Talouskatsaus helmikuulta

Aluksi taustaa:

Meillä on alusta asti ollut hyvin perinteinen työ- ja taloudenhallintajako. Mies tienaa ja minä kokkaan. Olen melkein koko työurani tehnyt epätyypillistä tai lyhyttä työaikaa, mikä on näkynyt palkassa. 
Siksi elämässämme minun taloudellinen panokseni on ollut pienempi ja ajallinen panokseni suurempi. (puhutaanko hetki metatöistä?  Ei ole ollut yhtään rasittavaa)

Tähän asti olen vastannut pääsääntöisesti ruuan hankinnasta ja sen valmistamisesta ja aiemmin myös lapsiin liittyneistä kuluista. Lehtorin kontolla on ollut kaikki asumiseen liittyvä sekä talouden suuret hankinnat.

Niinpä nyt kun lähdin opiskelemaan, tulojeni pieneneminen näkyy ja vaikuttaa lähinnä ruokapuolella. Omista henkilökohtaisista menoistani joudun tietysti karsimaan, mutta muuten minun ei tarvitse murehtia asumista tai vastaavia kiinteitä kulueriä, vastuut säilyvät ennallaan.

Nyt parin kuukauden ajan olemme eläneet uutta talouskurin aikaa. Olemme yrittäneet tiivistää hedonistisen herkuttelumme noin 100e/viikko.
(Tammikuu oli onnistunut kuukausi)

Helmikuun tilanne:

Ruokaan - tai taloustililtä - meni helmikuussa noin 550e.

Siinä ovat kaksihenkisen ja kaksikissaisen taloutemme kaikki ruokaan tai kotiin käytetyt finanssit. Maidot, kissanruuat, vessapaperit...

Oman matikkani mukaan kulutimme helmikuussa vähän vajaat 20e/päivä, noin 110e/viikko.
Kriittinen repsahdus tapahtui helmikuun kahtena viimeisenä päivänä kun jouduin hakemaan kaiken varalta apteekista flunssalääkkeitä. 

Omiin menoihini meni helmikuussa noin 140e. 
Tähän summaan en ole laskenut tammi-helmikuun vaihteessa viimeisestä palkasta tekemiäni ylimääräisiä hankintoja: liikuntakorttia, bussikorttia, kosmetiikkaa ja vastaavia, vaan olen pitänyt ne tämän laskelman ulkopuolella. 
Helmikuun omia menoja olivat puhelinliittymät, kirjapalvelun perheversio, mankkaa kiipeilyhallilta, lääkkeitä apteekista (ei niitä flunssa- vaan ihan omia hengenpitimiä) ja ensiapukortti. 
Maksan vielä nuorison puhelinliittymiä, eli maksan kolmesta liittymästä omani lisäksi. (vinkkejä halvoista liittymistä otetaan vastaan!)
Lisäksi minulle tulee kausittain nuorison matkavakuutuksia ja tapaturmavakuutuksia, niistä on sovittu perheen sisäisiä tulonsiirtoja. 

Keikkatöitä onnistuin tekemään helmikuun aikana kolmena päivänä.
Palkka tullee maaliskuun puolivälin paikkeilla. Toivottavasti. En huomannut kysyä maksupäivää.
Tein sellaisen periaatepäätöksen että laitan aina puolet palkasta taloustilille ja puolet omia menojani varten.
Opintotukea hain helmikuun lopulla, ja alkavaksi vasta helmikuun alusta.
Päätös tulee varmaan maaliskuun puolivälin tuntumassa.

Maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin on työssäoppimisjaksoa, silloin en pysty keikkahommiin. 


Mielestäni ihan hyvä alku.

Kesäkuulle olen ilmeisesti saamassa töitä, eli kesätyöpuolikin on ainakin tällä tiedolla hallussa.
ellen sitten onnistu tämän päivän työkeikalla mokaamaan oikein kunnolla...ps.
Talvilomaviikolla luin ja liikuin ja kudoin.
Ensimmäisellä opiskeluviikolla loman jälkeen en ole liikkunut, enkä lukenut ja kutominenkin on ollut vähäistä. Kyllä niin ihmistä koetellaan.

2 kommenttia:

  1. Hyvä alku ja kesäkuun kesätyöt kuulostavat myöskin hyvältä! Hyvä Marika!

    VastaaPoista
  2. Hirmu hyvin oot osannut olla talousviisas. Kuulostaa kyllä tyypilliseltä tuo, että kun just on mennyt hyvin ruokaostosten kanssa, niin sit tulee noi himputin apteekkijutut. Musta tuntuu että ne mulla aina pilaa kaiken. (ja nykyään mignon munat)
    Ihanaa jos kesätyö on jo löytynyt. Onnekasta!!

    VastaaPoista