Maaliskuu alkoi pelkillä hyvillä lukukokemuksilla, ja pitkään olin melkein kirja päivässä -lukuvauhdissa.
Alla maaliskuun luetut käänteisjärjestyksessä, suosituksineen.
Marianne Power: Rakasta, kompuroi, nouse - yhden naisen yritys selvittää, mitä on rakkaus. Nelikymppinen Power pohtii kirjan esittelytekstin mukaan rakkautta ja avioliittoa. Itse koin, että kirjassa käsiteltiin pikemminkin naiskuvaa ja naisiin kohdistuvia odotuksia perheen ja avioliiton suhteen. Kirja oli kiinnostava; paikoin olin kovastikin eri mieltä esim. avioliittoon ja naiseuteen liittyvistä odotuksista, ja mietinkin, ovatko ne kulttuurisia näkemyksiä, vai olenko vain onnistunut kasvamaan perheessä ja yhteisössä joissa avioliitto ei ole naisen elämän itsetarkoitus. Kuuntelin äänikirjana, koska lukuaikapalvelussa ei ollut e-kirjavaihtoehtoa, mutta kävin myös lainaamassa paperiversion kirjastosta, päästäkseni asiasta kärryille. Äänikirja.
Sisko Istanmäki: Yöntähti. Luokkakokouksen ja omien elämäntilanteidensa seurauksena kahdeksankymppiset Kielo, Helmi, Herbert ja Nelli päätyvät asumaan Norman hankkimaan vanhaan kansakouluun, Norman perustamaan eläkeläiskommuuniin. Elämä Rauhanmäessä on jotain aivan muuta, kuin mitä viisikko on kuvitellut. Haikea, hiukan tummasävyinen kirja vanhuudesta, haurastumisesta ja elämänmittaisista katkeruuksista. "Jokainen kantaa mukanaan kohtaloaan, meni minne meni se on aina ihmisen mukana". E-kirja.
Marko Niemi: Kirkkonummen kolmoissurma. Kuuntelen aina välillä näitä kotimaisia true crime -podcasteja, Niemellä on hyvä sarja. Kirjaksi kirjoitettu Kirkkonummen kolmoissurma toisintaa aika hyvin - paikoitellen melkein repliikin tarkkuudella - podcastia, jotain uutta materiaalia kirjassa sentään on. Niemi on oivallinen radiotoimittaja, mutta kirjoittajana hänellä on tyylissään hiomista. Ihan ok välipalakirja. E-kirja.
V.M Toivonen, Tiina Kristoffersson: Kangaskauppa joen varrella. Turkuun sijoittuva hyvänmielen opus. Kirjassa oli aivan liikaa juonenalkuja, joita kuljetettiin eteenpäin vauhdilla ja syventymättä, yksi tai kaksi aihiota olisi riittänyt, ja lopputulos olisi ollut huomattavasti parempi. Loppuratkaisu oli epäuskottava. Hyvä hömppä on tietenkin vähän klisheistä, hiukan ennalta-arvattavaa ja vähän epäuskottavaakin, mutta kokonaisuuden pitää kuitenkin olla edes suunnilleen uskottava. Tässä kirjassa oli paljon yritystä ja huitomista moniin suuntiin, mutta vähänlaisesti hyvän hömppeen elementtejä. Matkailumainosmaiset otokset Turusta jyrsivät sielua. Oli hienoinen pettymys. E-kirja.
Julie Murphy: Tosirakkauden mitat - tähtiin kirjoitettu. Vähän tuhti Cindy on valmistunut muotiopistosta ja jäänyt ilman työpaikkaa. Äitipuolen tosi-tv-sarjasta puuttuu yksi osallistuja, ja Cindy päätyy paikkaajaksi. Ja kuinkas sitten käykään? Kertomus ei ollut aivan niin höttöinen kuin voisi kuvitella, mutta melkoista hyvänmielen hattaraa kumminkin. Ihan ok. E-kirja.
Aino Leppänen: Pieni pihapiiri pyörii. Pikkulapsiarkea, sitoutumispohdintaa, vanhuutta - pientalopellon tohinaista arkea, perheiden sisäisiä salaisuuksia ja yllättäviä kohtaamisia. Ajattelin ettei millään voi tulla kahta onnistunutta kotimaista feelgood-kirjaa peräkkäin, vaan niinpä vain tuli. Totta, tarina on hetkittäin suloisen epätodennäköinen, mutta silti riittävän uskottava ja kohti hyvää loppua kurkottava. Suositus tällekin. E-kirja.
Inkku Kärkkäinen: Lupauksia ja lumpeenkukkia. Jatko-osa ammattijärjestäjä Minna Mattilasta. En muistanut ollenkaan, millainen ensimmäinen osa oli, mutta tästä tykkäsin. Kirja oli lempeä, pohdiskeleva ja jotenkin lämpimästi etenevä. Hyvälle kotimaiselle feelgoodille on paikkansa - ja tämä onnistui ottamaan tilansa. Millainen kodin pitää olla? Millainen on perhe, keitä perheeseen kuuluu? Kuka päättää kotona ja perheessä? Lämmin suositus! E-kirja.
