lukemispohdinto

 otin taas kesällä kirjojen suoratoistopalvelun. Tällä kertaa otin siitä jonkun perheversion, olen jakanut sitä myös nuorisolle en kyllä tiedä käyttävätkö he sitä.

Ja taas kerran törmäsin jossain kohtaa ihmeellistä internettiä siihen keskusteluun, onko kuunteleminen lukemista vai ei.

Minusta ei.

Kuunteleminen on kuuntelemista ja lukeminen on lukemista.
Mutta tarinat ovat silti samoja ja hyviä ja kummallekin tarinoiden kuluttamistavalle löytyy aktiivinen käyttäjäkuntansa. 
Ei ole väliä sillä, onko kuunnellut vai lukenut tarinan tai vaikka tietokirjan paitsi käsityökirjoista ja muista semmoisista ohjekirjoista en ole ihan varma että miten toimivat luureissa.
Jollekin tieto ja tarinat tulevat paremmin korvien kautta ja joillekin silmien. 
Mutta silti lukeminen on lukemista ja kuunteleminen on kuuntelemista.
Tarinan voima on aina sama. Mutta käyttömenetelmä on eri. Siitä vain ei pääse mihinkään. 
Ei voi arvottaa toista paremmaksi kuin toista muuten kuin omalla kohdallaan. Mutta ovat ne silti erilaisia käyttötapoja.

Minulla on tämmöinen preferenssijärjestys 

Laarin pohjalla ovat äänikirjat - ne eivät vain oikein ole minun juttuni.  Käytän äänikirjoja enimmäkseen kun kävelen tai pyöräilen töihin tai menen bussilla kaupunkiin en voi sietää Karinia, pitää vaientaa hänet jotenkin

Ja öisin. Öisin kuuntelen myös nykyään koko ajan äänikirjaa. Sen nimi on kuulemma pikkunaiset-metodi kun kuuntelee jotain tuttua äänikirjaa että pysyy nukuksissa.
Joskus olen myös tehnyt uimahallin punttisalilla alkulämppää äänikirjan tahdissa ja joskus hyvinhyvin harvoin saatan pistää luurit korville kun laitan ruokaa. Silloin kyllä yleensä olen ihan loppumetreillä jossain hyvässä tarinassa ja haluan vain saada tietää, mitä on tapahtumassa.
En kovin hyvin osaa lähteä kävelylle äänikirjan kanssa, enkä puuhastella mitään kotihommia myöskään. 
Huomasin että Brunetti-dekkarit täytyy ihan ehdottomasti lukea, mutta ruotsista suomennetut kirjat saattavat toimia paremmin äänikirjoina. 
Kuuntelen kuukaudessa varmaan suunnilleen pari kirjaa niiden öisten unilääkekirjojeni lisäksi ne ovat vallan ne samat ja viime aikoina olen myös päätynyt äänikirja-e-kirja hybridikuluttamiseen.
Kuuntelen äänikirjani perusnopeudella, en nopeuta lukutahtia.

Vähän enempi pinnalla ovat e-kirjat. Luen tabletilta, minulla on ipad mini, todella kätevän kokoinen! koko ajan sujuvammin ja sujuvammin e-kirjoja, toisinaan jopa illalla sängyssä juuri ennen nukahtamista. Käytän tällä hetkellä lähes pelkästään lukuaikapalvelua, eli suurin osa lukemistani kirjoista on e-kirjoja. Luen e-kirjoina suunnilleen samaa kirjallisuutta kuin mitä kirjastosta hakisin, tietokirjoja ehkä vähän vähemmän ja viihdettä enemmän. Kun illalla menen nukkumaan, viritän tabletista sovelluksen jo valmiiksi yötilaan: vaihdan taustaväriksi mustan ja suurennan fonttikokoa reilusti. Kun nykyään se on jo kun! uni ei pysy silmässä, nousen lukemaan. Ei tarvitse sytyttää valoja eikä räpeltää mitään mikä herättäisi puoli taloutta ja kissat, vaan hiippailen vain tabletti kainalossa pimeään olkkariin lukemaan kunnes uni on valmis jatkumaan. Kätevää. 

Seuraavaksi tulevat kirjaston kirjat. Sellaiset ihan oikeat kirja-kirjat. 

Ja aivan kaikkein parhaita ovat ikiomat pokkarit

Välillä kaipaan kirjan tunnetta sormissa ja käsissä. Vaikka minulla on sovelluksen kirjahyllyssä ainakin sata kirjaa odottamassa luetuksi tai kuunnelluksi tulemista, täytyy välillä mennä kirjastoon hakemaan ihan oikea kirjakirja luettavaksi. 
Ja joitain kirjoja ei vain pysty lukemaan muutoin kuin kirjoina. Ihan oikeina paperisina kirjoina.
tästä esimerkkinä yksi hiljakkoin lukemani nuortenkirja, sille ei olisi ollut mitään muuta kulutustapaa kuin kirjaston kulahtanut perinteinen kirjakirja.

