Heinäkuu oli lukukuu

Heinäkuussa olen lukenut.
Todellakin.
Lomani aikana tavoitteenani oli lukea kirja päivässä ja jonnekin puolen kuun tietämille pääsinkin siinä vauhdissa. sitten loma loppuikin ja lukutahtikin vähän hidastui.

Olen rehellinen: en kunnolla enää muista heinäkuun alussa lukemiani kirjoja koska tietysti sen lisäksi että luin, myös aloitin lukuisia kirjoja vain todetakseni etten halua lukea niitä.
On siis luotettava tuoreeltaan kirjoittamiini arvioihin.

jos ei ole kuvaa kirjoista, voi laittaa kuvan kissasta?

 

 

Tietokirjoista sekä Raamattu-aiheinen että salaliitto-kirja olivat kumpainenkin kiinnostavia. Sikäli että aihealue kiinnostaa, suositus kummallekin.

Kotimaisesta viihteestä nostan kuukauden kirjaksi Tulppaanitoiveunia.

Lipasti on aina luettavaa ja Annika Suvivuon Matka jään reunalle oli sekin hyvä lukukokemus.

Olen ahkeroinut lukuaikapalvelun parissa kiltisti, olen oppinut lukemaan tabletilta jopa illalla sängyssä.

Kesälapsi lähtee nyt, kuun vaihtuessa, takasin Savonmaalle. Vaihdoimme kirjasuosituksia, ja jos lukupalvelun hylly oli täynnä jo aiemmin, nyt se on kertakaikkiaan tukossa.


Heinäkuu 2023 - luetut uusimmasta vanhimpaan, loppukuusta alkukuuhun.
Ja kaikki vuoden luetut joita en niitäkään millään muistaisi muuten TÄSTÄ

Ville Mäkipelto, Paavo Huotari: Sensuroitu - Raamatun muutosten vaiettu historia. Sujuvasti kirjoitettu, yleistajuinen yleisteos Raamatun käsikirjoituksista, teksteistä jotka nykyisiin Raamattuihin ovat päätyneet ja kuinka niin on käynyt: mitkä tekstit kuuluvat kaanoniin, mihin teksteihin ne pohjautuvat? Mikä osa on kääntäjän valinnoilla, mikä muistiinmerkitsijän tai kirjurin? Mitä ja milloin on kirjoitettu, kuinka käännetty? Kiinnostava, informatiivinen, sopivan kriittinen, paikoin mukavan rapsakka ja vähän kantaaottavakin. Lue, jos aihe yhtään kiinnostaa! Lukuvinkki ystävältä. E-kirja.

Annika Suvivuo: Matka jään reunalle. Kirjoittaja itse määrittelee kirjansa kokemukselliseksi ja tarinalliseksi tietokirjaksi. Jään (ja talven) ympärille kiteytyvä matka jäälle, jäähän, jäästä, erilaisin näkökulmin, maisemin ja ajatuksin. Hyvä lukukokemus; lämmin suositus! 
 
Anne Thorogood: Ota minut kiinni. Hannah on jumissa elämässään: vanhemmat tarvitsevat jatkuvaa apua ja tukea, työelämässä hän ei etene, vaan keikkuu jossain perheyrityksen liepeillä, kun sedän tarve hankkia firmalle lisärahoitusta suistaa Hannahin elämän pyörteeseen. Jatkuvaa ihastumisen ja vihastumisen tunnekuohu tekee kirjasta varsin aaltoilevaa luettavaa. Kirja on aika hyväntuulinen, mutta jatkuva tunnekuohunta äärilaidasta toiseen tekee siitä jotenkin huvittavaa ja vähän ärsyttävääkin luettavaa. Lopputulema on tietysti selvä. Jäin kumminkin pohtimaan sitä, että jos ihmissuhde on jatkuvaa tyrskyaallokkoa heti alkumetreillä, niin mitä sitten jatkossa - siinä vaiheessa kun jo ollaan parisuhteessa? En kyllä jaksaisi hetkeäkään tuommoista soutelua. Ihan lystiä luettavaa kyllä. E-kirja.
 
