bussi- ja sukupuolisensitiiviskriizihkö

pitäisikö olla jotain mieltä kouhaavista ja mouhaavista lapsista, itkupotkuraivareista kaupoissa, ravintoiloissa ja busseissa?
Ja kiitos Etnan, pitäisikö (vihdoin) olla jotain mieltä sukupuolisensitiivistä?

Pitäisi kai.
Ja ollaan sitten, kun kerran pitäisi.

*

Tänä aamuna aamupalalla (Etna, tämä osio on omistettu mitä suurimmalla lämmöllä sinulle, olet pistänyt vanhan miettimään!)
Taustaselitys: Isosiskon opinahjossa vietetään itsenäisyyspäivää tanssiaisten merkeissä, ysiluokille tapahtuma on minivanhojentanssit, juhlaan osallistuvat kuitenkin kaikki luokat.

HraH: mä kysyin J:ltä (lasten kaveri) joko ne ovat alkaneet harjoitella tansseja.

Isosisko: me ei ainakaan olla vielä. Mut niitten luokka on jo, ne tanssiikin enemmän.

minä: mitä? tanssitteks tekin? Mä luulin että vaan ysiluokat

Isosisko: joo-o. Mä tarviin juhlapuvun.

minä: mitä?

Isoveli (hyvin provosoivasti): niin, sun täytyy ostaa sille jotain. Ei ole maksutonta opetus enää.

minä: mitä? peruskoululaki....? Opetuksen ja siihen kuuluvien välineiden tulee olla maksuttomia, ette te voi vaatia että meillä on kaikille lapsille juhlavaatteet

Isosisko: kyllä täytyy, tai sit tulee merkintä wilmaan ett on aiheeton poissaolo ja työvälineet puuttuu. Pitää olla juhlapuku. Tytöillä pitää olla hame.

minä: mitä? hame? mitenniin? miks niin tytöillä pitää muka olla hame?

Keskenkasvuiset poistuvat näyttämöltä ennen kuin ehdin päättää, kummasta asiasta olen tuohtuneempi: juhlapuvun hankinnasta vaiko siitä että sen pitää olla hame.

*

Ihmettelen tässä lasten käytös marketeissa -keskustelussa sitä, miksi se ettei ympäristö siedä sumeilematonta huutoa, kääntyy lapsivihamielisyydeksi.

Aamubussissa matkustaa neljän arviolta ekaluokkalaisen naperon seurue, varsinainen pellekerho, joka säätää mennen-tullen.
Istuvat siellä, täällä ja tuolla. Vaihtavat paikkaa. Häälyvät pitkin käytäviä. Sohlaavat valloittavalla ekaluokkalaisen pikkunakeron tavalla. Se ei varsinaisesti ole mitenkään järisyttävän häiritsevää sohlaamista, kunhan nyt sohlaavat.
Minä inhoan sitä.
Minä haluan istua aamuni rauhassa ja hiljaisuudessa ja ehkä vähän mököttää, koska on aamu ja koska minä en saa mennä mutaiselle pellolle kohnaamaan ja kantaa saappaissani kiloa isänmaata bussinpenkille.
Tänä aamuna yksi nakeroista oli kadottanut bussikorttinsa sinne pimeän kynnöspellon uumeniin.

Sanoin hraH:lle että josko tuo säätäminen vähän tästä rauhoittuisi.
HraH totesi hyvin järkevästi: muistapa kuinka paljon pojat - Isoveli ja kaverinsa - aikoinaan säätivät koulumatkansa varrella, metsänreunassa.
Pakko oli myöntää - mutta metsänreuna on sosiaalisesti paljon hyväksyttävämpi paikka säätämiselle ja sohlaamiselle. Metsänreuna on juuri sitä, mitä ekaluokkalaiset pikkuihmiset tarvitsevat ennen koulupäivänsä alkua, se on myönnettävä.
Bussi ei ole metsänreuna. (bussi on jäpättävien keskiäkäisten ihmisten jäännösloukko)

Olisin puuttunut sohlasakin edesottamuksiin jo monta kertaa, elleivät HraH ja omat keskenkasvuiseni toistuvasti sulkisi suutani /istuisi päälleni /selkeäsanaisesti komentaisi minua käyttäytymään sivistyneesti ja olemaan nolaamatta heitä.

