taloudellisuuspohdinto

 Taidan joutua opettelemaan kokonaan uudenlaisen elämänasenteen.

Noin yleisesti ottaen olen yhtäaikaa huoleton ja säästäväinen rahojeni kanssa.

Huolettomasti härvään menemään sitä, mikä käyttötilillä on, ja sen vastapainoksi hysteerisen nipona pidän kiinni niistä pienistä käpysistäni joita olen onnistunut säästöön riipimään. 

Pitää ruveta ajattelemaan päinvastoin. Rohkeasti ottaa säästöistä käyttöön se, mitä elämiseen tarvitaan ja kun sen kerran on käyttötilille siirtänyt, täytyy ruveta pitämään aivan tiukkapipona kiinni jokaisesta killingistä.

Siinä on opettelemista. 

Ja toinen, mitä täytyy nopeasti sisäistää, on se että kyse ei ole tammikuusta tai helmikuusta.
Kyse on vuodesta ja kahdesta.

Ei riitä että olen säästäväinen koko tammikuun - tammikuussa on kuitenkin periaatteessa käytössäni ihan normaali palkka.
ja itse asiassa vähän enemmänkin kun palkanlaskenta oli unohtanut indeksikorottaa palkkoja, ja ne tulivat nyt kerralla. ja menivät säästöön. tiukasti.

Ei.
Tammikuussa opetellaan.
Helmikuussa toteutetaan ja sitten aletaan kituuttaa.


Meidän taloudenjaossamme minä vastaan ruuasta ja Lehtori asumisesta.
Lehtori vastaa myös enemmän säästämisestä ja sijoittamisesta.
Minä vastaan lapsista.
tai mitä lapsia ne nyt enää ovat. aikuisia. yksi niistä tarvitsee vielä vähän boostausta, kaksi muuta ovat jo aika omavaraisia.

Normaalisti olen laittanut aina palkkapäivänä 800e taloustilille, ja aika tarkkaan sen olen meidän kahden hengen taloudessamme kuluttanutkin.
se on voinut kyllä pitää sisällään nuorison kauppareissuja ja ties mitä ylimääräisiä roskaruokasyöminkejä.

Se pitää saada muuttumaan. Ja paljon. 



Päätoimisena opiskelijana kuulun semmoisen ylellisen etuuden piiriin, että lähipäivinä saan oppilaitoksesta ilmaisen ruuan. 
Sovimme Lehtorin kanssa, että kouluruoka on meillä kummallakin päivän pääateria.
Ja kotona syödään pieniä Juttuja.
mehän elämme vain Jutuilla. Luulen että Juttuvalikoima muuttuu laatikoiksi ja keitoiksi, joista riittää useammalle kuin yhdelle aterialle.

Toisena opettelen punalapputuotteet. Minussa on syvään iskostettuna semmoinen pelko, että vanha ruoka tappaa. 
Minun on ollut todella vaikea opetella syömään useana päivänä peräkkäin samaa ruokaa, mutta siihen olen hiljalleen oppinut.
Olen uskaltanut jatkaa kun en ole kuollut. eivätkä lapset. eikä Lehtori.



Nyt pitäisi sitten rohkaistua ostelemaan punalappuja ilta-alella tai ilman
ilman. en jaksa olla hereillä niin kauan että saisin illan tupla-alen.

Kyllä oli kuulkaa semmoinen olo että pelaan hengelläni rulettia kun tein sapuskaa punalappujauhelihasta. 
Mutta olen hengissä!
Olen hengissä vaikka söin sitä kahtena peräkkäisenä päivänä!
onnistuin huijaamaan punalappuja.