Elina Aaltonen: Kello käy, Sani! Poikaystävä jättää Sanin, kun Sanin biologinen kello alkaa kolmikymppispäivän iloksi tikittää. Sani päättää omista (opettajan) pitkän kesälomansa miehen löytämiseen ja raskaaksitulemiseen. En tykännyt tästä kirjasta sitten yhtään, oli minusta kertakaikkisen pölö. Jostain omituisesta syystä luin sen kuitenkin loppuun asti. Eikä loppuratkaisukaan ollut kovin häävi. Tarinassa oli olevinaan lapsuustraumoja ja pintaa syvempää kertomusta, mutta ja mutta: ei kannata. E-kirja. 
 
Roope Lipasti: Porakonekirjoittaja. Pieniä pakinoita, muisteluksia, havaintoja, kohtaamisia arjessa ja arjesta. Kirjoittamisesta ja kirjailijana elämisestä, aikuistumisesta ja vanhenemisesta, ihmisistä, lapsista. Lipasti on yksi suosikkikirjailijoistani; eikä tämä kokoelma arkea mitenkään vähentänyt fanitustani. Kunpa osaisin itse kirjoittaa yhtä oivallisesti! Lue ihmeessä! E-kirja
 
Virve Sammalkorpi: Sinkkuleikki. Kolmikymppinen Päivi haluaa jotain muuta. Hänellä on miellyttävä mies, mukava koti, sopiva työ - vaan elämästä puuttuu jotain. Ihan mitä vain. Päivi ottaa aikalisän avioliitostaan ja alkaa etsiä itseään. Reflektoiva, vähän kuin tapausselostus, jollain tavalla jälkiviisaan aikuisesti kirjoitettu kasvutarina siitä kun mikään ei tunnu miltään ja jotain pitäisi olla. Matka itseen, kasvu tuntevaksi ja olevaksi. Lue! e-kirja

Jose Ahonen: Ajattele kuin mentalisti. Yleisesitys kehonkielestä, luottamuksesta, suggestiosta - ihmisten lukemisesta ja havainnoinnista. Kiinnostava, yleistajuinen ja selkeä perusesitys aiheesta. Sujuva jatkumo (vaikka taitaakin olla ensin kirjoitettu) edelliselle lukemalleni.  e-kirja

 Jose Ahonen: Yli luonnollisen - mentalistin tutkimusmatka salatieteisiin. Mentalisti Jose Ahonen tutustuu mm. energiahoitoihin, ufoihin ja muihin yliluonnollisina pidettyihin ilmiöihin. Kiinnostava, joskin aika lyhyt esitys aiheeseen, kirjoittaja olisi voinut olla rohkeammalla äänellä kuuluvissa. Hän kertoo kokemuksistaan ja kohtaamistaan ihmisistä kyllä, mutta pyrkii pysymään selkeästi kaiken yliluonnollisen ulkopuolella, ja korostaa useaan otteeseen olevansa skeptikko. Se toki pitää kirjan objektiivisempana, mutta toisaalta tekstistä välittyi tunnelma kiehtovista ja hyvistä kohtaamisista, niihin olisi voinut sanoissaan ja ilmiötä tutkivana ihmisenä heittäytyä rohkeamminkin. Oivallista luettavaa. Löytyi lukuaikapalvelusta vähän vahingossa, etsin jotain aivan muuta luettavaa. Ei harmita että päädyin tähän. E-kirja

Laura Jane Williams: Suhdesoppa. Pennyllä on oma pieni kahvila ja vähän tylsä elämä. Setä sairastuu ja pyytää Pennyn tuuraajakseen suurempaan pubiin maaseudulla. Tilannetta hämmentävät Pennyn miesystävät. 
Kirja on hauskahko ja eläväinen, mutta hahmot ovat aika onttoja ja traagisesta taustastaan huolimatta Pennyn elämä jää ulkokohtaiseksi. Hahmot puhuvat räävittömiä, mutta toimivat kainosti. Kirjan syvätaso jää keskeneräiseksi. Lukukelpoinen kyllä, mutta ei mitään superviihdettä, sellainen ihan kiva. E-kirja.
 
Kyllikki Villa: Pakomatkalla - toinen lokikirja. Päiväkirja puolen vuoden mittaiselta matkalta St. Helenan saarelle ja Namibiaan. Käännöstyötä, rahamurheita, unettomuutta, irrallista yksinäisyyttä, matkatavaroiden pakkausmietteitä. Muistelen lukeneeni joskus vuosia vuosia sitten Vanhan rouvan lokikirjan, enkä oikein innostunut siitä. Tämä kirja oli viehättävä! Paikoin jopa masentunut, usein vähän melankolinen, silti jostain syystä ihanan verkkaisesti puhutteleva.
 