Käytän lukuaikapalvelun sovellusta ristiinrastiin: välillä hiippailen kirjakaupassa tai kirjastossa poimimassa lukuaikahyllyyn luettavaa. Välillä hiippailen kirjastossa lainaamassa ihan oikean kirjan luettavakseni ja poistan sen samaa päätä lukuaikahyllystä.




Olemme lähdössä syyslomalla reissuun. 
Kuvittelen itseni rentoutumassa auringossa toivon totisesti ettei sada eikä myrskyä.
Käsissäni ihan oikea ikioma pokkarikirja. 
Sitä voi lehteillä aurinkorasvasta tahmaisin käsin. Sitä ei tarvitse ladata. Sen sivun voi kääntää koirankorvalle ja sitä voi makuuttaa ylösalaisin selkä levällään eikä tarvitse pelätä että tarina karkaa.
Voin kurkistaa viimeisen lauseen ja lukea kirjaa lopusta alkuun jos niin haluan. 
Ja voin aloittaa sen heti uudestaan alusta jos siltä tuntuu.
Se jos mikä on rentoutumista.Kyllä vähän näen itseni lukemassa myös e-kirjaa ja pystyn myös varsin vaivattomasti kuvittelemaan itseni aurinkotuolissa oikoisenani, nukkumassa auringonlämmittämiä päivätorkkuja äänikirja korvissani.

Mutta silti, äärikylläinen rentoutuminen vaatii ehdottomasti aivan ikiomaa pokkarikirjaa.

olen hankkinut lomakirjastooni jo kolme kirjaa! 
en yleensä osta kirjoja.


*


Mikä on sinun tapasi kuluttaa kirjallisuutta ja miksi juuri se tapa on sinulle paras?
Onko kovakantinen kirja parempi kuin pokkari?
Miksi äänikirja sopii parhaiten sinulle? Tai e-kirja? Tai kovakantinen?




Pääsääntöisesti tällä hetkellä luen päivisin e-kirjoja ja illalla sängyssä juuri ennen nukahtamista jotain perinteistä kirjakirjaa ellei sitten ole tabletilla jotain poikkeuksellisen hyvää kesken.
Minulla on siis koko ajan meneillään kolmesta neljään kirjaa: yksi työmatkoilla luureissa, yksi tai kaksi e-kirjana päivälukemisena ja yksi perinteinen kirja yöpöydällä iltalukemisena. 
Öisin joko kuuntelen vanhoja tuttuja äänikirjojani vanhalta ipodiltani tai sitten luen päiväkirjaa tabletilta. 

juuri tänään ja tällä hetkellä kesken: 
- työmatkalla äänikirjana Elina Pulli: Tukkasurma
- e-kirjana ja päivälukemisena: Donna Leon: Ylimpiä ystäviä 
- yöpöydällä iltalukemisena: Mia Kankimäki Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
- ipodilla aina yökuuntelemisena: Matti Rämön Polkupyörällä Saharaan ja Maeve Binchy Koko kadun kasvatti.
Näistä Donna Leon tulee tänään varmaan kokonaan luetuksi. 
Lisäksi e-kirjasovelluksessa on muutama aloitettu kirja, joiden kohtalosta en vielä ole päättänyt - luenko vai poistanko hyllystä.


*

Olen tätä POHTINUT joskus aiemminkin


10 kommenttia:

  1. Aah, ihana puheenaihe. Mä luen vain kirjakirjoja. Kirjoiksi lasken myös pokkarit. VAlitettavasti en käy nykyään kirjastossa, mutta ostan kirjoja ainakin kaksi kuukaudessa. Mulla on kokeilussa äänikirjapalvelu, mutta en vain pysty kuuntelemaan mitään. Mä haluan LUKEA, en kuunnella. Toisekseen, kuten olen sanonut, en koskaan tee mitään pitkää aikaa siten, että olisi luontevaa kuunnella kirjaa samalla. En mä voi istua kahvia juomassa ja kuunnella kirjaa samalla.
    Toivon joskus vielä pääseväni kirjastoon hengailemaan ja lainailemaan.
    E-kirjoja en voi kuvitella lukevani. KOska HALUAN KIRJAN KÄTEEN:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä niin ymmärrän ton, ettei pysty istumaan kahvia juomassa ja kirjaa kuuntelemassa! Kahvin kanssa kuuluu lukea, jos jotain :)
      Mä yritän olla ostamatta kirjoja, siksi e-kirja on aika käypä vaihtoehto.

