aikuiselämäpohdinto

 Olemme elelleet kaksin nyt vähän reilun vuoden verran.





Ensimmäinen lähti lähes suoraan isänmaan leivistä. 
Poikanen muutti ensimmäisen muuttonsa lapsuuden ystävänsä avustuksella, hössötin kai, mutta maltilla. Ainakin omasta mielestäni. Lehtorille poikasen muutto oli kova pala. Minulle irtipäästäminen armeijaan oli vaikeampaa kuin irtipäästäminen omilleen.
Poikanen muutti kotoa kaverisoluun, piti olla hauska peliporukka, piti olla paljon mukavaa yhteistä puuhaa - tulivat koronavuodet, poikanen jäi solunsa ainoaksi asukiksi kun kaverit palasivat lapsuudenkoteihinsa.
Soluturhauma johti omaan yksiöön. 

Keskimmäinen lähti kahteen kertaan. Ensimmäinen toisen muutto oli asuntolaan Kauniaisiin. Koronasyksy löi siihen leimansa: etäpäiviä oli enemmän kuin lähipäiviä, eikä asuntolassa tullut vietettyä juurikaan aikaa.
Hössötin. Tunnustan sen.
Tämä nuoristani tanssii läpi elämänsä ja olen jatkuvasti huolissani hänestä. Aivan turhaan, tietenkin.
Jossain syksyn tiimellyksissä nuori haki yhteishaussa opiskelupaikkaa ja pääsi opiskelemaan Savon sydämeen.
Toinen muutto oli minulle vaikea - hössötin hirveästi ja olin valtavan ahdistunut.
Keskimmäinen lähti toisen koronavuoden alussa, siinä vaiheessa kun rokotuksia ei vielä jaettu, kun altistuskaranteenit olivat pitkiä ja epätietoisuus suurta ja sulkuja oli tulossa ja menossa. Nuoren jättäminen omilleen, ilman tukiverkostoa, vieraalle paikkakunnalle, monen tunnin junamatkan päähän ja uusiin opiskeluihin jossa luokkakaverit olivat aluksi vain nimikirjaimia teamsissa oli itkettävän vaikeaa.
Keskimmäinen muutti juuri hetki sitten viimeiseksi opiskeluvuodekseen omasta yksiöstä kaverisoluun.

Kolmas lähti omilleen suoraan penkkariajoista. Ensimmäisenä yönä oman kodin lattialla oli vain vieraspatja, muuttokuorma tuli pari päivää perässä.
Tämä nuoristani ei anna minun hössöttää, hän hoitaa asiansa ja kysyy sitten neuvoa mitä kummallisimpiin juttuihin ja omituisiin aikoihin. 
Nuorimmainenkin on ehtinyt muuttaa ensimmäisestä kodistaan toiseen, yhteiselämään oman ihmisen kanssa.

Aikoinaan, silloin reilu vuosi sitten tämän kolmannen lähtijän muuttopäivän iltana ymmärsimme Lehtorin kanssa että nyt olemme todellakin kahden. 
Että valmiiksi on tullut jotain.
Ja edessä on yhteisiä, kahdenkeskisiä aikoja.

Nykyään:
Katsomme paljon toisiamme silmiin.
Syömme hyvin.
Puhumme paljon.
Elämme paljon. 

Tuntuu yhä hyvältä jakaa elämää yhdessä.
Tuntuu täydeltä ja täyteläiseltä.
Tuntuu siltä kuin jotain pitkään hiljaisesti taka-alalla ollutta olisi noussut keskiöön, hyvällä, voimaannuttavalla tavalla. 
Emme jatka siitä, mitä oli Ennen Lapsia. Olemme nyt enemmän yhtä,  ja samalla enemmän omiamme. Viisaampia, ymmärtäväisempiä itseämme ja toisiamme kohtaan.
Tuntuu hyvältä elää näin.
vaikka nuoriso vieläkin aiheuttaa varsinkin hössötystä, huolta ja stressiä.

