakkosen kirjoista on siirtynyt kolmannen käyttöön, mutta harmillisen vähän koska eri koulu ja erilaiset kurssivalinnat.

Pahin on ilman muuta tämä viimeinen vuosikerta, se kun sattuu kuulumaan siihen kaikkien aikojen viimeiseen vuosikertaan, joka joutuu itse kustantamaan itselleen oppikirjat. 

Arvatkaapa kuinka paljon sille setille löytyy käytettyjä kirjoja?
Arvatkaa kuinka moni haluaa ostaa niitä kirjoja käytettynä?

Arvatkaapa kuinka paljon löytyy edes uusia? 

Käytiin viikonloppuna kirjakaupassa. Siellä oli hyllyssä noin viisi käytettyä lukiokirjaa kaikki ruotsin ja ehkä seitsemän uutta.
Kun niitä ei enää kannata kuulemma pitää hyllyssä.
Toisessa kirjakaupassa oli vain työväenopistojen kielikurssikirjoja.

Meinasin vetää pienimuotoiset kilarit siinä ensimmäisessä kirjakaupassa  tietenkin saan syyttää vain omaa tyhmyyttäni koska kirjat olisi kannattanut hankkia valmiiksi jo vuosi sitten enkä silloin älynnyt edes ajatella koko asiaa

Jos jossain, niin tässä kannattaisi kyllä nähdä poliitikkojen ja kirjankustantamoiden välinen salaliitto. laadultaan vähintään lääketeollisuussalaliiton veroinen. tässä bisneksessä kyllä liikkuu raha.
Sillä aina kun tulee uusi opsi, joudutaan tekemään uudet kirjat. Esim. hissassa voidaan kätevästi uudistaa kirjat niin että eka maailmansota tulee vasta toisen jälkeen, ja matikassa otetaan kerrankin miinukset ennen plussia luulisin.
Ja kun tehdään uudet kirjat, voidaan nostaa hintaa.
Kun maksajina olivat vanhemmat, kirjoille saattoi laittaa hinnaksi vaikka mitä olen maksanut äikästä yli kahdeksankymppiä ja kemiasta neljäkymppiä. kolmeen kertaan. ei sillä, äikkä on kyllä tärkeää. kemiasta en ole niinkään varma.
Luulen että nyt kun maksajina ovat kunnat, hinnat ovat pienempiä mutta lahjonnan eli oppikirjaesittelyiden osuus on suurempi.
Kierrättää ei tietenkään voi, koska nykyään myydään vain e-lisenssiä.
Kätevä rahastamisen muoto sekin, koska lisenssi todennäköisesti mitoitetaan lyhyemmäksi kuin lukioaika.

Pohtiiko kukaan oikeasti näitä lobbauksia ja sidonnaisuuksia millä uusia opseja ajetaan läpi?
Parin-kolmen vuoden välein?
Eihän näin lyhyessä ajassa edes selviä, kannattiko keikauttaa maailmansodat eri järjestykseen ja miinukset ennen plussia.

Meidän abitura saa erittäin suurella todennäköisyydellä lukionsa suoritettua säädetyssä kolmessa vuodessa, mutta mitä ihmettä tapahtuu niille, joiden koulutaival on suunnitellusti tai suunnittelematta nelivuotinen?
Jos tänä syksynä ei enää saa kirjoja, niin miten on ensi syksyn laita?

Mouhasin asiasta Lehtorille, jota pidän jossain määrin osavastuullisena ainakin opsista ehkä vähän myös perhesuunnittelusta.
Hän yritti ensin olla samaa mieltä kanssani, mutta kun en siltikään rauhoittunut ja puoli bussia alkoi vähän tuijottaa, hän sanoi poliittisen epäkorrektisti että kept et kul nanook. studio julmahuvi jos ette muista.


Onnistuin löytämään yhden matikankirjan joka ehkä on oikea.
Olen kysynyt abituralta aina kyllästymiseen asti että onko tässä nyt sitten ihan varmasti kaikki mitä tarvitset tänä vuonna koska en tiedä kykenenkö tähän myrskyisään tunnetilaan enää yhtään kertaa.

 

 minusta pitäisi kaikkien saada viime syksystä lähtien suoraan koulusta lukiokirjat kun niitä ei kerta ole enää saatavilla kaupallisesti.


6 kommenttia:

  1. No olipa hyvä hoksautus, pitää alkaa heti katsomaan mitä kirjoja vielä pitää yrittää hankkia, että kuopus saa abivuodeksi tarvittavat opukset. Meillä pojat on syntyneet v. 2003 ja 2004 ja aika vähän esikoisen kirjoja kuopus on voinut hyödyntää, vaikka ovat peräkkäisinä vuosina lukiota käyneet. Syynä on se, että edes saman kaupungin lukiot eivät käytä samoja kurssikirjoja. Kestävän kulutuksen kannalta ei järjen häivää tässä touhussa. Iloisia elokuun päiviä ja terveisiä Oulusta:). Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. päivitys: tarvittavat kirjat löytyivät kolmannesta kirjakaupasta ihan hyllystä. Onneksi.

