talviurheiluketutus

Kuten muistanette, minulla on suosikkikohta perusopetuslaissa tämä laki sivumennen sanoen on lempparini kaikista laeista. mitä, eikö teillä ole lempparilakia? ehei, en ole niin pilkunviilaaja, kuin miltä ehkä kuulostan. olen vielä pahempi. grr.

Tämä suosikkikohtani löytyy luvusta 7 §31.
Muistinvirkistykseksi niille, jotka eivät vielä ole osanneet valita perusopetuslakia omaksi syventymis-, hiljentymis- ja verenpaineenkohotusmateriaalikseen:
"Opetus, sen edellyttämät oppikirjat ja muu oppimateriaali sekä työvälineet ja työaineet ovat oppilaalle maksuttomia"

Mutta kuinkas ollakaan, talviurheiluvälineet eivät ole tämän pykälän alaisia oppimateriaaleja tai työvälineitä.
Eivät kuulemma edes näillä nurkilla, missä talvesta ei ole tietoakaan kuin muutamana hassuna päivänä vuodessa, jos hyvin käy.

Kyllä, saatamme harrastaa koko perhe yhdessä ulkoilua ja liikuntaa.
Mutta ei, me emme harrasta yhdessä talviurheilua. Emme suksimista, alaspäinlaskemista, emmekä myöskään höyryävän kuumat kaakaokupit käsissämme luistelemista.
yritetty on; ei ole kivaa kenelläkään. vaikka olisi kaakaota

Nipo kysyy: voiko koulu velvoittaa luistinten hankintaan?
ei, emme ole varattomia. olemme vakaumuksellisia

Tänä talvena myyn kerran käytetyt hokkarit kokoa 42. Ja toisen kerran käytetyt hokkarit kokoa 44.
Kaunot noin kokoa 38 pidän, koska yksi jalka on vielä kasvamassa, ja sitä paitsi niitä on sentään käytetty ainakin kolme kertaa minä, sisko ja Isosisko  ja itse asiassa enemmänkin, koska ennen vanhaan oli vielä kunnon talvia ja muutama vuosi sitten yritin saada keskenkasvuiset innostumaan luistelusta.

Mutta kyllä on muuten sillä talven ainoalla peruskoulun ohjaamalla luistelukerralla hintaa, kun joka vuosi hankitaan luistimet ja niihin teroitus. Ja kypäräkin pitäisi olla, sillä pyöräilykypärä ei ole luistelukypärä.


*
tiedän, pikkumaista nipottamista. Mutta ottaa päähän ihan vietävästi. Kun kuluja on muutenkin.

*
eedit:
täytyy kertoa, miksi olen niin syvällisorientoitunut tuohon nimenomaiseen pykälään:
Yhdessä niistä kouluista, joita suloiset pulluraposkeni ovat käyneet, tuohon pykälään vedottiin mitä omituisimmissa käänteissä. Vihoviimeisimmillään siten, että vanhempainyhdistys ei voinut järjestää koulun oppilaille vapaa-ajalla tapahtumia, joissa olisi ollut pientä buffetmyyntiä: "koska koulunkäynnin pitää olla maksutonta"
(muistaakseni käytettiin sitä myös estämään oppilaiden kirjastokäynnit, koska vaikka kirjastokortti olisi ollut maksuton, olisi voinut tulla sakkomaksuja unohtuneista kirjoista) (toivon totisesti että muistan väärin!)

Sittemmin tilanne laukesi ja tuon koulun vanhempainyhdistys toiminee luullakseni elinvoimaisesti. (jostain kumman syystä omat lapseni nauttivat verovaroin kustannetusta koulutusetuisuudestaan muualla...)

Noista kylmistä vaaran vuosista traumatisoituneena pohdin toistuvasti yön pimeinä tunteina, mitä kaikkia kuluja meille oikeastaan tulee lapsukaisten koulunkäynnistä. Olen tullut siihen tulokseen että
jos lapset eivät kävisi koulua, voisimme kirmata ilkosillamme kotona. Näin on.

Oikeasti olen niin kiltti ja tunnollinen vanhempi, että keskenkasvuiseni menevät täsmällisesti varustettuina kaikille oppitunneille ja hätätilassa tuemme käytettävissämme olevin keinoin kavereita(kin).

