poliittinen kannanotto lääkelaskennasta

 kannatan näitä meneillään olevia lakkoja; sekä kuntasektorin että hoitaja-

Toiseen melkein päädyin osallistumaankin, paitsi että en ole kunnalla /kaupungilla töissä, vaan kolmannella sektorilla, ja jos vaikka olisinkin, niin väärässä. Liki liippasi kumminkin.


Semmoista tämän hoitajalakon lähettyviltä olen pohdiskellut - ja kun vielä kohtalaisen läheltä yhden opiskelua seuraan - että lääkelaskut.

Että kun meinaa ruveta hoitajaksi joka saa antaa lääkkeitä, niin pitää tehdä lääkelaskukokeita ja niistä pitää aina saada kaikki oikein.
Ihan kaikki.
100%.

Ja tuntuu siltä että niitä tehdään ihan alvariinsa.
Kuulemma vielä sittenkin kun on jo ammatissa ja tasaiseen tahtiin silloinkin.


Kaverin - ja omasta puolestani myös - kysyn semmoista, että

1. kun minä olen tämmöinen ihan kouluttamaton maallikko, niin miten on mahdollista että minulla on lupa laskea itse omat lääkkeeni (5kpl) (kaksi pitää puolittaa meneekö edes kunnolla tasan se)?
Olenko turvallisuusriski?
Miten on mahdollista että minulla on ollut lupa laskea ja annostella myös aikoinaan alaikäisten, nyt jo aikuistuneiden, ipanoideni lääkkeet?
Entä jos minusta tulee omaishoitaja?
Missä on valvonta ja kontrolli, kysyn vaan?
Missä viipyy sunnuntaisin lääkelaskennan valvontakomissio tarkistamassa että menee 100% oikein?
ja mitä tapahtuu jos unohtaa, kuten välillä käy, edesvastuutonta sekin on kun illalla huomaa että uups, sen vaan sanon. lääkelaskuvalvontakomission lisäksi pitäisi olla myös se joka aamulla pakottaa että ota lääke.

2. jos ne lääkkeet määrää lääkäri, niin kuin kai terveydenhuoltoympäristössä tapana on, niin miksi ihmeessä hoitajan pitää osata laskea että yksi burana?
Eikös se ole sen määrääjän tehtävä?

3. kun sillä lääkärillä - ainakin jos nykyistä matikkaorientoitunutta propagandaa on uskominen - on vähintään tupla-ällä tai ehkä ekstraLarge ylioppilaskirjoitusten pidemmästä matikasta, niin miksi se ei laske niitä lääkkeitä, jotka se määrää?
Että kun meillä nyt kumminkin on siinä hoitoketjussa kohtalaisen pitkään matemaattisorientoitunut jopa avaruusmatikkaa hallitseva lääkäri, niin miksi se ei laske?
Unohtuuko lääkäriltä matikka saman tien kun on tutkintotodistus kädessä?
Tentitäänkö niitä säännöllisesti?
Eivätkö ne saa 100% oikein ja siitä johtuu kaikki?

4. kun nyt on vaikka yksi burana, niin miten helkkarin monella tavalla sen voi olla laskea?





kyllä, ihan oikeasti tiedän pikkuisen mitä lääkelaskuissa lasketaan. vaikkapa sitä että miten nopeasti pitää jotain lääkeliuosta tiputuksen kautta laittaa että menee oikea annos oikeassa tahdissa. mutta miksi sitäkään ei laske lääkäri, jolla sentään on se paljon pidempi ja matikkaan ilmeisesti raskaasti nojaava koulutus? tai sitten lasketaan että paljonko jotain pitää antaa että tehoaa. yksi burana usein ei.

(kyllä, vastustan tätä nykyistä matikkaorientoitunutta lukiokoulutusta.)
(kyllä, ihan tosissaan, siltikin vaikka yksi nuoristani on tuleva matemaatikko) (ja vaikka hän osaa selittää minulle asioita joita muut eivät)


Onkohan insinööreillä sama? 
Että tämän tästä pitää mennä johonkin lujuuslaskennan tai minkälie kaarimatikan tai puhelinlaskennan kokeeseen ja aina saada täydet?
ja miten voi olla että amk-tutkinnolla toiset saavat paljon rahaa ja toiset eivät? sitäkään laskentaa en ihan ymmärrä. yhtä paljon koulua samalla koulutustasolla ja toisilla vaan palkka juoksee. 

Tai niillä lääkäreillä? 

Semmoista pohdin.

5 kommenttia:

  1. Meillä töissä yksi suunnittelee laskut, toinen koodaa ne, kolmas suunnittelee kuinka ne testataan ja neljäs testaa. Suurin osa töistä katselmoidaan isommalla porukalla. Sitten välillä maksetaan maltaita jollekin salatieteitten harjottajille, jotka tulevat tarkastamaan, että osataan laskea, koodata ja testata. Sitten maksetaan laatujärjestelmän auditoijille, jotka tutkivat että osataan kertoa, että kuka päättää mistäkin ja kaikki asiat ovat oikeissa paikoissa tallessa. Sitten vielä verrataan kilpailijoiden kilkkeisiin, että ovatko he onnistuneet paremmin vai huonommin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää onkin mielenkiintoinen valvontaketju!
      Sekalaiset laatujärjestelmät on mullekin tuttuja, mut niihin ei juurikaan (mun osaltani) liity laskemista. Paitsi joskus vähän :)

      Poista
  2. Toihan on vähän sama kuin että mun pitäisi antaa näyteoppitunti kerran viikossa ja jos ei kelpaa, niin heippa. Itse asiassa noinhan on monessa maassa, mikä on aika hurjaa touhua. Englannissa kävi yhdelle siellä tapaamalleni opettajalle just niin, että kohdalle oli osunut vähän huono tunti, kun rehtori kävi syynäämässä ja joutui etsimään uuden työpaikan sen takia. Huhhuh!

    Minä myös kannatan hoitohenkilökunnan lakkoja ihan 100%. Ja varmaan opettajien myös, jos se omalle kohdalleni napsahtaa. Nythän ne ovat vasta paikallisia parin päivän lakkoja (joista en kyllä suoraan sanottuna usko olevan mitään hyötyä...).

    Kivaa viikonloppua!! 💛💛💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen myös kuullut juttua, että joissain maissa opettaja saattaa tuloksista riippuen joutua vaihtamaan koulua vuoden-parin välein.

      Iloa viikonloppuun!

      Poista
  3. Moi!Täällä just yksi hoitaja kertaa lääkelaskuja on nimittäin tentti edessä.Lääkeluvat vanhenee kesäkuussa.Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista