lauantai 18. tammikuuta 2014

superäidin aamu

Lähes kaikkien alojen asiantuntija ja superäiti teitä täältä tervehtää!

Lauantaiaamu on mitä kätevintä aikaa jokaviikkoiselle välttämättömälle huoltotauolle, siinäpä aamukahvin lomassa kätevästi nykertyvät kaikenmoiset välttämättömyydet koko perhekunnan iloksi, ja tulee hyödyksi käytettyä sekin joutilas hetki.Kas, tässäpä tarmollinen perheenemäntä keittelee nälkäiselle jälkikasvulleen mysliä ja näkkileipää. Ja taitaapa siinä syntyä pienten palleroisten iloksi myös vähän suunmakeaa.


Hetkeksi voi toki emäntäkin istahtaa itseään sivistämään. Alati valppaana valvoo hän silti myslinkeitäntää. (*)


Tässä vartoovat näkkileivät uunivuoroaan.
Näin näemme eron huolellisten ja huolettomain emäntäin välillä - kuinka mahtunevatkaan säilytysrasiaansa näin vapaalla kädellä muotoillut leipäset? (**)


Iloiset ja värikkäät ateriat ovat koko perhekunnan ilo ja kaunistus. Kyltymättömät vatsat saavat täydennyksensä ja hilpeällä mielellä voivat kaikki rientää päivän puuhiinsa. (***)


Niin näkkileipästen valmistuessa koittaa myös perheenemännälle tuo kauan kaivattu vapaahetki, jonka oitis omaksi hyödyksensä hän käyttää. Eivät lakkaa uuraat jalat vaeltamasta tuota kodin niin suloista kolmiyhteyttä pyykkikone-hella-jääkaappi. (****)


- - - - -

(*) lukee blogeja.

(**) no rähnä, niistä unohtuivat myös pintasiemenet ja taikinapyörällä ajelu. Höh.

(***) ne kiittämättömät sielut imuroivat purkillisen mysliä yhdellä iltapalalla. Höh.

(****) "teoriaa mä metsästän, teoriaa mä metsästän/ aion löytää uuden, aion löytää uuden. Enkä bloggaa ollenkaan...Edessä on suo, loputon suuri hetteikkö - sitä ei voi ylittää, sitä ei voi alittaa, sitä ei voi ohittaa. Täytyy lukea kirja."

6 kommenttia:

 1. Toi kirja! Mitä oot pitänyt? Mä luin sen joskus aikaa sitten ja munsta se oli ihan mahtava. Matematiikka on niiiiin kaunista!

  VastaaPoista
 2. Mun silmissä oot aina ollut superäiti :) Miten ihmeessä tehdään näkkileipää?

  VastaaPoista
 3. Liina: Poikanen 14-v suositteli sitä mulle: mä toivoisin että ihan oikeasti ymmärtäisin matikkaa. Nyt ymmärrän vain sen verran, että jotain tosi kiehtovaa ja kaunista jää ymmärtämättä :(
  Mutta tarina on kiehtova. Ja oon nähnyt sen bbc:n dokun.

  Yksis: :)

  VastaaPoista
 4. Keitetäänkö mysliä? Mikä osa siitä keitetään? Mysli on kai se ruokalaji, jota meidän ipanat ripottelee jogurtin päälle (ja teen kyllä itsekin joskus niin) ja joka koostuu jostain leseistä ja kuivatuista hedelmistä ja pähkinöistä. En kuollakseni keksi, miten sitä voisi tehdä keittämällä... ULALLA!

  VastaaPoista
 5. Flora: pastakeittiössä keitetään ihan kaikki ;)

  Tarkkaanottaen se prosessi on varmaan paahtamista. Luulisin.
  Siihen päälle ennen paahdantaa keitetään semmoinen öljy-makeutus-vesi-seos.

  -m-

  VastaaPoista
 6. Okei, kiitos! Tämä jäi tosiaan vaivaamaan... Kuulostaa hyvältä mysliltä. :-)

  VastaaPoista