Kolmantena mietin, mistä kaikesta voin luopua.
Ensimmäinen, ja kipeää tekevän konkreettinen, on kotimainen pakastevadelma. Tähän mennessä olen kuluttanut sitä kaksi tai kolme rasiallista viikossa. Se on kymmenen tai viisitoista euroa. Viikossa. 
Sieluun sattuu.
sekä niihin kulunut raha että herkusta luopuminen. ja ei. älkää tulko ehdottamaan mitää marjastamista kesäisin. meidän lähiökeittiömme pakastimeen ei mahdu vuoden vadelmia jos vaikka sen verran jostain onnistuisinkin niitä noukkimaan.
Rakastan vadelmia jogurtissa tai viilissä, mutta niille on jatkossa paikkansa vain juhlapäivinä.



Toivon, että saan opiskelijakortin todella pian. Liikuntapalveluilla on tammikuussa kamppis: koko vuoden liikunnat alehintaan. Opiskelijalle se on 100e. Saan sillä satasella käydä vuoden aikana uimassa ja punttisalilla ja kaikissa kaupungin maksullisissa omatoimiliikunnoissa vaikka joka päivä.
Tavalliselle aikuiselle se on 200e.
tämä on yksi hienoimmista konkreettisista päätöksistä joita Turku on tehnyt edistääkseen kaikenikäisten ihmisten liikuntamahdollisuuksia ja hyvinvointia. Olen odottanut tätä kausituotetta jo elokuusta asti. 
Että sen ostan heti tammikuussa. Joko täydellä hinnalla tai opiskelijahinnalla.
toivottavasti opiskelijakortti ehtii!

Opiskelijakortilla lataan myös bussimatkoja.
Minulla on tavallisen aikuisen bussikorttia suunnilleen helmikuun puoliväliin asti, mutta heti kun saan opiskelijakortin, menen muuttamaan bussikortin ja lataan siihen säästöillä bussimatkoja mahdollisimman pitkäksi aikaa. 

Kiipeilykortti katkeaa helmi-maaliskuun taitteessa. Silloin pitää tehdä väliarvio siskon kanssa: ehdimmekö käydä hallilla niin paljon, että vuosijäsenyys kannattaa pitää voimassa. Ja onko siitä opiskelijavaihtoehtoa.

Pankista käyn katkaisemassa kaikki suoravelotukset. Minulta menee palkkatililtä suoraan hiukan sijoitukseen ja hiukan sille säästötilille, jota nyt alan syödä. On aivan turhaa kierrättää rahaa edestakaisin. Ne suoraveloitukset tauolle, kunnes minulla on joku käsitys siitä, miltä talouteni alkaa vaikuttaa.
aika ovela on ollut se pankkineuvoja, joka nuo säästöt ja sijoitukset on minulle rakentanut. en pääse itse katkaisemaan niitä suoraveloituksia.
Luottorajaa korotin jo aiemmin syksyllä kun oli syvä epätoivon hetki. 

Äänikirjapalvelun olisin halunnut maksaa vuodeksi eteenpäin. Se ei kuulemma ollut mahdollista. 
Minulla on sellainen perhejako-hommeli ja kanssani kirjoja lukevat ja kuuntelevat kaksi nuorta. 
Sanottavaa säästöä ei olisi tullut siitäkään, että me jokainen olisimme ottaneet kullekin erillisen opiskelijahintaisen palvelun ja haluan pitää tämän voimassa näillä nuorilla, että tulevat lukeneeksi tai kuunnelleeksi edes jotain. 
Olisin mieluusti maksanut siitä palvelusta kerralla vuodeksi eteenpäin, nyt kun vielä on hyvät ajat.
Vähän olen pahoillani joustamattomuudesta.
En jaksa etsiä, onko joku toinen palvelu notkeampi tässä asiassa, ehkä selvittelen pikkuhiljaa.

Verokorttia pitää vissiin rukata jossain välissä. Ehkä helmikuussa. Tai maalis. 

Keikkahommista menen sopimaan tammikuun puolivälin tuntumassa - kun olen saanut lukujärjestyksen ja henkilökohtaistamissuunnitelman. 


