joulukorttihyväntekeväisyysprobleemi

Lahjoitimme joulukorttirahat tänäkin vuonna hyväntekeväisyyteen!

Semmoisia viestejä on viime päivinä tuupannut kaikissa mahdollisissa sähköisissä viestimissä kaikenkarvaisilta kavereilta, puolitutuilta ja lähestulkoon tuntemattomilta.

Ihan semmoista lähdin tässä kaverin puolesta kyselemään, että olisitko muuten lähettänyt minulle joulukortin (minä en olisi sinulle, pahoitteluni. en tiedä osoitettasi)?

Montako joulukorttia olisit laittanut? (minä noin 15, lähinnä sukulaisille; vaikka en ole vielä laittanut yhtään. Hannupekka on unohtanut ne kokonaan)

Olisitko laittanut minulle
a) metsäneläimen
b) lumimaiseman
c) kuvan lapsistasi tai lemmikeistäsi
d) tontun
e) pukin
f) kuvan lapsistasi tai lemmikeistäsi tontuiksi pukeutuneena
g) seimihenkisen tai hengellissävytteisen
h) kuvan lapsistasi tai lemmikeistäsi seimihenkisinä?

Minä joko g) tai f).

Sitten kun se minun kaverini on semmoista kyynistä sorttia, niin lahjoititko ihan oikeasti sen koko joulukorttisumman hyväntekeväisyyteen? Esim. että jos olisit laittanut 70 joulukorttia (varmaan tulisi niin paljon, kun minäkin kerta olin siinä listalla?) niin laitoitko 1,4€x70 + kortin hinta esim. 70x1€?
Aika hulppea summa kyllä, melkein 170€.
Niin ihan koko summanko laitoit?
Saanko kysyä että mille hyväntekeväisyydelle? 
Ei muuten mutta se minun kaverini on kamalan utelias. Vai saako vielä äänestää että mihin. 
Minun mielestäni lasten joululahjakeräyksiin, kaikkein mieluiten teini-ikäisten lahjakortteihin. 
Että saavat vähävaraiset tehdä niitä juttuja mitä teinien kuuluu. 

Ihan silleesti vaan kun kaverin kanssa tuossa veikkailtiin, että itseltä ehkä jäisi laittamatta ja saattaisi olla saituus ja nuukuus ja esim. suun ruoka ja juoma ja meno muu mihin saattaisi lipsahtaa osa. 
Mikset laittanut vaikka jonkun hyväntekeväisyysjärjestön kortteja kun olisi tullut tuplailo: hyväntekeväisyys ja hyväntekeväisyys. 

Ja semmoista myös kysyn, että kun nyt kumminkin näit vaivaa ja laitoit kivan joukkopostauksen ja jonkun hassun giffin missä oli nyökittelevä poro ja semmoista, niin olisiko ollut iso vaiva laittaa että tämä on joulutervehdys, hei ja iloista joulua!
Kun tämmöiselle pienelle ihmiselle tulee huono omatunto koska

1) sinä et ollut joulumuistamislistallani
2) hannupekka on unohtanut koko joulukorttihommelin
3) lapset ja kissat eivät suostuneet kuvaan
4) eivät ainakaan tonttuasuissa
5) no ei tod. missään seimiasussa
6) ihan varmalla ei olla puolialastomia enkeleitä, mitä sä oikein kuvittelet?
7) en kumminkaan olisi hyväntekeväisyyteen laittanut noin paljoa
8) enkä osannut päättää että mille hyvälle
9) osa meni kumminkin suklaatiin.
10) se on kyllä jollain mittarilla hyväntekeväisyyttä.
11) kait.
12) luulisin
13) onhan, sanokaa nyt!?

22 kommenttia:

  1. Haha! Nyt veit sanat suustani! Possu ei voi ymmärtää, että mitä jaloa on siinä, että jättää muistamatta ystäviä muka hyväntekeväisyyden kustannuksella? Entä jos jättäisi omasta joulupöydästä pari sorttia pois ja lahjoittaisi ne rahat? Toisekseen Possu ainakin on huomannut, että tuon lauseen facebookiin kirjoittajat on niitä, ketkä ei yleensä ennenkään oo kortteja lähetelleet. Joten siitä tulee väistämättä mieleen ilkeä ajatus, että on vähän tekopyhää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ehkä jollain tosi kyynisellä ihmisellä vois käydä mielessä joku ilkeä ajatus.
      Mutta ei kumminkaan hyvällä ihmisellä, ja tontutkin kurkkii ja kaikkea...

      Poista
  2. Mulla meni melkein välit veljen kanssa kun se kirjoitti tekstarilla lahjoittaneensa mun ja esikoisen lahjat hyväntekeväisyyteen. Miksi? Kenen luvalla? Entä jos olisin halunnut ja tarvinut itse oman lahjani?!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli sitten Marjaanan ja esikoisen hyväntekeväisyyslahja. Veli itse jätti avustamatta..