      Poista
  2. Sormia syyhyttävää pohdintaa 😉 Luin päivityksesi eilen illalla puhelimella ja melkein jo rupesin naputtelemaan vastausta, mutta eihän siitä puhelimella mitään olisi tullut - muuta kuin hirvittävä määrä kirjoitusvirheitä (tulee varmaan nytkin).
    Painetut kirjat on minusta kirjoja ja niitä luetaan.
    Luen yleensä iltaisin sängyssä ja harmittavan usein mut herätetään nukkumaan - kummallista kun ei saa lukeakaan rauhassa...
    Mulla on (omaksi ilokseni) excel "Lukemattomia kirjoja", joka tällä hetkellä sisältää n. 270 kirjaa, suurin osa todellakin lukemattomia. Merkkaan kyllä niitä luetuiksi sitä mukaa kun niitä saan luettua, mutta kun aina jostain sivusta, ohi listan putkahtaa joku kirja..
    Mulla on käytössä myös Saatavuuspalvelu Celian äänikirjapalvelu.
    Sieltä kuuntelen, kun joku muu lukee ääneen kirjaa minulle - ihan niin kuin äiti luki lapsena satuja, ennen kuin opin itse lukemaan. Jotenkin noin koen sen.
    Kuuntelen äänikirjoja yleensä silloin kun tv:stä tulee jotain mikä ei itseä kiinnosta, mutta haluan kuitenkin olla samassa tilassa puolison kanssa. Luurit korville ja puikot käteen - perussukka tai -lapanen valmistuu hyvinkin siinä kuunnellessa.
    E-kirjoja en pysty lukemaan, epilepsiani takia en pysty olemaan millään älylaitteella niin pitkään, että kirjan lukemisesta tulisi mitään.

    Kirjoja ei meillä kotona paljonkaan ole, johtuen tilan puutteesta. Ennen tänne maalle muuttoa jouduimme karsimaan rankalla kädellä kirjoja - onneksi kirjastossamme oli silloin "jätä ja ota -piste". Ennen olin sitä mieltä, että jos on kirjahylly, pitää olla kirjojakin.
    Lapsuudesta asti meillä oli perheessä tapana antaa joululahjaksi ainakin yksi kirja ja joulupäivä kului lukiessa, välillä syöden.
    Äidin kanssa vaihdetaan vieläkin kirjoja, muulloinkin kuin jouluna. Kerran vuodessa tehtävä reissu siskon luo, mukana pokkarit jotka lopulta jäävät Helsinki-Vantaalle kotimatkalla 😊

    Muutaman vuoden tauon jälkeen olen taas ryhtynyt käymään kirjastossa (entisen 300 m:n sijaan matkaa on nykyään 30 km). Kun äidin kanssa asutaan saman kirjastojärjestelmän alueella, teen joskus niin, että jos olen lukenut hyvän kirjan ja laina-aikaa on jäljellä, otan riskin = luotan ja vien kirjan äidille luettavaksi ja äiti palauttaa sen sitten oman kuntansa kirjastoon.

    Kirjoja saattaa kyllä olla luettavana, ja kuunneltavanakin, useita yhtä aikaa. Tässä yhtenä päivänä etsin kirjaston sivuilta jotain tietoa ja törmäsin tämän vuoden Lukudiplomiin. No kas, onhan tässä vielä kolme kuukautta aikaa, tuumasin ja katselin mitä sitä voisi lukea 😅

    Kotoa löytyi heti iltalukemiseksi Karin Smirnoff: Lähdin veljen luo
    Kirjastosta varasin ja tänään hain Karin Brunk Holmqvist: Pieni potenssipuoti ja Katriina Huttunen: Mustaa valoa, muistiinpanoja hautausmaalta
    Ja Celiassa neulomisen ohella päätin viimeinkin selättää vanhan klassikon - Volter Kilven Alastalon salissa. Se on kahdessa 18 tunnin osassa. Lankaa kyllä riittää - parisen tuntia olen sitä päässyt nyt eteenpäin. Kirja-kirjana se ei edennyt lähellekään niin pitkälle kuin nyt olen päässyt.

    Pahoittelut pitkästä kommentista, mutta en vaan saanut katkaistua.....


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanan pitkästä pohdinnasta!
      Nostan hattua sille, että kudot ja kuuntelet samaan aikaan; ei onnistuisi minulta (kudon ja luen kyllä).
      Minulla tuo kuunteleminen jotenkin vaatii energiaa niin, etten osaa siihen kotioloissa asettua. Äänikirjat ovat keino sulkea ulkopuoliset häiritsevät äänet ja sisäiset hankalat ajatukset pois bussissa tai kävellessä tai vastaavissa tilanteissa.
      Celian palvelut ovat olleet käytössä yhdellä nuoristani, mutta hän vaihtoi ne ilolla kaupalliseen palveluun - on kuulemma paremmat lukijat :)
      Hatunnosto myös Alastalon salille! Olen lukenut sen kertaalleen ja aloin kerran kuuntelemaan (Yle Areenasta). Kuuntelu oli liian raskassoutuista minulle. Jopa bussissa.
      Kirjasta kun on ensimmäiset suunnilleen kahdeksansataa sivua selättänyt, alkavat tapahtumat suorastaan laukata.