Ajattelin että osaisin sanoa jonkun syvällisen viisauden siitä, miten selviää vauva-, lapsuus- ja teinivuosista selväjärkisenä ja parisuhde reippaassa kunnossa.
En tiedä, en osaa.
Mutta sen tiedän, että pidän meidän aikuisesta elämästämme. 

9 kommenttia:

  1. Kylläpä oli ihana postaus ja mietteet parisuhteesta!
    Meillä "Kaksin" vuosia on jo (hmm... pitipä ihan laskea) yli kymmenen...
    Eikä ole pitkäkään aika, kun yksi lapsista totesi ihanasti: "Te olette kasvaneet yhteen!" tyypillisempää on kasvaa erilleen...
    Kommentti liittyi hippipakuumme ja telttamajoituksiimme...
    sillä ahtaudumme kuulemma nykyään entistä ahtaampaan, vaikka tilaa olisi - heh heh...
    Oli vain jotenkin niin ihanasti sanottu, että lämmitti mieltä... ja totta onkin - varsin samanlaisin miettein ajattelemme elämästä ja mielenkiinnonkohteemmekin ovat samansuuntaisia...

    Ihanaa yhdessäoloa sinnekin jatkoon - mahtavaa, kun joku sanoo ääneen, että "Tuntuu hyvältä elää näin!"

    VastaaPoista
  2. Sait mut taas kyyneliin täällä mun kotisohvalla. Niin ihanaa ja kiinnostavaa lukea miten muiden lapset lähtee ja itsenäistyy. Mutta se kyynel tulee tietysti siitä miten ihana suhde teillä kahdella on ja miten ihanasti puhut siitä ja osaa arvostaa. Minä voin tuosta vain haaveilla.

    .

    VastaaPoista
  3. Oi miten kauniisti kirjoitettu.
    Meillä ensimmäinen muutti myös suoraan valtion leivistä omilleen, kakkonen vähän vaivihkaa poikaystävänsä kanssa siten, että vain ilmoittivat milloin muuttokuorma haetaan. Kolmas lähti myös pian kirjoitusten jälkeen, kun työpaikka vei sen verran kauemmas omalta paikkakunnalta.

    Joku työkaveri totesi kakkosen muuton jälkeen, kun pohdin asiaa töissä, että olisin jotenkin outo äiti, koska en itke tyhjenevää pesää. Muistan loukkaantuneeni silloin ja loukkaannun ajatuksesta edelleen. Olin niin hitsin ylpeä siitä, että muksuni ovat kasvaneet itsenäisiksi ja omillaan pärjääviksi. Hoitavat pyykit, ruuat, siivoukset ja maksavat veronsa ja opiskelunsa. En tajunnut, että olisi pitänyt itkeä. Hössöttää kyllä, vähän haikeanakin, mutta ylpeänä.

    Ja kyllä. Kaksin on jotenkin helpompaa. Monesti hiljaisempaa ja rauhallisempaa, mutta sitä kaipaakin kaikkien ruuhkavuosien jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mä kyllä hössötän ja murehdin nuorison asioita, vaikka ovatkin varsin kykeneviä aikuiseen elämään.
      Mä ehkä reflektoin omia kasvukipuja, koska se muutos on suuri, mutta sitä en sure että nuoret ovat omillaan, omissa elämissään.

      Poista
  4. Ihana postaus!

    Meillä on vielä kaikki poikaset pesässä. Saas nähdä milloin ensimmäinen lähtee. Toistaiseksi olen ajatellut nuorison itsenäistymisestä, että hieman jännitän että miten nuori pärjää mutta on tässä nyt ollut minulla sellaiset ruuhkavuodet, että tervehdin ilolla huolintavastuun kevenemistä ;)

    Korona-aika aiheutti aikamoisia mullistuksia nuorison elämään ja varmasti haittasi monen opiskeluja.

    VastaaPoista
  5. NIIN ihana postaus, munkin mielestä! Juuri jotakin tuollaista aikuista suhdetta haluaisin saavuttaa, vieläkin. En vielä suostu luovuttamaan. Kevätiloa!

    VastaaPoista