*


Lehtori on meidän perheen ainoa sivistymätön, joka ei opiskele yhtään mitään. Paheksuimme häntä.
Ehdotin että se alkaisi opiskella jotain.
emmä nyt mitään väitöskirjaa jatka, mitä mä siitä hyödyn?
Minä sanoin että ei kaikesta aina tarvitse niin hyötyä olla, voisi mennä vaikka heprean alkeita opiskelemaan tai jotain muuta ihan huvikseen.
Ei ollut kuulemma tullut ajatelleeksikaan semmoista vaihtoehtoa.


*


tätä matkaa voi seurata myös instassa @keksiakainen_aikuisopiskelija - tuu matkalle mukaan!



tämä metsätie jää kohta taakse.
tämä on työmatkan
synkein ja pelottavin kohta 
varsinkin iltapimeässä. 




14 kommenttia:

  1. Fiksuja pohdintoja ja konkreettisia toimenpiteitäkin jo.

    Tiedän, että todnäk et pidä ajatuksesta, mutta kotimaiset puolukat maksaa 4,25 eur - 6 eur / kg ja niistä saa kaupanpäälle rutkasti terveyshyötyjä. Mulla taitaa mennä niitä toista kiloa per viikko.
    (Alkuun voi vähän kiristellä leukaperissä, mutta aika pian niihin tulee suorastaan himo raikkauden takia. Ja pikku lorauksella hunajaa voi vähentää kiristelyä). Mutta siis tiedän jo etukäteen, mitä mieltä olet ehdotuksesta :). Kirjoitin sen silti.

    Fiksua vuodenvaihdetta aikuisopiskelijalle <3

    PS. Olen ääreiskateellinen tuosta Turun tarjoamasta liikuntamahdollisuudesta. Mulla menee tällä hetkellä reilu satanen kuussa liikuntaharrastuksiin, jotka on olleet vähän palasina maailmalla jälkeen luottoliikuntakeskuksen konkurssin. Siihen on onneksi tammikuussa tulossa muutos, kun uusi yrittäjä avaa tilat ja harrastushinta tippuu puoleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...puolukat...? en ollut edes ajatellut asiaa. Ajattelen nyt :)
      Olen vain harmitellut vadelman menettämistä.
      Tässä ylellisessä elämässäni olen syönyt suunnilleen kilon mansikkaa viikossa aamupaloilla ja töissä ja sen pari-kolme rasiallista vadelmaa iltapaloina.

      Tuo Turun kaupungin liikuntahinnaston uudistus on kyllä hieno kädenojennus nimenomaan työikäisille. Tammikuussa vuoden omatoimiliikunnat työikäislle 200e! (ryhmät ja ohjatut toki hinnoitellaan erikseen). Uiminen, punttisalit, parin kentän luistelut ja mitä kaikkea siihen kuuluukaan!

      Poista
  2. Päteviä pohdintoja, ystäväni. Itsellä ollut hiukan samansuuntaisia mietteitä, vaikkakin eri syistä.

    Mielenkiinnolla odotan, millainen opintoaika sinulle kehkeytyy! Nauti joka hetkestä! ❤️

    VastaaPoista
  3. Sä olet rohkea (ja fiksu ja hyvä) - pärjäät(te) varmasti ♥

    VastaaPoista
  4. Fiksuja pohdintoja Marika, sinä pärjäät varmasti! Niin iloitsen puolestasi, että pääset opiskelemaan ja sukeltamaan uuteen! Valoisaa uutta vuotta 2024!

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa todella tutulta pohdinnalta. Mäkin laskin tässä tulevan vuoden rahatilanteen ja käteen jää kuukaudessa niin pieni summa rahaa, että ihan hirvitti. Toisaalta odotan opiskeluvuodesta paljon ja sen vuoksi hengitykseni kulkee vielä hyvin ;-)
    Lähiopiskelupäivien lounasetu on mahtava. Joka kerta mietin, että miten tämä on mahdollista. Tänä vuonna kiitän ruuasta varmasti vielä syvempään :)

    Viime vuonna yritin viestittää ystäville opiskelijaelämän pienestä tulosta, mutta tuntui, ettei ne kertakaikkiaan ymmärtäneet mitä sanoin. Eilen kerroin ystäville, kuinka monta euroa oikeasti minulla on käytettävissä kuukaudessa ja vihdoin näin silmissä välähdyksen ja ymmärryksen. Enää minun ei ehkä tarvitse joka kerta selitellä miksen lähde jokaiselle keikalle mukaan tai että, jos osallistun menoon niin en lähde syömään samalla kertaa.