Äkkipäähankinnat ne vain ottavat päähän.
Ja kertakäyttöluistimet. (luulin, että vanhat luistit olisivat mahtuneet vielä. Eivät todellakaan, kolme numeroa lisää viime talvesta)
8 kommenttia:

 1. Jos niille välineille ei muuta käyttöä ole, niin eiks voisi ostaa käytettyinä? Meidän kouluissa on vanhempainyhdistykset vielä duunannneet systeemin, jolla koululle saapi viedä urheiluvälineitä yleiseen käyttöön ja kyllä snne viety onkin -joten meidän kouluissa on kyllä perusopetuksen maksuttomuus toteutunut, tosin aika moni silti käyttää omia - no me ollaankin landelta. Mutta jos vaikka "unohtuu" vempaimet kotiin, niin koulusta saa kyllä varavälineet, ettei pääse livahtaan :D

  Toisaalta, täytyyhän sitä olla lenkkaritkin liikuntatunneille. Ja verkkarit, ei farkuissa hölkätä. Jne. Että missä se raja menis sitten....sun mielestä?

  VastaaPoista
 2. Ymmärrän, että ottaa päähän.

  Meillä harrastetaan talviurheilua vapaa-ajalla ja silti meinaan saada näppylöitä noista urheiluvälineistä. Omaan harrastamiseen ostaisin uudet välineet silloin, kun on jotain varmuutta, että niitä pääsee käyttämään. Siinä vaiheessa, kun lähikenttä jäädytetään ja pururadalle tulee ladut on jotain järkeä kamojen uusimiseen. Hiihto on ollut välillä erityisen ongelmallinen ja kerrat ovat saattaneet jäädä nollaan.

  Mitä tekee koulu. Koulu ilmoittaa, että sään salliessa tammi-helmikuussa on talviurheilua. Tarvittavista välineistä ilmoitetaan lähemmin. Niiltä pirulaisilta ei saa edes puristettua irti, että aikovatko aloittaa luistelulla tai hiihdolla. Sitten tulee edellisenä iltapäivänä viesti Wilmaan, "huomenna luistelua".

  Itse olen valittanut kouluun suunnitelman puutteesta. Minusta on kohtuutonta olettaa, että vanhemmat ostavat kaikki ehkäpä tarvittavat välineet varastoon ja tuollainen 18 tunnin varoaika olisi riittävä.

  Saas nähdä, miten homma sujuu tammikuussa, kun esikoisella on uusi liikunnanope. Tämä edellinen edellisillan viestittelijä oli myös se joka aikoinaan unohti lapseni luisteluradalle.

  Käytännössähän olen jo melkein luovuttanut ja lapset saavat jouluksi talviurheiluvehkeitä. Tänä jouluna ilmeisesti päädyn pihistelemään murtsikkaosastolla ellein jostain tule vastaan hyviä käytettyjä. Kahden lapsen laskettelukamat pitäisi uusia ja se on kallis paukku.

  VastaaPoista
 3. Kupla: juu, ostaisin käytettynä...mutta jos tänään (vesisateisena päivänä, vesisateisen kuukauden jälkeen) tulee tieto, että maanantaina muuten luistellaan... Siinä ei ihan kauheasti lähdetä kirppiksiä kiertämään. Ja kaunot kokoa 42 eivät olleet edes kaupassa ihan mikään itsestäänselvyys.
  Kokokysymys tuli jo viime talvena vastaan myös hokkareiden kohdalla, lapseni ovat liian isojalkaisia, ei löydy koulun välinevarastosta.

  Ja kyllä, olen ihan periaatteen tasolla miettinyt missä kulkee kouluvarusteen raja. Pitääkö olla reppu? Pitääkö olla kynäkotelo? Lenkkarit? Uikkarit? (uimataidon osoittaminen on muuten pakollista!)

  Oikeasti olen tietysti sitä mieltä että asianmukaisissa varusteissa, kouluun, liikuntaan ja joka paikkaan.
  Meillä yhden lapsen koulussa nimenomaan tuota pykälää väärinkäytettiin mm. niin ettei edes vanhempainyhdistys saanut yhdessä vaiheessa järjestää vaikkapa buffetia (koska koulunkäynnin piti olla maksutonta, myös vaikka tapahtumat olivat vapaa-ajalla; siksi tuijotan sitä vieläkin niin tiukkaan. Nyttemmin tilanne on lauennut, minä vain olen periaatteen ihminen :))

  Jonkinlaista linjanvetoa toivoisin minäkin: meillä on kolme lasta, kolmessa eri koulussa ja käytössä on kolmenlaisia tapoja. Osassa kouluista voidaan mennä suksivuokraamolle hiihtämään, koulu kustantaa, toisessa täytyy maksaa laskettelumatkasta - näin ääripäissään.

  Hiihtoa vastustan jo ihan siksi, että suksimia pitäisi kuljetella pitkin ja poikin bussissa.

