torstai 17. elokuuta 2017

Voiko teinit jättää yksin kotiin?

Teimme taannoin kahden aikuisen lomamatkan maailmalle, keskenkasvuiset viettivät tuon viikon keskenään kotona.

Kotiin jäivät Isoveli (18v), Isosisko (16v) ja Pikkusisko (13v)
Sekä kissat Viiru (9v), Arwen (3v), Elma (1v)
ja vielä lisäksi yksi gerbiili, jonka oikeastaan pitäisi jo olla manan majoilla (grr)

Teinien kotiinjättämisen vinkkivitonen

1. Etukäteissuunnittelu
Kaikki lähtee liikkeelle hyvästä tai edes kohtalaisesta etukäteissuunnittelusta ja priorisoinnista.
Mitkä asiat pitää hoitaa ja miten ne hoidetaan.
Kirjoitin teinithän eivät muista mitään mitä heille on sanottu muistiin ihan kaiken: kissojen hoidon, kodinkoneiden karvalakkiohjeet, yleiset kodinhoito-ohjeet, sen keneltä löytyvät vara-avaimet, määräyksen ilmoittautua vähintään kerran päivässä, kotiintuloajat ja muut tiedossa olevat aikataulut, kotitöiden jako-ohjeet ja neljän yleisimmin käytetyn arkiruuan valmistusohjeet variantteineen.

aika pieneen tilaan menee perheen perusarki:
tässä on kaikki tarpeellinen

Ohjeet käytiin läpi PRH-kokuksessa ("joojoo, kylmeosataan") ja vielä erikseen kunkin kanssa kahden kesken ("joojoo, mätiiän, säsanoittänjo")

Jääkaappi ja pakastin ladattiin sovitulla tavalla valmiiksi ja listasin erikseen mitä ruokia on jääkaapissa, mitä pakastimessa ja niiden viimeiset käyttöpäivät.
Nuoriso itse halusi yhden ravintolaruokapäivän, muutaman valmisruokapäivän ja muutaman tee-se-itse-ruokapäivän.

Rahaa jätettiin arkiostoksia varten ja annettiin lupa tilata pizzaa (=kebabia) yhden kerran reissun aikana. Tukiverkostolta varmistettiin että todellisessa hätätilanteessa on piikki auki.

Mahdolliset hätätilanteet käytiin yhdessä läpi: kissojen mahdollinen sairastuminen ja hoito, tai isovanhempien hätätilanteet.
Annettiin yhdelle lupa viettää pitkä ilta kavereiden kanssa ja toiselle lupa nukkua äidin ja isän sängyssä, varmistettiin että muut tietävät sen.

Hätävarjelun liioitteluna viinikaappi lukittiin. 


2. Tukiverkosto
Olemme äärettömän onnekkaita, sillä meillä on vahva tukiverkosto lähellämme: lasten isovanhemmat ovat aivan tallella ja lisäksi läheltä löytyy yksi nuorekas täti (+koira).
Viime vuosina tosin lähes kaikki perhematkamme ovat johtaneet siihen, että joku tukiverkostostamme on ollut sairaanhoidon tarpeessa, parhaimmillaan potilaita on ollut useampia. Emme siis suhtautuneet matkan toteutumiseen mitenkään itsestäänselvyytenä. 

Tukiverkostolaisten kanssa käytiin läpi mitä lupia, oikeuksia ja velvoitteita nuorisolla on ja varmistettiin että tukiverkosto on halukas ja pystyvä huolehtimaan keskenkasvuisista.
Yhdellä teineistä oli poikkeuksellisen kiireinen harrastusviikko; hänen liikkumisensa varmistettiin ekstrahyvin ja täsmällisesti.
Nuorisoa muistutettiin, että aina voi ja kannattaa kysyä neuvoa tai apua - ja vinkattiin, kuka isovanhemmista, vaiko täti, on pätevin ottamaan kantaan mihinkin murheeseen. nuorilla itsellään oli tämän osalta melko vahvoja mielipiteitä. 

Tukiverkostomme huolehti  minuuttiaikataulutetun harrastuskuljetuksen, johon sisältyi yhden esityksen päättyminen, vesitaksi ja seuraavan esityksen alkaminen - jopa niin, että nuori oli oikeassa paikassa etuajassa; siis äärettömän hyvin (kiitos mofa ja murri!)

Tukiverkosto laajeni perheyksikön ulkopuolellekin, kun kiipelin valmentaja lupasi puhelimessa: mä pistän sen treenaamaan kun sillä on tylsä ja ruokin kun on nälkä (kiitos H!)


