keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Mitä tapahtui maksuttomalle perusopetukselle?

 Nillitän täällä, kun en kehtaa suoraan kohdehenkilöille nillittää. (nöösi!)

Leikitään että on semmoinen perhe, missä on kolme lasta, ja leikitään että niiden vanhemmat eivät ole mitenkään erityisen talviurheiluorientoituneita. Leikitään vielä, että niillä ei ole autoa ja että niiden tulot ovat riittävät (ruokaa on ja vaatetta), mutta eivät järin suureelliset.

Viesti lapsen nro 1 koulusta:
Aloitamme talviurheilukauden luistelemalla. Oppilaalla on oltava luistimet, riittävän lämpimät vaatteet ja kypärä. Koko koulun yhteisenä liikuntapäivänä ennen hiihtolomaa on myös mahdollisuus käydä opettajan johdolla hiihtämässä.

Viesti lapsen nro 2 koulusta:
Hiphei ja iloista talviurheilukautta! Viikoilla 3-5 käymme luistelemassa, lapsella on oltava luistimet ja kypärä, riittävän lämpimät varusteet ja kaikki vaihtovaatteet alusvaatteista alkaen sekä pyyhe, muuten oppilas ei saa osallistua liikuntatuntiin ja hänelle tulee merkintä. Viikosta 6 alkaen menemme hiihtämään, huom! samat varusteet muuten. Jos perheelle on ylivoimasta hankkia suksia, täytyy lapsen sitten luistella.

Viesti lapsen nro 3 koulusta.
Viikoilla 3-5 luistelua, varusteet luistimet ja maila. Kypärä ei ole pakollinen. Viikolla 6 hiihtoa kaupungin suksivuokraamolla.


Nilli nro 1.
Onko tässä mitään järkeä? Jossain alusvaatteet ovat pakollinen varustus, toisissa ei edes kypärä?
Jotain linjaa, pliis!

Nilli nro 2.
Miten voidaan edellyttää että tämän päivän eteläsuomalaisessa kaupungissa lapsella on sukset (tai luistimet)? Joka vuosi ei ole edes talvea?

Nilli nro 3.
Sukset + monot + täydet vaihtovaatteet + pitkän koulupäivän koulukirjat + ruuhkabussi?
tai vaihtoehtoisesti
Sukset + monot + koulureppu + hiekoitettu yli kilometrin mittainen koulumatka?

Nilli nro 4.
Hokkarit tarjouksessa 29,90
Maila (varo halpoja kopioita) 20€
Kaunoluistimet tarjouksessa 49,90 x2 = 100€
Terotus x3 =15€ (jos luistimet hankittu siitä kauppakeskuksesta)
Suksipaketti (sis. monot) aikuiselle 20€ sauvat + 69,90 monot + 129,90 suksimet x2 =439,6
Suksipaketti lapselle (hinta-arvio) n. 180€
yht. 784€

laskelma on tehty sen mukaan, että kotona on 3x pyöräilykypärä (mikä ei itse asiassa ole sovelias luistelukäyttöön), sekä tarvittava määrä vaihtovaatteita.

Vertailun vuoksi: perheen kuukauden ruokabudjetti on alle 900€.

Onneksi nro 1
Yksi lapsista ei hiihdä ollenkaan (koska liikuntapäivänä voi myös pulkkailla), yksi lapsista tekee pakollisen hiihtosuorituksen kaupungin suksivuokraamolla.
Kysymys: miten voi yhden ja saman kaupungin sisällä olla näin suurta eriarvoisuutta?
(perusopetuslaki 2§) "Opetuksen tulee edistää sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä oppilaiden edellytyksiä osallistua koulutukseen ja muutoin kehittää itseään elämänsä aikana.
Opetuksen tavoitteena on lisäksi turvata riittävä yhdenvertaisuus koulutuksessa koko maan alueella"

Onneksi nro 2
Ainakin osa varusteista on valmiina.

Ihan valtavan suuri kysymys
(perusopetuslaki 31§) Opetus ja sen edellyttämät oppikirjat ja muu oppimateriaali sekä työvälineet ja työaineet ovat oppilaalle maksuttomia.
Ai ovvai?


*
Juu, kyllähän me hiihdettiin kouluun kesät-talvet, mutta silloin olikin jalkakäytävän reunukselle vedetty suksilatuakin.
Silloin oli talviakin. Toisinaan myös keskellä kesää.
Luistelemassakin käytiin, välituntisinkin. Mutta silloin jäädytettiinkin ihan kaikki mahdolliset plaanit. Nykykunnilla ei ole resursseja kovin laajamittaiseen jäädyttämiseen. (sinä aikana kun meillä on ollut lapsia, on neljän ulkokentän jäädyttämisestä siirrytty yhteen kenttään; tosin tänä vuonna kokeiluluonteisesti palattiin jäädyttämään jopa 2 kenttää)

Olen laiska ja kelvoton curling-vanhempi. En millään viitsisi raahata lapsukaisia kauppaan sovittamaan välineitä, joita parhaimmillaankin käytetään kerran tai kaksi.

HraH ilmoitti, että hänen uskontonsa kieltää talviurheilun. Erityisesti hiihtämisen.

ugh, olen nillittänyt.

*
(ps. kävin eilen uimassa, päätin että ehdin. Ehdin.)

9 kommenttia:

 1. Joo tämä samainen asia hieman ahdistaa muakin. On sulaa hulluutta et meidän keskimmäiselle lapselle pitää hankkia sekä luistimet että sukset kun se ei suost kumpaakaan tekemään muualla kuin koulussa. Sielläkin hampaat irvessä. MUTTA ah autuun, kun olen onnekas. Esikoinen ja keskimmäinen on samankokoisia, joten niillä on yhteiset vehkeet eli ei tartte kaksia hankkia. Ja junnulle perityy varmaan kamat jatkossa, nyt sillä on omat.

  Kyllä tälle "pakkoliikunnalle" hintaa kertyy :(

  VastaaPoista
 2. Hei,

  Tämäpä onkin vaikea yhtälö ratkaistavaksi. Koulu ei silti voi vaatia, että välineet on perheen ostettava vaan meillä ainakin on mahdollisuus käyttää koululta löytyviä välineitä. Laatu ei välttämättä ole A-luokkaa... Pojalla on omat luistimet, mutta aikoo lainata koulusta, jottei tarvitse pyörällä niitä kuskata 2,5 km.

  Minna

  P.S. Aivan ihana seurata teidän perheen arkea :)

  VastaaPoista
 3. arvatkaa vaan naurattaako: vaikka muksut olisivat samankokoisia, ei paljoa välineitä lainailla. Niillä on kaikilla liikuntaa samana päivänä!

  -m-

  VastaaPoista
 4. Onneksi lapsilla on koulumaailmassa olemassa vain kaksi mahdollista sukupuolta, niin kolmelapsisessa perheessä ainakin kaksi lasta on väkisinkin samaa sorttia ja pienempi voi siis periä isommaltaan niitä saman sortin lasten luistimia ynnä muita. Meidän kuopukselle ei paljon tartte välineitä hommata, kun joka kokoa on valmiiksi kaapissa.

  Yksi iso apu ongelmaan on täällä pääkaupungissa nimeltään Sporttidivari. Ehkä siellä eteläsuomalaisessa kaupungissakin on joku vastaava paikka? Veikkaan, että tässä maassa on erilaisissa kellarikomeroissa aika iso määrä lasten vähän käytettyjä suksia ja luistimia lojumassa.

  Itse olen itse asiassa melko paljon pro talviurheilu, erityisesti koska mielestäni talvellakin voi olla ulkona. Olen kuitenkin myös pro perusopetuksen maksuttomuus, ja siksi myös ärtynyt lasteni koulun linjasta, että kaikilla on oltava OMAT talviurheilukamppeet - ja nimenomaan vielä sekä sukset että luistimet. Edellisessä koulussa oli sentään jonkinlainen määrä lainavälineitä.

  Niin, ja sekin olis kiva, kun lapset niillä pakkoluistimillaan pääsisivät helposti vapaa-ajalla luistelemaan... Meidän lähin luistinrata on ns. jäädytetty kyllä - piskuinen läntti kentän keskellä koppuraista jäätä - mutta iltavaloja kentälle ei ole täksi talveksi suotu. Iltaisin sinne ei siis ole asiaa.

  VastaaPoista
 5. Mulla oli aikoinaan (20v sitten) yhteiset sukset veljen kanssa ja meillä oli veljen kanssa liikuntaa samana päivänä. Muistan (lämmöllä), että pelastuin hiihtopäivinä suksien raahaamisesta bussissa kun vanhemmat laittoivat lappua, että valitettavasti hiihtäminen ei kyseisestä syystä onnistu. Sain luistella.

  Tampereellakin on sporttidivari. Se on oikein kannatettava vaihtoehto, sinne saa myytyä näppärästi pieneksi jääneet samalla kun hakee uusia isompia. Kokovalikoima ja laatu ovat välillä kyllä mitä sattuu. Että jos on aikaa käydä vain yhdessä kaupassa, marketti on kyllä hyvä vaihtoehto.

  -Laura

  VastaaPoista
 6. Ystäväni toi yläasteella kouluun lapun, jossa kerrottiin että hänen vakaumuksensa estää osallistumisen kuvioluisteluun. Alla oli äidin allekirjoitus (aito). Ystäväni käveli kenttää ympäri sillävälin kun muut luisteli.

  Kannatan HraH:n uskontoon vetoamista. Vaikka sitten niin, että te ette itse vakaumuksellisista syistä voi omistaa moisia (eteläsuomalaisittain) turhakkeita.

  VastaaPoista
 7. Flora: meillä on kiertänyt aika paljon esikoispojalta keskimmäiselle tytölle (paitsi luistimia), tytöt taas ovat keskenään niin erimallisia ja -kokoisia että harvempi vaate tai varuste sopii nuorimmaiselle. Eikä keskimmäiseltä kyllä juuri mitään jääkään perittäväksi, hän käyttää kaiken tehokkaasti :)

  Luistelemassa nuo käyvät talven mittaan muutaman kerran (ja minäkin toisinaan), hiihtämässä harvemmin.
  Jos ne saavat valita, ne menevät lähimetsikköön mellastamaan - kyllä se välttää talviulkoilusta ja -urheilusta!

  Laura: meillä oli siskon kanssa yhteiset luistimet! (nykyään ne ovat minulla, vaihdan ne tarpeen vaatiessa päittäin siskon suksiin ;))

  WBM: täytyy vissiin rohkeasti vain ottaa tuo uskontokortti esiin :)

  Aika järkyttynyt kyllä olin noiden varusteiden hinnoista. Mietin, että jos koko helahoito pitäisi hankkia, voisi olla aika aneeminen kuukausi edessä: nuoleskelkaa lapset vaan lunta sieltä suksenpohjista!

  VastaaPoista
 8. tuo on kyllä niin väärin :(

  Ja vaikka kaikki kolme lasta olis erisukupuolta niin niille käy kyllä samat urheiluvälineet sekä luistimissa että suksisssa. Siis niin että voi kierrättää aina seuraavalle. Ja minä ainakin pidin valkoisista hokkareista enemmän kuin niistä typeristä kaunoluistimista (jotka on muuten kaunoluistimet, ei tyttöjen luistimet, eli niitäkin on tytöille ja pojille).

  Mutta joo.. meillä on tarkotus ens jouluna/ synttäreinä alkaa sitten kerätä lahjaksi noita välineitä tulevia vuosia varten. Leluja onkin riittämiin ja jos maksumiehiksi tulee kummit, mummit sun muut niin ehkä sitä ei joudu vararikkoon. Ja toki käytetytkin käy. :)

  VastaaPoista
 9. Kaikissa mun tuntemissa helsinkiläisissä kouluissa on lainaluistimia ja hiihtovarusteita lainaksi. Varsinkin tavallisimpia kokoja on useita ja ainakin omassa koulussani lainavarusteet ovat uudehkoja. Ei niitä tietenkään kaikille riitä.

  Meillä myös koulun myyjäisissä on vanhempainyhdistyksen järjestämä urheiluvälinepörssi vuosittain. Lisäksi suosittelen sporttidivaria, naapureita ja kirpputoreja.

  T.Ope

  VastaaPoista