Milly Johnson: Yhdessä pitkästä aikaa. Siskokset Jolene, Marsha ja Annis ovat kovin eri-ikäisiä ja lapsuudestaan asti toisistaan vieraantuneita. Äidin kuolema tuo siskot yhteen pesänselvittelyyn. Lapsuus on ollut rankkaa, eikä aikuisuuskaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Lämmin kertomus yhteen palaamisesta, sisaruudesta ja uusista aluista. Johnsonin kirjoihin tulee koko ajan enemmän syvyyttä. Tykkäsin. E-kirja.
Annie Robertson: Kesä Primrose Towerissa. Jennie etsii elämälleen napakampaa suuntaa opiskelemalla oppisopimuksella floristiksi. Työsuhde päättyy jo ennen kuin on kunnolla alkanutkaan, ja Jennie joutuu aloittamaan jo toiseen kertaan alusta. Sympaattinen ja sopivasti ennalta-arvattava feelgood, jossa kukoistavat kukat ja naisten välinen ystävyys ei aivan niin loisteliaissa olosuhteissa. Tykkäsin. E-kirja.
Ulla Onerva: Hattaradilemma. Abivuottaan elävä Emma on henkeen ja vereen romanttisen viihdekirjallisuuden kannattaja ja voimakassanainen puolestapuhuja. Harmi vain että välillä hänen tunteensa kuohuvat yli. Emma kavereineen päätyy perustamaan romanttisen kirjallisuuden lukupiirin, jonka tavoitteena on tehdä viihteestä legitiimiä kirjallisuutta. Hyväntuulinen YA-tarina kertoo lukioikäisen ehdottomuudesta ja halusta kuulua porukkaan. Emman oma elämä on välillä kuin suoraan viihderomaanista. Ihan herttaista, kelvollista luettavaa, sopivan naiivi päähenkilö. E-kirja.
Jesse Q. Sutanto: Vera Wongin murhaavan hyvät neuvot. Veralla on maailmankuulu teehuone, jolla on vain yksi asiakas. Kunnes eräänä aamuna teehuoneesta löytyy kuollut mies. Poliisit eivät luonnollisestikaan ymmärrä, että kyseessä on päivänselvästi murha, joten Vera päättää avustaa ja vauhdittaa murhatutkimusta. Amerikankiinalainen maijapoppasmainen hahmo häärää ja huseeraa, ei hyväksy vastaukseksi ei:tä, kokkaa laittamattoman hyviä ruokia ja juottaa litratolkulla teetä pienelle epäiltyjen piirilleen. Todella hyväntuulinen, vauhdikkaasti etenevä ja lystikäs cozy crime piti otteessaan alusta loppuun. Välillä epäilin, että mitään murhaa ei ole tapahtunutkaan ja välillä vain hykertelin päähenkilön kouhotuksia. Suositus kun haluat kepeän rikosmysteerin! E-kirja.
Clare Pooley: Ikä on vain numero. Hauska ja vauhdikas kertomus yhteisötalosta, jossa kokoontuu seniorikerho ja jossa pidetään päiväkotia. Talo on purku-uhan alla. Kirjan päähenkilöt käyttävät talon palveluita lähinnä vastahakoisesti, olosuhteiden pakosta, ja ystäviä keskenään he eivät ainakaan halua olla. Mutta silti...talo on purku-uhan alla, mitä jos se todellakin puretaan? Hahmogalleriasta tuli paikoitelleen mieleen Torstain murhakerhot - ilman murhia - mutta joukkio oli hauskan epätasainen ja riittävän monipuolinen, ja kertomus oli vauhdikkaan hauska. Pooleyn tarinat paranevat kirja kirjalta. Lue kun kaipaat metkaa menoa. E-kirja.
Donna Leon: A Refiner's Fire. Englanniksi lukeminen takkusi vähän, kirja oli kesken aika pitkään. Nuorisojengit koettelevat Venetsiaa ja sen asukkaita, yksi jengiläisistä aiheuttaa päänvaivaa Brunettin työparille Griffonille. Jengiläisen vanhemman taustoista paljastuu omituisuuksia joita Brunetti selvittelee. Lukiessa pohdiskelin, että kirjailijalta alkaa ehkä ote hiukan hiipua: tässä kirjassa oli kovin vähän mukana kaikkea kiehtovaa - Brunettin normaali lähipiiri puuttui lähes kokonaan (Paola, lapset, kreivi ja kreivitär, ja Vianellokin vain vilahti paikalla.) Samoin ruoka ja juoma; kirjassa käytiin enemmän kahvilla kuin lounaalla. Odotan suomennosta, lukeminen englanniksi oli kuten sanottua, jostain syystä takkuista ja tuntuu siltä, että jotain olennaista jäi minulta ymmärtämättä.
värikoodisto
viihde /feelgood/hömppä
dekkari
selfhelp
elämäntarina
matkakirja
tietokirja
muu proosa, klassikko, nuortenkirja tmv. kaunokirjallinen)