hajatuksia ja valittamattomuuksia

 Harmittaa tämä kellojen kääntely.
Valittaisin jos siitä olisi yhtään mitään apua.

Olen illalla kahdeksan pintaan puoliunessa.

aamiainen
jotenkin kirkasvalo himmentää kynttilän


*


Valittaisin myös siitä kun luin jostain että liike on lääke -slogan on harhaanjohtava slogan, että ei vain kaikille ole liike lääke.
Minä mietin että en keksi yhdenyhtä sellaista tilaa jossa pitäisi maata hievahtamatta paikoillaan päiväkausia. Halvaantuneitakin käydään sairaalassa venyttämässä ja vanuttamassa. muuten tulee veritulppa, olen kuullut.

Hikiliikunta ja sykettä nostava liikunta ei sovi kaikkiin tilanteisiin ja kaikille ihmisille.
Joskus liikunnaksi riittää se, että heiluttaa varpaitaan.
Mutta kyllä täysi liikkumattomuus on ihmiselle haitaksi.
Niin että on tyhmä tekosyy väittää että liike ei ole lääke.
Puhutaan ennemmin siitä, mikä liikkeen muoto kenellekin sopii, on hyväksi tai mikä ketäkin kiinnostaa. Silloin puhutaan asiasta.
Jos väittää että liike ei ole lääke kun ei ole varaa hevospoolovarusteisiin, ei sillä ole mitään tekemistä terveyden vaan käytettävissä olevan resurssin kanssa. Tai sen kanssa mitä oikeasti haluaa tehdä mutta ei jostain syystä pysty.
Siitä kyllä olen jotain mieltä että ei ole reilua sanoa että kävele reippaasti korttelin ympäri ja mene ulkopunttikselle. Onhan se liikuntaa - tai liikettä - mutta ohjeena ihan yhtä tyhmä kuin sanoa vähävaraiselle että onhan metsät marjoja ja sieniä täynnä. Jos ei nappaa niin ei nappaa. Mutta sekin on eri asia. Kun täysi liikkumattomuus nyt vain ei ole hyväksi. Mutta jos haluaa harrastaa hevospooloa, ja on mahdollisuus vain korttelin ympäri kävelyyn niin on ihan ok tehdä valinta, että ei nappaa. Mutta se ei siltikään poista sitä, että liike on ihmiselle hyväksi.
Saa olla jaksamatta ja huvittamatta ja voi olla tyystin ilman resursseja, kaikenlaisia resursseja. Ne ovat vakavia, todellisia ja huomionarvoisia esteitä, ja syitä olla liikkumatta.
Mutta eivät poista sitä että täysi liikkumattomuus ei ole ihmiselle hyväksi, ja että ihminen tarvitsee liikettä siinä missä ruokaakin.
Se, miten liikettä elämässään haluaa ja voi eri syistä toteuttaa, on eri asia. Aina ei voi sillä tavalla kuin haluaisi. Aina ei edes halua.
Mutta liikettä kyllä tarvitsee jokainen, miksi muuten niitä halvaantuneita ja teholla oleviakaan käytäisiin veivaamassa ja pyörittelemässä?
hups, taisin valittaa sittenkin.
sitä paitsi, missä välissä minusta on tullut tällainen liikuntapaasaaja? minä en paasaa liikkumisesta enkä liikunnasta. en. enkä edes paasaa. mistään. (*)

Mietin tätä juttua maanantaina uimahallissa niin kiihkeästi että uin puoli tuntia aivan huomaamatta. Sitten yhtäkkiä joku ihminen altaan päässä katsoi minua, koko ajatuskupla puhkesi ja uiminen loppui siihen paikkaan.
Minulta onkin pitkään puuttunut ajatus jota ajatella.
Melkein kuului päässä poks kun ajatuskupla puhkesi. Ja huomasin vasta siinä kohdassa että onpa ollut rentouttavaa vajota kuplan sisään.


 

*

En valita siitä että minulla on semmoinen hatara ja hutera periaate että liiku aina maanantaisin. Luin sen jostain kirjasta.
En aina pysty liikkumaan sillä tavalla kuin haluaisin. Enkä halua laskea liikkumiseksi sitä kun kävelen tai pyöräilen töihin tai kotiin. Mutta onhan se.
Enempi on liikuntaa se että menee uimaan tai jotain.

Minulla on uimisessa kolme mittaria.
Uin joko puoli tuntia, kilsan verran tai siihen asti kun alkaa närästää. Nämä ovat kaikki sama asia.
Matkalaskusta menen kyllä sekaisin yleensä jo kahdensadan metrin jälkeen.
Sitä en ymmärrä että miten närästys ohjelmoituu päälle kilsan jälkeen.
Joskus uin myös niin kauan kuin huvittaa. Aina kun ei niinkään huvita. Ja kun on aikuinen saa joskus myös olla huvittamatta.

