irrallinen lomaolo


Muistan kun keskenkasvuisena kävin silloiselta kotipaikkakunnalta Turussa oikomishoidossa. Oiontamatkat olivat toisinaan kivuliaita, aina aika väsyttäviä (miksi minulle annettiin aina aamun ensimmäinen aika?) ja sitten niissä oli toisinaan sellaista mahtavaa irrallisuutta ja tyhjänvaeltelua. Varsinkin välipysähtymispaikassa, jossa vaihdoin bussia Turun bussista kotipaikan bussiin.
Oli jotenkin tosi mahtavaa vaellella kaikesta irrallaan vieraassa paikassa.
Muistan että niihin aikoihin luin kaikenlaisia orpolapsi- ja karkailukertomuksia, joissa oli samanlaista irrallisuutta ja kuulumattomuutta.

Käväisin tässä eräänä päivänä työasioissa Tampereella.
Tällä kerralla junat osuivat kohdilleen niin, että minulle jäi pikkuisen reilu tunti ennen kokouksen alkua, juuri riittävästi.
Räntää oli, ja liukasta enemmän kuin kotona länsirannikolla, varovaisesti piti  hipsutella.
Hipsuttelin ja liukastelin omassa rauhassani lounastunnille kiirehtivien tamperelaisten keskellä, olin irrallinen ja nautiskelin ihan vain omista oloistani. Puikahtelin satunnaisiin kauppoihin ja metsästin täydellistä kalenteria ensi vuodelle ja katselin kaikenlaisia turhakkeita joita en kotonurkissa katselisi.
Sitten löysin kauppahallin!
Miksi kukaan ei ole kertonut minulle että Tampereellakin on kauppahalli?
Kauppahalleissa on aina oma tunnelmansa, siellä vasta voikin hipsutella irrallisena ja melkein kuin ulkomaanmatkalaisena.

Haluaisin ottaa Tampereen haltuuni sellaisella vähäväkisellä turkulaisella tavalla, niin että tietäisin jotain muutakin kuin juna-aseman ja Ilveksen hotellin, jossa meillä on aina kokous. 
Nyt tiedän että on kauppahalli.


Kokous oli hyvä ja päivässä parasta oli irrallaan vaeltelu ja se että junassa en nukkunut vaan luin mennen tullen ja oli melkein kuin lomalla olisi ollut16 kommenttia:

 1. Niin tunnistan ton tunteen, koska itsekin nautin ihan samanlaisesta irrallisena kuleksimisesta. Ihmisten keskellä, mutta kuitenkin ihan itsekseen vapaana menemään sisään just niistä uusista tai ennestään tutuista ovista kuin sillä hetkellä mieleen juolahtaa tai hyvältä tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irrallaan vaeltelu tekee ihmeen vapaaksi ja rentouttaa kummasti oloa.
   Pystyisiköhän sitä tekemään myös kotioloissa?

   Poista
 2. Ihanaa tuo irrallisena kuljeskelu. Silloin voi hetkisem kuvitella menevänsä vaikka maailmam ääriin, vaikka todellisuudessa haahuilisi vain puolen hehtaarin alueella :)

  Kun seuraavan kerran visiteeraat Tampereella, niin poikkeapa Hämeepuiston Vihkokauppaan (täydelliset lippulappuset, kalenterit ja muistivihkot), Ojakadulle kahvila Runoon tai Vohvelikahvilaan. Tai sitten Tallipihalle, varsinkin jos siellä on meneillään jokin jouluteema tai muu häppeningi. (Ja pyydä mut mukaan :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin vihkokaupassa, ja aika suurin odotuksin. Kummallista, en saanut ostetuksi mitään.

   Seuraavalla kerralla kun tuun Tampereelle, pyydän paikallisopasta matkaan :)

   Poista
 3. Nonni, otsikonväärinlukija täällä taas hei: irrallinen lompakko... hih

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no mulla on kyllä aika irrallinen lompakkokin, ei mitään holttia sen käytössä :)

   Poista
 4. Mä rakastin lapsena kaikkia orpo, karkulais ja sisäoppilaitoskirjoja. Saattaa olla, että rakastaisin vieläkin. Ehkä voisin kirjoittaa naisesta, joka karkaa elämästään ja löytää itsensä uudelleen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmiselvästi kirjan aihio tuossa.
   Orpona harhaileva nainen karkaa Tampereelle, tai jotain.

   Poista
 5. Kuulostaa ihastuttavan irralliselta! Tuula puhuu asiaa, nuo paikat on kaikki kivoja. Vihkokaupasta varoitan; siellä katoaa rahat hyvin helposti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kävin vihkokaupassa, mutta todella laihoin tuloksin. En saanut ostettua mitään. (mitä tapahtui, miksi en ostanut?)

   Poista
 6. Meillä on tosiaan ihana kauppahalli! Samaistun myös irtolaisfiilikseen, jota tykkään itsekin harjoittaa erinäisissä semivieraissa kaupungeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin turkulaisena on pakko sanoa, että meillä on ihanampi. (tietenkin kun se on tuttu!)

   Poista
 7. Viimeisimmät kokemukset Tampereesta on, että sieltä pääsee vain Vaasaan... eli ihan väärään suuntaan kuin kotiin :D Eihän Vaasassakaan tällä erää mitään vikaa ole, mutta kun piti päästä kotiin.
  Edellisellä kerralla tultiin Vaasasta ja yritettiin päästä kotiin tuovalle tielle. Ei, kaikki tiet tuntuivat vievän Vaasaan.
  Nyt kun käytiin Tampereella, puhuminen eksytti meidät ja oltiin jo niin eksyksissä, että piti ottaa Google Maps käyttöön, mutta kun...lukija oli aina vähän liian myöhässä.. yhtäkkiä oltiin taas risteyksessä jossa luki Vaasa!
  Mutta sitten kyllä tiedettiinkin jo, missä ollaan ja mistä päästään kotiin. Onneksi oli aikaa ja oltiin päivänvalolla liikkeellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko Vaasa noin kehveli? Mikä Vaasaa vaivaa?

   Poista
  2. Vaasa ilmeisesti haluaa lisää asukkaita?
   Tai ainakin vieraita? :D
   Ei siinä mitään, ihan kiva kaupunki, mutta minusta kyllä vähän kyseenalaiset keinot. Sanoisi suoraan... :D :D

   Poista
  3. :D
   on kai sekin joku markkinointilause: vältä Tampere, ajaudu Vaasaan!

   Poista