  Summa summarum: luistimet hankittiin. Lapsi lupasi käyttää niitä vielä silloinkin kun opettaa omat lapsensa luistelemaan (ts. se vannoi, ettei sen jalka kasva enää)

  VastaaPoista
 4. rvaK: sepä näissä välineissä niin raivostuttavaa onkin, että jos ne hankkii ajoissa, saattaakin olla talvi, jolloin niitä ei tarvita. Ja ihan hirvittävän paljon ajoissa niitä ei kannata hankkia, koska nuoriso kasvaa.
  Tilakin tulee vastaan...varsikin nuo 40-alkuiset vievät aikamoisen loven kellarikomerosta. Eivätkä tytötkään kasva tasatahdissa, näköjään. Jos varastosta löytyisikin kokoja 36, 38 ja 39, niin eikös ihan varmasti kuitenkin tarvita koot 37 ja 40...?

  Lenkkarille, uikkarille ja verskahousulle tulee sentään vähän useampia käyttökertoja kuin se yksi säästä riippuvainen luistelu.

  Ja se vasta hattuun ottaakin, kun meiltä kaupungista löytyy sekä luistin- että suksivuokraamo, mutta ne eivät ole auki kouluaikaan. Vaikka nuoriso vielä luistelisikin sillä kentällä, jossa vuokrausta olisi, ei palvelu ole avoinna...grr.

  VastaaPoista
 5. On rasittavia nuo ja muistelisin että meilläkin kirjastossa käynti oli "kiellettyä".

  Oon ajatellut joululahjoiksi hankkia etukäteen kirppiksiltä monoja, suksia ja luistimia kaikissa koko luokissa, että jos ja (toivon mukaan) kun niitä tarvitaan, niitä olisi.. pistetään sitten taas jakoon kun ovat kolmannelle pieniä (tai roskiin kun ovat käyttö- ja korjauskelvottomia).

  VastaaPoista
 6. Kyllä minua ärsyttää ne sisäpelikengätkin :D Vielä enemmän se viesti "ylihuomenna sisäpelikengät, ei nappiksia" ja täydellinen kommunikointihiljaisuus siitä miksi nappikset eivät kelpaisi.

  Meillä kun sattuu olemaan juurikin niitä nappiksia sisään, hiekalle, nurmelle, tekonurmelle you name it ja hillitön säilytysongelma, niin jotenkin vaan niiden ylimääräisten sisäpelikenkien hankkiminen meinaa kaataa kupin nurin.

  Nyt kun olen valittanut tästä aiheesta sydämeni kyllyydestä voin todeta, että olen alkanut fanittamaan ihan täysillä tuota XXL:ää. Siellä on satunnaiselle harrastelijalle kelvollista kamaa hyvään hintaan.

  Meillä oli pojalla jo viime talvena kengän koko 40. Siis juuri 9 täytettyään. Tänä talvena kävi sellainen harvinainen tapahtuma, että edellisvuoden talvikengät mahtuivat. Vaikea uskoa, että pojalle tulisi riittämään koko 44. Noilla pienemmillä on enemmän keskivertojalka.

  VastaaPoista
 7. Aargh! Olin unohtanut kokonaan sisäpelikengät!

  Varustelu on siksikin hankalaa, että ainoan alakoululaisen koulussa ei aina vaadita edes vaatteiden vaihtoa liikunnantunnin yhteydessä, koska luokalle ei aina ole tarjota pukutilaa. Mistä voi tietää, onko tällä viikolla se tunti, jolle pukutila löytyy ja jolloin tarvitaan sisäpelitossut, kun vierailulle tulee joku paikallisen urheiluseuran edustaja esittelemään lajiaan, vai onko sellainen kerta, jolloin mennään eläkeikää lähestyvän open kanssa kehärummun tahtiin jotain piirileikkiä? Jos tästä ei laiteta wilmaviestiä, ollaan melko pitkälti sen varassa että lapsi muistaa puoli kymmeneltä illalla "ainiin, sisäpelitossut tarvitaan huomenna" Grr.

  Ja sivujuonteena: saman koulun toinen ope (ihan oikea liikkaope!) vaatii kaikkien (siis todellakin kaikkien) vaatteiden vaihtoa liikunnan jälkeen. Kas kummaa, hänellä on myös pukutila aina käytettävissään...

  VastaaPoista
 8. RvaK: meillä on muuten ihan samanlainen hehtaarijalka tuo esikoinen. Kauhulla laskin, että jos tuota tahtia kasvaa, niin 18-vuotiaana sillä on popo kokoa 56. Sitä odotellessa...

  VastaaPoista