Ruokajuttua, ruuaksi juttuja

 Yksi suurimmista muutoksista nyt kun nuoriso on lähtenyt omilleen, on ruokailu.

Vielä alkuvuodesta kanssamme eleli aktiivisesti liikuntaa harrastava nuori. Ja kesällä kanssamme asui vuorotyötä tekevä nuori.
Aktiivisesti liikkuva nuori oli myös aktiivisesti nälkäinen.
Vuorotyöläisellä ei ole Savonmaalla sijaitsevassa asunnossaan uunia.

Alkuvuodesta söimme mitä vain sekalaisia liharuokia että liikkuja pysyi kunnossa ja täytettynä.
Kesällä taas laitoin uuniruokia niin että keittiössä hehkui: tietenkin. Nuori halusi syödä kaikenmoista makaronilaatikkoa ihan alvariinsa. Ja uuniruuat ovat muutenkin helppo eväs mukaan otettavaksi. Tein kahmalokaupalla kaikkea perusuuniruokaa.

Vaan nyt olemme kaksin, ilman vuorotyöläistä, nälkäistä ja nuoria ylipäätään.
Ruokakulttuurimme on kokenut todellisen muutoksen ja keikautuksen.

Tätä nykyä syömme arkisin juttuja.

Jutut ovat voittopuolisesti kasvisjuttuja tai kalajuttuja. tosin tunnen vain yhden kalan, kirjolohen. mutta silti.

Suosikkijuttujamme ovat

Herkkusienijuttu (herkkusieniä, sipulia - kuullotetaan ja paistellaan, sekaan sitruunankuorta ja sitruunamehua, mausteeksi suolaa ja pippuria. Menee pastan ja riisin kanssa)

Linssijuttu (tsekkaa raamit Harkituista herkuista; tämä ohje on joku pikasovellus sieltä).

Kalajuttu1 löytyi jonkun iltapäivälehden nettiversiosta purkki-savukirjolohta + kermaviiliä, mausteeksi silputtua sipulia, rouskaus pippuria ja ina sinappia. vähänkö hienoa että on purkitettua savukirjolohta. meillä on sitä nykyään aina kaapissa!kalajuttu2: silputtua sipulia kuullotetaan, voi laittaa myös muita valinnaisia kasviksia jos siltä tuntuu. Sekaan sitruunankuorta, sitruunamehua ja hetkeksi pannulle sekaan myös pilkottua kylmäsavukalaa. Menee pastan tai riisin kanssa. 


pulledpork purkista -juttu liki ainoa arkinen liharuoka Keitetään perunat perunamuusiksi tai valinnainen pasta tai tortellini ja avataan pulledpork-purkki.sekä tietysti ikiklassikko fetajuustojuttu. Tunnetaan netissä myös nimellä uunifetapasta. Pilkottua sipulia, palasteltuja pikkutomaatteja, pilkottua paprikaa ja fetakimpale airfryeriin noin vartiksi ja pasta oheen.
 
Kaikki jutut valmistuvat alle puolessa tunnissa. Niissä on hirmu usein pastaa. Aika usein juttua jää minulle vielä seuraavan päivän lounaaksi töihin.
 
Normaalina viikkona syömme arkena yhdessä ehkä kahtena tai kolmena päivänä.  minulla on ollut aika paljon iltapäivä- ja iltajuttuja. Saatan käydä keskellä päivää kotona laittamassa ruokaa ja syömässä ja seuraavaksi näemme Lehtorin kanssa illansuussa. 

Viikonloppuruokailut ovat vielä vähän jäsentymättömät.
Niihin on kuulunut aika paljon syömistä ulkona kavereiden kanssa - viime viikoilta erityisellä lämmöllä muistan yhteistä nostalgiatrippiämme lehtipihvi-ranskikset komboon tai sitten ihan vain perheen sisäiseen laiskuuteen liittyvää perhepizza kahdeksi päiväksi -ruokalistaamme.

Onko sinulla ruokasuosikkijuttua? Mikä on kauden hittijuttu?
Mikä kannattaisi ottaa kokeiluun tällaisessa laiskistuneessa ja kokkailua välttelevässä keittiössämme?
 
2 kommenttia:

 1. No nyt oli niin-niin mielenkiintoista JUTTUA!! Ruoka - sehän on lähes aina mielessä... ja jälkikasvu, se on vielä aikuistuttuaankin muuttanut meidän "kotiin jääneiden" ruokatottumuksia... tai tuonut ainakin uusia tuulahduksia. Jälkikasvusta on löytynyt vegeilijää, ketoilijaa ja sitten yksi ihan laillistettu ravitsemusterapeutti... kaikkien innovaatioita on ollut kiva kokeilla ja aina niistä on tarttunut itselle uutta. Terveydellisiä ravitsemusasioita on juteltu kohtalotovereiden kanssa Tyksin odotustiloissa ja sen myötä 1.4.2022 jätin ruokavaliostani pois kaiken viljan... meillä on puhaltaneet kaalien tuulet sen jälkeen. Keittiössä menee kyllä paljon aikaa, mutta se on mieluista ja varsin kokeilevaa kokkailua, kun mistään ei reseptejä löydy - enkä kyllä luonteeltanikaan ole sellainen, että pystyisin noudattamaan, edes keskittymään lukemaan ohjetta... kuvia voin katsella ja sitten "tehdä samanlaista" ulkonäöllisesti, mutta ihan vaan niistä aineksista joita kaapistamme löytyy... ja eihän omista kaapeista voi löytyä muuta kuin sellaisia ainesosia joista itse tykkää... kun itte ne on sinne kaupasta (puutarhalta) kantanutkin...
  Jos kiehtoo ravitsemustieteellinen ihmiskoekokeilu, niin suosittelen "kaalinnusta"... itteni se on lyönyt suoraansanotusti kaalilla päähän!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nyt kuulostaa sen verran kiinnostavalta tuo kaaliintuminen, että pitää lukea blogiasi sillä silmällä!

   Poista