 Marian Keyes: Rachelin paluu. Jatko-osa Rachelin tarinaan. Keyes on kirjoittanut kirjasarjan verran varsin dysfunktionaalisesta Walshin perheestä: tämä on toinen osa Rachelin tarinaan. Alkupuoli eteni todella nahkeasti, ja kautta linjan kertomus noudatteli melkolailla tarinan ensimmäistä osaa. Vähitellen tarina nousi siivilleen ja käsitteli myös elämän varjoisampia puolia. Perushyvää viihdettä, ei Keyesin parhaasta päästä, mutta ei huonokaan. Lue, jos tykkäät Walshin perheestä! e-kirja.

Staffan Bruun: Viini palaa. Tässä tarinassa oli jo vanhaa kunnon Burt Kobbat -henkeä! Keskiössä ilmastonmuutos-dystopia; ilmasto on lämmennyt siten, että viininviljelijät siirtävät tiluksiaan Suomeen. Maailmanlaajuinen pandemia on edennyt kymmenennelle rokotuskierrokselleen, sitä vastustavat antivaxxarit, ilmastonmuutosta vastaan taistelevat ilmastoaktivistit ja seikkailee mukana myös SMS (suomalainen maa kuuluu suomalaisille) -liike. Sijaiskärsijöinä tarinassa ovat ahvenanmaalaiset rekkakuskit, jotka kuljettelevat vääriä lasteja vääriin paikkoihin. Kertomus etenee kuumeisessa helteessä nopeaan loppuunsa. Ei-ahdistava dystopia lähitulevaisuudesta. 

Lucy Diamond: Kesämuistojen huvila. Tarrantin perhe on vuosikaudet viettänyt kesiään rantahuvilassa Devonissa. Nyt edessä on ensimmäinen kesä ilman huvilan isäntää, kuuluisaa kirjailijaa, puolisoa, isää. Tyhjyys paljastaa salaisuuksia perheessä: jokaisella on oma kipupisteensä jonka kanssa kesällä on kamppailtava. Yllättävän hyvä! Lempeä kesätunnelmainen kirja, jossa on sopivissa määrin vähän vaikeampiakin asioita. Kepeys säilyy koko matkan, henkilöt elävät. Oikein hyvä kesäkirja. E-kirja.

 Staffan Bruun: Murhastudio - Burt Kobbatin paluu. Kobbat isännöi uudella tv-kanavalla keskinkertaista talkshowta, jonka lähetyksissä alkaa yhtäkkiä tapahtua kummallisia asioita. Mikä tai kuka aiheuttaa kaaosta ohjelmassa? Hauskahko ja etenevä kertomus. Harmillisesti en enää muista kirjoittamisajankohdan (2014) yhteiskunnallista keskustelua, sen ajan poliittista ilmapiiriä, enkä siksi oikein osaa paikantaa ihan kaikkea tarinassa tapahtuvaa. Kertomus ei taida olla aivan niin dystooppinen kuin alkupään Kobbatit. Loppuratkaisu on vähän ohut ja nopea, mutta ihan lukukelpoinen, dekkarimainen kirja. Odottelen uusinta yhä kirjastosta, oli hyvä palautella Kobbatin maailma mieleen.

 Linnea Kuling: Lahkon kasvattama. Linnean perhe muuttaa Knutbyhyn yhteisöllisen seurakunnan ja lämmön toivossa. Elämä on kaukana yhteisöllisestä: Linnean vanhemmat eristetään lahkon sisäpiiristä, kun taas Linnea kaapataan osaksi sisäpiiriä teinivuosinaan. Lahkon sekopäinen henkilökultti orjuttaa, murskaa ja nujertaa ihmisen minuuden vähän kerrallaan. Ahdistava ja koukuttava omaelämäkerta. Mietin koko ajan lukiessani, kuinka Linnea vapautuu lahkosta ja mitä sitten tapahtuu. Miten paljon väärää voidaan tehdä "rakkaudellisesti", yhteisön ja jonkinlaisen kieroutuneen uskonnon varjolla. Miten tärkeää ihmiselle onkaan tuntea kuuluvansa: kuulumisen ja nähdyksi tulemisen tarve ovat niin suuria, että niitä kaivatessaan voi luopua oikeudesta itseensä tai perheeseensä. Ahdistava lukukokemus. Tarinan aikajänne, tapahtumien järjestys ja henkilöt menivät välillä itseltäni sekaisin. Välillä kirjoittaja kirjoitti yhtä ja seuraavassa kappaleessa samasta asiasta täysin toisin; kertonee siitä, kuinka manipuloitua elämänsä on ollut. E-kirja, käsittääkseni vain lukuaikapalvelussa saatavilla.