      Poista
    2. niinpä, entä jos haluaa joulukortteja ja joululahjoja!?

      Poista
    3. Mä olisin halunnut. Itsekäs otus kun olen!

      Poista
    4. kyllä jotenkin pitää aikuisten kesken yhteisesti voida valita ja sopia, että lahjoilla vaiko ei. ei voi yksipuolisia lahjoitus- tai lahjoittamattajättämispäätöksiä tehdä, niin se on.

      Poista
  3. Oliskos se ok, jos tälle sähköpostiringille laittaisi sädekehällä keulimisen sijaan hyvissä ajoin marraskuun puolella, että mitäs jos kimpassa laitellaan toisillemme vain ilmaiset sähköpostijouluntoivotukset ja halukkaat lähtevät mukaan johonkin hyväntekeväisyyskimppaan sillä roposella, millä haluaa?

    VastaaPoista
  4. Mä olen miettinyt jotakuinkin samaa. Että laittaako ne oikeasti rahat hyväntekeväisyyteen. Jos mä laittaisin, niin summa olisi n 5e, koska lähetän vain pari pakollista korttia tahoille jotka valittais muuten. (ex anoppi)


    Mun haave on lähettää kortti missä mä makaisin söpönä kuusen alla yksin. Ilahtuisko porukka? Vieläkö ehtis söpöytyä ja hankkia kortit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa monestiko olen miettinyt samaa! Suloisena pikkuenkelinä vois kelliä kuusen juurella, jee!
      (kai se joissain piireissä vois olla kuumaa kamaa)

      Poista
  5. Just tänään mietin, että pitäis laittaa ne joulukortit. Ne kaks. Irmalle. Ja Irmalle. Toinen on 80, sen tiedän, koska olin kesällä 80-vuotispäivillään. Toinen on varmaan vähän alle 70, kun mun enovainaakin olis, kun oli äitin pikkuveli.
    Ne hyväntekeväisyysrahat laitan hyväntekeväisyyteen. Varmaankin meidän joulupöytään. Tai sitten Poika tekee niillä rahoilla AM:lle syntymäpäiväksi ruokaa.

    Kyllä mulle vähän huono omatunto tulee, kun jo yhden joulupostin sain.
    Siskon lapsille ehkä pitäis lähettää jotain. Mutta ne on niin pieniä, että niitä voi vielä huijata. Ja kun ne asuu Briteissä, Joulupukki tulee jostain kaukaa kuitenkin...

    En mä kyllä jaksa sitä aaton kokopäiväistä puhelimen piippailuakaan, sorry vaan. Ja naamakirjan suljen aatonaattona ja avaan varmaan vasta ekana arkipäivänä.

    Kyllä ennen kaikki oli paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no se aaton puhelinrumba on vähintään yhtä paha, ellei pahempikin. Se pilaa päivän tunnelman todella tehokkaasti kun joku satunnainen tuttavuus päättää muistaa kaikkia yhteystiedoissaan olevia ja minä pähkäilen että mikä helkkarin kalapekka siellä toivottelee joulumieltä!

      Poista
  6. Joku kerta voisikin avata hyväntekeväisyystilin, johon tuttavat ja kylänmiehet sais lahjoittaa itselle tarkoitetut joulukorttirahat. Sitten näkis toteutuuko ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pointti! Moneltako mahtais tulla se postimerkin hinta + joulukortti?
      Olisko tiimaritasoinen kortti n. 10c vai lähtiskö ihan itsetehdyn kortin hinnalla? (askartelutarvikkeet voi olla aika arvokkaita)

      Muistan että lapsuudenkodissa laitettiin aina jonkun hyväntekeväisyysjärjestön tyylikkäät joulukortit, usein unicefin.

      Poista
  7. Aiai, tää oli niin hyvä!

    Itseasiassa olen miettinyt samaa ihan vaan työmielessä. Että kun edustamani yritys on kuitenkin maksavan (ja vieläpä melko hyvin maksavan) asiakkaan roolissa monen muun yrityksen suuntaan, niin kyllä on alkanut jurppia se, että tulee sähköpostilla joku tiedote, jossa ilmoitetaan, ettö "tänä vuonna lahjoitamme asiakkaiden joulutervehdyksiin varatut rahat xxx-hyväntekeväisyysjärjestölle". Oikeasti kun siinä lahjoitetaan eteenpäin niitä rahoja, jotka me ollaan ko. yrityksille asiakkaan ominaisuudessa maksettu. Että välillä mietin, kun itse jännetupentulehduksen partaalla kirjoittelen edelleen käsin niitä omia joulutervehdyksiä omille asiakkaille, että olispa kiva saada itsekin joskus vielä joku kortti. Edes. Pieni hinta siitä, että jää lähettäjän nimi positiivisena mieleen, kun niitä seuraavia ostoksia harkitaan...