Minä jaksan bussissa oikeinkin hyvin laulelevan ja höpöttelevän pikkuihmisen.
Vähän aikaa jaksan nälkäänsä itkevää vauvaakin, vaikka pelkäänkin aina, että oma ruokinta-aparaattini kaikkien näiden vuosienkin jälkeen aktivoituu maitoa syökseväksi tulivuoreksi.
Salakuuntelen estotta yläkoulu- ja lukioikäisten purnausta opettajista.

Asioita joita en jaksa bussissa
- musiikki, varsinkaan heimomusiikki (sekä etniset että sosiaaliset heimot!)
- kiroilu ja kovaääninen huono kielenkäyttö
- sohlaaminen, sählääminen ja edestakaisin vaeltelu
- kiukkuiset pikkumummot, jotka napisevat jos heille ei tarjota paikkaa ja vaikka heille tarjottaisiin paikkaa

Meidän pitää opettaa keskenkasvuisillemme sosiaalisesti hyväksyttäviä tapoja.

*5 kommenttia:

 1. Heimomusiikki? Etniset ymmärrän, mutta sosiaaliset? Siis kaikki musiikki?

  VastaaPoista
 2. Mikään musiikki julkisissa ärsyttää, kun sen kuulee läpi jonkun toisen kuulokkeista. Mankka olalle, eikä ärsytä yhtään enää ;)

  VastaaPoista
 3. Ohho :D Joo, otsikko sai mut tuleen suoraan tänne, vaikka just nyt täältä sängyn pohjalta yyberväsyneellä äidillä ei ole aikaa ja voimia lukea edes toisten blogipostauksia kun valikoiden pari sieltä täältä.

  Mutta siis onpa tosiaan ärsyttävää että jo peruskoulussa vaaditaan puvun/mekon ostamista?! Jo siis ihan rahallisesti ärsyttävää.. saati sitten se että jos oikeasti ei anneta lapselle edes tilaa valita sitä omaa pukumuotoaan.

  Vanhojen tansseissa meillä tosin sai jokainen valita pukunsa itse, yhdellä tytöllä taisi olla housupuku. Meitä oli useampi tyttöpareja, kun poikia oli vain murto-osa lukiossa tyttöihin nähden.

  VastaaPoista
 4. Häiritsee joo, mutta pitäiskö ne paikanvaihtajat sit kuitenkaan poistaa bussista? Entä kiroilijat tai ne pikkumummot? Saahan se häiritä ja häiritsee toisinaan myös allekirjoittanutta kun yrittää lukea tuoteselosteita samaan aikaan kun joku juoksee kiljuen edestakaisin kaupan käytävää, eikä edes kuulu mulle. Silti mieleen ei tulis että ne pitäs siirtää pihalle juoksemaan ja kiljumaan.

  Marketti ei kuitenkaan ole elokuvateatteri, kirjasto tai museo.

  VastaaPoista
 5. Yksis: taisin sanoa huolimattomasti: ei tarvitse poistaa, täytyy opettaa /opetella käyttäytymään sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla. Nakerot matkustakoot bussissa aivan sydämensä kyllyydestä - kunhan istuvat aloillaan. Ties muuten vaikka mossahtavat läpi tuulilasista jossain jyrkemmässä kurvissa.
  Ihminen voi olla äänekäskin, kunhan se ääni on jotenkin hallinnassa. Lapsi voi kiukutella, jos se kiukku on aikuisen hallinnassa. Pikkumummo voi kiroilla, kunhan se on hallinnassa sellaisella tavalla, ettei kiukku vyöry toisten reviirille.

  Etna: luulen että tässä yhteydessä juhlapuvulla tarkoitetaan sellaista vaatetta, johon verhoutuneena voi mennä isomummon syntymäpäiville. Tuskin mitään sen merkillisempää. (mutta silti tytöllä pitää olla hame, hmh ja grr!)

  Ano ja SanKari: mikä tahansa musiiki, jota soitetaan puhelimen kaiutintoiminnolla koko bussikyydin iloksi - oli se sitten tangoa, humppaa tai jenkkaa, heavyä, poppia tai grungea. (ja erityisesti jos se on "namnamstyle".)

  VastaaPoista