      Poista
    2. Nuoresi on luultavasti oikeassa - luulen, että kaupallisissa palveluissa on käytetty paljon näyttelijöitä lukijoina.
      Vähän aikaa sitten lainasin Celiasta Kirsi Pehkosen Jylhäsalmi -sarjan uusimman kirjan. Osan sarjasta olen lukenut, osan kuunnellut. Nyt ei lukijan ääni minusta kohdannut, ei kirjaa eikä minua, joten palautin kirjan saman tien ja varasin sen kirjastosta ja odottelin kiltisti jonossa; luen kun luen, kyllä se joskus osuu minunkin kohdalle.
      Alastalon salia olen kuunnellut nyt n. 7 tuntia ja se alkaa tuntua jopa pikkuisen viihdyttävältä. Vielä melkein 30 tuntia kuitenkin jäljellä :D

      Poista
    3. Nuori väitti joskus että Celiassa kuuluu kirjan sivujen kääntäminenkin :)
      Hänestä se on sympaattista.

      Poista
  3. Kirja on kirja (hällä väliä millaiset kannet, kunhan on kannet - tai ainakin ollut kannet... luen juuri kirjaa, jossa on vain puolet kansista jäljellä - niin kierrätetty, heh). Äänite on äänite....
    vanhanaikainen on vanhanaikainen, (eli minä, heh heh...)
    Onko mielipiteeni edes millään muotoa merkittävä, kun luen onnettoman vähän... (melkein pyörryin kun luin ja laskin tuoreimman postauksesi luetun kirjamäärän) - kommentin se sai jättämään tänne, pohdinta kohtaan... mikä "Tappoi" minun lukuinnostukseni?
    Opiskelu pääsääntöisesti vieraalla kielellä (yksi alan kirja oli suomeksi, kaikki muut enkuksi) Oli sellaista tankkaamista lukeminen aluksi... opin vihaamaan myös googlekääntäjää... se "murhasi" suhteeni kirjoihin... kuunteleminen taas ei sovi korvilleni lainkaan, heh heh... kuulostampa julmalta!! On yöpöydällä ja lentorepussa aina pokkari tai pari, enkunkielistä hömppää (nuortenkirjat parempia kuin rakkaushömppä) jotka sisältää paljon vuoropuhelua. Roald Dahl suosikkini....Kirjojen "kierrätyspisteistä" (useissa majapaikoissa) tykkään erityisesti ja kirjaston poistoista...
    Piiiiitkän mielipiteeni jätin, vaikka voiko tottumuksiani kutsua edes lukemiseksi?? Hih...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. surullista on jos lukuhalu kuolee opiskelun takia. Itselleni kävi niin, että mitä enemmän piti lukea vierailla kielillä tiedettä, sitä enemmän aloin lukea kotimaisella hömppää :)
      Yleensä he, jotka lukevat "onnettoman vähän", muistavat mitä ovat lukeneet ja heillä on jokin mielipide lukemastaan (ja monet todennäköisesti lukevat vielä fiksumpaa kirjallisuutta kuin minä). Minulta tuppaa unohtumaan, mistä kirja kertoikaan - että onko se sitten määrä vai laatu :)

      Poista
  4. Luen kirjat ihan kirjoita, kirjastosta. Varauksessa on jatkuvasti 20-30 kirjaa ja sieltä putoilevat yleensä suht sopivaan tahtiin (1-4 kirjaa viikossa vähän helppoluluisuudesta ja omasta kiireisyysasteesta riippuen). Mieluummin kovakantisia kuin pokkareita, varsinkin monisivuisissa kirjoissa. Hyllyistä vähennettiin kirjoja rankalla kädellä viimevuotisen muuton yhteydessä..meniköhän mun Cynthia Voigtit siinä, hmmm. Tänä vuonna aion kyllä ostaa itselleni yhden kirjan (jos en sitä selväsanaisesta vihjailista huolimatta joulu- tai syntymäpäivälahjaksi, nimittäin TSH:no päivitetty suomennos upeana juhlapainoksena! Se ansaitsee kunniapaikan hyllyssä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mulla tuo lukuaikapalvelu on lyhentänyt kirjaston varausjonoa ihan merkittävästi.
      Täytyy pistää tuo TSH lahjalistalle, nuoriso varmaan ilahtuu siitä!

      Poista