    Mahtava liikuntapalvelukamppis teillä! Toivottavasti opiskelijakortti kilahtaa nopsaan kotiin. Jos Frankin sovellus käy, niin sitä kautta saat opiskelijakortin tosi nopeasti.

    Onnea vielä kerran uusiin tuuliin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. rahapuhetta taitaa olla vielä liian vähän - se vain ei ole meillä tapana. Siksi kai toisen ihmisen taloudellisen tilanteen ymmärtäminen on välillä aika haasteellista.

      Poista
  6. Onnea opiskeluihin! Uskon, että pärjäätte mainiosti!

    VastaaPoista
  7. Tämä oli niin pakahduttavan kiinnostava postaus, että lähes kiljun riemusta. Toki asiasta tekee ristiriitaisen se, etten oikeasti tykkää että joudut tarkasti miettimään jokaista latia jonka käytät.
    Plussaa on kyllä Turun ilmainen liikkuminen. Siis lähes ilmainen. Onnekkaat te.
    Nauratti kovasti tuo punalappupelko. Nehän ei ole VANHOJA pilaantuneita ruokia. Mä ostan suurimman osan lihoista punalappuna ja ihan terveitä olemme. Ei edes ruokamyrkytyksiä. Ainoastaan pienemmät ruokakulut.
    JA niin, toi 800 e taloustilille kuussa. Olette eläneet ihan herroiksi. Mä laitan 1100 e kuussa tilille ja se melkein riittää perheen ruokiin ja bensoihin. Huom, bensoihin! Nyt mä TAAS kiivaasti päätän, että sen on riitettävä eikä saa ylittää.
    Samaistuin eniten sun lauseeseen, että tämä ei ole vain tammi tai helmikuuprojekti, vaan pari vuotta. Minähän koko ajan mietin miten tänä vuonna pärjään ilman kohta poistuvaa lapsilisää ja nousevia korkoja ja aina unohdan, että ei vain tämä vuosi vaan vielä pari seuraavaakin :(
    Tsemppiä tulevaan opiskelijaelämään!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. me todella olemme eläneet herroiksi :)
      Nyt pitää sitten opetella vähän säästäväisempää elämistä.
      Onko leivän leipominen halvempaa kuin ostaminen, en vieläkään tiedä? Meillä on aika kallis sähkö. (me ollaan niitä, joista ei kirjoitella juuri missään: taloyhtiön määräämä määräaikainen kallis sähkösopimus)
      Kannattaako viiliä tehdä itse? Vai onko joku halpajogurtti halvempaa? Entäs perunasalaatti? Jos vaihtaa leivän puuroon aamuisin, selviääkö hengissä, noin niinkuin nälkään kuolematta?

      Silloin kun meitä oli viisi, monien ruokien tekeminen itse oli ihan itsestään selvää, nyt minusta on tullut vähän...mukavuudenhaluinen.

      Punalappu-angst tulee lapsuudenkodista.
      Tai ylipäätään asenne kerran käytettyyn, mahdollisesti vanhentuneeseen ruokaan.
      Nykyään syön jo aivan sujuvasti eilistä (joskus jopa toissapäiväistä) ruokaa, aina sekään ei ole ollut mikään itsestäänselvyys. Miksi siis - voi hyvänenaikasentään - ostaisin kotiini potentiaalisesti vaarallista, lähes tappavaa ruokaa?
      Juu - tiedän tottakai oikeasti mistä on kyse. Henkisesti kynnyksen ylittäminen on silti iso juttu.

      Poista