*

En vielä tiedä valitanko vai en siitä kun viikonloppuna jään ihan yksin kotiin kokonaiseksi viikoksi.
Outoa.
Lehtori lähtee työvarjostajaksi Espanjaan. hänellä oli keväällä varjostajia sieltä ja nyt on vastavierailun aika.
Kotona asuva nuori lähtee Kreikkaan kiipeilemään. siitä kyllä vähän valitan, että hän reissaa alvariinsa eikä käy koulua. paitsi edellinen reissu oli syyslomalla ja se oli kyllä loma.

En muista milloin olisin viimeksi ollut pitkään ihan itsekseni.
Tai muistan. Siitä on ehkä kaksitoista vuotta. tietysti olen välillä ollut yön itsekseni, ehkä joskus kaksikin, en muista.
Pitkästynkö ihan?
Ehdinkö tehdä kaikki kivat jutut mitkä haluan?
Mitä edes haluan?
Hirveän hankalaa haluta mitään kun ei ole kesä eikä töistä vapaata, niin että voisi istuksia jossain auringossa siemailemassa ja lukemassa.
Kalenterissa on kaksi iltamenoa, yksi työ- ja toinen ei. Saatan jättää sen toisen väliin.


metsänreunatiellä


(*) toinen mistä mieluusti paasaisin on se slogan että laiskuutta ei ole olemassakaan. On. Mutta sitä on ihan hirmuisen vähän. Se ajatus on vielä vähän kesken, niin en paasaa siitä.
Mutta se ajatus alkaa jotenkin niin, että laiskuus on sellaista piittaamattomuutta mikä vahingoittaa itseä tai muita.
siitä olen laiskuus-slogantyyppien kanssa samaa mieltä, että vaikkapa pölyjen pyyhkimisen väliinjättäminen ei ole laiskuutta, se vain on sen hetkinen tilanne. (ja joskus erinomaisen järkevä ja välttämätön valinta)
Mutta laiskuutta on. Se vain on hyvin harvinaista.

12 kommenttia:

  1. Hoo, miten mehukkaita ajatuksia!
    Juu, onhan se liike tosiaankin lääke, mutta sen lääkkeen nautinnassa ainakin annostus ja lääkeallergiat pitää ottaa huomioon.

    Mutta sitten. Rakastan noita viimeisiä virkkeitäsi:

    "Mutta laiskuutta on. Se vain on hyvin harvinaista." <3

    Annoit täksi keskiviikoksi paljon ajateltavaa. Näillä mennään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, noinhan se on.
      Hikiliikunta tai sykettä nostava liikunta ei kaikille ja kaikissa tilanteissa sovi (kuten kirjoitinkin).
      Sellaisessa tilanteessa liikkeeksi riittää se, mihin on lupa ja mihin pystyy.
      Mutta niitä tilanteita, joissa ei voisi tai saisi tehdä yhtään mitään, on äärettömän vähän, tuskin lainkaan. (välihuomautus: minua jotenkin järkytti se, kun kuulin ystävältä että hänen lonkkamurtumainen läheisensä oli heti seuraavana päivänä leikkauksesta laitettu kävelemään. Liike on lääke. Tämä ystävän kertoma juuri saikin minut pohtimaan tätä asiaa; kun nimenomaan ihmettelin sitä, miten nopeasti potilaita pistetään liikkeelle)

      Minä säästän jatkoajatukset seuraavalle uimahallivisiitille :)
      Yritän saada jotain tolkkua laiskuuteen.
      Joka siis on hyvin harvinaista.

      Poista
  2. Olenko minä ihan surkea uimari kun en tosiaan ui kilsaa puolessa tunnissa? Olen muualtakin kuullut samoja lukemia mutta minä uin vaan 600m ja se on kai kauhean vähän

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et ole surkea!
      Surkeaa on se, jos uit, etkä yhtään tykkää siitä vaan kapinoit koko ajan sitä vastaan. Mutta jos uit ja tykkäät ja nautit, silloin on hyvä.
      Minä olen pyöräilijänä semmoinen, että joinain päivinä menee rollaattorimummo ylämäessä ohi. Semmoinen on minun pyöräilytahti :)

      Poista
  3. Viikko yksin kotona. Aloin miettimään, että mitenkäs sellainen on ylipäänsä mahdollista? Tuo on varmaan aika eksoottista. Olen ollut viikon yksin kotona vuonna 2000.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. taatusti on eksoottista - ja outoa!
      Silloin 12 vuotta sitten (tai niillä main) taisin olla yksin kotona kolme kokonaista yötä. Muistelen sitä vieläkin onnellisena.
      Mutta kokonainen viikko!
      Se on mahdollista näköjään kun taloudessa on pelkkiä aikuisia.

