keskiviikko 10. syyskuuta 2014

kansalaistaito

muistatteko semmoista kuin kansalaistaito?
Käsi ylös kuka on opiskellut sitä peruskoulussa. (minäminäminä!)

Mikä juttu sekin oikein oli?
Mitä ihmettä niillä tunneilla oikein tehtiin?
Isoveli, tuo lahjakas lapsukaiseni, arveli oppiaineen nimen kuultuaan että varmaan verojen maksamista ja oikean puolueen äänestämistä.

Muistan että oppikirja oli jotenkin vallankumouksellisen hieno, siinä oli takana sellainen lisäosio, jossa oli tarroja.
Tai ei sentään kai tarroja, ei niitä varmaan vielä oltu keksitty silloin, mutta semmoisia postimerkin tapaisia juttuja. Mitänenytovat? Liimamerkkejä?
Muistan jonkun harmaan iltapäivän valaisemattomassa luokkahuoneessa, leikkasimme ja nuolimme kuvia liikennemerkkisivuille.
Niin että liikennemerkkejä ainakin opeteltiin.
Mutta mitä muuta?

Semmoisen muistan että oli runo jossa oli joku epäsiisti elefantti. Piti leikata kynsiä ja kammata hiuksia ja muuta "näin opetti Antti kun petti deodorantti"
Ja sitten muistan laulun jota ekaluokan ope lauloi väräjävällä vanhan naisen äänellä "harjaa hampaat useammin, leikkaa kynnet ahkerammin".
Ja yhteislauluna veivattiin "työtä työtä työtä tehdään, jotta jotta leipää syödään"

Kuvittelenko vain, vai oliko elämä vähän ilotonta joskus kolmekymmentä vuotta sitten?

Kyllä täytyy sanoa että tämmöisestä kansalaistaitoudesta on jäänyt minulle suuremmat traumat kuin ruokarukouksista ja päivänavauksista.
Varmana en leikkaa kynsiä ahkerammin enkä tee työtä-työtä-työtä enkä ainakaan syö leipää.
Siitäs saatte, kansalaistaitoiset.

6 kommenttia:

 1. Kansis! Muistan. Siellä varmaan opeteltiin tulemaan kunnon kansalaisiksi. Mikä selittää sen etten muista aineesta yhtään mitään muuta kuin nimen.

  VastaaPoista
 2. Hitto vieköön. Hyvinpä oli päässyt tuokin muistojen unholaan painumaan. Eikä muuten ole aavistustakaan, mitä oppiaineen sisältö oli. Varmasti jotain thoudella hyödyllistä. :D

  VastaaPoista
 3. Muistan sieluni silmillä kirjan puolivälistä hihityttävän seksiosuuden. Liiksaopettaja joutui sen kolmetoistavuotiaille pitämään. Ei ollut pokkaa, ohitti parilla lauseella. Siinä oli se koulun sukupuoliopetus, kaksi minuuttia. Sisällöstä en muuta muista, paremmin muistan kirjan kannet, olin paperoinut sen kivalla karttapaperilla.

  VastaaPoista
 4. Oi muistan, muistan, muistan! Siitä ei koskaan tullut läksyjä!

  VastaaPoista
 5. siis oliko sitä ihan oikeasti läpi koko peruskoulun? seksivalistuksineen kaikkineen? minun ainoa muistikuvani on suunnilleen kolmannelta luokalta, tai sitä ennen?

  VastaaPoista
 6. Kyllä mä Marika oon kanssa sitä mieltä et sitä oli vuosi tai kaksi ala-asteella ja et seksivalistukset hoidettiin terveystiedon ja bilsan yhteydessä.

  VastaaPoista