3. Wifi
Kun aloimme varata matkaa, oli ensimmäinen edellytys että hotellissamme on kattava wifi.
Matkakohde ja hotellimme olivat hyvin wifi-varusteltuja, ainoastaan hotellihuoneessa wifin toiminta oli hitaanpuoleista. Iltojen iloksi suunnitellut näköpuhelut jäivät toteuttamatta.
Olimme päivittäin useaan otteeseen yhteydessä nuorisoon.


4. Luottamus
On itse asiassa aivan ykkösasia teinien yksinjättämislistauksessa.
Luotan teineihin.
Ja luotan siihen, että ne noudattavat sovittuja.


tämä viesti tupsahti puhelimeen kun laskeuduimme Hesaan
aloin kyynelehtiä


Tunnen teinini ja tiedän että niihin voi luottaa.
*

Annoin niille yhden semisti syvällisen perhe- ja parisuhdeneuvon:
Kotitöistä ei kannata riidellä, ne on kumminkin pakko hoitaa. Tehkää sopimus kuka hoitaa mitäkin. Jos esim. tiskikone tuntuu ällöltä, voi sanoa että haluaa hoitaa jonkun muun homman. Hommat on hoidettava ajallaan ja mukisematta, ilman että siitä täytyy huomauttaa. Ei kannata käydä kauppaa, ei mene koskaan tasan.

Ne olivat pitäneet keskenään PRH-kokuksen ja jakaneet kotihommelit kun olimme lähteneet.

Käytännössä luulen, että Isoveli pyöritti koko paletin, tytöillä oli niin paljon omaa muuta menoa.
Koko viikkoon mahtui yksi ainoa kriizinpoikanen, ja sekin johtui pikemminkin väsymyksestä ja stressistä kuin todellisesta kriiziytymisestä.
Siitä selvittiin nukkumalla yön yli.

Iltaisin tuli ihania kuvia kun ne makasivat pitkin ja katsoivat yhdessä LOTRia.


13 kommenttia:

 1. Fiksuja lapsia ja loistavasti asioita organisoivat vanhemmat. Hyvä te :)

  VastaaPoista
 2. Aivan loistavat järkivanhemman ohjeet. En olisi kyllä osannut noin perusteellisesti ajatella asiaa. Tosin meillä ei reissuja tehty isompien ollessa pienempiä, tai jos tehtii, olivat lapset isällään. Nyt kun on tämä yksi yhteinen, parisuhdematkat odottaa vielä aikaansa. Neiti on (valitettavasti) aina matkoilla mukana. Tosin ei tuota vielä muutamaan vuoteen huvita yksinkään jättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kahdenkeskisten matkojenkin aika vielä tulee <3!

   Poista
 3. Oho, luottamusasiasta, teinisi lähettämästä viestistä ja LOTR-yhteismakailumielikuvasta tuli kyynelliikutus. Onpa teillä hyviä ja ihania teinejä!

  VastaaPoista
 4. Eikös se niin ole, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty :)

  Tämä "kaksin matkalla" oli varmasti kaikista oikein kiva juttu. Ne kaksi saa olla kerrankin kahdestaan ja muut ilman niitä kahta. Ja kun taas ollaan koossa, niin kaikki on onnellisia :)

  VastaaPoista
 5. Ihania teinejä!
  Olen suorastaan kateellinen, kun teidän lapset ovat niin fiksuja ja keskenään viihtyviä. Omani osoittavat kröhöm hiukan erilaisia elkeitä. Mutta onhan noilla pikkukepposilla vielä vuosia kasvettavana.

  Minulla luottamusta teineihin horjuttaa muistot omasta teini-iästä. Silloin kun olin teininä yksin kotona, niin aivan tasan mentiin kaikkiin niihin paikkoihin, joihin meno oli kiellettyä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...enhän minäkään tiedä, mitä ne oikeasti ovat puuhailleet...
   pakko vain luottaa siihen että homma on hanskassa.

   Siitä on kyllä iso ilo, kun ne aina ovat tulleet toimeen porukkana ilman sen suurempia kahnauksia.

   Poista
  2. Tuo taitaa kuule olla peräti harvinaista.

   Poista
 6. Kuulostaapa kaikinpuolin onnistuneelta ja hyvältä järjestelyltä! Voi kunpa meikkäkin asuisi joskus luotettavia teinejä! Aloin jo laskemaan monen vuiden päästä tuollainen tilanne olisi meillä mahdollinen...

  VastaaPoista
 7. Kuulostaapa kaikinpuolin onnistuneelta ja hyvältä järjestelyltä! Voi kunpa meikkäkin asuisi joskus luotettavia teinejä! Aloin jo laskemaan monen vuiden päästä tuollainen tilanne olisi meillä mahdollinen...

  VastaaPoista