 Staffan Bruun: Kadonnut Beatles-nauha. Olin jo kokonaan unohtanut Burt Kobbatin! Vaeltelin kirjastossa ja lukusalonkihyllyssä bongasin Bruunin uusimman. Tein siitä tietysti varauksen, ja sitä odotellessani päätin lukea muutaman vanhemmankin Kobbat-kertomuksen. Tätä en ole aiemmin lukenut. Burt Kobbat viettelee oloneuvospäiviä rikastuttuaan Kille Kimalais-lastensarjalla. Hän sekaantuu puolivahingossa vanhan kelanauhan mysteeriin: laulaako nauhalla Paul McCartney, onko kyseessä julkaisematta jäänyt Beatles-biisi, ja kuka ihme haluaa tehdä murhia nauhan vuoksi? Etenevä, vauhdikas, hauskakin. 

Emmy Abrahamson: Kuinka menestyä hullujenhuoneella. Stand up -koomikko Maja joutuu pakkohoitoon psykiatriselle osastolle. Elämä on ollut nousukiidon ja alakulon vuorottelua, epätoivoista komiikkaa alusta loppuun. Väljästi omakohtaisiin kokemuksiin perustuva kertomus masennuksesta ja mielenterveydestä. Pidin tästä enemmän kuin kirjoittajan ensimmäisestä kirjasta. 

Markus Tiittula: Taistelu totuudesta - mikä salaliittoteorioissa koukuttaa ja miksi ne pitää ottaa vakavasti? Kirjassa käsitellään muutamaa "suurta" salaliittoteoriaa. Näkökulma varsinkin loppupuolella on hyvin yhdysvaltalaiskeskeinen: mitä oikeistoradikalismi salaliittoteorioiden vauhdittamana voi ja pahimmillaan jo saa aikaan demokratialle. Kirjoittajan asenteellisuus tulee paikoin joistain sanavalinnoista selkeästi läpi, toisaalta kyllä sen ymmärränkin - on tarpeen tehdä selväksi että tarkastelee salaliittoteorioita niiden ulkopuolelta. Kiinnostava kirja kaikkinensa. Pysähdyn aina ihmettelemään niitä suomalaisia, jotka eivät usko kotimaisia valtamedioita: miten voi käydä suomalaisen peruskoulun ja silti kuvitella että mediaa ohjailee joku salaliitto, tai että media ei olisi puolueetonta ja kaikille äänen antavaa? (ikään kuin media ensinnäkään olisi mikään uskon asia. ikään kuin meillä ei opetettaisi medialukutaitoa. ikään kuin meillä ei olisi eettisiä ohjeita medioille. ...ei jatketa pidemmälle! hienoimpia asioita joita meillä tässä yhteiskunnassa on, on yhteisin varoin ylläpidetty julkisen palvelun yleisradio, riippumaton ja puoluepoliittisesti sitoutumaton tiedonvälittäjä. taisin eksyä aiheesta.) Saatan etsiä käsiini ja lukea muutakin samalta kirjoittajalta, tätä lukiessa tuli sellainen käsitys, että kirjoittajan asiantuntemus on ensisijaisesti keskittynyt Yhdysvaltain konservatiiviseen äärioikeistoon, ja tämä salaliittokirja on tämän asiantuntemuksen sivutuote. Sujuva, etenevä, varsin luettava kirja. Varovainen suositus jos aihealue kiinnostaa. Pikainen silmäily paljasti myös, että olen aika tarkalleen vuosi sitten lukenut samasta aiheesta. Hyvä jatkumo.