      Poista
  2. Mä niin ymmärrän ton harmituksen, mitä koet!! Se on rahallisesti ihan älytön määrä, mitän teidänkin talous on joutunut heittämään ihan hukkaan, saatika sitten se, kuinka älytöntä toi on kestävän kehityksen näkökulmasta. Tai kesätävn KEHITTÄMÄTTÄMYYDEN tässä tapauksessa!

    Opettajan näkökulmasta asia on ihan yhtä sietämätön. Jokainen turha ops-uudistus teettää meillä ihan älyttömän paljon töitä; tietenkin sen opsin kirjoittaminen, mutta myös se, että kaikki kurssisuunnitelmat pitää joka helevatan kerta laittaa uusiksi, koska jokus "fiksu" on jossain päättänyt, että nyt tällä kaudella opetetaankin tämä ja tämä asia ennen, kuin tuo. Voisi ehkä ajatella, että, no, "opetat ne vaan siinä vanhassa järjestyksessä ja sanot oppilaille, että nyt mennään kirjassa vähän eri järjestyksessä", mutta se sotkee yllättävän paljon noita nuoria. Ja muutenkin; kun olet just itse oppinut, että opetat asiat TÄSSÄ järjestyksessä, jolloin voit viitata VIIME viikolla opiskeltuihin asioihin, niin nyt sitten taas pitääkin vaihtaa ajattelumaailma, että se opiskellaankin vasta ENSI viikolla.

    Puhumattakaan siitä, että suurin osa vanhemmista tietenkin luulee, että me opettajat ollaan mukana tässä suuressa salaliitossa ja päästään nauttimaan oppikirjan tekijöiden kosteista saunailloista palkkana siitä, että suostutaan tähän... HAH, olet varmaan huomannut, että lehtori ei ole kauhean monessa tällaisessa saunaillassa käynyt!

    Ja sitten vielä tämä oppivelvollisuusuudistus ja sen mukanaan tuomat paskat: opiskelijalla saattaa olla kolmen (tai enemmänkin?) eri kustantajan sähköinen alusta ja päälle vielä joidenkin parin aineen kierrätettävät paperikirjat. Ei ihme, että ovat sekaisin ja hämmentyneitä! (Enkä nyt edes aloita siitä, kuinka paskaa noi sähköisten kirjojen alustojen käyttämisen oppiminen meille opettajille on ollut...).

    Ugh, olen puhunut. Menee aihe hieman tunteisiin täälläkin, kuten huomaat :D Kivaa elokuun ekaa viikkoa sinne kuitenkin 💛💛💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. epäkohta: miten tän uusimuotoisen lukion paperikirjoja voi kierrättää oppilaalta toiselle? Jos meinaa kirjoittaa minkä tahansa aineen, tarttee sen kirjan takaisin itselleen kun alkaa valmistautua kirjoituksiin. (ja ihmiset tekee sitä eri tahtia, yksi lukee puoli vuotta ja toinen päivän!?) Jos koululla on sata ekakurssin kirjaa ja sata opiskelijaa /vuosi ja sitten tulee kirjoitukset, joihin osallistuu viisikymmentä kirjoittajaa, niin kuka saa kirjat?

      epäkohta: ovatko sähköiset lisenssit oikeasti tarvittavan mittaisia (ks. edellinen) - ja entä jos niitä on joku rajattu määrä /koulu?

      Ton jaan täysin: teettää opettajalla järjettömästi töitä. Ja mä sentään jaan elämäni kynnyspedagogiikkaa harjoittavan Lehtorin kanssa, jonka mielestä oppikirjat ovat lähinnä viitteellisiä, kunhan tunnin alussa ja lopussa noin suunnilleen ollaan edetty alkukysymyksestä loppuratkaisuun. (olen osallistunut koronakevään etäopetukseen, tiiän mistä puhun)

      Ihan kökköä.

      Poista
  3. Itse olemme käyttäneet tätä https://kauppa.jamera.net/kauppa/ koko lukion ajan. Aika hyvin löytyi vielä nyt kolmannenkin vuoden kirjat sieltä ja suurin osa käytettyinä. Kannattaa tsekata, jos vielä on tarvetta kirjoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Abituralta puuttui nyt syksyn alussa kolme kirjaa; Jameralta ei löytynyt käytettynä juuri niitä nimenomaisia. (tietenkin katsoin sieltä!)
      Toivon, että nuori on nyt tsekannut kaikki kurssit ja jaksot ja sessiot, niin ettei enempiä kirjoja enää tarvita.

      Poista