talouden tasapaino ja kestävyysvaje

tietyt viimeaikaiset tapahtumat (1 kpl sairaalareissu; 1 kpl kissanperustamiskulungit; 1 kpl lähestyvä talvi + 3xkasvavat lapset; 3xkasvavat lapset + alituinen nälänhätätilanne) aiheuttavat muutoin niin harmonisessa taloudessani lievää horjuntaa ja huojuntaa.
Jos nyt ei aivan kirstun pohja paista, niin huolestuttavasti häämöttää kuitenkin.
Talouden tasapaino on epävakaa.
Tarvitsemme elvyttämistoimenpiteitä ja tiukkaa budjettikuria.

Budjettisuunnittelu ja -toteuma talouskriiziä edeltäneeltä ajalta
- 1 kpl eläin; budjetoitu, suunniteltu, finansieerattu
- 1 kpl talvi; ei-toivottu, odotettu
- 3 kpl lapset; suunniteltu, toivottu, ei-budjetoitu
- 3xkasvukausi; ei budjetoitu

Odottamattomat menot
- 1 kpl sairaalareissu kuka kehvatsu oli mennyt nostamaan sairaspäivien hintoja)
- 3x talvivaatteet kuka kehvatsu oli mennyt nostamaan niiden hintoja?
- kissanperustamiskulungit kuka kehvatsu käski hankkia aateliskissa vonHöhhenzöllerin, joka syö kultalusikalla extrasuperhyperherkkisten-ruokaa ja peseytyy hienommilla shampoilla kuin minä?
- 3x alituinen nälänhätä kuka kehvatsu käskee niitä lapsia kasvamaan?

Budjettiplään
- no, minkäs sille mahtaa. Maksetaan. Maksetaan. Maksetaan. Käydään säästöpossulla ja maksetaan lisää. kyllä niin harmittaa kun ne syövät minun pahanpäivänvaraani, eli sitä jolla piti hankkia kirroosi tai porroosi jos joskus sattuu pääsemään eläkkeelle

Ainoa asia johon taloudensuunnittelussa pystyn vaikuttamaan on kissojen, gerbaarien, lasten ruokinta.
Ilmoitin että lähitulevaisuudessa syödään sitten pelkkää puuroa.
Kai sentään edes riisipuuroa, kysyi Isoveli toiveikkaana.

Tarkan markan budjettikuria noudatellen ryhdyin pohdiskelemaan tulevan viikon ruokintaa.
Helppoa kuin heinänteko: koska kauppapäivä oli keskiviikkona, on kaappi pullollaan syötäväksi kelpaavaa. Viikonloppuna nakostellaan vaatimattomasti pizzoja ja pekoniin käärittyjä kanafileitä.
Sen jälkeen turvaudutaan pakastimen antimiin, jossa muistini mukaan luumuilee sellaisia jokaisen köyhän ja kurjan sapuskoita kuin affenafileet ja poronkäristys. Kyllä niin on työlästä tämä talouskurimus.

Se, mikä aiheuttaa kestävyysvajetta *yliäänellä*: mäenkestä-mäenkestä-mäenkestä on nuorison alituinen nälkä. Sen sijaan että ne söisivät iltapalaksi säädyllisesti yhden voileivän ja yhden jogurtin, ne levittävät ruutupöytäliinan keittiön pöydälle ja aloittavat viisikkohenkiset mässäilyt.
Isoveljen ultimaattinen fantasiailtapala: mysliä, kuivattuja hedelmiä ja maitoa; paistivoileipä (paistisiivu, majoneesia, maustekurkkua); riisipuuroa; marjarahkaa.
Isosiskon ultimaattinen fantasiailtapala: lihapullat ja muusi, desin verran ketsuppia. Voileipä. Ja jotain pientä vielä.
5 kommenttia:

 1. Mulle herättää aina hämmennystä ajatus lapsista, jotka syövät. Meillä voisi hyvin säästää sillä, että ostaisimme lautasen, jossa on joku look-a-like -sapuska vaikka muovista tehtynä ja sen voisi sitten laittaa vaikka joka aterialla etenkin ton pienemmän eteen törkittäväksi. Komposti olisi sitten tosin nälkäisempi ja multamäärät vähenisivät... Eikä toi isompikaan mikään suursuömäri todellakaan ole. Odotan mielenkiinnolla murrosikää ja syömisen ihmettä. (Epäilen, että sitä tuskin tulen näkemään, vaikka itse kieltämättä söin tuossa iässä melkein lautasetkin.)

  VastaaPoista
 2. Niin on samat aatokset kuin mulla juuri aamulla. Koiran lääkäri, typerät vakuutusmaksut, synttärit, joulu. Argh! Lisäksi verooprossamoka, minkä vuoksi loppuvuoden tulot pienemmät. Reilusti.
  Mietin olisiko ralistisestti mahdollistta ruokkia perh 300eurolla loppu kuu. Riittääkö 150e viikoksi perheen ruokkimiseen?

  Todellakkin edukasta ruokaohjetta vailla.

  VastaaPoista
 3. Odottelen kauhulla tuota ruokamäärän räjähdysmäistä kasvua. Esikoinen näyttää jo pahaenteistä mallia. Eniten minua kirpaisee tänä talvena talviurheiluvälineiden hankinta. Jos en löydä hyvää käytettyä aion pitkittää niiden hankintaa siihen saakka, että näen tuleeko käyttöä.

  VastaaPoista
 4. Kati: mitenköhän kävisi meillä, jos yrittäisin muoviateriaa kehiin? Tulisikohan siitä säästöä?

  P: kerro mulle jos 150€ riittää. Mulla ei. Ja riittääkö 150€ jouluviikolle, kysyn vaan?!

  RvaK: mä harkitsen liittyväni johonkin sellaiseen uskonnolliseen lahkoon joka kieltää kaiken talviurheilun. Todellakaan en hanki yksiäkään suksia.

  VastaaPoista
 5. "Mulle herättää aina hämmennystä ajatus lapsista, jotka syövät. Meillä voisi hyvin säästää sillä, että ostaisimme lautasen, jossa on joku look-a-like -sapuska vaikka muovista tehtynä ja sen voisi sitten laittaa vaikka joka aterialla etenkin ton pienemmän eteen törkittäväksi. Komposti olisi sitten tosin nälkäisempi "

  Tuo Katin kommentti on aika osuva :D on tosin ollut aika jolloin molemmat noista isommista söi.. mutta on myös näitä aikoja...

  VastaaPoista