Rachel DeLoache Williams: Ystäväni Anna, huijariperijättären tarina. Anna Delvey esiintyi New Yorkin seurapiireissä perijättärenä ja taidekeskuksen perustajana. Hänen ylellinen elämäntyylinsä paljastui suureksi kuplaksi: hän oli jättänyt jatkuvasti laskujaan maksamatta ja huijannut rahaa pankeilta ja ystäviltään. Rachel kertoo oman tarinansa ja näkökulmansa ystävyydestä Annaan ja petoksesta. Alkupuolella ajoittain vähän tyhjäkäynnillä kiertävä tarina kertoo hyväuskoisuudesta ja hyväksikäyttäjästä. Tulipa luettua. E-kirja

Jenny Fagerlund: Kesän suuret ja pienet salaisuudet. Moan mummi on kuollut, ja testamentannut vanhan arvokotinsa Moalle. Poikaystävä haaveilee modernista uudiskodista, Moalla on jäänyt asunnon lisäksi käsiin myös mummin koira. Moa kunnostaa asuntoaan myytäväksi, kun mummilta alkaa tulla kirjeitä ja viestejä - mitä mummin menneisyydessä on tapahtunut? Hiukan ennalta-arvattava, mutta suloisen kesäinen kirja oman äänen kuuntelemisesta, itselle sopivan ratkaisun tekemisestä. Suloista, kesäistä hyvänmielenkirjallisuutta. E-kirja.

Mari Siliämaa: Kaikki sade alkaa ylhäältä. Ulriikka-pappi suunnittelee häitään ja odottaa kaupparatsu-sulhastaan kotiin - vaan Johannes ei kotiudukaan odotetulla tavalla. Tyylillisesti vähän erilaista chick-litiä. E-kirja.

Laura Suomela: Tulppaanitoiveunia. Helenan elämä on tasaista ja kuluttavaa: työ imee kaikki voimavarat, parisuhde on sivussa, lapset aikuisia tai aikuistumassa - missä on Helena itse, mitä hän haluaa ja toivoo? Varsin samastuttava viihdekirja itsensä etsimisestä, hapuilemisesta, omien tarpeiden tunnistamisesta ja kuulemisesta, lähestyvistä vaihdevuosista. Hyvää kotimaista viihdettä, kevyttä ja ajatuksia herättävää. Suositus! E-kirja.

Liina Putkonen: Unohdettujen unelmien kirjasto. Äitinsä kuolemasta toipuva Aina lähtee kesäkirjaston pitäjäksi maaseudun rauhaan, Kielokoskelle. Kirjasto on lakkautusuhan alla, äitiä on ikävä ja maaseutupitäjä paljastaa Ainalle salaisuuksia hänen elämästään. Lapsuudenkesien lämpöinen ja kesäinen kertomus, hiukan salaisuuksia, paljon kirjoja, aavistus salaista puutarhaa ja hyväntuulisia kyläläisiä - ei ollenkaan hullumpi kirja kesäloman alkumetreille! E-kirja.


värikoodisto
chicklit (viihde /feelgood/hömppä)
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
tietokirja 
muu (proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)

 
 
Ps. toisinaan mietin, mitä se kertoo minusta, kun en muista lukemaani tai edes mitä kirjoja olen lukenut.
Lukeminen on minulle ajanvietettä - toiset pelaavat ja urheilevat tai katsovat telkkaria ja ruopsuttavat puutarhassa. Minä luen.
Ja kieltäydyn potemasta lukuhäpeää. Luen kepeää hömppää.

8 kommenttia:

  1. Kiitos, olen saanut sinulta hyviä kirjavinkkejä:). Nyt laitoin heti varaukseen Tulppaanitoiveunia-kirjan. Mukavaa alkavaa elokuuta! Sari

    VastaaPoista
  2. Mä luulin että mä luen paljon, mutta toi sun kirja päivässä on kyl aika kova :) Kiinnostavia suosituksia taas. Kävisinpä joskus kirjastossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinäkuussa tosiaankin luin ja luin ja luin. Otin pitkästä aikaa taas lukuaikapalvelun (perhepakkaus, 100h/käyttäjä), aika loppui kesken.
      Mun täytyy varmaan välillä tehdä kirjastoretki myös :)

      Poista
  3. Mahtava määrä kirjoja heinäkuulta :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos tästä, oot kyllä best mitä tulee kirjavinkkauksiin!

    VastaaPoista