keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Saattaen vaihdettu

...on pienin lapsukaiseni koulumaailmaan.
Meidän lähikoulussa on sellainen kiva tapa, että eskarilaiset käyvät kertaalleen tapaamassa omaa tulevaa opea yhdessä vanhempien kanssa. Sellainen esivanhempainvartti. Eskariope on mukana kehumassa lasta ja ekaluokan ope juttelee mukavia.

Pikkusiskon ope oli varannut ison värikkään pahvin, jolle siinä jutellessa lapsi sai piirustella oman kuvansa ja kirjoittaa nimensä: ensimmäinen luokkakuva.
Valtavan suuren paperin alareunassa oli kärpäsen kokoinen tikku-ukko, jonka päällä luki pienen pojan nimi pikkuriikkisillä kirjaimilla. Kovasti hiljaiseksi muuttunut Pikkusisko piirsi hänkin kärpäsen kokoisen tikku-ukon ja kirjoitti nimensä pikkuriikkisillä kirjaimilla.
Taisi vähän jännittää.

Ensi viikolla on virallinen kouluun tutustuminen - se jossa on rehtori ja kouluterkkari ja keittäjä ja erityisope - ja myöhemmin keväällä oma ope ottaa vielä koko tulevan ekaluokan yhdessä tekemään koulutehtäviä.

Ekaluokkalaisille tulee koulukummit nykyisistä viidesluokkalaisista; Pikkusisko alkoi hymyillä hiljaista tietäväistä hymyä, kun ope kysyi että tuleeko Isoveljestä sinun koulukummisi.

Matkalla päiväkotiin välissämme hypähteli helpottunut pieni tyttö: onneksi opettaja oli se oikea. Eikä se toinen, Isosiskon kaikkitietävän valistuksen mukaan se "ihan kamala", joka muille on kiva mutta omalle luokalle aina "tosi ilkeä". (jos olisin halunnut, olisin voinut kertoa tämän Pikkusiskolle jo pari viikkoa sitten. Minulta kysyttiin kantaa Pikkusiskon luokka- ja opevalintaan. Halusin kuitenkin että hän on samalla lähtöviivalla muiden koulualokkaiden kanssa, yhtä tietämätön.)

Kaipa se tästä sitten.

2 kommenttia:

 1. Voi onpa ihanaa! Meillä ei ole edes heinäkuussa opettajan nimi tiedossa, kun osa opettajista on määräaikaisia yms. yms. asioita jotka vaikuttaa asiaan. Kouluun tutustuminen kyllä on, mutta tosiaan sitä omaa opettajaa ei tapaa ennekuin elokuussa ensimmäisenä koulupäivänä. Kurjaa, että näin täällä meillä asia menee.

  VastaaPoista
 2. Iina: tämä on aivan ihana tapa! Isosisko taisi aikoinaan käydä puolenkymmentä kertaa koululla: olivat jumppaamassa ja oppitunneilla useaan kertaan. Kesällä oli sitten helppo puhua siitä "omasta opesta" ja "omasta luokasta".

  Tänä vuonna menivätkin tiedot aika viime tinkaan, luulin jo ettei vaihto toteudukaan...

  Varsinkin herkälle ja kovasti jännittävälle lapselle tämä systeemi on ollut aivan lottovoitto.

  -m-

  VastaaPoista