    Yksityispuolella lähetän kortit muutamille vanhemmille ihmisille/sukulaisille, joiden tiedän aidosti korteista ilahtuvan. Hyväntekeväisyysjutut sensijaan jää hävettävän usein aikomuksen tasolle. Yleensä siksi, että myöhästyn, kun se joulupata tai -lahjakeräys meni jo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tärkeä huomio!
      Toki yritysmaailmassa yhteiskuntavastuu on keskeisessä roolissa monen yrityksen brändissä, mutta toisaalta - ehkä niiden henkilökohtaisten suhteidenkin vaaliminen on aivan olennaisen tärkeää.

      Hyväntekeväisyys jää minullakin usein aikomuksen tasolle.
      Yritän ajatella, että teen arjessa paljon pientä hyväntekeväisyyttä ja yritän olla pitämättä siitä meteliä.

      Poista
  8. Meidän joulukorttirahat menevät perinteisesti syöpää sairastavien lasten ja nuorten perheitä tukevalle Sylva ry:lle. Tämä on varmaan omasta lähipiiristä paljon kiinni, mutta omassani tätä on pidetty parempana ja enemmän joulumieltä kaikille tuottavana vaihtoehtona kuin kartonkipalasten postittelua ympäri Suomea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En siis ole mitenkään joulukorttivastainen henkilö. :-) Nekin ovat kauniita ja kivoja ja tuovat hyvän mielen, oikeasti. Tämä on vain meidän tapamme. Ei näissä joulumuistamisasioissa taida olla absoluuttista oikeaa ja väärää.

      Poista
    2. Ymmärsin kyllä.

      Minulla suurin kritiikki kohdistuu niihin satunnaistuttavuuksiin jotka suureen ääneen kertovat hyväntekeväisyydestään - kun tokko kuitenkaan olisivat lähettäneet kaikille satunnaisille facebook- ja vastaaville puolitutuilleen joulukortteja.

      Silloin kun en ole itse nykertänyt jonkinlaisia joulukortteja, olemme aina laittaneet jonkun hyväntekeväisyysjärjestön (SPR; KUA tmv) joulukortit. Tuplailo: kortti vanhan koulukunnan ihmisille ja hyväntekeväisyys samassa paketissa.

      Poista
  9. Minä lähetän joulukortteja, jotka omin pikkukätösin askartelen. Tulisi muuten vielä muhkeampi potti hyväntekeväisyyteen, jos laittaisin sitten kaikkien askartelutarvikkeitten summan postimaksujen lisäksi ;) Itse haluaisin aina saada kortin, joka on valittu minulle tai käsintehty tai siinä olisi hyvä teksti. Minähän säästelen kaikki valokuvakortit, käsintehdyt ja muuten vaan parhaat. Noin viiden vuoden välein joudun harventamaan korttilaatikkoa, jotta se menisi vielä kiinni. Olen saanut vuosien aikana ihan mahtavia omia joulurunoja, lemmikkikuvia, olki- ja hamahelmiteoksia! Kun kuoressa näkee tietyn käsialan, niin odotukset ovat varsin korkealla.

    Sinänsä minulle ovat aika yhdentekeviä ne joulukortit, jotka on siitä paikallisen marketin telineestä ja niihin on kiireellä sutaistu vain nimi alle. Toisaalta, kertoohan sekin, että henkilö on ajatellut minua niin paljon, että on halunnut kuitenkin lähettää kortin. Lähinnähän tällainen kortittelu on vanhemman sukupolven juttuja.

    Sitäpaitsi se on joka jouluinen jännitysnumero, että olenko löytänyt viimeisenä korttien postituspäivänä postilaatikon johon olen saanut kortit mahtumaan. Yhtenä ainoana vuotena pystyin postittamaan kortit sillä halvemmalla merkillä ja sinä vuonna postissa oli jotain häikkää ja taas saatiin jännittää, että ehtiikö kortit perille. Osa kavereista osaa jo vietittää, kun joulukortti on saapunut :D

    Haluatko joulukortin? Laita osoite mun mailiin. Otatko mallia simple vai kaikki mahdolliset koristeet? Jos et halua joulukorttia, niin laitan Faceen, että olisin yhdelle turkulaiselle Marikallekin lähettänyt joulukortin, mutta kun ei kelvannut, niin laitoinkin sitten kaikki rahat siilien hoitoyhdistykselle :D :D (no en laita)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen yleensä yrittänyt joko askarrella itse kortit tai löytää jotenkin merkityksellisiä kortteja niille läheisille, jotka kortteja odottavat.
      Meille tulleet joulukortit monelta vuodelta ovat minulla tallessa, myös ne markettiversiot :)
      Nykyään laitamme kortit aivan välittömälle lähipiirille, sille vanhalle koulukunnalle.

      Tänä vuonna meni parasta ennen -päivämäärä umpeen, laitamme siis normaalihinnalla.

      siilien hoitoyhdistys? sekö se nyt on tämän vuoden hyväntekeväisyyshitti?

      (en uskalla toivoa sinulta joulukorttia, koska heti kasvavat paineet järjettömiksi. kääk)

      Poista