      Poista
  4. Viikko! Nykyään se ei olisi edes harvinaista, mutta muistan kyllä vielä ajan, jolloin se oli. Vau. Käytä se hyvin! Tai ei ole pakko, mutta kannattaa. Muuten käytät sen huonosti. Tai ainakin huonommin kuin hyvin. Saa haahuilla! Saa ihmetellä! Saa olla vähän surkeakin. Kunhan se on itselle hyvä.
    Ajatuskuplat on hyviä. Harmi, että ne voi puhkaista vain katsomalla.
    Oot ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3!
      kyllä on ihmisellä pohtimista kun miettii, että mikä on se hyvin :)

      Poista
  5. Komppaan liikettä. Minua ei haittaa, jos muut ei liiku, mutta itse en enää osaa olla pelkästään paikallaan sisällä. Ikäväkseni mun mielestä uimahalleissa on liian kylmää (sekä ilma että vesi :D) ja sen vuoksi jätän usein menemättä. Mutta kävelen sitäkin useammin.

    Ah, viikko yksin kotona! Kuulostaa ihanalta! Ja vaikka pitääkin käydä töissä ja muitakin menoja on, niin ah, kyllä tuo tekee mielelle ja olemiselle hyvää. Ihan tässä varpaat kipristyvät ilosta puolestasi :D

    Nautinnollisia hetkiä sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uimahalleissa varsinkin veden kylmyys on todellinen riesa ja haaste...aika lailla saan itseäni patistella sinne altaaseen välillä.

      Poista
  6. Olen ollut muutamaan otteeseen tilanteessa, jossa liike todellakin on ollut lääke. Eniten ehkä mielelle, mutta myös kyseessä olleelle kehon osalle.

    Pahin ja pitkäkestoisin oli olkapääkipuhelvetti, joka kesti 2,5 vuotta. Siitä 8 kk käteni oli "jäätynyt" paikalleen, eikä liikkunut millin vertaa.
    Kun vihdoin pääsin niin pitkälle, että sain ja pystyin aloittamaan kuntoutuksen ja liikuttamaan kättä seinää vasten muutaman millin kerrallaan, se oli niin mahtava tunne, että varmaan ihan itketti.

    Sama kokemus on myös niissä tilanteissa, joissa suositus on ollut tehdä liikettä "kivun sallimissa rajoissa". (Joskin nuo rajat on vähän häilyvät ja korkean kipukynnyksen omaavana on saattanut mennä vähän överiksi, mikä sekään ei ole hyvä).

    Jotenkin siis ajattelen, että liike on eri asia kuin liikunta. Niin että liikettä määrätään tosiaan lääkkeeksi siinä kohtaa, kun joku paikka on niin kipeä, että sitä mieluiten vaistomaisesti varoisi olemalla paikallaan.

    Ja varmasti tiedät sanomattakin, että tämän ei ole tarkoitus olla mitään vastahankaisuutta tai yhtään mitään muutakaan sen kaltaista, vaan ihan vaan pohdintaa, johon innoitti tämä itselleni mieluisasta aiheesta kirjoittamasi teksti.

    Samalla kiitän tuosta "liiku aina maanantaisin"-vinkistä. Maanantai kun on itselleni viikon kaikista päivistä se, jolloin tulee liikuttua kaikkein vähiten tai ainakin yksipuolisesti. Toki jokapäiväisen ihan pitkän kävelylenkin teen, mutta muuten ei maanantaisin kiinnosta. Paitsi nyt, kun just tässä odotan, että kello tulee 11 ja voin mennä jumpalle. (Lomautettuna on siihen mahdollisuus ja otan siitä nyt kaiken ilon irti).

    Ja vielä kehut sun uintitekniikasta, jonka on pakko olla hyvä, koska pystyt uimaan puolessa tunnissa kilsan. Itse en pääse lähellekään, kun en uskalla uida lasit päässä niin, että näen pohjan (ja veden pelottavan syvyyden). Ja niska pystyssä ei taas homma etene :)





    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TÄMÄ: "Jotenkin siis ajattelen, että liike on eri asia kuin liikunta. Niin että liikettä määrätään tosiaan lääkkeeksi siinä kohtaa, kun joku paikka on niin kipeä, että sitä mieluiten vaistomaisesti varoisi olemalla paikallaan."

      Jäi minulta sanomatta omassa kirjoituksessani!
      Hyvin harvassa tosiaan ovat ne tilanteet, joissa aivan hievahtamatta pitäisi ihmisen olla.
      Ja liike todellakin on eri asia kuin vaikkapa liikunta, ja vielä liikuntaakin on niin kovin monenlaista.

      Mä yritän kiihkeästi pitää kiinni nimenomaan maanantailiikunnasta, se jotenkin avaa koko viikon. Loppuviikkoon pitäisi saada samanlainen päivä :)

      Pohjan syvyys on todellakin välillä aivan hirvittävän pelottava asia. Tällä hetkellä mun uimalasit menee sen verran hyvin huuruun, että näen vain suunnilleen, se helpottaa huomattavasti :)

      Poista