kansantietellis-kansanperinteellinen herätys

Sain herätyksen.
Ihan hirvittävän kammottavan kauhistuttavan herätyksen.

Minun lapseni - toivottavasti tämä ei ole mikään laajamittainen ongelma - eivät osaa leikkiä pihaleikkejä, koska kukaan ei ole koskaan opettanut niille pihaleikkejä.

Kukaan ei ole koskaan opettanut niille pihaleikkejä.

(*ruosk-ruosk-ruosk*)

Ne osaavat leikkiä pitkiä monipolvisia sisäleikkejä itseillään ja toisillaan ja ukkeleilla ja nukeilla.

Mutta kukaan ei ole koskaan opettanut niille pihaleikkejä.

Joskus koulussa on kuulemma jumppatunnilla oltu värissii ja peilissii, ja joskus kirkkissii tai akuhippaa(*).
Kukaan ei ole opettanut niille kymppissii. (ja se on sentään kaikkein paras pihaleikki!)
Twististä ne osaavat sen sotkuhommelin (zika-zika-bum), mutta eivät merimiespelii, tamtameja tai pomppua ja jäykkää ja alennuksia.
Hyppiksestä ne osaavat vikkelii, mutta eivät kellossii tai lakanoi /ilmapalloi eivätkä edes perhost kahel väli vääri, eka saa sekottaa.

Kuka meille opetti kaikki pihaleikit?
Ei mitään mielikuvaa: minä olen osannut kirkkissii ja maassii ja kymppissii ja varvasnattaa aina. Ja purkkipalloa ja hailiihailoota.

Olen pöyristynyt.
Ja ajautumassa syvään itseruoskintaan - miksen ole opettanut niitä?
Miksetsäkoskaan leiki meijänkaa?

Nyt minulla on sitten kesäprojekti. Sanoin hraH:lle että rupean pimpottamaan ovikelloa ja kysymään että saaks Isis ja Pikkis tulla ulos.

Projektin lisäksi minulla on dementia. Miten ihmeessä ne kaikki leikit oikein menevät? Miten maassii eroa maasta poissista? Mitä tehtiin hailiihailoossa? Entä keinusuutarisiissa? Ja liikennevaloissa? Miten menee ylioppilaspeli /merimiespeli, entä kellossii? Miksen muista?

Mikä on paras lapsuuden pihaleikkisi? Vinkkaa ja linkkaa - pistetään katoava kansanperinne talteen!

(*) hyi ja kauh! Näillä kulmilla leikitään nattaa, ei hippaa.

Ps. muistatteko kaikki ihanat taputusleikit (aa-aa-aana?)?

ps2. Mikä on puti ja osaaks silpata?

5 kommenttia:

 1. Täällä leikitään onneksi kaikenmoista aika ahkerasti koulussa ja naapurissa pappa sivisti joskus lapsia opettamalla niille nurkka-Jussin saloja. Samoin tuolla kesäkerhossa mennään kai aika monemoisia ulkoleikkejä, mutta häpeäkseni on tunnustettava, että en kyllä minäkään ole moisia opettanut. Ihan ovat lapset keskenään alkaneet touhuta. Enkä minäkään kyllä oikein muista noita sääntöjä. No, ehkä joku kymmenen tukkua laudalla vielä irtoaisi tai kirkonrotta. Peili ja väri toki.

  Mut hiukan on tuo leikkikaverienkin määrä kapoinen siihen verrattuna, millaisessa muksulaumassa minä olen leikkinyt. Joskus laskin, että siinä kerrostalossa, jossa kasvoin, oli jo meidän asuinkerroksessamme vaatimattomasti 15 lasta. Ja asuinkerroksia oli kuusi, joissa jokaisessa asui ainakin muutama lapsiperhe. Ja alueella kerrostaloja viisi...;) Kohtuuhyvä kaveritarjonta siis.

  VastaaPoista
 2. Kati: meillä tuo leikkiperinne on ihan katki, kun omassa pihassa lapsia ei ole. Koulukaverit ovat niin erilaisista kulttuureista, ettei ole yhteisiä pihaleikkejäkään, näitä perinteisiä siis. On uuskulttuuria :)

  VastaaPoista
 3. Elisa: se on palloleikki. Pomputetaan erilaisia tehtäviä kymmenestä alaspäin. Ohje kuvassa :)

  VastaaPoista