tiistai - aamupalamietintöä koko päivä

Keittelin aamulla puuroa.
Mietin että olisi kiva kattaa aamupala jotenkin kauniisti, instassa katselen aina @lähiömutsi aamupaloja. Porkkanat ja muut omilla sievillä lautasillaan.
Sitten mietin, että en halua syödä aamupalaksi porkkanaa.
Enkä oikeastaan mitään, mikä pitäisi paloitella ja kattaa erilliselle lautaselle.

Minun aamupalaani kuuluu
- ohuenohut ruisleipäpari ja juustoa en osaa vieläkään sellaisia kasviksellisia leivänpäällisiä. Ja hyvänä päivänä vielä kananmuna siihen leivän päälle.
- mansikoita, kaurahiutaleita ja viiliä ennen oli turkkilaista jogurttia mutta vaihdoin viiliin. kieltäydyn kutsumasta tuorepuuroksi. ei ole puuro
- kahvia



Ennen oli myös greippimehua mutta sitten kerran luin pitkästä aikaa lääkkeideni käyttöohjeita. 
Siihen loppui greippimehu.
Greippiin verrattuna appelsiinimehu on aneemista.
Niin en sitten laita mehua.
Sitruunat ovat niin kuivia, tulee liian kalliiksi.

Puuroa tein Lehtorille.
Se ei koskaan pyydä, mutta jos kysyn että haluatko niin se aina sanoo että jos vain viitsit.
Viitsin.
En kysy jos en viitsi.

Mietin mansikka-kaurahiutale-viili -hässäkkääni. ei ole tuorepuuro!
Ja sitä miksi meihin on sisäänkirjoitettu semmonen puuropakkomielle kuin on. 
Puuro ei pidä nälkää. Ainakaan aamulla.
Kotona asuva nuori kysyi että jos vaihtaisi aamupalalle jonkun tilalle puuron. Minä sanoin että senkun mutta pitää olla muutakin kuin puuroa. Että ota puuroa lisäksi, älä tilalle.


Minä en pysty syömään puuroa.
Siis aamuisin.
Kaura-
Voin kyllä ottaa välipalaksi tai kovan nälän päivänä iltapalaksi ruishiutalepuuroa ja joskus lohturuuaksi mannapuuroa. Ja yhdestä marjapuurosta tykkään myös.
Mutta perinteinen kaurapuuro aamupalalla ei mene.
Ei edes semmoinen oikeasti tosi hyvä pitkään haudutettu. Vaikka kuinka olisi hyvä, niin en pysty.

Ja ainakaan en pystyisi niihin semmoisiin instakelpoisiin kaurapuuroihin, joihin on lapioitu päälle raejuustoa ja banaania ja maapähkinävoita ja marjoja.
Raejuusto on päiväruoka.
Banaania voi laittaa jogurttiin tai viiliin mutta ei puuroon.
Samoin (maa)pähkinävoita.
Ja marjat myös. 
Puuro puurona.
Puuron päälle voi laittaa voisilmän =margariini ja maitoa. Ja siinä se, mitä puuron päälle laitetaan.
Tai kaurapuuroon myös sokeria voi. Joulupuuroon ehkä juuri ja juuri myös kanelia mutta ei ole välttämätön.
Ei muuta.

Joskus olen kokeillut ruispuuroa aamupalalla ja se on muuten hyvä, mutta kun puuron lisäksi pitää ottaa jotain muutakin viiliä?jogurttia? niin kaksi lusikkaruokaa aamupalala on jotenkin liikaa.

*

Tapahtui myös tiistaina:
kävelin töihin - tein töitä - kävelin kotiin - kokkasin ruokaa - kuuntelin ja olin olemassa kolmelle aikuiselle nuorelleni kun maailma potkii tavalla tai toisella - luin - kirjoitin tämän - ruokin kissat - siistin kissanvessan - ja jotain kaikkea



ps

Ihan melko syömäkelponen marjapuuro
pohja: sekamehua oikeassa suhteessa laimennettuna n. 1 l kaikkiaan
tummaa mannasuurimoa sen verran kuin puuroon kuuluu, elikkästen holvaus ja sitten vielä ripottelu
½ tl suolaa
jonkin verran sokeria vajaa puoli desiä ehkä; semmoisen knappervaare-astian puolikkaan kannellisen verran
Keitetään mannapuuro.
Siitä tulee vähän kummallisen väristä, ei kannata näyttää lapsille.
Annetaan jäähtyä jonkin aikaa vaikka vartinJa siirretään pois kattilasta, paitsi jos haluaa säästää tiskiä.

Sitten roivautetaan sekaan pari-kolme desiä pakastemarjoja; mustikka-mansikka-vadelma -sekoitusta  huom! kotimaisia että ei tarvitse kuumentaa.
Annetaan niiden pehmetä jonkin aikaa vaikka puoli tuntia.
Sauvasöösäimellä marjat söösäksi puuron joukkoon ja sen jälkeen puuro vatkataan ihanan pehmeäksi marjapuuroksi. Maistetaan vähän ja tarvittaessa lisätään aavistus sokeria vielä.

8 kommenttia:

  1. Olen syönyt 12 vuotta putkeen (peruskoulu- ja lukioaika) joka luojan aamu veteenkeitettyä kaurapuuroa, joten niiltä osin puurokiintiöni on kokolailla täynnä. Paitsi joskus töitten jälkeen syön, jos ei ole muutakaan ja aika usein ei ole. Mikrossa veteen "keitetty", mutta ukkelin kaurakahvimaidolla höystettynä ja satsuman siivuja tai mustikoita päälle, niin menettelee.

    Lapsuudessa ja nuoruudessa myös iltaruoka oli puuroa. Joko ruis-, puolukka (jossa oli ne puolukan kuoret tallella ja tarttui kurkkuun) tai mannapuuroa (erikoistilanteissa). Ei maistu nekään enää.

    Siihen kaurapuuron päälle muuten lapsuudessa ripoteltiin kalkkirakeita, jotka oli makeita ja vähän niinkuin herkkua, vaikka olikin oikeasti kalkkia. Ennen puuroa otettiin lusikallinen Mölleriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiukan sama: kouluvuosina tuli aamupuurokiintiö täyteen. Minulla tosin puuro ilman kalkkia ja etukäteis-mölleriä :)
      Aamu käynnistyy paremmin muilla eväillä ja puuron paikka on jossain toisessa kohdassa päivää.

      Poista
  2. Oli kiva lukea aamupalamietintöjäsi. Minä syön aamuisin puuroa (vaihtelen ryynejä ja lisukkeita), jugurttia tai hotkaisen ihan vaan leipää kera teen. Riippuu siitä, miten kiireinen aamu on tai miten hyvin/huonosti olen yöllä nukkunut. Kun syö aamulla syö hyvin, niin siitä se päivä kivasti lähtee käyntiin ja jaksaa töissä pakertaa lounaaseen asti.

    VastaaPoista
  3. Miten voisi puuron lisäksi syödä muutakin? Ihan liian paljolta kuulostaa vaikka olenkin samaa mieltä, että puuro ei täytä. Mulla on amerikkalainen vaihde päällä. Syön leivän päällä maapähkinävoita ja sipauksen hilloa. Kun syö sen kolmen kahvikupin kanssa, niin hyvin pärjää.

    VastaaPoista
  4. Minä syön melkein joka arkiaamu sadonkorjuu-puuroa. Välillä voisilmällä, välillä kaupan mustikkakeitolla, aika harvakseltaan talvisin marjoilla. Kesällä kun on marjoja, niin silloin käytän niitä puurossa usein. Banaani ja mansikat ovat ihana yhdistelmä puuron päälla, samoin kuin banaani ja pensasmustikat. Sitten kun olen syönyt puuron syön hetken päästä samasta kiposta pikkuisen jugurttia. Ei olisi elämää ilman kaurapuuroa. Noin 30 minuutin päästä puurosta voin juoda kahvin. Syön yleensä aina puuron aamun ensimmäisessä palaverissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jotenkin haluaisin osata syödä puuroa aamuisin, mutta en vain kykene.

      Poista